Malo aj vaše dieťa kaz na zúbkach kvôli dojčeniu?

kalet
23. mar 2013

Dcérka má 2 roky a predné zúbky z každej strany kaz až jamka na zúbku. Vybrali sme sa teda k zubárke, a tá nám odporúčala prestať dojčiť.... Veľmi tomu nerozumiem, veĎ materské mlieko je najzdravšie a lekári odporúčajú dojčiť čo najdlhšie....

kyri1977
23. mar 2013

mne sa to nezda, pride mi to ako rada, ze aby malo dieta zdrave zuby, tak nema nic jest... dojcit by som urcite kvoli zubkom neprestavala, ale nezabudala by som zubky pravidelne cistit...

alka221
23. mar 2013

ja myslim,ze tam nie je problem ani to dojcenie,ako nedostatocna hygiena.. taketo velke dieta by si uz davno malo cistit zubky.. 😉

michaela80
23. mar 2013

my sme dopadli tak isto..bolo mi povedane ze je to z casteho nocneho dojcenia ,ze kym sa vyrovna v pusinke ph po jedla prejde aj 40 minut a my sme sa do 2.5 roka dojciliaj kazdu hodku...zubok jeden sa uz nepodarilo zachranit odpadla sklovina...a druhy jej zablombovali a uvidime co sa bude robit..inac nie je to kaz ale to ze sa sklovina odeluje od zubka..zacina to pri dasne..najskor bile smuhy a potom sa tam robi sparaa ked je uz po celom obvode zubku tak sklovina sa rozpadne..sme teraz prevazne na xilitole, nic sladke...hygienu zubkovmala vzdy dobru..umyvam jej ja a poriadne aj par krat denne..

mirip
23. mar 2013

presne tak nie je to otázka dojčenia ale hygieny, nám zubárka povedala čistiť od 1zúbku, u staršej sami to zdalo ok, lebo prvý zub vyšiel ako 11mesačnej ked už aj behala a u mladšej trochu blbé lebo mala 4mesiace ked vyšiel prvý zub a 4mesačnému čistiť zuby...je divné no ako prvej začala som aj druhej od 10-11mesiaca čistiť zuby, najskôr len večer, to je asi najdôležitejšie čistiť večer a po cca 5mes neskôr aj ráno aj večer a teraz už čistia tak že najskôr same 😀 trošku nechám nech si počistia a potom dočistím ja alebo muž 🙂

stanislavao
23. mar 2013

ano, je to z toho. dieta sa napije "sladkeho" mlieka a sladke kazi zuby. a 2 rocne dieta uz nema vyznam dojcit. dojcenie je dolezite do 6 mesiacov. a ked dojcite, treba zuby a ustnu dutinu vycistit, aspon cistou vodou. ale 2 rocne dieta uz aj pastou.

armimi
23. mar 2013

Hups ja kojim este 2 rocneho syna, pomoc....nechcem aby mal pokazene zuby,len ked sa nevieme oducit,zatial mame zuby zdrave aj umyvame

ludu11
23. mar 2013

Zvazte aj moznost, ze na kazdy zub je napojenych 4-5 organov, a to aj pri mliečnych zubkoch.. To znamena, ze nemusi byt pricinou neumyvanie zubov ale samotny organ. Treba dbat na udrzanie Ph v organizme v zasaditom stave a to kontrolou Ph papierikov ktore su dostat v lekarni. Ak je Ph organizmu kysle, treba riešit toto, lebo v tom pripade sa ph krvi vyrovnava tym, že organizmus si taha vapnik z kosti a zubov, cim sa odvapnuju a vznikaju kazy....

anjelicek26
23. mar 2013

@kalet - materske mlieko ma uplne in typ cukru ako kupovane umele mlieko po 1 roku... zubky tym netrpia. Moje deti maju predne zubky dodnes krasne a prisate boli do 2,5 roka.. ono to tym nebude... zamysli sa skor, co okrem kojenia mala pije, prisladzas jej caj, sirup, dzusik? To bude pricina a nie to dojcenie. Plus samozrejme treba pravidelne cistit, bez toho to proste nejde...

domak2
23. mar 2013

@stanislavao @armimi @kalet dojcenie nema so zubnym kazom nic spolocne, zubny kaz sposobuje bakteria ktora je prenosna, ci uz od rodica, alebo inak . Samozrejme treba dbat na hygienu a vyhybat sa sladkemu.
http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?... Tu je clanok o zuboch a dojceni 😉

awalancha3
23. mar 2013

.....materske mlieko obsahuje cukor......nocne dojcenie, znamena, ze na jemnych zubkoch dietatka ostavaju cukry......nech covori, kto chce co chce.... staci si precitat dobre sekcie o zubnych kazoch malickych deti.... a sledovat to vo vztahu k dojceniu a vyjde vam to iste...... dojcenie, hlavne nocne po 1 roku zivota.....sklovine neprospieva.......

luciannka83
23. mar 2013

@stanislavao Že 2 ročné dieťa nemá význam dojčiť, akože prepáč, asi o tom veľa nevieš, keď toto tvrdíš! No nič, veď každý máme svoj názor.
@kalet určite by som dojčenie neukončovala. Vidieť ako sú naší lekári informovaní o prospešnosti MM. Stavajú sa mi vlasy dupkom, keď toto vyjde z úst nejakého lekára.

olifcek
23. mar 2013

@stanislavao dojcenie ma vyznam i u starsieho dietattka... to, ze Ty davno nedojcis neznamena, ze je to to najspravnejsie riesenie....

