Ahoj baby chcem sa spýtať mala ma už 15 mesiacov ma 10 zubkov a tlacia sa jej horne stolicky kedy môžem ist na prvú prehliadku k zubarovi s ňou ??? 🙂
My sme boli s našim malým teraz nedávno - tesne pred dvomi rokmi. Do dvoch rokov by mali deti absolvovať prvú preventívku. Malý má 16 zubov. Detskú kefku a detskú zubnú pastu požíva od roka.
@angielka no tak je načase sa objednať , dnes jej kúpim pastu a kefku a nejedol ti pastu ????
nasa mala teraz 2roky a este nema vsetky zubky..cistime od prvych vykuknutych, pastu sme zacali pouzivat len pred dvoma mesiacmi..u zubara sme este s nou neboli a skor ako o rok tam ani nepojdeme..jeden zubar hovori, ze prist ked vykuknu prve zubky, co mi pride zbytocne, dalsi povie,ze staci prist v troch rokoch, dalsi az pri nastupe do skolky..tak si vyber podla seba 🙂
@miuska26 idem ju objednať nech mam pokoj . Ale ona sa boji strašne doktorov lebo je to živel a stále sme chodili na pohotovost 😒 tak sa bojím aby nechytila nejakého hysaka a neviem ci bude chcieť dat pozrieť zubky
@sofokles999 ak sa boji lekarov, tak preco to chces za kazdu cenu silit? ma nejaky problem so zubkami? nebodaj kaz? ak nie, tak jej nechaj este cas.. moja sa boji cudzich ludi vseobecne..na ulici ani nejde od nas na pat krokov, takze ked sa prestane bat, pojdeme aj k zubarovi 🙂
@miuska26 nechcem surit len rozmyslam asi pockam a budem jej umývať tubky kefkou a pastou aby sa to naucila sama aj 🙂 aj moja sa boji cudzích ľudí ale potom sa otuka ale po dlhom case 🙂 , aj ja pockam radšej nechcem jej robiť zbitocne šoky
@miuska26 ak ma strach zo zubarov, ten sa vekom zmensovat nebude. Dietatu treba hned na zaciatku ukazat, ze zubar nie je ziaden postrach. A ak uz ma dieta kaz a nebodaj ho boli zub, vtedy je uz neskoro ist prvykrat k zubarovi.
@sofokles999 mozno na prvej navsteve zubky neukaze, ale zubar jej moze aspon ukazat, ako sa hybe kreslo hore a dole.. ako vyzera zrkadielko a podobne, za odmenu ze pekne sedela, dostane odmenu.. a postupne na dalsej uz isto aj pusu otvori. Netreba zo zubara robit strasiaka, deti su castokrat statocnejsie, ako si rodicia myslia. Inak pastu netreba davat detom, ktore este nevedia vypluvat. Inak ju iba jedia. Ale ak ma tu potrebu, ze to vidi u rodicov, kupit nejaku detsku a len ozaj malicku bodku na kefku ;)
@sofokles999 Moj maly ma od 2,5r všetky zuby a ešte sme neboli.Volala som zubarovi,že ked pojde do školky,že oni tam chodia,vraj tam deti to lepšie znašaju a ukazuju pekne zubky.Ak by neotvoril pusu,predvolaju si nas.pokial nema problem,nemusime ešte chodit.Vraj chodia v oktobri,to bude mat maly skoro 3,5roka aj tak neviem či otvori,skor nie ako ano.
@alisael ja som napisala ze sa boji cudzich ludi nie zubara...a prave pre to ze moji rodicia na mna v detstve tlacili a zubarka bola neprijemna a kricala po mne ja tu fobiu mam doteraz bohuzial hoci moj zubar je fasa..takze nedovolim aby sa nieco take dialo mojej dcere..kedy pojdeme na prehliadku rozhodnem s manzelom ked to uzname za vhodne 🙂
@lucy125 ja nevravim, ze dieta treba nasilu tahat. Ale ak rodic s dietatom chodi na pravidelne kontroly ku pediatrovi, moze aj k zubarovi. Uz som mala dieta, ktore malo 22mesiacov a zhnite zuby a nasilu som musela osetrovat. Prave preto, aby deti z toho nemali traumu, treba zacat cim skor, formou hry, vsetko im ukazat a vysvetlit. Nie je nic horsie, ako ucit 6rocne dieta sa nebat zrkadielka, alebo ho presviedcat, aby si vobec sadlo do kresla. Pre zubara to potom tiez nie je jednoduche osetrit nespolupracujuce dieta, ktore ma len strach, pretoze je v cudzom prostredi.
@miuska26 ved je to vase dieta, rozhodnite. Ja len z vlastnej skusenosti viem, ze cim mensie dieta zacne chodit, tym lepsie to znasa. Hoci len brat so sebou dieta, ked ide rodic na osetrenie. S takymi detmi nie je skoro vobec problem. A mozem povedat, ze ma beru skoro ako kamaratku. A to su male 3rocne a mensie deti.
@sofokles999 So staršou som bola u zubárky, keď mala necelé 2 roky, s mladšou keď mala asi 1 a pol roka. Obe sa tam vždy veľmi tešia, nakoľko dostanú od pani zubárky darčeky - vzorky pást, papieriky na kreslenie a také podobné somarinky, ktoré ich vždy veľmi potešia.
zo zakona ma dieta absolvovat prvu preventivnu zubnu prehladku po 1. narodeninach, cize v druhom roku zivota a potom 2x rocne...
