Neskutocne sa mi zacali kazit zuby respektive zapalovat, maleho plne kojim a myslim ze aj dost, moze to s tym nejak suvisiet ze mi odobera z tela vapnik...dakujem
@zojuskaa máš pravdu, je to presne tak, že ti z tela odoberá živiny, musíš jesť vyváženú stravu bohatú na vitamíny a vápnik...
@ekinkala to máš odkiaľ takú blbosť, že kojenie matke prospieva? akože kojením sa jej samé dotvárajú minerály, vitamíny, živiny v tele, hej? samozrejme, že ju kojenie v tomto smere "ochudobňuje", pretože tieto látky odchádzajú do mlieka pre dieťa...
kojenie pre matku je určite prínosom v iných smeroch, ale nie ako doplnok dôležitých živín...
Ja som sa na to pytala mojej zubarky, ked som kojila, a ta mi povedala, ze to na to cplyv nema. Ale vela zien moze potvrdit opak, tak neviem. Skus jest viac vapnika, (mak, tvaroh...), teraz v lete svieti dost slnka, tak sa ti bude v tele tvorit aj vit.D, ktory je potrebny na vstrebavanie vapnika. Skus si kupit Elmex gelee. Zubarka mi vravela, ze "odvapnovanie" je dlhodoby proces, to nie je za pol roka (ak nie je zavazny problem), a ak ma telo dostatocny prisun Ca, tak ho nebude predsa brat z tela. A ak sa ti zapaluju, zrejme dasna, tak to bude asi niecim inym. Pozor na paradontozu. Najlepsie spravis, ak sa o tom porozpravas so svojou zubarkou.
@zojuskaa
@ekinkala
@sissy27
jasne, ze kojenie prospieva dietatu a aj telu matky. No ak ma matka nevyvazenu stravu, do MM sa ten vapnik z jej tela dostane tak ci tak.. lebo MM sa vytvori v plnej kvalite.. a ak je nevyvazena strava, tak si to odnesu zuby a kosti matky, lebo ten vapnik sa do MM dostane z nich.
Ja som s vacsou kazivostou pocat kojenia problemy nemala, ale je pravda, ze som si davala pozor na stravu + jedla pocas tehot, a celeho kojenia vitaminy calibrum mami ( urcene na obdobie kojenia ).
( ale poznam baby, co sa stazovali na velmi velku kazivost zubov a ked som sa ich opytala, ci jedia nejake tie vitaminy pre dojciace matky, ich odpoved bola nie.. ako jasne, ze je to ista financna polozka, ale zas zdrave zuby su isto cennejsie ako tie peniaze vynalozene- aspon pre mna )
@zojuskaa no ja som na tom podobne ako ty, mne sa problémy so zubami začali už počas tehotenstva, k zubárke som chodila častejšie ako ku gynekológovi, dokonca deň pred pôrodom mi robila novú plombu na jednom zube a asi v 8 mesiaci mi dokonca jeden trhala, čo sa začal z nepochopiteľného dôvodu kývať. A teraz 9 mesiacov po pôrode, stále dojčím na požiadanie, mne sa to zdá že to moje "bejby" je na materskom mlieku závislé, je to s mojimi zubami stále bieda, uvolňujú sa mi staré plomby, zapalujú sa ďasná, z ničoho nič ma začne bolieť dlho zaplombovaný zub, a na koniec sa zistí že sa mi zapálil nerv....a kopec iných problémov. A to sa zdravo stravujem, pijem vitamíny pre dojčiace matky, jem iba také potraviny, ktoré nemusím veľmi hrýzť, aby som tie zuby moc nezaťažovala žuvaním. Ale dúfam, že keď ja toto vytrpím, tak aspoň moje dieťa bude mať pokoj od takýchto zubných ťažkostí (dúfam, že tá kazivosť nie je dedičná), lebo bolesť zubov je hrozná záležitosť. Takže v konečnom dôsledku si nemyslím že je to ako píše @danim záležitosť iba zdravej stravy a vitamínom, bude v tom asi aj niečo iné...
@ekinkala a ty vieš čítať? lebo zakladateľka sa pýta, či kazivosť zubov môže súvisieť s kojením, nie či je kojenie prospešné po iných stránkach... v tomto smere žiaľ neprospieva, pretože ako písala @danim, telo v prvom rade vytvára mlieko pre dieťa a až potom zásobuje živinami telo matky...
a sprav aj niečo s tým pravopisom prosím ťa, lebo také hrubky že normálne to oči kole (nie len v tejto téme)...
