Ahoj, pisem sem, lebo uz som bezradna. Pred 3 tyzdnami mi zubarka vrtala zub, s ktorym som sa uz dlho trapila, kaz bol medzi dvoma zubmi takze ho nebolo ani vidiet, len som citila, ze nieco nie je v poriadku, vzdy sa mi tam usadzovalo jedlo a nevedela som ho dostat von ani nitou.
Vsetko mi pekne spravila, zub vyzera krajsie ako pred zakrokom, dostala som porcelanovu plombu. No problem je, ze uz pocas vypluvania, pocas zakroku som citila, ze je velmi citlivy, no myslela som si, ze to z vrtania. Ked som prisla domov, dva dni som sa nevedela napit vody, lebo som isla zosaliet, tak ma to bolelo - proste na studenu je ten zub velmi citlivy.
Po dvoch tyzdnoch som isla k zubarke povedat, ze to nie je v poriadku, nech s tym nieco robi, no povedala mi ze 6 tyzdnov mam pockat, ze je to normalne a ze sa to hoji. No ja si myslim, ze to normalne nie je. Nikdy som nemala problemy po ziadnom zakroku, a hlavne nie taketo. Povedala mi, ze ked mi to vadi, vyberie mi nerv zo zuba - no to nechcem, raz mi to robila a skoro som sa po....a. tomu by som sa chcela vyhnut. Zas na druhej strane ak viem, ze ta citlivost po tom zmizne, isla by som hned, ale nechcem riskovat, ze mi nieco spravi a potom to bude take iste. 😒 😒
Konzultovala som s druhou zubarkou , nasa cerstva znama a ona tvrdi, ze to tak dlho nemoze boliet a byt citlive a nahovara ma, aby som isla k nej sa na to pozrie, lebo ze ten zub moze odumriet a treba to zrentgenovat.
Poradte mi prosim ak mate podobne skusenosti, co mam robit. Nemozem povedat zubarke co mi ma s tym zubom robit, ved lekarom je ona! Ale zasa nejak jej po tomto nedoverujem a som bezradna, nerada by som podstupovala zbytocne zakroky - i tak ma ten zub stal 17€! Ale ani takto nemozem zostat, lebo ma to strasne trapi pri kazdom piti, ci jedeni. Studenu vodu nemozem vobec a teraz v tomto teple sa to zacina odzrkadlovat, lebo malo pijem a boli ma hlava. ☹
Budem rada za hocijaku radu, strasne sa s tym trapim. Dakujem
@ela2710 a preco korunka, nerobi sa korunka, len ked chyba niektory zub? Tebe ho nevytiahli nie? Nerozumiem tomu ani ja, ale viem, ze ten kaz bol tiez velmi hlboko a nechapem, ked mi ten zub, teda kaz vyplnila, z coho je potom taky citlivy, mne sa zda ze ta citlivost je pri koreni, teda pri dasne, ale fakt je to niekedy na nevydrzanie. Nemam ziadne bolesti, len ked si dam nieco studene, tak mi to slahne az do mozgu a uz ma to fakt prestava bavit.
To co hovoris, vyplnanie korenov, som si povedala, ze ked mi to bude este raz robit, urcite len s injekciou, inac jej tam nesadnem, este raz by som to nevydrzala, to radsej pretrpim injekciu co je oproti tomu nic. Ja som je tiez hovorila, ze keby ma poslala rodit, radsej porodim, ako ist k zubarovi, ja zo zubarov mam obrovsky strach proste neviem preco, ale vzdy tie zakroky su take neprijemne, ze ked nemusim neidem. Ale inac celkovo su moje zuby v poriadku, vzdy ma pochvali, ani pocas tehu som s nimi ziadne problemy nemala, nastastie, lebo mojej mame vytiahli polku zubov pocas tehu, klop klop, ja som nemala nic. No ale teraz co sa robi, nechapem.
Vydrzim este do buduceho tyzdna a uvidim, len neviem ci mam ist k nej, alebo k tej znamej, lebo moja zubarka povedala, ze ked sa vratim, bude to vypln korienkov jednoznacne - bozinku a ta znama hovori o niecom inom, najsamprv o rentgene. Neviem ci si mozem dovolit povedat vlastnemu lekarovi, ze chcem rentgen - predsa len sa to nehovori, ale zasa na druhej strane ide o moje zuby!
Ja by som aj isla k tej znamej, ale bojim sa ze neskor ked sa vratim k mojej a opyta sa co je s tym, co jej poviem?? Ze som si to dala urobit u druheho?? No tazko sa rozhodnem, vobec neviem co mam robit, v kazdom pripade tomu dam tyzden a uvidim.
