Kaz na mliečnej stoličke

cucoca
27. jún 2023

Chcem sa spytat,dnes sme boli u zubarky lebo ma kazy na zubkoch,vcera ju buchla kamaratka nechcene do celuste dole na pravo tam kde ma kazy na zadnych stolickach, zacalo ju to boliet a aj jej to opuchlo.Tak neviem ci uz tam ten zapal nemala dlhsie a tym ze jej do toho buchla tak sa jej to nejak porusilo a opuchlo a zacalo boliet,pretoze sa mi predtym nestazovala na bolest,a nemala to ani napuchnute,tak neviem ci jej to opuchlo s toho ze to ma buchnute alebo s toho ze tam ma zapal.Zubarka jej to chce vytrhnut lebo ze to ma hlboky kaz a zapal.Ale ona nespolupravuje,uz len pri vrtani ked sme boli tak robila ako zmyslov zbavena,cela sa trepala a plakala,takze trhanie bude este horsie.Nejaka ina alternativa ...ved ten zub mliecny jej aj tak vypadne o rok ..a citala som ze mliecne zuby by sa nemali trhat lebo potom nedrzia miesto pre trvale.Ze sa iba otvori kaz a cisti sa vzdy po jedle.Alebo nejake ine alternativy ako jej pomoct,aby sa to nemuselo trhat.

vamajka
27. jún 2023

@cucoca mliecne zuby sa tiez trhaju najma ked je kaz hlboky by bolo fajn vytrhnut. Inac podla toho aky je stav mliecnych zubov tak budu trvale. Skor sa treba zamysliet preco ma tolko kazov na mliecnych zubkoch a treba sa o ne poriadne starat

cucoca
autor
27. jún 2023

@vamajka o zubky sa jej staram,,umyvame kazdy vecer aj rano a aj tak ma kazy.Nerada by som jej ich dala vytrhnut kedze ich bude este potrebovat a napokon aj tak jej vypadnu aj same

vamajka
27. jún 2023

@cucoca to otvorenie a cistenie nie je stastna alternativa

oliolijanka
28. jún 2023

@cucoca Mame rovnaky problem. Dokonca aj kaz na mliecnych prednych zuboch.
(Kto by chcel rypat, ze sa o zuby nestarame, tak informujem, ze zuby uz vysli bez skloviny. Zrejme ako nasledok uzitia silnych antibiotik.)
Konzultovsli sme to s viacerymi zubarmi.
Zhodli sa na tom, ze predne zuby, dve horne dvojky) coskoro vypadnu, s nimi netreba robit nic.
Dve horne pätky ze ale ostanu az do desiatich rokov. Vytrhnut ich nemozno, lebo by sa zuby poposuvali a bol by problem v buducnosti s rastom druhych zubov.
Tie pätky treba opravit. Ak sa nebude dat inak, pod uzitim rajskeho plynu.

anjelicek26
28. jún 2023

Prosim ta aky ma vek, ked pises, ze jej o rok stolicka vypadne? Pretoze moje deti su uz vacsie a prve stolicky im padali okolo 10 rokov a posledne ked mali 12 rokov...

Mliecne zuby sa opravuju, pokial je kaz hlboky (neviem, co myslis tym, ze sa o zubky starate, to by si zubar predsa vsimol na preventivkach (?) ) tak to treba opravit, ak nie opravit, tak vytrhnut, ak vytrhnut, tak dat medzernik, nech sa zubky neposunu, kym zacne rast novy zub, ako pisem vyssie, stolicky trvaju dlho...nemozes jej v ustach nechat neopravene kazy.

simca06022011
28. jún 2023

moj zubar tiez zuby neopravuje... aj stolicky ostali tak, pokym nebolia. Nepises kolko ma dcera rokov. Na rtg vidno ako daleko su "trvale zuby".. je mozne ze buchnutim sa proste ten zub poskodil a aj tak pojde von... s kazom to nemusi mat nic spolocne, akurat mohol byt oslabeny ten zub (?). Zub ak boli = vytrhne sa. Vybavena vec. Na spolupracovanie ju musis ty pripravit, dostane injekciu a citit nebude uz nic, musi vydrzat. Na dentalnu hygienu raz za pol roka a pouzivat vsetko aj medzizubne nite/kefky...
ja by som ten zub dala vytrhnut.

espeo
28. jún 2023

@vamajka Mliečne stoličky sa snažia zachovať lekári co najdlhšie. Ak ich nebudú mať, zle sa budú vyvíjať trvalé zuby. A áno, aj na mliečnych stoličkách sa bežne robia výplne koreňov. Kazivost mliečnych nemá s kazivostou trvalých veľa spoločne. Možno aj nič. O zúbky sa môžeš starať dobre, ale ak má dieta oslabenú sklovinu, tak tie kazy bude mať.

tani777
28. jún 2023

Tu sice pise detska zubarka o osetreni kanalikov u deti,ale v podstate..takisto o nechani otvoreneho zubka/pokazeneho zubka..mliecne zuby treba opravovat,bud nejak skusit presvedcit dieta spolupracovat,alebo pod rajskym plynom/v narkoze..zvladla to aj moja 2.5 rocna,sice s placom a krikom,ale zvladla..
Neviem kolko rokov ma dcerka,ak ma okolo 10,kedy coskoro sa budu menit mliecne stolicky,dala by som vytrhnut..ak ma menej,jednoznacne opravit

ajdika
28. jún 2023

@cucoca kolko ma dcerka rokov? Ak uz kaz zasahuje vyrazne do nervu, tak sa pristupuje k extrakcii. Je vtedy mozne pouzit tzv.medzernik, ktory drzi miesto trvalemu zubu. Ak sa este da zachranit, robi sa korenova vypln - ked to dieta zvlada, ale ak nespolupracuje, tak sa moze uspat. Ak rodic nechce, a dieta nespolupracuje (je to narocny min
1-hod.zakrok) tak je lepsie vytrhnut. Mliecne 5-tky vypadavaju az okolo 12 roka zivota.

palculienka40
18. júl 2023

@cucoca treba skontrolovat decko pri nedostatku za velmi kazia. A nam blombovali mliecne zuby a dospelacke rastli zdrave.

slniecko87
3. sep 2023

Žienky a čo ak zubár mliečne zuby opravovať nechce. Moje deti spolupracujú, a aj tak im kazy nikdy neopravil. Ja som si myslela že je to bežná prax ale najmladší teraz prišiel o hornú mliečnu štvorku. Normálne mu ju na pohotovosti vytrhli lebo kaz bol veľmi hlboký a synček opuchol. Zubár sa ma opýtal prečo mu zubár ten kaz neopravil 🤷‍♀️ čo robiť? Nájsť si iného zubára? Úprimne mám strach že čo nový zubár urobí s pokazenymi zubami starších deti. Majú oslabenú zubnú sklovinu, umývajú si zuby 2x denne a aj tak majú kazy. Som smutná že nás zubár nič nerobil a tváril sa že toto je bežný postup