@iv01 plne s tebou suhlasim som na tom podobne asi ako ty tiez som chodila k zubarke castejsie ako na gyndu a ano je to neskutocna a neprijemna bolest nikomu ju neprajem...ja maleho kojim v podstate tiez nonstop a to bude mat cochvila 5 mes a vazi skoro 10 kg tak uvazujem ze prejdeme na zeleninovy prikrm aby som si aspon ako tak pomohla...
@zojuskaa myslim, ze kojenie ma na zuby vplyv, ako tu uz pisali baby a moze to suvisiet aj s hormonalnymi zmenami po porode. citala som jeden recept na "makove mlieko" ma vysoky obsah vapnika, zeleza a dalsich vitaminov. ja ho urcite vyskusam. 700g nemleteho maku nechas cez noc v litri vlaznej vody odstat. rano to vsetko rozmixujes a precedis. vytvori sa ti tekutina biela ako mlieko. rozomlety mak vyhod, uz nema ziadne ziviny. a mlieko pit kazdy den. babsky recept, ale myslim, ze financne nenarocny a urcite zdravy. tak zdravym zubom zdar 😉
určite, ja som po dvoch skoro ročných kojeniach prišla o tri zuby definitívne, ďalšie boli opravované, žiaľ...možno to priamo nesúvisí s kojením, ale je to dôsledok tehotenstva, pôrodu, potom starostlivosti o dieťa (každá mamina vie, o čom hovorím 😀 ). Rovnako mám od vtedy problémy s kosťami a kĺbmi.
Ja stále aktívne kojím, beriem Calibrum Mami a za celý čas obdobia (ktoré nás a pýtajúcu sa zaujíma najviac) tehotenstva a kojenia som nemala ani kaz, ani problémy so zubami, ani som o žiadny neprišla (klop klop). Snažím sa dodržiavať raňajky, obed, večaru. Varím pre nás, aj pre dieťa doma. Snažím sa aj zdravo, aj chutne a niekedy aj "zhrešíme" 😀 . Držím palce. 😉
dovyživiť prírodnou cestou-žiadnou syntetikou.... 😉
moze, ale aj nemusi. telo treba dobre zasobit nielen vapnikom, ale HLAVNE vitaminom d, ktory podporuje jeho vstrebatelnost a zabranuje jeho ubytku z kosti, zubov atd. najlepsie je slniecko, no treba sa opalovat bez opalovacich kremov a hlavne na telo (cez ruky, nohy a tvar je jeho tvorba minimalna). ale kludne siahni aj po umelom vitamine d, je to vzdy lepsie ako nic a v zime je to jedina moznost. navyse ta ochrani aj pred chorobami, takze hor sa do toho!
@hradnapani ahaaaaaaaaa, tak dakujem 🙂 takze ak ho nevypijem v ten den, tak ho musim vyliat a urobit na druhy den cerstve? nevadi,sak mak nieje az taky drahy, tak skusim. tebe to pomohlo? vapnik sa zide vzdy a ja som chudokrvna, takze aj zelezo nie je na zahodenie 😉
@demonique ma sa spotrebovat do par hodin. Vraj ani tak nie, ze rano urobis a vecer vypijes :( Prave preto ma to odradza od castejsiej vyroby. Parkrat som skusila,. chutovo je to vyborne, ale neviem do akej miery pomohlo, ale nieco urcite 🙂
A tak ako tu niekto spominal, aj D-vitamin treba doplnat, ten je pri tom dolezity. Ale uz je slnecne pocasie, tak aj to pomoze.
@zojuskaa Chybajuci vapnik v tele si najlepsie v prirodnej forme doplnite konzumaciou makoveho oleja. Obsah vapnika v makovom, prip. mandlovom je niekolkonasoben vyssi ako v mlieku. Oba oleje posobia tez velmi pozitivne aj na kvalitu nielen zubov, ale aj vlasov (padanie), nechtov, pokozky celkovo. A to najmä vdaka obsahu selenu, zinku, horcka, zeleza a inych stopovych prvkov a mineralov. Staci uzivat 1KL rano a vecer, dlhodobo.
Kvalitu zubov ovplyvnite aj vylucenim bieleho cukru zo stravy. Vhodna plnohodnotna a ovela zdravsia nahrada je Brezovy cukor, ktr. okrem celeho radu pozit. ucinkov na organizmus posobi osetrujuco aj na zubny kaz. chutovo je identicky ako biely cukor, avsak neprekysluje, ma nizky GI7, je nizkokaloricky.
100% prirodne oleje ako aj brez. cukor najdete v nasej ponuke v PRO shope na MK alebo aj na nasom eshope.
https://www.modrykonik.sk/shops/vyzivove-doplnk...
@zojuskaa ahoj nemalo by to stym suvisiet skor tehotenstvo pocas neho to moze mat suvis ale kojenie ako take matke prospieva