Možu sa trhať zúbky 2,5 ročnému dieťaťu?

mikita4
4. júl 2011

Zubár povedal že lepšie ked ostanú korienky ale každé 3 týždne má opuchnutú peru ,nos líce...iba jej to prečistí s takou ihlou reve ako o dušu mna by to určite strašne bolelo... ☹ 😲 mám jej to dat vytrhnút na vlastnú zodpovednost tie zúbky sú zodrané do ďasienka takže ich vlastne ako keby nemá...sestra mala v 3 rokoch zápal okostnice a vytrhli jej ich a normálne jej v 7 rokoch narástli krásne lopaty... čo mám robit??

nika251
4. júl 2011

Ahoj. Ja som síce vydraté zubky nemala, ale tiež som ako malá mávala často hnis v ďasnách. Môžem ti povedať iba to, že mňa to nejak extra nebolievalo, skôr to bola úlava. Ale revala som tiež ako ďábel :D. Najmä keď mi raz trhala už rozkývaný zub. Príšerne som kričala, hádzala sa... A zrazu na mňa Dr. pár sekúnd pozerala, pozerala, ja som revala dalej. A ona mi po chvílke hovorí: bolí ťa to ? A ja že áno. Ona mi na to- to sa ti čudujem, lebo ten zub máš už hodnú chvíľu vonku. Pamätá si, že som absolútne necítila kedy to robila, len som proste revala :D .
A máš pravdu, aj keď sú prvé zúbky veľmi zlé, pravé zuby môžu byť absolúťne v poriadku. Ja nemám jediný kaz, len čo som si pri páde ulomila. A to mám 32 rokov.
Ak sú zubky zodraté a od toho sú zápaly, skúsila by som sa poradiť s nejakým ďalším zubárom o postupe. Ale je mi velmi lúto, čím prechádzate :(

akamila
12. máj 2015

@mikita4 Viem ze toto uz bolo davno, ale zaujima ma ako ste to vyriesili. Nechali ste zubok tak ci vytrhli? Cudujem sa ze jej to zubarka nechcela trhat, ked sa to tak stale zapaluje. Ja stale neviem co my spravime so zubkami co su tiez vydrane po dasienka, tak ako vy.

veronikax
12. máj 2015

@akamila mozem sa opytat..ako sa mozu zubky tak vydrat az po dasienka? Nasa to nema.. len ma to zaujima...z coho sa to moze stat 🙂 Dakujeem ;)

miskaska
12. máj 2015

@veronikax zubky sa pokazia, scerneju a pomaly sa rozlamu. Su to vlastne zubne kazy a veľmi.rychlo to postupuje.

veronikax
12. máj 2015

@miskaska uz som videla par krat take zubky ... Takze sa to stane z toho pokazenia a zcernania a nakoniec aj z rozlamenia ano? A dakujem za vysvetlenie ;)

akamila
13. máj 2015

@veronikax Tak ako povedala miskaska, je to od kazu, na mliecnych zubkoch to rychlo postupuje a tak casto ostane zo zubku len taky zvysok v dasne, hlavne na hornych 2kach sa to casto stava, ze rychlo zmiznu ked sa zacnu kazit. Nam tak odisli horne 2ky, postupne sa zmensovali az su fuc, len je v dasne taky zvysok. Horne 4ky sa tiez zmensili, chyba im cela sklovina takze je zubok potom makky bez skloviny a tiez z nich neostalo vela. Nemame zubky zcernane ale, len trochu nazltle.
Zaujima ma ako mikita dopadla, kedze to uz bolo skoro pred 4 rokmi. Dcerka musi mat uz 6 a pol a zaujima ma, ci tie zubky nechali az kym nevypadli a ako to vydrzali tie 4 roky (teda ak su to predne tak predpokladam ze uz mozno nove vysli). Zaujimave ze nazor zubarky bol ze lepsie len korienok ako nemat nic a i ked sa tvoril zapal radsej to nechat. Co zubar to iny nazor a neviem kde je pravda.