@kalet dojcenie nema vplyv na zubky ;-D mimochodom, moja OLivka sa dodnes dojci, samozrejme, ze si da pred spanim, a zubky ma nadherne zdrave, biele, silne... 😉 a to mala tri rocky v decembri 😉

@armimi nepanikar... nic sa nestane... z mm sa zubky nekazia 😉 to len dnesne mamicky davaju p[it vodu so sirupom, sladene vody ako kubik, ci ine, a v tom problem uz je... 😉

kvetinka211
23. mar 2013

@kalet

(2008) Robili studiu v Teherane, kde je dlhe dojcenie normou ... vo vzorke mali 504 deti vo veku 1-3 rokov, z ktorých vyše 56% bola okrem stravy čisto dojčená, zvyšok okrem tuhej stravy buď kŕmená UM alebo kombináciou UM+dojčenie. Sledovali aj príjem sladkých potravín a nočné dojčenie. Nočné kŕmenie UM zvyšovalo riziko zubného kazu 5.5 nádobne (!), kým kojenie a nočné kojenie toto riziko nezvyšovali.

Zdroj: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.16...

cat
23. mar 2013

odpovedz si sama, či dieťaťu aj čistíš zuby denne aspoň 2x. Tvoje mlieko podla mňa na toto nemá vplyv, toto je asi len o tej hygiene zubov... o čistení.
Ja mám 2 deti, 7 a 4 r., a ani jedno nemá jediný kaz. Ale za zuby ich doslova buzerujem, od malička. Medzizubné kefky-toto mi odporučila ich zubárka ako najdôležitejšiu vec...

simca06022011
23. mar 2013

Ale kdeze... kazit zubky sa jej mozu z hocicoho... mne malej zacal jeden zubok "hnednut" pri vrchu... skonstatovali sme ze to bude od ATB, alebo niecoho podobneho (nedojcim ju)... zmenila som potom zubnu kefku, pastu ma elmexku... riadne jej tie zuby vycistim dospelackou curaprox kefkou a elmex pastou 2x denne, ked ma naladu tak aj na obed ked vstane (nie po jedle) a mame pokoj... Ako moja mama vravi, nikdy nam nedrhla zuby ked sme boli male tak ako my teraz a ja som mala mliecne zuby este dlho dlho a ziadne kazy 🙂))) cize jednak je to genetika (v priatelovej rodine mali deti pokazene zuby velmi skoro, u nas zase nikto), potom treba hladat chybu v zlom cisteni, inom ochoreni (reflux, prekyslenie a pod, vplyvom ATB a podla mna aj kadejakych "sirupcekov") a sladkostiach (diskutabilne :P mozno tak v sladkostiach pred spanim, grisik s cukrom, kakavkom a masielkom pred spanim, bez umytia zubov napr.), pripadne dudlik, neustale pitie sladenych napojov alebo dzusou v priebehu dna ... ja by som dojcit neprestala, neviem preco s takou istotou povedala zubarka ze je to z dojcenia... nechapem.. ved tolko dovodov moze byt 🙂)

kkl82
23. mar 2013

pozri, mne moja zubarka tiez predvcerom poradila prestat dojcit. preco? len tak, ze maly ma uz rok, tak si vraj bude prsnik pamatat, ked bude vacsi... no to je mi uz len dovod. mnohi lekari nemaju ani ponatia o dojceni a tak sa snazia tlacit taketo bludy. priatelova teta s ujom su zubari a ti vravia, ze dojcenie ma minimalny vplyv na kazivost zubov. na rozdiel od cukru v potravinach - od kasiciek, vyziviek, cokoladok, keksickov, piskotiek a inych dobrot, co rodicia davaju detom. ale aj tak jedinym REALNYM dovodom zubneho kazu u deticiek je zanesenie bakterii od infikovaneho cloveka. ano, zubny kaz sposobuju bakterie, nie su len tak zo sladkosti. ak clovek nema v ustnej dutine bakterie sposobujuce zubny kaz, tak ho mat nebude ani keby si vobec neumyval zuby a jedol samy cukor. moj priatel je schopny zjest cokoladu (najma kinder vajce 😉) v posteli a tak ist spat, bez umytia zubov. robi to uz od malicka a doteraz nemal ani jeden kaz... takze najvacsim nepriatelom su cumliky a dojcenske flase, ak ich detom ich rodicia, ktori maju zubny kaz, ocumlavaju, ked detickam padnu na zem. tiez ak rodicia dovolia dietatu sparat sa rodicom v ustach... genetika vraj nehra az tak ulohu, dieta sice moze byt menej odolne v boji proti bakteriam, no kazy sa same od seba nevytvoria...
ak ti to aspon trochu dava zmysel, dojcit neprestavaj a dopraj dietatku to najzdravsie, co mu matka moze dat 😉.

