Neprerezané trvalé horné očné zuby - operácia

selenka7
26. jún 2024

Ahojte, máme 12 a pol ročnú dcéru s tak trochu lenivými zubami. Celkovo sa tým mliečnym nechce von, stále má mliečne štvorky a päťky, dokonca aj jednu spodnú kývajúcu sa trojku. Na čeľustnú ortopédiu chodíme už dva roky, nosila tú hornú platničku, lebo mala úzky zhryz, po cca roku a pol sa čeľusť krásne rozšírila. Bude potrebovať aj fixný strojček, ale kvôli mliečnym zubom ešte máme čas. Problém je však ten, že hoci sme minulý rok dali vytiahnuť horné mliečne trojky (pretože podľa snímku boli trvalé zle nasmerované a mliečne im zavadzali), ani po takmer roku sa trvalé neprerezali a po dnešnej kontrole dr. zhodnotila, že sa na 99% ani neprerežú, sú schované v kosti a ležia na podnebí. O cca rok bude potrebná operácia (nejak to narezať, nalepiť na ne zámky a nejakým drôtikom ich potom vyťahovať postupne von, aspoň tak laicky som to pochopila). Keď budú prerezané, môžeme riešiť rovnanie strojčekom. Mali ste prosím niektorá s takýmto niečím skúsenosť? Koľko to prerezávanie trvalo, vedeli deti pri tom normálne jesť? Dosť sa toho desím, lebo dcéra je strašná citlivka a zle znáša bolesť. Už teraz plakala zo strachu, čo ju čaká.

renab
26. jún 2024

U najmladsieho sme cakali na prerezanie zubov az do sestnast a pol roka. Kedze som doktorku oboznamila, ze mojim detom vychadzali aj mliecne aj trvale zuby neskoro, robila len kazdeho pol roka snimky, ako to pokracuje. Navrhla, ze ak sa neprerezu, tak chirurgicky odstranit. Nakoniec nebolo treba.

kacena4
26. jún 2024

uz je to jedno ale naco ste mliecne dali vytrhnut? po vytrhnuti casto idu trvale neskor. kludne mohla mat aj do 20tky mliecne. drzim palceky nech to doriešite setrne

amelie2017
26. jún 2024

Skusenost nemam, ale napr. jednej zene z rodiny vobec nevysli viacere zuby. A napr. dcere predna jednotka zacala rast az teraz, po roku a pol od vypadnutia. 2 ma uz tiez rok von a este nic. Ale tak ona ma este len 6.

lilke
26. jún 2024

@selenka7 syn mal tiež takýto problém, najprv roztiahli strojčekom, aby bolo miesto pre zle nasmerovaný zub. Čakalo sa skoro rok. Keď zub nevyšiel von, chystali syna na operáciu - ako u vás. 2 dni pred zákrokom sa zub ukázal. Syn mal 15 rokov.

selenka7
autor
26. jún 2024

@lilke och tak to ste mali uzasne nacasovane 🙂 a potom teda nosil este strojcek na vyrovnanie?

selenka7
autor
26. jún 2024

@kacena4 celustna ortopedicka kazala dat ich vytiahnut, lebo podla snimku to vlani vyzeralo, ze tie trvale trojky smeruju ku korenom trvalych dvojok, proste uplne inym smerom ako by mali rast, tak sme dufali, ze vytiahnutim mliecnych trojok sa im uvolni cesticka, no zatial vobec neschadzaju.

abab
26. jún 2024

My sme mali presne toto. Zuby neskoro vyrastali oproti rovesníkom. Trojky nič. Prebiehalo to ako opisuješ. Čakali sme, kým vyrastú trvalé zuby. Potom, najskôr zub von, držal pevne, čakali sme, či nevyrastie sám. Keď nič, tak zámok na zub a zub sa ťahal postupne von na drôtiku pripevnenom k strojčeku trvalému. Trvalo to chvíľu, ale dopadlo to dobre. Vraj sa to v poslednom období stáva často.

selenka7
autor
26. jún 2024

@abab a teda museli rezat do kosti? Ako ste zvladli operaciu? Moja dcera hystercila uz aj pri tahani tych mliecnych trojok. A to jej dali vypit dormicum, dospelacku davku, vobec jej to nezabralo, musela som s nou sediet v kresle a drzat ju. No des toto. Ona dotera nemala kazy, cize k zubarke chodime len na prevenciu.