fidra
6. jún 2015

Dobry vecer, mali sme ten isty problem. Malemu v 2,5 roka vytrhli vrchnu 4- ku, mal hrozny opuch, horucky. Teraz bude mat 5.rokov a pred dvomi tyzdnami mu vytrhli druhu vrchnu 4-ku zasa to iste. A to vzdy ked bol chory, vzdy sa mu ta choroba vrazila do zubkov. Ani si neviete predstavit ako to ma velke korene, bola som z toho v soku. UZ mame snad pokoj uvidime. Do 1-ho roka to boli usi a teraz zuby.

akamila
7. jún 2015

@fidra Trhali to bez injekcie, ci mu daco dali? Ked to ma take velke korene, a este k tomu to je zapalene, to musi riadne boliet ked sa to trha ☹
A zubky sa neposuvaju kedze tam ma prazde miesto uz par rokov?

drzubok
12. jún 2015

@mikita4 samozrejme mozu

fidra
12. jún 2015

Dali mu injekciu proti bolesti a bolo. Uz potom nebolelo. Nas maly neviem kde ma prah bolesti, lebo on vobec neplace ked sa mu nieco stane. To ma teraz uz druhy raz zlomenu ruku, mimochodom tu istu len inde a ked sa mu to stalo tak prisiel za mnou a, ze ja mam zasa zlomenu ruku. To je nieco. Dala som mu aj vysetrit kr ci mu nieco nie je a je ok, a medzery medzi zubkami sa nezmensuju uvidime.

michaela_lm
14. sep 2015

Mamicky asi ma vsetky odsudite maly ma 2 roky mal horne zubky ma hnede a male ako by mu tym urazom prestali rast stale place ze ho bolia v noci sa budi place a ma aj kaz ideme k zubarovy v stvrtok bojim sa ze neotvory usta myslite ze co mu budu robkat s tym zufala som dakujem za kazdu odpoved

fidra
14. sep 2015

A aky mal uraz?

michaela_lm
14. sep 2015

@fidra spadol a udrel sa o tie horne zubky nestastne neviem aky je postup pri takych malych detoch som zvedava co mi povie zubar asi mi vynada ze som nezodpovedna

nibiru
14. sep 2015

zuby sa tak mamlim detom netrhaju pretože držia miesto trvalým zubom ak ich vytrehnete trvale budu rast krížum krážom možu byť krivé a v konečnom dosledku zaplatíte stovky eur na strojčekoch moja dcera ma 5r. a 7 blomb dalšie 3 ju čakaju predne zuby jednotky a dvojky
ma zlomene po dasna od 2 rokov a 2 zubky zčerneli pokial sa nekývu zubar povedal nechať,mojej dcere sa od roka a pol štiepy sklovina ma demineralizaciu tam kde sa odstiepila sklovina sa zub ulomil,vytrvoril kaz dolezita je hygiena aj po každom jedle,u nas to funguje aj po liekoch nakolko denne berie aerius ktorý je presladený jak šlak.ak boli zubok jedine zubar na pretrpenie kamistrad ma lidokain a harmanček lieči zapal aj na mliečnych aj trvalych zuboch mam ho odskusany aj na sebe a celej mojej rodine do 2 dní nas prestali boleť zuby.

michaela_lm
14. sep 2015

@nibiru kupim to v lekarni to je daka vodicka alebo co to je

mravvcek
14. sep 2015

my mame tri roky a pred tyzdnom sme boli dat vytrhnut dva zubky. Horne jednotku a dvojku,mal hnisave vacky ako hrachy a toto je nebezpecne na oblicky. Takze mensie zlo bolo to dat von,pretoze vacok by sa vracal stale. Tiez mame za sebou dve zlomeniny. Moja sestra mala vytrhnute styri zubky a trvale ma krasne rovne. Nie vzdy plati ze ked sa vytrhnu tak trvale budu krive. A zubky cerneju a oslabuju sa ani neviem z coho. Mojmu to zacalo v dvoch rokoch. Dovtedy nic,dzusy sme nepili,hygiena bola ako zubarka na kontrole povedala ukazkova,ziadne sladkosti,cumle....proste to si nevyberiete. Strasne to stve cloveka,ze sa moze aj na hlavu postavit a nic s tym nespravi.