@kornelia no a co, mne raz jeden zub robili na pohotovosti 🙂 nechcela som s nim ist k mojej zubarke, tak som pockala na pohotovost 😝 🙂 su to tvoje zuby a nemas sa preco spovedat lekarke, alebo popripade bud pacientkou tej tvojej znamej...staci vziat kartu 🙂 a korunka preto, lebo sa mi ten zub neda zaplombovat, moj predchadzajuci zubar mi pri bruseni zubu ,,odbrusil" 2 strany skoro celkom a jednu do polky, teda mi plombu drzala len jedna strana,po case mi ale vypadla a bolo treba dat novu - no nedrzala tam, v momente som menila zubara, a kedze tam plombu mat musim, ale nema mi na com drzat, musia mi urobit nove strany, novu vypln = novu korunku 😒 a ja som sa uz tiez zaprisahala, ze keby nahodou raz do buducna by zas doslo k vyplnovaniu korenov, tak to si tiez dam injekciu, lebo sa to naozaj nedalo vydrzat, nielenze to velmi dlho trva - mne to robila skoro dve hodiny, lebo sa nevedela trafit a vzdy ked spravila snimok bolo to vedla...takze asi na 5-krat mi to tam dala spravne a okomentovala to len tak, ze mam nepriechodne kanaliky..v prvom rade musis ist na rotngen, lebo ak nepojdes, tak ani tvoja zubarka a ani tvoja znama nebudu vediet co s tym zubom mas..jednoznacne si daj spravit rotngen, mne tie korene vyplnala len na zaklade rontgenoveho snimku, bez toho predsa nemoze vediet, ci ich bude treba vyplnat...
@ela2710 dakujem ti za podrzanie, hned mi je lepsie, ze s tym nie som sama. A uz chapem tu korunku, ani som nevedela, ze aj take sa da spravit, som myslela, ze je to len nahrada za chybajuci zub. Teeeda! No dufam, ze to pre teba bude uz bez bolesti a ja .....no uvidim, kolko este vydrzim, ale mam pocit, ze to fakt pojdem ukazat tej druhej pani doktorke. Ona je z BA, ja z DS, tak preto nechem brat kartu, aby som nemusela za zubarom cestovat, ale uvidim pristup a vyskusam, ak sa mi tam zapaci, tak nebudem rozmyslat. 😉
@kornelia 🙂 potom daj vediet, ako si dopadla 🙂 drzim palce, snad budes mat vsetko ok 🙂 nech ti to dobre dopadne, ja som toto zazivala pred mesiacom 😒 takze viem, ako to boli...zuby vedia byt riadne potvory, deti sa s nimi trapia, kym im vyjdu a potom sa s nimi budu trapit uz navzdy...poznam ludi, co totalne dodrzuju ustnu hygienu, umyvaju zuby ako maju, pouzivaju nite, a aj im sa stane, ze maju kazy....niekedy je to s tymi zubami naozaj na nevydrzanie 😒
@ela2710 - veru uz niekedy clovek neviem co s nimi, pockam teda do buduceho tyzdna a pojdem, pani, uz teraz sa bojim. Aj susedka tu bola a tiez povedala ze jej synovi to robili pred tyzdnom a ze tolko tam chodil ze nakoniec ho to vyslo na 80€ konecna suma, ved to su nehorazne ceny, naco potom platime zdravotne poistenie nerozumiem. Zubari si podla mna pytaju ako sa im zachce a zaujimave je, ze blocek mi nikdy neda 😠 😠 😠
Ahojte potrebujem poradit uz tri dni chodim k zubarovi, ze mam bolesti v lavo dole su hrozne zubarka nevie prisť nato čo to je. najprv mi yvrtala jednu blombu dala tam vlozku vcera mi zablombovala horny zub ten bol deravi vraj to bude ten. Dnes mi zavrtala do druheho blombovaneho ale ani ten nebolel ked vrtala tak vravela ze nic, poslala ma na rengen ten neukazal tiez nic mysli si ze ten prvy zub co vrtala odumiera tak mi tam dala vlozku na umrtvenie a preistotu ma poslala do bojnic k odbornikovi ale ani ten nic nezistil. Ked sa dotykam tych zubov tak ma to neboli,Nemali ste niektora podobny problem a ako ste ho vyriesili? ☹
@skaredekacatko No ja tento rok mám problémy so zubami. Najprv mi jedna zubárka vyvŕtala 3 zuby. No všetky tri ma potom ďalej boleli, tak som išla k jej kolegovi ten mi povyberal nervy z tých zubov s tým, že ma už nebudú bolieť, ale nie sú v poriadku, tak som sa objednala k jednému súkromníkovi nech mi dá dokopy tie zuby skôr nech mi ich vytrhnú. Ja si myslím, že keď si súčasná zubárka neporadí s tým zubom, tak treba ísť k inému zubárovi. Ináč je kopec neschopných zubárov hovorím z vlastných skúseností.
