v akom obdobi asi rastu, lebo mala je strasne nervozna, nevie zaspat, trva to asi tyzden, ma 20 mesiacov
A este jeden problem mam, nechce si dat vobec umyvat zubky. Skusala som vsetko , nic nezabera.
malemu zacali vyliezat horne ocne zubky ked mal 17 mesiacov a teraz mu akurat idu spodne ocne zuby. Zuby si umyva rad, ale takym spôsobom, ze len vycuciava pastu z kefky. Tiez pomôze v zajomne umyvanie. Tak dva tri krat do tyzdna mu pri kupani vytrem nasilu zubky serilnou gazou a aj jazyk.
bobulka, nam isli ocaky presne v 20-tich mesiacoch. teraz su uz prerezane, ale nemaju este stale velkost ako ostatne zuby, rastu pomalicky. ale pri ich prerezavani sme si tiez uzili roblemov s umyvanim zubkov, trvala som sice na umyvani zubov (niekedy to bolo aj za placu), ale snazila som sa na tom mieste umyt zubky co najrychlejsie. trvalo to nejaky cas a teraz je uz celkom klud, aj ked obcas este umyvanie zubov bojkotuje, no nema sancu pri mne 🙂 skus malu nejak zabavit alebo jej to spestrit, ja som vymyslala vselijake blbiny, aby som ho odputala od toho, ze mu drhnem zubky.
mojmu malemu sa prave prerezavaju naraz 2 horne ocne zuby - ma 17 mes. a tiez si nechce nechat umyvat zubky hoci doteraz mu to nerobilo problem takze ho to asi boli. teraz si najradsej umyva sam kedy on uzna za vhodne alebo zaroven s nami. ale kedze chcem aby ich mal poriadne umyte tak po kupani tak ako vzdy doteraz mu aj napriek protestom zubky ocistim ale rychlejsie a jemnejsie aby som ho velmi netrapila 😉
susik - to isté aj my - umývame si navzájom. Alebo mám pre ňu dve kefky, jednu drží ona a umýva si zúbky sama a druhou jej umývam ja. Je to ozaj boj, ale aspoň to 🙂 Skús nejakú básničku, napr.:
Hore-dolu,
hore-dolu,
umyjeme
zúbky spolu.
Tuti-fruti
do zákruty,
zúbkom sladká
pasta chutí.
Moja je malá zubaňa, už keď mala 18 mesiacov,tak mala 16 zubov 😀
Ahoj, to som nevedela, ze mame ocne celkom skoro...
Prvy zubok sme mali mozno v 9-10 mesiaci, ak nie neskor.
A potom, ked mal 15-16 mesaicov mu vysli naraz vsetkyocne a vsetky 4-ky. Podla mna ich doteraz nema vyrastene, ale prve kuk urobili vtedy.
A zubky si tiez nechcel umyvat - to skoro ako fobia.
Pomohlo, ked som mu dala parkrat ockovu kefku a hovorila, ze teraz je ako velky a najviac asi to, ze musime umyt zubky, aby mal silne ako tiger a on uz ruci potom ako tiger a za kazdu polsekundu, co sa mi necha na umytie zubov ho chvalim ako najata - ze aky je uz velky, sikovy, pomahajko, ake krasne zdrave zubky ma a ako sa pochvalime babke, ze si umyl a pod. Ten odpor trval tak mesiac, ale nenutila som ho denne, len obcas, teraz toiez este niekedy streckuje, ale da sa...
nam idu ocne teraz..ma 2 roky...
Skusila si si zuby umyvat tak,ze ste obaja rodicia v kupelni,jeden umyva sebe a druhy dietatu?abymalo vzor..u nas to celkom pomohlo
my umyvame niekedy nasilu, aj ked strasne place. alebo si umyvame navzajom, to sa jej paci 🙂