Ahojte moj syn 4 rocny ma kaz dneska sme boli robit twn kaz vsetko okey neplakal otvoril usta a ked mu sla vrtat tak ho natahovalo ako mozu 4 rocnym robit kaz ja to nechaaapem.. Ved su to mliecne zubky tak naco? Tak ani nerobili lebo ze to sa neda ze oni to uz poznaju
este dodam k @anjelicek26 ze je velmi dolezite detske zuby opravovat, pretoze v dasne pod nimi sa tvoria zuby trvale a neopraveny kaz moze napadnut prave tento trvaly zub
@miska7754 lebo kaz sa moze zvacsovat a pekelne boliet a myslim, ze je stokrat lepsie zaplombovat ako riesit o rok-dva trhanie. Myslim, ze je super, ze ste narazili na zubarku, co ho neodbila s tym, ze mliecne zuby sa neopravuju (zial, stale ich je vela) a kaz opravila. Moja starsia ma tiez dve stolicky opravene, nema z toho najmensiu traumu, k zubarke sa tesi a nic ju neboli. Zatial co svagrina ma zubarku, co detske kazy neriesi, a ten na stolicke je uz na prvy pohlad fakt velky a ked zje nieco sladke, uz ju zubky riadne bolia. Ma 5, vypadne jej mozno o 4-5 rokov a to je teda zdaleka horsia situacia, ako par minut v zubarskom kresle...
@miska7754 my sme čistili synovi zuby hádam od prvého zubu avšak moja/naša hlúposť, že som zanedbala to, že sme síce večer umyli zuby ale potom vypil ešte mlieko na noc a v noci a na 99% to spôsobilo, že v 2,5r mu musela Dr opravovať dve stoličky- dva začínajúce kazy. A prečo liečiť aj detské zuby? Skus si niečo o tom naštudovať v kratkosti asi toľko. Ze dieťa môže mať takú pokazenú stoličku v ústach aj 8-10r pokým mu vypadne dovtedy sa kaz dostane na ďasno, nervy tým pádom aj do dospelácke ho zubu a môže to spôsobiť veľké problémy....my syna odmalička učíme tomu, že doktori nám pomáhajú a liečia nás, takže u Dr nemal žiadny problém a ani ho nenapínalo v pohode bez anestezy vydržal 25 minút s otvorenými ústami kým mu to urobila a šli sme domov. 😉
@miska7754 dá sa, lenže nie každý doktor to robí. Väčšinou súkromníci a viem ze to sú iné palky 🤦♀️... Neviem no u nás sa umývajú zuby s tým, že ak si ich neumyjeme príde ujo zubožrut a dá nám tam takých chrobákov, ktorí tam začnú bývať a jesť tie špinavé zuby a náš to bude bolieť... No a keď sme odchádzali od Dr a povedala nám, že čo nás čaká a ze teda uvidíme ako bude spolupracovať ze najprv by skúsila aspoň jeden a teda bez anestezy lebo ta injekcia deti viac boli ako celé to povrchové vŕtanie - tie začínajúce kazy sú väčšinou iba povrchové takže vôbec nejde do hĺbky...a teda keď sme odchádzali malému som začala rozprávať, že asi sme nejaké zúbky nemýli dobre lebo teta doktorka tam našla tých chrobákov, ale ona je taka bojovníčka proti zubožrútovi a ma vŕtačku ako tato a masticku ktorou dá chrobákov preč... A tak sme si to proste rozprávali stále.... Až sme prišli k Dr... Ešte sme mali ako bonus nachystané.. Ak by veľmi nespolupracoval, že teta doktorka mu určite niečo dá ak mi zúbky opraví (kúpili sme také malé hasičské auto nenapadne ho dali doktorke, že po všetkom ci by mu to nedala) ... No a malý úplná pohodicka otvorené ústa, ešte si rukou klepkal do rytmu pesničky co šla z rádia.... A urobila mu oba kazy naraz... Ležala som ja na kresle a on na mne.... Ako ja chápem nie všetky deti sú takéto, ale naozaj to treba vysvetľovať dieťaťu ze je to normálne okej, čo sa bude diať a podla mňa sa veľakrát my bojíme viac ako deti 😉.... A jasne nakoniec dostal aj auto 😁🙈
no ono treba zvazit aj ako dlho este dany zub bude v ustach. Kebyze viem ze zaplatim 40 euro za nieco co vypadne o pol roka tak kaslem taku opravu a zub by som dala radsej vytrhnut. My sme tak dopadli - 2 zuby za 40 eur/jeden a o pol roka boli z ust von. Takze aj na to by mohli ti skveli zubari upozornit, ci to ma zmysel a nie skasirovat cloveka
MOj ma 4r a ked mal 3r tak uz vtedy mal 2 kazy...ten cas sedel a super mu opravila...teraz ma dalsie az 4 kazy (moje nervy ) a boli sme u druhej zubarky ,kedze sme sa prestahovali a to bol masaker...este ked mu dala injekciu bol ok,ale potom ked zacala vrtat ,tak hotovy horor !!!!! nechcel vobec spolupracovat...ponukla nam zubarka osetrenie v celkovej anesteze,ale kvoli jeho zdravotnemu stavu to neprichadza do uvahy....trochu som bola naserinkana aj na zubarku,lebo ku koncu povedala,ze asi mu slabo umrtvila a chcela mu dat este raz injekciu...co si myslim,ze dospely ma ,co robit 1x umrtvit a nie na 2x ...ale zubky sa musia dat do kopy,tak skusim asi neake omamenie na buduce..
Detske zuby sa opravuju a detske zuby bolia, detske zuby maju korene, spravi sa absces, zapal, horucka... detske kazy sa siria rychlejsie ako dospelacke a jeden kaz v ustach nelieceny znamena, ze budu pribudat... Syn plakal, lebo neni na zubara zvyknuty, treba na to ist postupne, chodit na precistenie aspon, kym si to da spravit... ono to nie je ziadna veda, len dieta na to treba psychicky pripravit a zvladne to... ked to zvladol nas autista, zvladne to kazdy, aj ked ano v tom veku trvalo to rok a chcelo brutal trpezlivost detskej zubarky (vdaka za nu). Ked to nejde vobec - robi sa to v kratkej narkoze... ale kazy sa riesia... v kazdom veku.