Maly apel na rodicov. Mat deti bez zubneho kazu je tak jednoduche. Stacia kroky. 1. Identifikovat risk pacientov. 2. Redukovat karyogenne bakterie u takychto-iste aj inych pacientov. 3.Eliminovat vsetky faktory ktore sposobuju zubny kaz. A JE TO! 😉 😀
@drzubok 1. a 2.preloz do slovenciny. Dakujem.
Nastastie,hoci nasi to nijako neriesili..kaz sme nemali..az ovela,ovela neskor.
A este ma zaujima,ako ovplyvnit hustotu slin,lebo,ako mi povedala moja zubarka,niekto vynaklada znormne usilie,venuje zubom cas a kazy ma aj tak a to prave kvoli tej hustote slin,ak som to spravne od nej pochopila.
D.
@drzubok Podla mna je hlavné aby decká nepili sladené nápoje, moji synovia pijú len čistú vodu a nesladené čaje a majú krásne zuby bez kazu. Starší bude mat už 15 a má jednu maličkú plombu a inak zuby ako perličky. Ja ked vidím 2ročné dieta ako pije kofolu mám dost.
@drzubok je velmi velmi vela faktorov. poznam ludi, ktori na zuby kaslu a maju ich v poriadku a bez kazov a poznam ludi, ktori sa zubom poctivo venuju a kazy maju.
syn mal prvy kaz v 10 rokoch, aj to mensi nez spendlikova hlavicka a dcerka ma 5 rokov a ma zuby ako perlicky. ja osobne som mala nadherne zuby do mojej 30. a odvtedy to ide dolu vodou. a staram sa nadstandardne.
moj otec do 40. nemal kaz ziadny, zdrave zuby, ziadna plomba a potom sa mu pokazili rad radom + paradentoza a uz to slo.
@drzubok aky mate nazor na pecatenie zubov u 11,5 rocneho dievcata /zatial nemala ziaden kaz/ nosi iba nocny vyberaci strojcek.
Mam jej dat zapecatit stolicky ci nie ... na preventivky chodi ..
no ja furt tvrdim nech ma dcera zuby po mne....do 18 ani jeden kaz, plus mliecne zuby, teraz mi rastie zub mudrosti mam cez 30 ustnej hygiene som sa venovala v puberte katastrofalne (dufam ze dcera taka nebude) teraz tak normalne, zuby pekne v poriadku....moj muz o zuby sa stara prikladne dlhe roky a ma ich v katastrofalnom stave....
Ja mam s pecatenim velmi zlu skusenost, vdaka zle urobenej pecati ma dieta zkazeny zub, a mna nie velmi zaujimaju vyhovorky zubara, ze sa to stava vynimocne... co z toho, ja sa staram detom o zuby prikladne, a dieta doplatilo na "starostlivost" zubara...
@mawka iste mame tu tzv. Typickeho karyog.rizikoveho pacienta a parodont. Rizikoveho pacienta. Tych je najviac, potom su tu zmiesane typy. Jednotlive typy sa skor prenasaju ako `dedia`. Tak pozor na neriesene gingivitidy... chr. Zapal dasien prvy zavazny priznak parodontitis
@maznacik007 u 12.r sa bavime o 7.-ckach. Hm ak sa urobi vcas tak nech. Ale u 12.r. je nutne kontrolovan docistovanie
A staram sa vsetkym detom o zuby rovnako a posledne ma kazov plnu pusu..
Genetika nepustí ....
@drzubok prave skoro prerezanu sestku, jednu, lebo bola skoro a sama 😠 a my blbci sme sa dali nahovorit, zaplatili sme za skazenie zuba... ked bola sestka cela siva, ked som na kazdej preventivke hovorila, ze sa mi nepaci, ze ma zub zlu farbu, tak konecne pan zubar zvrtal pecat a s nou aj pol zuba...
Ked dve nemaju kaz a cistim rovnako, tak asi bude nieco v tom tretom ine zle...
@drzubok ja sa tým neupokojujem.ja svojim deťom zuby umyvam a predstav si ze aj zubnu nit, ustnu vodu aj dentálne sparatka používame, chodime k skvelej sukromnej pani doktorke 🙂🙂 skor som myslela ako napr mojej znamej maly uz v troch rokoch ma " hnile zubky" pričom bol plne kojeny, sladké vody nepije a o zubky sa prikladne staraju...ze nieco na tom bude no...
Npr. Test na bakteriehttp://www.gcamerica.com/products/preventive/SA... je to na obj. Urcenie problemu tj. ak rodic nechce verit, kedze je to klinicky diagnostikovatelne na zaklade klin. obrazu tj. bez testu
@drzubok urcite mas vystudovanu dentalnu hygienu, ze? ti vsetci su taki premudreli 😉 Tym ta samozrejme nechcem urazit, ale bod 3. ma fakt pobavil 😀
@senta_sofia co najviac ta na bode 3. Pobavilo.. povedz mi
Sakra my sme vsetci tak brutalne zabakteriovanííí...🙂🙂
@drzubok to, ze je to v zasade nemozne, lebo napr. geneticke faktory neovplyvnis a co sa tyka tych dalsich, ked budes mat vlastne deti - vela stastia prajem 🙂)
Da sa takto usetrit nenormalne mnozstvo prostriedkov. Chce to len akceptovat fakt ze zubom sa treba venovat, pricom rovnako dolezite je kvalita a kvantita stravy ktoru poskytujeme