Dobrý večer prajem, dcére dnes zubárka vrtala dcére 5r dolnú stoličku. Zub je mŕtvy ale nechala ho otvorený. Pri každom jedle máme dávať do zubu vatu. Jasné, že je doma cirkus a stále si tu vatu vyberie a nechce mi nič jesť. Prosím vás ako tam dať tú vaticku? Dávať ju suchú alebo mokrú do zubu? Už som z nej zúfalá, nespolupracuje ani vyplachovat zub nechce. Čo robiť?
@martinka13 raz sme ho už mali zatvorený ale napuchla takže jej ho otvorila. Tiež nechápem tomu postupu ale čo som čítala tak viac detí takto má, no ideálne to nie je. Ja len neviem že ako jej tam vložiť tu vatu? Zub je aj z polovice odlomeny, zatlačiť mi to tam nejde
Na to by som určite nesúhlasila 🤦♀️aj mojej uuz 6r prvýkrát dve stoličky vrtali v maj v jednej vypadla aj plomba spravila sa dalsiia ale viem podla seba ze by mii vadilo a vatu dooo zuba ved nehhygienicke same "baktérie "🤦♀️nabehla by som zajtra nech da plombu
@zuzkaa1991 má tam hnisavu fistulu na dasne, nezatvori ho. Máme prísť o dva týždne na kontrolu ale dovtedy sa strašne bojím že sa jej to ešte viac zapáli hlavne teda keď odmieta tu vatu pri jedle
Riadne divný postup. Koľko má rokov zubárka? 85?
@koniarova tipujem okolo 50
my máme to iste..mŕtvy zub keď sa jej to zanesie jedlom nesmierne to nahnisa..premýšľame že sa vytrhne keďže je mliečny ale zatiaľ to robíme tak že po každom jedle jej to čistou vodou prečistim striekačkou (to nám poradili aj na pohotovosti) jedlo pekne vyjde vonku prip mám aj tenučku ihlu a roztok na čistenie kt jej to vystriekam ak je to nutne…ak sa jej robí hnis na ďasne urcite sa zub nesmie uzavriet
Veď to je úplná kravina s tou vatou.
Ked ma zapal kupte glimbax kloktanie a nech si vyplachuje pusu aj 2krat denne ;) ja som moju oklamala ze jahodový sirup🤣 tak nedavala by som vatu určite skor vyplachovat pusu
niekoľko rokov dozadu to kázala zubárka aj mne - mŕtvy zub strašne bolel, otvorila ho a keďže rtg ukázal zápal v okolí koreňa, dala mi atb a nechala ho otvorený, aby mal hnis priestor ísť von. Pri jedení som si tam mala dávať vatičku, aby sa jedlo nedostalo dovnútra. Používala som na to medzizubnú kefku. Keď som jedla napr.jogurt, nedávala som si tam nič, iba som si zuby umyla a dierku prečistila medzizubnou kefkou. Po týždni mi ťahala nerv a dala dočasnú plombu.
Inak môj syn má 6 a po čistení zubov si vyplachuje pusu detskou vodou Elmex. Práve dnes sme s ním boli u zubárky, že ho bolí mliečna štvorka a o dva týždne ideme k moru. Hej, má tam malý kaz, máme ho sledovať a po dovolenke prísť. Nechápem.....
@zuzkaa1991 vyplachujeme vodou a ten glimbax ak aj trošku vypije nevadí?
