Ahojte mamičky. Mám na vás otázočku ohladne vymieňania zúbkov za trvalé. Naša slečna má 6 rôčkov a už má jednotky, šestky a horné 2 trvalé. Vždy sme poctivo dávali zúbkovej víle 🙂 A nedávno prišla za mňou, že: "mami pozri aký mám krásny nový zúbok". Pozriem, a ona má vyjdenú spodnú dvojku - ale pred tou mliečnou-tá jej vôbec nevypadla a ani sa nekníše ☹ Čo máme robiť??? Treba dať ten mliečny zúbok preč, či počkať kým vypadne sám? A keď tam už nebude ten mliečny, ten trvalý sa nejakým spôsobom posunie na miesto, či budeme musieť nosiť rovnátka??? Vôbec neviem, čo máme robiť. Ďakujem za odpovede.
@rosnicka17 synovi takto rastla dolna jednotka, za mliecnym zubkom. volala som zubarke, a kazala pockat, nech sa s tym zubkom hra, kyve si ho a on vypadne. a prist len ak by ho to bolelo pro jedeni. nic nebolelo a zub tusim o mesiac vypadol sam 😉
@aliza Ďakujem. Takže sa to stáva??? Ja som myslela, že sme ojedinelý prípad 🙂 Takže keď vypadne (napríklad až za mesiac,dva), tak sa ten trvalý zúbok posunie na to miesto, kde mal pôvodne rásť? ak áno, tak určite nič trhať nedáme ☹
@rosnicka17 - Saska ma paralelny zubok v zadnej rade, pravdepodobne pojde von, ma malu celust... Teraz to riesit ale este nebudeme.
@rosnicka17 moja tak mala obidve jednicky,bola som u zubára,no povedal že počkáme a fakt o mesiac a pol sa jej obidve zubky rozkývali az vypadli a zadné sa pekne posunuli dopredu.
ahoj syn to mal tiež tak, o pár dní sa mu začal mliečny knísať a vypadol, počkala by som
@bubelko Nám rastie pred mliečnym, takže je to aj vidieť ☹ No neviem, koľko ho tam už má narastený, ale je už dosť veĺký a ten mliečny sa jej vôbec nekýve ☹ Našťastie ju to vôbec neboli
@rosnicka17 ved sa spytaj stomatologa kam chodievate on ti urcite povie čo je najlepsie 🙂
@rosnicka17 moja malá tak mala spodnú jednotku. Úplne sa jej ten zúbok tlačil tak zo spodu a ten mliečny sa už síce kýval, ale nie dosť. Nám ho zubárka za 2 sekundy vytrhla a potom sa zúbok pekne vyrovnal do rady 🙂
@anjelicek26 to je aký zúbok???
@rosnicka17 presne tak, znie to sice ako Akty X 😀 , ale fakt sa ten trvaly premiestnil dopredu 😎
@dydka No lenže nám drží ako prikovaný ☹ Neviem si predstaviť, ako by jej to trhali ☹
@rosnicka17 - dolna lava dvojka... povodna (trojka) sa drzi a nova uz je komplet vonku za nou... nove jednotky zabrali miesto po 1+2-kach. Tak nova dvojka vyrastla za trojkou...
@aliza a ako dlho to asi trvalo, než sa dostal tam, kde mal rásť?
@anjelicek26 jej sa ten nový zúbok vytlačil v predu medzi mliečnou dvojkou a trojkou. A tiež už ho má dosť veĺký ten trvalý ☹ a staré nie a nie sa knisať
@titkovamiriam Chystáme sa sa k nemu, len som chcela vedieť, či sa také veci dejú normálne, či sme výnimka. A či ju máme nechať trápiť s trhaním, či ten zúbok sám vypadne.
@rosnicka17 uprimne, ja uz som to potom prestala pozorovat a odrazu boli zubky tam, kde maju 😎. Fakt neviem, za ako dlho. Dcera mala takych viacero a vsetky sa pekne zaradili.
@rosnicka17 - nasa zubarka povedala, ze to neskor bud vytrhne, alebo bude strojcek. Saska ma velmi malu sanku a velke zuby, ze ich par bude musiet prec je jasne uz teraz bohuzial. Teraz zbytocne stresovat trhanim dieta.
@aliza Takže ste nič nedávali trhať a sami vypadli, hej? to by som bola najradšej, keby to bolo aj u nás tak
@rosnicka17 hej, same vypadli. Ako vyzeralo to hrozne, tiez som bola na pochybach, ale nastastie vsetko v pohode. Asi to ma nejaky vyznam, kedze sa to tak same napravi, neviem...
@aliza Tak dúfam, že to bude aj náš prípad, že sa jej to napraví samo a aj samo vypadne. Nechceme ju trápiť ☹
@rosnicka17 no náš bol asi taký že keď som doň pritlačila prstom tak bolo cítiť, že sa pohol, ale sám by podľa mňa vypadol možno o dva mesiace...bála som sa, aby ten spodný nerástol tak škaredo... zubárka jej dala nejakú "vazelinu" či čo to bolo a ani sme sa nenazdali a bol fuč, bez plaču a bolesti. Aspoň malá tvrdila, že to nebolelo 🙂 A za dva týždne bol nový zubček krásne vyrovnaný 🙂
@rosnicka17 aj nasa to tak mala s dvojkami dolnymi a tusim aj jedna jednotka jej tak vyliezla, za mliecnou...normalne sme pockali, kym sa zacne hybat do takej miery, aby sme ho mohli vytiahanut...netrhali a nehybali sme ich nasilu...sme boli aj u zubara na preventivke v tom obdobi a on vravel, ze to sa same upravi...a zubky jej pekne "sadli" namiesto..len dvojky spodne ma trosicka krivsie..som sa zubara pytala, ci bude treba strojcek neskor..a povedal, ze to je skoro..ze sa to este do puberty moze pekne vyrovnat..predsalen sanka rastie, takze miesto na zubky sa spravi.. 😉 .. tak sa neboj, netrhajte nasilu -)
Ďakujem vám všetkým za rady. Som rada, že nie sme jediný prípad a že sa to potom pekne vyrovná 🙂 Tak ešte počkáme a uvidíme, či sa nezačne hýbať-zatiaľ poctivo drží.
@rosnicka17 Ako ste dopadli s tym zubom? Moj maly nema este ani 5r. a za dolnou jednotkou mu rastie uz trvaly zub.Ten mliecny sa trosku kyve ale malo zatial.Vy ste pockali alebo dali vytrhnut?Neviem co je lepsie aby nezostali krive zuby.
@rosnicka17 my sme teraz v podobnej situácii-ako ste to nakoniec vyriešili?
@acer11 ahoj. No boli sme u nášho zubára a ten povedal, že nič s tým nerobiť. Tak čakáme kým vypadne-teda dúfame, že vypadne 😉 a vy máte aký veľký ten trvalý zúbok a tiež na predu?
@rosnicka17 to čakáte rok??? 😲 my sme ho objavili ešte pred vylezením a tiež sa prikláňam k názoru nahaj tak 😀
moja dcera mala to iste, aj pri jednotkach, nic sme netrhali a zubky sa pekne posunuli dopredu. Poznam viacero takych deti a nikto s tym nemal problem.
@rosnicka17 moja dcera mala to iste, aj pri jednotkach, nic sme netrhali a zubky sa pekne posunuli dopredu. Poznam viacero takych deti a nikto s tym nemal problem. Viem vsak, ze na SK sa to vacsinou trha....takze je to na tebe, ako sa rozhodnes.