vinifred
23. mar 2013

..neviem,čím to je,ale v mojom okolí je véééľa detí s pokazenými,niektoré čiernymi až hnilými zubami,ale dojčením to nebude..niektorým mamám to nevadí /nepochopím/niektoré sú z toho na nervy,asi to je tou našou "kvalitnou"stravou..

martina1305
8. aug 2013

dojcenie urcite nespôsobuje zubny kaz na zubkoch deti. moja dcera bola dojcena nieco cez 3 roky a zubky ma zdrave...samozrejme si ich pravidelne umyvame, pouzivame tablety zo zeleneho caju na cmulanie (ako prevencia zubneho kazu) a pije iba cistu vodu

miku1
8. aug 2013

Z dojčenia určite pokazené zúbky nemá. Skôr to bude stravou, resp. dedičstvom po niekom z rodinky :(

mummyslittlestar
13. aug 2013

milé dámy, z dojčenia sa zuby nekazia. a kaz nie je ani dedičný. kazia sa neumyté zuby, deťom ktoré sú "presladené", zo zlých stravovacích a hygienických návykov... skrátka čisté zuby sa nekazia 🙂

zabiatko7282
22. mar 2017

Ahojte, viem te je toto uz dosť stará diskusia, ale možno sa niekto chytí. Mam problem ze dcére sa kazia zuby, ale iba vrchné. Ma 19 mesiacov a je stale dojcena. Zubarka mi tvrdí ze to je z mlieka. Nic sladké nepapa, cukor jej nedávam. Pije len vodu a atb nemala. A ani ja počas tehotenstva som nemala atb. Z čoho to teda moze byt?

majkagajka
12. apr 2017

@zabiatko7282 U môjho synka sme mali pokazené rezáky zo zadnej strany už v 11tich mesiacoch ( rezali sa mu v 7mych).

Príčina môže byť v oslabených zúbkoch, ak nedostávala každý deň poctivo vitamín D , tiež oslabené môžu byť z nedostatku vápnika v mliečku pokiaľ si mamička nedáva pozor aby ho sama mala dostatok...

HLAVNÁ príčina ale je, že mamička (ocko, súrodenec, babka...) nakazí dieťatko baktériou Streptococcus mutans prostredníctvom svojích slín, ktorá rozkladá akýkoľvek cukor na kyselinu. Nakoľko aj v materskom mlieku je laktóza, ktorú tie malé beštie metabolizujú, tak nočné dojčenie podporuje kazenie zúbkov...

Dobrá správa je, že čisté zúbky (od povlaku baktérií) sa nekazia. Teoreticky, pokiaľ sa zúbky poctivo očistia od zubného povlaku pred spaním, a potom aj ráno, malo by to byť v pohode. Zubný povlak je totiž údajne nebezpečný až po necelých 48hodinách od vytvorenia...

Ja som tiež dojčila(do 2rokov, aj cez noc),nič sladké, len tá informovanosť o precíznej hygiene chýbala :(.
My sme od zistenia tých kazov začali čistiť zúbky a na tých predných nám kazy ostali v nasledujúich 4 rokoch bez zmeny. Synátor ide mať 5 rokov, tie predné zúbky mu pekne držia, spredu má pár hnedých fliačikov akože zídená sklovina, zozadu vidno že sú nahlodané, ale poctivé čistenie ich zachránilo. Problém trošku je so zúbkami 4kami a 5kami, časom sa začali jamky v nich deminarelizovať(zbeleli) a už to šlo postupne do kazov... dnes sme boli na preventívke a ideme 4 zúbky vŕtať.
Tieto zúbky boli síce čistené, človek si myslel že postačujúco, ale čas ukázal že nie...Nebol problém v tom že sme čistili bez pasty, tá je u detí úplne nepotrebná. Tieto kazy spôsobilo, že klasická kefka nedokázala úplne odstrániť baktérie z rých a jamôčiek v žuvacích plôškách ...
Keby som pred 3 rokmi vedela že existuje jednozväzková kefka, viem že by tie zúbky boli dnes bez kazu.

Odporúčam pozrieť na Youtube Curaprox single resp. Curaprox 1006 ...

Držím palce!

denie111
14. mar 2022

@stanislavao nemá význam dojčiť 2rocne dieťa? Asi toho o dojčení veľa neviete...