Je to kaz na hornom zube?

kikus6793
31. júl 2021

Ahojte. Chcem sa opýtať, môže to mať malý kaz na hornom zube? Nejde mu to vyčistiť. Má ešte len rok, v noci je kojený.

pribinak
31. júl 2021

Môže byt

mabenn
31. júl 2021

@kikus6793 šla by som to ukázať zubárke

s_a
31. júl 2021

Mne to príde na kaz moc tmavé, ale v roku kľudne by si s ním už k zubárovi aj tak mala zájsť

kittykat22
31. júl 2021

@kikus6793 kojenie kazi zuby. Materske mlieko je velmi sladke - ma v sebe vela cukru. Preto sa hovori ze je nieco sladke ako cecek. Syn kamaratky takto prisiel o 4 predne zuby. Cistis dietatku zuby? V noci by si nemala kojit - hlavne koli tym kazom.

kikus6793
autor
31. júl 2021

Pôjdem v pondelok k zubárke. Len som ostala prekvapená, že by v 1 roku mal kaz. Myselala som si, že to mal kúsok z jedla a nie, a nie vyčistiť.

kikus6793
autor
31. júl 2021

@s_a Má to čierne.

zuz0110
31. júl 2021

Nema celkovo tie horne zubky nejake kratke a obite? Akokeby sa uz zacali olamovat. Kaz to kludne moze byt, ak sa necistia poriadne.

kikus6793
autor
31. júl 2021

@kittykat22 Čistím mu takou kefkou na prst, v lekárni mi to poradili.

kikus6793
autor
31. júl 2021

@zuz0110 Ešte len tri mesiace dozadu sa mu prerezali.

kittykat22
31. júl 2021

@kikus6793 to je dobre. Ale prestan v noci kojit - pretoze tam ma pernamentne sladke. Detickam starsim tvoj syn sa zuby opravuju v narkoze - ak budes mat zaujem. Robia to specializovane stomatologicke detske kliniky - dietatko uspia a kaz opravia. Ale robi sa to okolo veku 4-5 rokov a myslim ze tam tie kazy musia byt aspon 3. Ak to nechces, tak zub bude musiet ist von - injekcia a je to. Trva to 5 min? Nemusis to robit hned. Taky kaz kym sa rozsiri tak to trva aj 2-3 roky - mozno vypadne dovtedy sam. Len ten zub cisti. Davaj si pozor aby neboli napadnute ine zuby. Ten kefkoprst je fajn - okolo dasien - taka masazicka - ale na bezne cistenie kup curaprox - pozri si na najnizsi mozny vek. Ma jemnucke steiny Jemne kruzivymi pohybmi vycisti - netlac. Vypada to, ze tvoje dieta ma sklon k zubnemu kazu.

tamvtme
31. júl 2021

Pozri si tu na MK poradnu detskeho zubara, je tam kopec fotiek takto pokazenych prednych zubkov a zubarka to tam.pekne vysvetluje

maximilie
31. júl 2021

@kittykat22 https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php...

To je hlúposť ze dojčenie kazí zuby.
Moja ma ukážkový chrup. Poznám viac prípadov, kde dojčenie deti majú krasne biele zubky. Urcite ma to uplne inú príčinu.

@kikus6793 urcite pokračuj v dojčení, resp. Neprestávaj kvoli zubom, to nemá žiaden vplyv.
Radšej zájdite za zubarom, ako sa radiť na MK

kittykat22
31. júl 2021

@maximilie nie je to hlupost. Dojcenie kazi zuby a viem to pretoze moje dieta malo pokazene zuby a kamaratky tiez a nase deti boli uspavane aby im tie zuby boli upravovane. Kamaratky syn mal kazy na zuboch takmer okamzite - bol stale kojeny, takmer nic nejedol. Detsky stomatologovia su z toho nestastni, ze sa o tom nehovori - pretoze stale viac deti je kojenych od rana do noci a uspavaju tie deti jedno po druhom.

https://edition.cnn.com/2017/06/30/health/breas...

uz sa o tom hovori/pise v zahranici. K nam to este neprislo. Ale je to vazne pravda.

s_a
31. júl 2021

Žiadna kefka na prst určite nestačí.. 🙈 kúp si takú klasickú jednozvazkovu

s_a
31. júl 2021

Ak máš Instagram, odporúčam tento účet.. ale určite co najskôr k detskému zubárovi nech ti všetko vysvetlí

maximilie
31. júl 2021

@kittykat22 a ako dlho ste dojcili? Človek už nevie čomu veriť 😪
Moja bude mat 18mes a hneď po dovolenke plánujem odstaviť od dojcena. Našťastie ma chrup pekný, dúfam ze nás kazy obidu 🙏😒

kittykat22
31. júl 2021

@maximilie staci nekojit v noci a cistit zuby. Kojila som rok a pol ... kamaratka kojila hlavne v noci. Neboj kazy mat nebude. Staci ked nebudes kojit v noci a budes pekne cistit zuby. Ale chapem co pises - pre mna to bolo super stresujuce ze syn mal kazy. Nechali sme ho v 5r uspat do narkozy a zuby sa opravili a zapecatili. Stres neuveritelny.

