Dvojročná dcérka má flakaté predné zúbky. Má zmysel návšteva dentálnej hygieničky? Alebo čo by podľa Vás pomohlo. Sú to také tmavšie akoby čiaročky a bojím sa, aby z toho nebol zubný kaz.
A čo tak prehliadka u zubného lekára?😉
@sissy27
@belasy_motylik
Zubara neriesim, chodim so starsou a viem, ze ak sa nejedna o zubny kaz je to strata casu. Preto sa pytam na skusenosti s dentalnou hygienickou.
Ja by som šla k dentalnej hygienicke. Vedieť, to čo viem teraz mohli sme si ušetriť kopec plaču... Drobcovi sa objavili na zuboch nahnedle fľaky a zubarka zhodnotila, že je to z dojcenia a museli sme sa odstaviť. Nepomohlo, fľaky už ma takmer cez celé predné zubky. Až hygienik nám teraz povedal, že ma problémy so sklovinou a dojcit sme mohli pokojne ďalej, len to chcelo správne ošetrovať zubky. Už vidíme prvé výsledky, za mňa odporúčam, aspoň konzultovať.
@anketkarka no neviem, akého zubára máte, resp. aký je váš prístup k jeho profesii, ale zubár absolútne nerieši len zubný kaz, má oveľa širší záber profesie, rieši aj prehliadky /aj u detí vo veku tvojej dcérky, lebo aj u 2-ročných detí už môžu byť kazy/, on prvý odošle v prípade potreby na hygienu, príp. sám zainštruuje rodiča v starostlivosti o mliečne zúbky a pod. Keď chodíš so staršou môžeš len tak popri tom ukázať zúbky menšej, aký má zubár na to názor, je som sa tak pýtala manželovej zubárky keď mu opravovala zub minulý rok, keďže malému išiel krivo trvalý, aký má na to ona názor /pravdaže som sa predtým pýtala aj malého zubárky/. Pravdaže môžeš ísť aj priamo na hygienu, neviem, prečo sa pýtaš, či to má zmysel, ak sa ti niečo na zúbkoch nezdá, tak určite sa o to postarať zmysel má.
Sla by som najskor k normalnej zubarke nech sa na to pozrie..
@anketkarka tak to máš veľmi zvláštnu zubárku, ak okrem kazov je to strata času... Dobrý zubár rieši oveľa viac ako zubné kazy a práve tam by som išla, ak by som mala podozrenie na nejaký problém. Dentálna hygiena je tiež dôležitá, ale tá funguje skôr ako prevencia pred problémami, než ako riešenie už existujúcich.
Mňa len celkom udivuje tvoj postoj - zubárka je strata času a dentálna hygiena bohvie či má zmysel...
Zubarka nepomoze na 100%, lebo fakt riesi len zubne kazy aj u starsej dcery a u dentalnej hygienicky neviem co mam cakat. Ci nema nejake pripravok na cistenie takychto problemov farebnych aj u mliecnych zubkov. A zaujimali ma aj mozne skusenosti s malickymi drobcami u hygienicky. Ja sama som u hygienicky nebola, tak preto neviem co mozno cakat od nej. Od nasej zubarky pomoc urcite nie. A k vsetkemu ma dcera fobiu z bielych plastov, tak preto nemam chut ju tahat kade-tade, ked to nema vyznam.Preto ta otazka, aj
@mirkaferko a co Vam odporucil? Ako to u neho prebiehalo?
@anketkarka dentalny hygienik u ktorého sme boli sa venuje speci deťom. Detské kreslo, v ambulancii hračky, žiaden biely plášť.... všetko čo robil deťom vysvetlil tak, že sa nebáli a spolupracovali. Všetky naše deti majú eroziu zubnej skloviny v roznom stadiu. Posadil ich do kresla a kamerou im kontroloval zubky, všetko sme videli na obrazovke, deckam sa to veľmi páčilo. Potom navrhol postup. Zmena zubnej kefky, pasty + gel na ošetrovanie. Ešte mi napadlo, aj nas prostreny mal na prednych zuboch take akoby hnede palicky a hygienik mu to vyčistil, nebol to kaz. Podotýkam, že zubarka to neriešila.....
@mirkaferko aj ten najmensi nemal problem s navstevou a ukonmi? Cistenie trvalo ako dlho a ako prebiehalo? Ten gel odporucil aj mamalickemu? To je ten gel co raz do tyzdna musite pouzit?
@anketkarka ani najmenší nemal problém, prístup v ambulancii ozaj super. Na všetko bol dostatok času. Najmenší je na tom najhoršie, snažíme sa eroziu zastaviť, aby sme predišli problémom so stalymi zubami. A áno aj najmensi používa gel, ale častejšie, bo on ma zubky vo fakt zlom stave 😕 a nie je to zanedbané, len nám nik nevedel povedať, čo s tým....
@mirkaferko u koho a kde ste boli?
Mente zubarov, ak nie ste spokojni. Joj, kiezby uz ti fuserski skrachovali a neotravovali trh.
@mirkaferko mozem vediet u koho ste boli?
@jarulik123 v Dc Limbova, Richard Vojtko - dentalny preventista
@mirkaferko presne..u toho aj my😊. Len mu nic nerobil..len zhodnotil, ze treba poriadne cistit a ze ma sklovinu znicenu na prednych. Z vnutornej strany ma az hnede tmave flaky..z prednej tiez sive. Tiez navrhol zmenu kefky...no gel neodporucil. Ako sa prosim vola ten gelik? A ako vam potom robil hygienu, lebo mame prist o 2 m.. a neviem si oredstavit, ako mu to bude robit, dvojrocnemu.
@jarulik123 je to Elmex gel. Zmenili sme zubnú kefku, docistovali jednozvazkovou, a každý druhý večer natierali gelom. Odporúča sa až od šesť rokov, ale nám pomohol. Syn mám 5,5roka a hoci ma tie zúbky škaredé, erozia sa spomalila a ešte stále ma všetky zuby mliečne. Na ďalšom stretnutí nám len skontroloval, ako to vyzerá v porovnaní z minula. A zmenili sme zubárku.
@anketkarka choď s ňou k normálnej zubárke, nie dentálnej hygieničke. Môže to byť napríklad z užívania atb, cukru (nie len sladkosti ako takých ale celkovo z cukru v strave - detské výživy, príkrmy, mlieko atď.). Zubárka ti už povie.