@iveta7677 bola som u odbornika a ten to zvalil na krami ze zena je v tom obdoby viac citliva atd unas v okrese vraj velky odbornik ale ma tymto dojal vraj mam pouzivat sensodine pastu.Moja zubarka bola z neho v soku,cakala ze jej pomoze, ale uz to nastastie preslo zubarka si myslela ze zub mi odumiera dala tam taku vlozku odumierajucu a mozno to pomohlo uz ma to neboli ale to bolo den pred velkonocnym piatkom ze ked to neprestane takze mam ist na pohotovost si dat vytrhnuť nerv este ze som nemusela 😀
@nela447 wobenzym je predrazeny enzym, odporucam nieco o tom precitat na nete a zozeniete uplne lacnejsie a ucinejsie enzymi, ktorych nebude treba jest na desiatky kusov
@nela447
@1236jara .
tak nieco o enzymoc0h napr. v debate tu: http://rng.uforum.sk/topic/307/tromby/page/3/
Dobry den. Chcem sa spytat na bolest zuba ktory ma boli tyzden. Pred dvoma tyzdnami som bol u zubarky bo mi z toho zuba vypadla pomba a bol citlivy na chlad a stisk tak som siel si to spravit. Pozrela vsetky zuby ten jeden spravila a na druhy den ma zub bolel. Chytilo ma to na vecer a po hodine asi preslo. Potom striedavo dva dni som skoro nic necitil a vcera zase a dnes ma tiez boli. Moze to byt zmenou teploty ked vyhadzam z klimatizovaneho auta do tyhto horucav a tak? Taktiez prevadzku mam klimatizovanu tak sem tam prebehujem z tepla do klimy. Je to take ze niekedy to zacne a niekedy prestane. Zubarke chodim pravidelne a nemavam problemy so zubmi. Poradte co si dat na neho. Dakujem.
@kornelia Ahoj ako to dopadlo prosim ta potom s tym tvojim zubom? Ja mam teraz to iste, minuly tyzden preplombovany zub a strasne boli na horuce a studene
@cherry1981 to znamena ze mas chyteny uz aj nerv. Zub treba otvorit, vybrat nerv, vycistit nervovy kanalik, dat don vypln a na to korunku. Ked ti zubarka robila pred plombovanim RTG zuba, musela to vidiet.
Ja som svoj zub riesila 6 rokov, nakoniec mi ho vytrhla ked som bola tehotna lebo ma priserne bolel. Odvtedy som zmenila zubara a zistila som, ze ho nebolo vobec treba trhat len konecne urobit poriadny snimok, vycistit korenove kanaliky a vytiahnut nerv. Tak som prisla o stolicku. Najprv som bola stastna, lebo som to absolvovala par dni pred porodom a pekne sa mi rana za tyzden zacala scelovat. Ked ma zacala boliet dalsia stolicka s krasnou novou bielou a fest drahou vyplnou, tak som sa uz nastvala, lebo som zila par tyzdnov na liekoch od bolesti a pobrala som sa k novej - mladej zubarke. Ta mi to vsetko pekne vycistila, vytiahla nerv a konecne som pocitila ulavu a hlavne som si bola ista co robi a verila som jej. Absolvovala som novy 3D snimok celej celuste, popozerala mi vsetky 'falosne' vyplne a povymienala, ktore bolo treba. Sice to bola draha investicia, ale konecne klop..klop. A zubky mam opat krasne biele, teraz ma uz len caka dorobit ten 'nadarmo' strateny za novy a budem ako prvacka 🙂 Drzim palce, tieto bolesti a zubne trapenie je jedno z najhorsich. A vies co je najhorsie ? ked ta niekto presviedca, ze ti to vycistil, mas krasnu novu vypln a neskor zacnes mat otrasnu a citlivu bolest. Radim vymenit zubara a pytat si u odbornika - vycistenie korenovych kanalikov a vytiahnutie nervu. A to dokaze fakt len odbornik - ktory je presny, trpezlivy a rozumie sa svojej robote. xxx @kornelia
@kornelia ja ti preposlem kontakt na dobreho zubara v NZ... je to chlap a fakt profik...mam to overene z pravej ruky. Ak chces kludne mu mozes napisat alebo zavolat, najdes ho aj na FB. Poslem viac info do IP-cka. 🙂 Snad som pomohla 🙂 Ja som sa takto isto trapila par tyzdnov pokial som niekoho fakt super nasla...uz aj zubara - odbornika aby clovek hladal lupou. 😒
Baby vo stvrtok mi zubarka obrusovala zuby na korunky. Na jednom bol velky kaz kvoli tomu vlastne korunky. Obrusila dala korunky a teraz ma ten zub pobolieva. Moze to byt citlive ci sa stym zubom nieco deje? Ono to neboli v kuse ale tak po castiach. Najprv to slabo bolelo a teraz viac.