Ajojte pridavam aj ja svoj nazor.som.sestrickou v zubnej amb v bratislave🙂)je lepsie ist s dietatkom k zubarovi v mladsom veku a hlavne vtedy treba ist ked nema ziaden problem.vacsinou sa rodicia spamataju az ked nieco hori a potom je uz neskoro ☹ u nas prve vysetrenie prebieha tak ze dietatko povozime na kresle hore dole,ukazeme co mame a ak si da spocitame zubky🙂)je dobre aby deticky si na nas zvykali🙂)a fakt 98nasich deti su uplne super navyknute na nas.nepouzivame slova vrtanie a vrtacka ale kefickovanie a sprcha davame detom farebne vyplne🙂))a je tiez velmi dobre ked pride rodic na svoju preventivku a zoberie a aj svoje dieta,deti aspon vedia ze niektp taky existuje kto sa o zubky stara🙂))
nasa chodila s nami od malicka (od 1 roka) ked sme sli my. vzdy ju zubarka povozila na stolicke a dala jej nejaku drobnost (malu pastu, presypacky pri ktorych si treba umyvat zuby a najviac sa tesila gumovej rukavici 😀 ), prehliadku jej nerobila vtedy este. doteraz chodi rada, syn zacal chodit ako 2 rocny, tiez sa vzdy tesi na stolicku. podla mna cim skor tym lepsie, nech dieta vie ze to nie je ziadne hrozne miesto. takze idealne ked ide rodic, zobrat zo sebou dieta na obhliadku terenu 😀
zuby dietatu staci umyvat pastou az neskor, vraj staci kefka bez pasty na zaciatku, aspon nasa zuboska nam tak odporucala
My od 18mesiacov dvakrat do roka a aj im pekne precisti.Vobec sa neboja chodime vsetci 4 na preventivku spolocne.Manzel, ja a deti.
@lucy125 Tak volat inemu,deti maju narok na dve preventivky.My chodime spolu vsetci na preventivku.Najprv ja otvorim usta a deti pozeraju.potom syn a dcera precisti im.takto chodime od ich 18 m.Ked budu vidiet vas a manzela otvoria usta.Odporucam.Syn ma uz 10 r a nema este ani kaz.Dcera ma 2,5 .Zuby umyvame bez problemov.
@sofokles999
ak sa boji tak bude lepsie ak nepojdes ty s nou, ale pojde ona s tebou 😉 Myslim to tak, ze nabuduce ked pojdes ty alebo manzel/partner (?) tak vezmite malu so sebou. Ona uvidi co sa tam robi a mozte aj rovno vyskusat ci si necha pozriet do ust.
Samozrejme, v tomto pripade je mily/mila zubar/ka velmi dolezity 😀 (emotikon nie je "LOL" ale "krasne zuby")
My sme boli prvý krát u zubára, až ked mal malý cez 3 roky, jednoduchý dovod, malý sa príšerne bál akéhokoľvek doktora. Všade vrieskal ako pominutý, aj u pediatričky, bol to horor. Ked sa konečne lekárov prestal báť, tak sme šli k zubárke a malý to zvládol úplne v pohode, vysmiaty, spolupracoval. Takže nie je to pravda, že čím menšie, tým lepšie. U nás to teda vobec neplatilo.
@sofokles999 so starsim sme boli, ked mal nieco cez 3 roky, ale mal uraz, tak sme museli kvoli poistovni. a s mladsim, az ked nastupil do skolky (4.5r). nemali problem, tak som nepovazovala za nutne. keby som ale videla, ze zubky sa nejak menia - menia farbu, maju dierky a pod. tak by som sla skor 😉
ja planujem ist teraz so sebou a beriem aj maleho, nech sa s ujom doktorom zoznami a bude ho poznat a snad sa nebude bat....
Niekde som citala, ze je ministerstvom doporucen, ze by sa malo ist k zubarovi s dietatom prvy raz po prvom roku. My sme boli s nasou malou, ked mala 2 roky, nema este vsetky zubky, ale preventivne sme sli. Prezerala, opytala sa ako cistime zubky a doporucila co je vhodne + objednala na dalsiu kontrolu o pol roka. Umyvame s kefkou (kefku pouzivame asi od roka) a pastou, i ked pastu davame iba malinky kusocek, lebo ju samozrejme vzdy zje. Deti do 3 rokov nemaju vyvinuty vypluvaci reflex, takze je to normalne, ze nevedia vyplut vodicku. Detska pasta je prisposobena faktu, ze ju deti budu jest, ono ich to casom prestane bavit. Moja mala bude mat 2,5 roka a pasta jej este stale chuti, bohuzial vsetky pasty su vonavucke a sladucke 🙂 Inak pasta sa nemusi pouzivat vobec, dolezite je poriadne a spravne umyt zubky kefkou a cistou vodou.
@sofokles999 ahoj som zubna sestra treba ist od jedneho roku tak to vyzafuju aj poistovne aby si dieta zvyklo a mali vztah k ustnej hygiene nebalo sa a neslo k zubarovi hned s kazom...lekar u ktoreho ste vy by mal zobrat aj vase dieta alebo si zavolajte do poistovne kam patri ak ho lekar odmietne treba ho nahlasit do poistovne lebo by to urobit nemal...😉
prvýkrat sme boli ked mal 16 mesiacov, a potom dvakrat do roka sa chodi u deti, my sme boli len raz do roka
A kedy ste umyvali zubky pastou a obycajnou detskou. Kefkou , lebo zatiaľ máme tu na prst ďakuje za odpovede