nibiru
14. sep 2015

@michaela_lm ano v lekarni obyčajný gel na zuby ked sa prerezavaju stoji 5-7€ KAMISTAD má rumanček ten lieči a ten lidokain umrtvuje čiže hned prestane bolieť mne zubarka rozvrtala zub stoličku bolelo ma to týžden nakolko to bolo pri koreni a zub predtým neliečila len mi vymenila blomby potom ma napadlo že ho mám doma natierala som to a do 2dní to prešlo.samozrejme ak zubar zvaži menšie zlo pretože hrozí infekcia tam sa nieje očom baviť jednoznačne von ale pokial su len čierne a nieje tam hnis len vydržať kým sa budu kývať.

nibiru
14. sep 2015

@mravvcek stačí že je oslabená sklovina,menej vápniku atd... ja som zuby čistila od prvých zubov ale nakolko bola dlho dojčená 27 mesiacov zubár nam povedal že to može byť aj nočným dojčením tažko povedať tiež som sa snažila aby mala zubky ako lusk a nič,neterka je všetko a zubky ma ako perličky a v 8r. nemá ani jeden kaz a trvalé asi 2 zuby.

michaela_lm
14. sep 2015

@nibiru sladkosti sa snazim davat hrozne malo viac ovocia flasku s cumlom uz nema ale ma malo zeleza tak neviem ci je to aj tym uvidim co povie zubar

fidra
15. sep 2015

My mama tiez vaciky a prednych a ide sa ti vytrhnut. Moj synovec v 5 roko h uz mal vsetky zhbky vytrhane lebo.mal vacky a opuch. Teraz ma 13 rokoc uz trvale a ani ziadny strojcek nenosi. Tam to zalezi na zubkoch. A ked fak radsej zaplatit za strojcek, nez mat chore oblicky hlavne picedzte vsetko lekarkvi co sa malemu stalo a nech mu spravy rengen. Uvidite, ale urcite to rieste.

googwife
16. sep 2015

Ahojte v pondelok som bola u zubára zo synom rozvrtal mu dve stoličky vedľa seba lebo mal opuch na licku kázal mu vycucavat ten hnis včera bolo OK a dnes prišiel zo školy a na dasne ma vacok jak hrom bolí ho to chvilkovo a neviem či mám ísť hneď zajtra k zubárovi, alebo počkať do piatku že či by to nepovolil o. Má to prvý krát a tiež nechcel trhať tie stoličky inak sme u zubára častejšie ako by som chcela. Dovŕšil 6rokov a zuby sasa mu neskutočne začali kaziť hlavne stoličky ostatne ma OK až na hornú jednotku ta sa mu po úraze zlomila a scernela a čakáme kým ho trvali zub vytlačí 😕

akamila
8. feb 2016

@michaela_lm Co ste spravili nakoniec, ako to dopadlo, dali ste trhat?

Dlho som nebola ne tejto teme, ako sa vsetci mate, co ste mali problemy so zubkami? My stale mame vsetky zubky, poklopem, i ked su niektore v biednom stave, zatial sa drzime. Stale neviem, ci robime dobre ze tie pokazene nechavame a netrhame, sami od seba ju nebolia, len obcas ked zje nieco sladke su niektore trochu citlive od toho sladkeho, ale nie vzdy, a ked ano tak to prejde rychlo ked si vyplachne usta.

akamila
8. feb 2016

@mikita4 Ako sa mate?? Ako zubky, mate ich stale, co nakoniec ste dali trhat??