lilke
26. jún 2024

@selenka7 áno, následne ešte fixný strojček

abab
26. jún 2024

@selenka7 Dcéra bola hrdinka. My sme to absolvovali dva krát. Prvý krát jej vyberali perlovitý útvar, ktorý jej zistili nad tým zubom. Potom sme čakali cca pol roka, či sa zuby nepohnú. Keďže sa im nechcelo von, druhý krát jej tam tie zámky už nalepili. Bol to zákrok normálne pri vedomí, ale necítila bolesť. Nepamätám si presne, čo jej dali. Ja som sedela hneď pred sálou na chodbičke a ona to statočne ustála vnútri. Vyšla odtiaľ úplne v pohode. Ja som mala asi väčšie nervy ako ona. Po zákroku ju to trocha bolelo, ale skôr to bola zvýšená citlivosť v ústach. Predsa len je to rana. Do kosti myslím nerezali, nejako cez ďasno sa k zubu dostali, nalepili a zvyšok urobila naša strojčeková zubárka. Ja som sa na to ani radšej nepozerala. Lekárka dcéru vždy pochválila aká je statočná. Teraz je už dospelá a nemá z toho zákroku žiadnu traumu. Ale teda bol to proces na niekoľko rokov. Strojček išiel dole okolo maturity.

selenka7
autor
26. jún 2024

@abab och, dakujem, toto mi vela ozrejmilo. A pamatas sa zhruba kolko mala rokov, ked jej to operovali? Ten perlovity utvar zistili z RTG? A po nalepeni tych zamkov na trojky vedela normalne jest? Neviem si to vobec predstavit, na podnebi rana a este zvnutra drotiky, ako si umyvala zuby?

abab
27. jún 2024

@selenka7 Začínali sme riešiť zhruba vo veku tvojej dcérky. Najskôr sme čakali na trvalé zuby. Potom dostala fixný strojček a zuby sa posúvali tak, aby bolo dosť miesta na tie trojky, pre prípad, že by nechceli rásť z priestorového dôvodu. To trvalo asi rok. Na RTG sa zistilo, že má okrem založených zubov v priestore nad zubom niečo. Tak sa vylúčila aj príčina že by nerástli z toho dôvodu. A potom sme už išli na tie zámky s drôtikmi. Zuby sa naučí čistiť, to jej ukáže lekárka, treba vyčistiť aj pod tými drôtikmi strojčeka medzizubnými kefkami. So strojčekom je strava prispôsobená, aby nejedli tvrdé veci, kôrku, orechy... A po operácii prvé dni detská výživa, krupicová kaša...

trojnasobnamama
27. jún 2024

@kacena4 to iste sme urobili v 14rokoch dcere.Twraz lutujem .Zuby nevyrastu a liečba bude naročna 😭

selenka7
autor
27. jún 2024

@trojnasobnamama najstarsej ci prostrednej?

trojnasobnamama
27. jún 2024

@selenka7 prostrednej.

trojnasobnamama
27. jún 2024

@trojnasobnamama bude mat 15 za par dni.

selenka7
autor
27. jún 2024

@trojnasobnamama cize caka ju tiez rovnaka operacia? Kedy?

trojnasobnamama
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
trojnasobnamama
28. jún 2024

@selenka7 neviem ci operacia ci ako,len povedala ze to bude náročná liečba.Asi v jeseni cez prazdniny nech netrpí.

selenka7
autor
28. jún 2024

@trojnasobnamama uf, tak drzim silno palce. Ja som prave rozmyslala, ze by sme s tym zacali skor v lete, nech uz do skoly nastupi zahojena a zvyknuta na novy stav. Aj s platnickou, ktoru nosila sme takto v lete zacali, ona ju totiz nosila nonstop, nie len v noci a chvilu trvalo, kym ju s nou prestalo napinat a kym dokazala normalne rozpravat a jest. Bojim sa, ze by vela zameskala v skole, kebyze zacneme pocas skolskeho roka.

trojnasobnamama
28. jún 2024

@selenka7 to je tiez pravda 🥹