@skaredekacatko a ten zub má koreňovú výplň (vybratý nerv) alebo nemá?lebo nie je dobré robiť korunky na zuby s nervom a s hlbokým kazom...
@maickamf nema vybrati nerv. Vsetci si myslia ze to je len citlive. Ja to pripisujem tiez nervu ale nebolel ma v kuse a tak riadnejsie zacal len dnes a brusila vo stvrtok. Sa bojim vyberaniu nervu celkovo mam strach zo zubara. To je horny rezak .
@skaredekacatko a robila ti aj RTG pred tým brúsením? zuby po brúsení môžu byť citlivé, nakoľko je narušená sklovina, ale nie až bolestivé, to je iný problém. alebo treba skontrolovať výšku zhryzu, aj to môže spôsobiť bolesť
@maickamf nie rtg mi nerobila. Uz to boli zase menej. Neviem viem len ze naposledy ked ma bolel zub po blkmbovani taj to bola ina bolest na druhy den som nabehla a ona ze to nerv tak ho otvorila a bolest presla toto je taka ina bolest.
@skaredekacatko najlepšie ísť za ňou, nech spraví RTG a skontroluje výšku zhryzu, či rovnako zahryzneš na obe strany, lebo korunky sa nikdy nespravia na 100% presne a musí sa upraviť zhryz krátkym zbrúsením.nespravny zhryz môže spôsobiť tlak na pulp, čiže nerv a to spôsobí bolesť
@maickamf toto mam len docasne korunky moje sa vyrabaju uvidim co mi zajtra povie
@skaredekacatko držím palce, aby to dobre dopadlo a daj vedieť 😉
@maickamf oka sa ti ozvem ze co ako.
@maickamf tak vybrala nerv osadila korunku mala vela ludi tak ma o jednala na stredu na plnenie. Dala mi inekciu tak to vobec nebolelo a za 5 sekund bol nerv vybraty. Este je to citlive ale uz je to oka dufam
@kornelia ahoj, pisala som ti taku dlhu odpoved, a nechtiac som si zavrela internet 😠 😀 takze este raz, ja som mala rovnake tazkosti nedavno, totiz mala som zub - stolicku v hroznom stave, mala som kaz velmi hlboko, a zubarka mi dala na vyber bud extrakciu alebo spravenie korunky...vybrala som si tu korunku, hoci je to financne dost narocne, najskor mi zub liecila, davala do zubu vlozky, to trvalo cca. 2 tyzdne, potom mi robila vypln az do korenov zubu, to bol ten najbolestivejsi (dokonca mi pripadal bolestou horsi nez porod) a najdlhsi zakrok aky som kedy mala, musela mi povyplnat kanaliky, no strasna bolest...platila som 46 eur, a o mesiac ma caka korunka za 164 eur 😒 no chcem ti povedat, ze mna ten zub bolel po vyplni cca. 3-4 tyzdne, stale som rozoznavala studene a teple, ten zub bol velmi citlivy, teraz je uz nastastie vsetko ok..zubarka mi na poslednej kontrole spravila taky kontrolny rontgen a ze ten zub je uz skoro uplne fit 🙂 a uz ma ani vobec neboli, chcelo to len cas, mala som naozaj zlozity kaz a teda aj liecba bola zlozita, ale vydrzala som na panadole 🙂 tebe by som odporucala si vyziadat aspon ten rontgenovy snimok, ci a nahodou nieco nezanedbala, ale mohla ti pri vrtani zavrtat do nervu - tak spravil zubar nechtiac kamoske 😒 alebo ti mohla len drcnut do dasna, nasa zubarka je mlada, a vsetkor obi precizne, teda ked robi daky zub oddeli si ho takou akoby svorkou od druhych zubov, mne tu svorku vzdy tak zatiahne, ze ma este dva tyzdne po zakroku boli cely zub aj s dasno...ale vzdy to prejde a na kontrolach je uz vsetko ok 🙂 ale ak ta to boli velmi, skus lieky, a ani tie nezaberu, chod naozaj na ten rontgen...nechapem preco ti ho nerobila, mne vzdy robi po zakroku a pri zlozitych pripadoch aj na kontrole, ze ci je ten zub v takom stave ako ma byt 😉