Potrebujem poradit, so synom chodim pravidelne k zubarovi aj k dentalnej. No stale má nové a nové kazy. Má 17 rokov, zuby si umýva pravidelne so zubnou kefkou a niťou + jednozvazkovou kefkou. Teraz sme boli dat robiť kaz , ktorý pred 4mesiacmi bol podla RTG malý, dnes veľký. Vynechal sladké vody. Čo by mu mohlo pomôcť? Podla dentalnej aj aj zubarky si zuby čistí obstojne. Vznikaju mu hlavne medzi zubne kazy. Zubarka spominala, ze mozno ma agresivne sliny. Co mu moze pomoct? Pytala som sa jej, ci ústne vody, alebo ustnu sprchu, povedala, ze nie, hlavne dobre čistiť. Mali ste niekto podobny problem? Vo vam pomohlo? Vopred ďakujem za rady.
Nič. To je genetika.
Genetika nemá s kazením zubov nič, akurát sa môžu dediť zlé čistiace návyky.
@enka81 elmex gél by som skúsila
Celiakia, prípadne neznášanlivosť lepku? Chýbajúci vápnik, vitamín D....píšem z vlastnej skúsenosti.
@enka81 elmex gel,aj mne odporucila zubarka
elmex gel 1x tyzdenne + kupit sonicku kefku, zistit ci nema zvacsanu nosnu mandlu (dychanie cez noc ustami)
Genetika s tým má dosť. By som neverila, kebyže ma dve kamošky nepresvedčila o opaku. Jednej sa zuby kazia tak normálne ale jej exmanžel a jeho rodina si neumývajú zuby vôbec a nekaza sa im ani sa nerobí kameň. Všetko okolo čistenia považujú za marketing ktorý kazy práve spôsobuje a dosť mali sporov ohľadom toho. Ona s tým má problém lebo majú striedavú starostlivosť a on synovi odmieta zuby čistiť. Malý to zdedil po ňom takže kazy nemá. A druhá kamoška má problém opačný, dcéra zuby tiež po otcov a kazy opravujú niekoľkokrát do roka. A ďalšej kamošky mame vypadali zuby po pôrode takmer všetky. A jej povedal zubár že to je dedičná porucha a má sa na to pripraviť tiež tak sa boji otehotnieť.ale to už je nejaký konkrétny problém..
@minimie no ja neviem, ci zrovna "genetika", ale syn ma autoimunny defekt plus a teda aj poruchu vstrebavania vitaminu D, musi ho brat celorocne... posunula nas spravnym smerom zubarka, ked sa mu napriek dentalnej hygiene kazde tri mesiace medzi jedno-druhou kontrolou spravil behom 3 mesiacov hlboky kaz. Ze take mäkke zuby proste nemozu byt. Mala pravdu, hladina Dka hlboko pod normou, berie (a bude ho brat) kazdy den pravdepodobne cely zivot... podotknem, ze odkedy berie, kaz nemal ziaden...
Inak autorka dost ma zaujalo, ze mal minule na rtg maly kaz, preco to neopravila vtedy a caka, kym to bude horsie?
@anjelicek26 ten neberie, vdaka za tip, nasadim
@denisa_deniska ďakujem za tip, mame trosku iny gel, ale skusim aj elmex gel
@anjelicek26 ako som uz pisala, robila mu vtedy iný zub, pocas toho mu robila medzizubny rtg, kde videla ten kaz ako malý, dala nam termin, no kvoli vyberu nosnej mandle sa to prelozilo z augusta na dnes. Sama dr. sa divila, ze mu yo tak rychlo postupovalo.
@enka81 ak má problém s medzizubnými kazmi, tak možno je problém s čistením medzizubných priestorov :
1. spomenula si dentálnu niť, ktorá je žiadúca na určité miesta, nie sú tam však spomenuté medzizubné kefky, ktoré sa dokážu dostať do dutiny medzi napr. zadnými zubami a vyplniť ich záhyby (preto tá kefka ide dovnútra o niečo ťažšie, aby dokázala potom vyplniť a teda aj vyčistiť ten záhyb)... dentálna niť cez také miesto iba prejde, ako pravítko, nie je schopná vyplniť oblý medzizubný priestor. Tak ak nemá medzizubné kefky, možno by práve tie pomohli, dentálna hygienička mu vie poradiť, aké veľkosti potrebuje
2. toto je možno detail, o ktorom vieš, no je dobré si hneď po jedle vypláchnuť zuby (aj vodou, ktorú pije, nemusí ísť človek zakaždým do kúpeľne), aby odstránil zvyšky jedla a dal tak menšiu šancu baktériám, ktoré sa na tých zvyškoch priživujú a tvorí sa tam potom povlak atď.