@koniarova aby sa neposunulo zuboradie trvalých zubov
@nikaeli a tá vaticka sa dáva suchá alebo ju namočiť a urobiť guľku a tak vložiť? Úplne zatlačiť či ako? Bojím sa aby som tou vatou viac neuskodila
@jvasenka aký roztok prosím? Ako dlho máte otvorený zub a vatu nedávate?
ja som si odštipla kúsok a dala dnu suchú
trochu som nechala trčať - bála som sa, že ju potom nevytiahnem a jedla som aj tak na druhej strane.. ale pri deťoch to nie je také jednoduché 🙁
teraz veľmi nechcú trhať..boli sme asi u 3 zubárov a všetci boli za to nech ostane akurat to chceli časom uzavrieť a až na pohotovosti zubárka povedala že tento sa nesmie nikdy uzavrieť lebo to začne hnisat bude ju to bolieť a urobí sa zápal. takto keď je to otvorené je to otrava lebo to treba čistiť po každom jedle ale na ďasne sa jej nerobí nič ani ju to neboli
autorka- zub je otvoreny cca mesiac a pol, vatu som chcela dávať na jedenie (ja si to tak dávam lebo mám to iste) ale odmietala mi s tým jesť tak to nerobím. a v lekárni nám poradili peroxid vodíka 3% tak s tým jej občas tu dieru v zube prečistim ale teraz stačí už viac menej iba čistá voda
Úplne mi to pripomína našu dr. Tiež nám radila vatu a podobne srandy. Po roku som ho aj tak dala vytrhnúť . Zuby sa neposunuli.
Isla by som k inemu zubarovi vo najskor 🙈
@koniarova ďakujem. iného zubára hľadáme aj tak ale áno boli sme u 3 ak rátam pohotovosť tak 4 s tým že 3 vraveli že to treba vyvrtat a potom normálne uzavrieť (vyvrtany kaz ma iba ma otvorený zub) a až na pohotovosti ze to musí byt otvorené pokiaľ sa nebudú zuby meniť prip ak to bude stále hnisat tak trhať. akurat tiež sa bojím či sa nejako nemôžu chytiť zub v okoli
my sme mali tento problém so synom od 4 rokov do cca 8 rokov mu vydrzala stolička, celý čas bola otvorená, pretože keby ju zatvoria tak napuchne, vdaka tomu sa mu zuby neposunuli a vydrzala tak dlho. Dávali sme vatu vždy pred jedlom, kusok vaty (to je jedno ci sucha či mokra) do zubka a ked dojedol tak sme ju vybrali, vyplachol usta a islo sa dalej, ked bol vacsi tak si ju uz vedel vybrať zo zuba aj sam. dám dal zubár aj injekciu s kanylou tak aj tou sme to vystriekavali, jasne na zaciatku robil cirkus, ale postupne si zvykol. dôležite je aby sa v zube nezaseklo jedlo, pretože sa to zapáli
Pod detskym zubom je dospelacky. Fistula ( ten hnisavy pupáčik na dasne) je vlastne odtok hnisu z okolia korena zuba von. Tj koren je obaleny v hnisavom zapale..a s nim aj dospely zub. Zachvilu sa rozlame, cize miesto držať nebude, ten zapal nie je len tam, komunikuje s celym telom.. nehovoriac, že malá moze z toho kedykolvek opuchnut.
Nechavat otvoreny zub ma byt len u dospelych vo velmi zriedkavych pripadoch (ale tiez to nie je lege artis). Detské - buď von alebo keď je este daleko od prerezania trvaleho a dieťatko spolupracuje a financie rodičov to dovoluju - osetrit korenove kanaliky. Inak zub von.
V tom prípade by som asi žiadala extrakciu.
Je tam prítomný zápal. Rozvrtaním sa len urobila cesta von pre hnis, preto to momentálne neboli. Zápal zostáva v tele a to určite nieje dobre, minimálne pre zárodok trvalého zuba. Nemyslim, že je správne riešenie nechávať zápal v tele niekoľko týždňov až mesiacov. Máš 2 možnosti, buď ošetriť koreňové kanáliky, robí sa to aj pri mliečnych zuboch, ale je to náročné aj finančne ale aj pre dieťa počas ošetrenia. Alebo zub vytrhnúť. Ak sa bojíš posunutia ostatných zubov, tak existujú medzerniky, ktoré držia miesto trvalým zubkom.
Tak veru toto som ešte nepočula. Viem, že sa dava liečivá vložka, kým sa zub zahojí a bude sa plombovať.