michaela_lm
8. feb 2016

@akamila zatial ich ma vsetky horne bieda a dva mu vrtala ale zatial dobre sladkosti nedavam vobec racej ovocie uz nech mu racej vypadnu tie horne chuda

karotkaa
8. feb 2016

@googwife ahoj, mozem sa opytat, ako ste dopadli s tym zubkom, mate ho stele otvoreny? Zbavii ste sa toho vacku?

ankiki
8. feb 2016

@mikita4 Ja by som zmenila zubára. Mne s takou ihlou čistili pri plnom vedomí len raz a už nikdy viac! Neviem si predstaviť, čo to musí byť pre tak malé dieťa. Doslova týranie a ešte k tomu opakovane? To nechápem, že lekár nezvolil iný postup. Určite by som dala zub vytrhnúť, alebo sú aj iné spôsoby. Poraďte sa s iným lekárom.

googwife
8. feb 2016

@karotkaa áno ešte to ma otvorene v podstate myslím že to nebude zatvárať keďže je to mliečny zúbok zatiaľ je to OK vacok sa ešte síce objavy, ale maličký a behom dňa povolí.

karotkaa
8. feb 2016

Dakujem, ma to zaujima, lebo mala ma 6 rokov, a tiez jej otvorili stvroku, ktoru najskor uzavreli blombou, mala hlbsi kaz, ale zub ju nebolel, ale mliecne zubky su slabe a zubok zacal hnisat, takze musi byt otvorena, vytvoril sa jej vacok ale dnes uz makne a zmensuje sa tak preto sa pytam.... viem ze deticky takto mavaju otvorenu zubky no ale z casu na cas sa vraj objavi vacok, tym ze bol zubok zahnisany tak ju pri jedle pobolieval aj ten vacok, ale dnes ked jej to skusam tak sa uz nestazuje, tak uvidim, kolko nam vydrazi, dufam ze co najdlhsie...

nibiru
8. feb 2016

@googwife nás to caka kedže sa dcere odlomili aj so stoličky kde už mala na 3 blomby všetky 3 vypadli a to jednu vlastne robil reklamaciu,mame smolu že sa jej rozpada sklovina a nevie ovplivniť to že plomba vypadne ked sa odstiepila stvrtina zubu,povedal nam že ked budu bolieť mame prijst otvorí to poriadne,vyčistí a dá jej na koren umrtvovaciu vložku či ako,zatial trhať nechce kedže jej to nehnisá nebolí.mi máme v rodine velké zuby,malý chrup mne aby sa vyrovnali predné zuby museli ísť 2 stoličky von takže opravnene sa bojím že strojčeku sa nevyhne,no ale akoby mala trpet nech to radčej vytrha,najviac ma ale trapia predne dvojky a jednotky má ich čierne ☹ akurat včera sme pozerali fotky ake ich mala krásne až na tu jednu dvojku čo sa jej zlomila ked spadla a za ani nie 2r. je to otras ☹ tým že denne berie lieky vraj aj to tomu prispieva ☹ zakaždým platím za blomby a aj tak vypadli ☹

fidra
8. feb 2016

Moj malý má teraz 5,5 roka a 2 štvorky už vytrhnuté, vždy ked bol menší tak už od 2,5roka mával riadne opuchy. Tak nám ich vytrhli a pokoj. V lete sme boli dať vytrhnut prednu jednotku, vydrobená- a otvorený zubok, stále sa mu robil hnisavý váčik, aj dva krát denne sme museli pichať a vytláčat. Moc som sa bála lebo je to dosť nebezpečne na srdce, a už sa blížil aj čas chodenia do škôlky a poznáte to hned soplík a všetky choroby. A nám sa to vždy urobilo vtedy ked bol troška chorý, ten hnusný opuch , tak sme dali vytrhnut a máme pokoj. Môj synovec mal to isté, mal veštky vrchne vyškubane, teraz má 13.rokov a krásne zubky, ani rovnátka nemusí nosiť. Už čakáme na nové zubky, a nemajte obavy, každý den čistíme ako drak.