3. je fajn si "dať dolu povlak" aj v priebehu dňa, človek to občas cíti aj jazykom, že zub už nie je taký hladký, najviac je to zrejme po sladkom, stačí so suchou kefkou, netreba pastu
Na to spomínané D-čko by asi bolo dobré sa pozrieť.
A nespomenula si sladkosti, s tými je na tom ako?
Btw. v minulosti vraj mali ľudia menej kazov, pretože neboli tieto rôzne umelé cukry, ale ako sladidlo používali napr. med
@fruitys ďakujem za rady, medzizubnu kefku pouziva pomenej, pretoze ma zuby velmi natesno, ma uzku sanku, malo miesta na zuby (asi po mne, ja ani 8-ky nemam) tak mu na dentálnej hygiene odporucila aspon nit. Ani tu najtensiu niekde nestrčí, tak tie asi zanedbava, vyhovuje mu viac niť. Jemu sa kazy tvoria aj tam, kde sa nicim nema sancu dostat ( napríklad vzadu pod sedmickou, kde to prekryvalo ďasno, tak pod tym mu vznikol kaz. Ja som sa spočiatku hnevala, ze zanedbava hygienu, no sama dr. mivysvetlila, ze tam sa nemal sancu dostať. Ale skusim este inu znacku medzizubnych kefiek, nech cisti aspon tam, kde ju zmesti. Ta voda - tiez dobry tip, ďakujem. A este sladkosti, ano jedava aj tie ale nie v zvysenej miere, skor jablka, banany, jogurty, no aj tie obsahuju cukor.
@denisa_deniska ale má…a veľa.. zuby môže mat blizko seba a aj keby sa na hlavu postavil, nevyčisti
@enka81 mne viacerí zubari na kazy odporúčajú červenú elmex pastu pripadne pridat spomenutý elmex gel 1x tyzdenne. Cervena elmex obsahuje ako jediná pasta na našom trhu neaku latku nepamatam akú práve zabraňujúcu kazivosti zubov. Tiež by som pridala D3 vitamín aspoň 2000UIT dobre by bolo dať vyšetriť hladinu v krvi pripadne aj Ca.
Medzizubna kefka. Niť stačí na predne zuby ale zadné sú úplne inak stavané a tam nestačí. Toto je kameň úrazu preco sa to deje. A piť viac vody čistej, po každom jedle a pití si vyplachnut ústa čistou vodou a elmex gél skúsiť. Pripadne toothmoose pasta alebo tak nejako ta sa ešte odporúča. Ak toto dodrží, nie je šanca aby mal kazy v medzizubnom priestore. A poriadne čistiť na noc nie na deň. Lebo cez den pije ale v noci nie a vtedy sa najmä vytvárajú kazy. Inak sa čudujem ze dentalna neodporúča medzizubne kefky a hygienu každé 3 mesiace. Mali sme takých pacientov a keď sa to zlepšilo znížila sa intenzita návštev hygienicky. Lebo evidentne nezvláda dokonalo hygienu
@enka81 ovocie by som nevylučoval, najmä v prvej polovici dňa, ten cukor v ňom tiež treba a je lepšej kvality ako z nejakej sladkosti. A v ovocí je veľa prospešných látok 🙂 Ale áno, tiež obsahuje cukor a je fajn si tie zuby potom s tou vodou prepláchnuť.
A ešte, už keď sa bavíme o tej hygiene, tak nečistiť si ich hneď po jedle, treba počkať nejaký čas (ten si pozri alebo sa niekoho spýtaj, myslím, že to môže byť až do 2 hodín), pretože po jedle je sklovina náchylnejšia. Mne dentálna hygienička spomínala niečo o pH sliny a o tom, v ktorých časoch je to pH vhodnejšie na umývanie zubov... kyslé veci pH znížia, optimálne pH sliny je tuším 7, ale to už si naštuduj, ako to celé je, ak ťa to zaujíma, pretože ja tomu tak nerozumiem. No a aj kvôli tomu pH sa má čakať, kým sa dá viac do normálu a potom tie zuby umyť. ( @ronie338 oprav ma, prosím, ak som niečo napísal nesprávne, vidím, že ty v tejto oblasti pracuješ 🙂 )
Vitamin D berie pravidelne? Aku ma hladinu?