Novorodenec a zúbky

almasiova
21. nov 2016

Chcem sa spytat. Mala sa narodila s dvoma zubkami. Ale nemala ich celkom prerezane. Bolo vidno ze tam nieco trci ale boli este pod dasienkom. No detsky lekar ni vravel ze budu musiet vytiahnut. Vravela som nech nic netrhaju. Na DRUHY den po narodeni ju vzali z izby,kym som sla na wc az mamicky mi vraveli ze prisla zubarka pozriet malej zubky. Potom ju priniesla sestricka a za nou cupikal lekar a ten mi povedal citujem: mamicka museli sme dat dietatu vytiahnut zubky, aby sa nezadusilo. Pytala som sa ci jej dorastu mliecne alebo ako to bude,kedze syn ma problemy zo zubKami. Vravel ze jej vyjdu aj mliecne. Verit sa mi to velmi nechcelo, ale verila som mu ved je lekar a ty predsa vedia. Domov nas prepustali zo zltackou ktora od narodenia stupala, ale vraj nebolo treba ziarit. Doma sme boli len vikend a volal detska lekarka ze musime do nemocnice pre vysoku zltacku. V nemocnici nam vraveli ze vysetria aj zubky ci sa dasienko nezapaluje a nerobi sa hnis a to moze mat vplyv na zltacku. Na zubnom mi lekar vravel: nechcem vam brat iluzie ale tie zubky uz NENARASTU!!!!. Co by ste spravili vy? A ked mi priniesli malu bolo mi do placu. Pusu mala zakrvavenu a napuchnutu. A este mi povedali nakojte ju. Ako asi? Ved dospeleho boli ak mu zuby tahaju a nie este dieta aj ked jej nieco pichli.

sykorkauhliarka
21. nov 2016

by som odchytila doktora a by som mu vytrhala vsetky zuby...alebo to poriesila s pravnikom...no je uz aka kravina ze by sa dieta zadusilo zubami .

sibalka21
21. nov 2016

@almasiova Sice to nemali robit bez tvojho vedomia, ale pokial by sa jej mohlo nieco stat tak radsej aby vybrali, nie? Ved jej narastu trvale... Ak to bolo pre zdravie dietatka, tak uz kaslat na to ked ich vytiahli... A pokial viem, dieta ma len jedny mliecne a jedny trvale, cize ja by som im neverila ze jej narastu dalsie mliecne.... Ale aj tak, je to strasne....

sykorkauhliarka
21. nov 2016

@sibalka21 len tie trvale kedy narastu kd bude mat 6-7 ? deti niektore sa normalne rodia so zubami

sibalka21
21. nov 2016

@sykorkauhliarka Tak pise ze lekar jej povedal ze sa moze nieco stat, ja neviem... len vychadzam z toho co napisala 🙂

sykorkauhliarka
21. nov 2016

teraz ssom citala na nete ze take zuby mozu byt aj bez korena..

pribinak
21. nov 2016

Radsej taketo zúbky vytiahnuť ako riskovať, ze ich moze vdýchnuť

sardinka336
21. nov 2016

Prečítajte si niečo o neonatálnych zuboch kým začnete nadavat na všetkých doktorov ... 😀 Ok, uznavam, ze mamičku mali lepšie informovat, ktovie ako to bolo, neboli sme tam. Neonatalny zub moze byt bez korena, moze sa kyvat a tak ohrozovat dieta zadusením, moze byt nadpočetný...citujem:
Zriedkavo sa prvý zúbok objaví hneď po narodení (natálny zub) alebo do 1mesiaca od narodenia (neonatálny zub). Vtedy treba navštíviť zubného lekára, ktorý po dôkladnom vyšetrení rozhodne o jeho ďalšom osude. Môže sa totiž jednať o zub, ktorý je nadpočetný alebo je súčasť mliečneho chrupu. Nadpočetný zub je väčšinou navrhnutý na vytiahnutie. Ak je súčasťou mliečneho chrupu a je v poriadku, pravidelne sa kontroluje. Ak sa hýbe, hrozí riziko jeho prehltnutia, prípadne vdýchnutia, spôsobuje iritáciu jazyka, alebo prekáža pri dojčení, je potrebé ho vytiahnuť

čiže tazko objektívne posudit, prečo dietatu zuby vytrhli. Mohli to byt nadpočetné zuby bez korena.

j.a.n.e.7
21. nov 2016

Ak jej vytrhli tieto zúbky, narastú jej na ich mieste potom až trvalé zúbky, čiže bude žiaľ dlhší čas vpredu štrbavá, ale snáď s tým nebude mať väčšie problémy. Aj mne spomínal jeden známy - čerstvý dedko - že jeho vnučka sa narodila so zúbkami a tiež jej ich šli dať ambulantne vytrhnúť, asi je to bežná prax, ale mali Ťa o tom informovať a nie robiť to bez Tvojho súhlasu.

sykorkauhliarka
21. nov 2016

@sardinka336 clovek sa uci cely zivot 🙂

jeennyv
21. nov 2016

@almasiova tak o tom, ze sa zubky trhaju kvoli zaduseniu lebo sa mozu rozkyvat som pocula aj mamicky sa o tom pred par dnami v nejakom blogu bavili, alebna postup aky zvolili a bez vysvetlenia pred zakrokom to by som sa stazovala plus neviem ako je to dnes lebo vsetko ide do kytek ale dieta s kojeneckou zltackou sa domov nepustalo...mam pocit ze dnes sa ti lekari riadia z cudzieho krv netecie..

hivanik
23. nov 2016

@almasiova Pocula som od kamaratky ktorej sa dcerka narodila zo zubkom a tak ako pisala sardinka musi ist von. Zubky jej narastli v poriadku. Druha vec je ze od lekara mal byt zvoleny profesionalnejsi pristup a informovat o postupe.