lenilkovo
31. júl 2021

@kittykat22 ako zubna lekarka s praxou v osetrovani deti v analgosedacii a matka takmer 2 rocneho dietata, ktore je kojene na poziadanie a aj v noci, urcite neodporucam prestat s kojenim. Viem, ze tieto rady myslis dobre, ale nie je to pravda. Kojenie je najprirodzenejsia vec, aku dietatu moze matka dat. Ano kedysi sa aj u nas odporucalo prestavat s nocnym kojenim, ale tieto nazory su uz prekonane a vyvratene. S kojenim sa odporuca prestat jedine vtedy, ked uz su naozaj rozsiahle kazy na prednych zuboch, co si ale nemyslim, ze je tento pripad. Realita je taka a ziadna matka to nepocuje rada, ze kazy sposobuje nespravne alebo nedostatocne cistenie zubov. Mikroby v kombinacii s povlakom, totiz potrebuju cas, aby vytvorili zubny kaz. A naozaj, ked sa zuby poriadne vycistia aspon raz denne, nie je dovod na vznik zubnych kazov.
Autorka, tato fotografia je nedostacujuca na diagnostiku. Urcite navstiv zubneho lekara, ktory zhodnoti stav lepsie priamo v ustach, poskytne ti podrobnejsie rady ako som ja schopna takto pisomne a idealne aj ukaze cistenie priamo v ustach, takze si zober aj zubnu kefku(kup klasicku) a popros ho o instruktaz.

kittykat22
31. júl 2021

@lenilkovo ale ja pisem prestat kojit v noci, nie prestat kojit uplne. Dieta po 6 mesiacoch ani podla WHO kojene v noci byt nemusi. Takze ked mamicky prejdu na kojenie pocas dna s cistenim zubov, budu v pohode. Ale treba o tom pisat ... nie presadzovat, ze kojit nonstop a na detske zuby to nebude mat v ziadnom pripade negativny dopad.

s_a
31. júl 2021

@kittykat22 poviem synovi 9 mesačnému že who píše že už sa kojit v noci nemusí, tak nech nevymýšľa každú chvíľu 🤪

kittykat22
31. júl 2021

@s_a ja viem ze je to tazke. Kojila som do 1.5 roka a aj v noci a odstavene bolo strasne. Ale riesit zubne kazy u dietata tiez nie je prijemne.

lenilkovo
31. júl 2021

@kittykat22 nie je ziadny dovod prestat s nocnym kojenim, len sa zbytocne vystresuje dieta aj matka. Opakujem zubny kaz sposobuje nespravne cistenie zubov. A uprimne ovela viac skody narobia jupiky, sladene vyzivy, kapsicky a podobne veci, ktore matky casto aj s dobrym umyslom zaradia do vyzivy.

lenilkovo
31. júl 2021

Ved to nema ziadnu logiku, vylucit jednu potravinu, ktora obsahuje prirodzene, telom matky vytvorene cukry a ponechat ine sacharidove zlozky potravy. Nic sa tym neziska. Radsej sa naozaj naucit dosledne vycistit zuby. Zubny povlak potrebuje cca. 24 hodin na to aby dosiahol strukturu, kedy je schopny tvorit zubny kaz. Ak sa raz za 24 hodin dosledne odstrani, nie je dovod na vznik zubneho kazu. Preto ani nocne dojcenie, pri spravnej hygiene vobec nevadi

lenilkovo
31. júl 2021

@kittykat22 to stanovisko WHO dost prekrucas, WHO hovori, ze pokial je to mozne, tak by dieta malo byt plne kojene po dobu 6 mesiacov. Potom sa odporuca postupne doplnat kojenie prikrmami. O nocnom kojeni po ukoncenom 6. mesiaci sa WHO nevyjadruje. Uprimne lekari nocne a denne kojenie nerozlisuju, ked si telo ziada tak si ziada. A radsej ponechat dieta v noci kojene, ako ked odmieta zaspat bez flasky a matky mu davaju UM, co je pri odstaveni bezna prax.

s_a
31. júl 2021

@lenilkovo podľa mňa who písalo o tom skôr, že v polroku je dieťa schopné prespať celu noc bez toho aby muselo byť kŕmené, len škoda že nie každé dieťa o Tom vie 😀

ivuska36
31. júl 2021

@kittykat22 s tvojimi názormi vôbec nesúhlasím, mam dvoch synov obaja majú žiaľ pokazené zúbky od veľmi ranného veku. Práve kvôli takýmto odporúčaniami som aj druhorodeneho prestala v noci kojiť a vieš čo vôbec to nepomohlo. A to sme od prvého zubku tie zuby príkladne čistili jednozvazkovou kefkou, dala som si záležať na strave, na čistení, prestala som v noci aj pred uspatim kojiť a nepomohlo. Jednoducho sa kazy spravili... Kojiť odporúčam, čistiť správne odporúčam, vyhýbať sa cukru odporúčam, ale možno rovnako ako my sú zúbky oslabené a kaz príde...
A,mamicke odporúčam návštevu zubára a vôbec nemusíte podstúpiť pri ošetrení narkozu a už vôbec nemusí ísť v takom rannom veku zúbok von. Všetko ukáže čas. Len vám držím palce, aby ste mali dobrého detského zubára, ktorý vám pomôže, lebo nájsť takého je žiaľ vzácne a to po mojich skúsenostiach viem veľmi dobre o com hovorím...

kikus6793
autor
2. aug 2021

Boli sme u zubárky. Kaz to našťastie nie je, ale má oslabený dentín. Najpravdepodobnejšie je, že drgol spodnými zubami o horné, keď spadol a odštiepilo sa mu z horných zubov. Zubárka povedala, ako čistiť a čo nejesť.

marfikchov
2. aug 2021

@kittykat22 kojila som staršieho(8r) 9 mesiacov, mladšieho (7r) 2.5 roka, na prehliadky chodia od roka, so zúbkami im nebolo ešte nič robené a to papaju aj sladkosti a na ich umývanie zubov sa často zlostim. Mnohé urobí genetika, ja so zubami nemám problém. V januári na preventívke pochválila mňa aj ich a čudovala sa, ako niekto príde s tak pokazeným chrupom.