Je povinné ísť k zubárovi s dieťaťom po prvom roku?

lienooocka
30. nov 2011

Chcela by som sa spýtať, či z hľadiska zdravotnej poisťovne je povinné, aby dieťa, ktoré už malo jeden rok išlo na povinnú preventívnu prehliadku k zubárovi? Platí sa za to alebo to prepláca poisťovňa? Je to obmeddzené vekom dieťata, teda napr. medzi prvým a druhým rokom života sa to musí absolvovať?
Ďalej by som chcela vedieť vaše skúsenosti s čistením zúbkov. Stačí dva krát denne? Zubnu pastu ešte nepoužívame. Kedy je vhodné s tou detskou pastou začať? Zatiaľ má náš malý 8 zúbkov, z toho dve stoličky sa mu ešte len prerezávajú. My nášmu malému trochu vyčistíme zúbky, ale on je zvyknutý zaspávať s fľašou mlieka, takže neviem, či nakoniec má to čistenie zúbkov efekt. Treba ho to odnaučiť a snažiť sa, aby už zaspával s umytými zubami? Može to mať vplyv na rýchly vznik kazov mliečnych zúbkov? Ďakujem za rady.

czechzuzanaba
30. nov 2011

@lienooocka Ahoj, myslim, ze povinne to neni. Me rekla zubarka, ze do trech let se vubec s tim nemam trapit, ze pro dite je to akorat stres, ta prohlidka. Takze my cistime zoubky, ale prohlidku neresime.

evuliatko74
30. nov 2011

Myslim, ze to povinne nie je, nam moja zubarka povedala, ze nech s malym zatial nikam nechodime, nech ho netrapime, ale ze ona vlastne ani nevie, ci je to povinne (odôvodnila to tym, ze ona nie je predsa detska zubarka...).
Ale viem, ze väcsina mamiciek chodi az okolo 3 rokov.
S cistenim zubkov je to u nas presne ako u vas - zatial bez pasty a vecer tiez neviem, ci to ma zmysel, nakolko maly este aj v noci pije mliecko... Nejak ho to nevieme odnaucit.

sympa1
30. nov 2011

@lienooocka tiez som pocula ze od 1 zubka uz mozes ist k zubarovy...myslim ze to nieje povinne..ale ja som si dala namahu a zohnala zubara ktory by bol ochotny mi zobrat 3 rocnu dcerku..teda aj tu starsiu...u nas to bol dost velky problem 😠 som obehala asi 7 zubarov kym som nasla jedneho po znamosti...vsetci maju problem s placucimy detmy na zubraskom kresle. a to sme sli bez toho aby sme mali kazy..len som chcela aby si deti zacali zvykat na zubara. kazdy jeden mi povedal ze si mam pockat ked zacne chodit so skoly a tam bude skolky zubar 😠 to co je za opdoved??? ale nakoniec sme jedneho nasli prijemneho dr. no a my umyvame zubky rano a vecer , s tym ze potom uz nic nesmu...len sa napit vody cistej a spat...ziadne kakauko.urcite to nerobi dobre v noci na zuby. a zub.pastu sme zacali pouzivat hned od prveho zuba. taku od prvych zubkov samozrejme

medyna
30. nov 2011

Povinné to určite nie je, hovorila som o tom s mojou zubárkou a tá je aj detská. A na prehliadku nám kázala prísť až okolo 3 rôčkov, alebo keď uvidíme nejaké zmeny na už vyrastených zúbkoch. Skôr by to len stres pre bábatko. A pre to naše určite, lebo aj ja keď jej chcem skotrolovať zúbky, tak zavrie pusu a otvoriť ju nechce ani za svet ......

medyna
30. nov 2011

jaj, a ešte som zabudla... pastou umývame zúbky len večer, trošišku pastičky , pošúchať po zúbkoch, potom čistá vodička... v noci mliečko ešte tiež pijeme, ale nepravidelne .....

gabika7706
30. nov 2011

@lienooocka info o prehliadkach deti u zubara najdes v tomto vestniku http://www.health.gov.sk/swift_data/source/doku... (bod 53)
Osobne chodim s oboma detmi od roka, kazdy pol rok na preventivu, zubnu pastu pouzivame odvtedy, ako vie maly vypluvat, nieco po prvom roku sme zacali, dovtedy sme cistili len cistou kefkou aj rano, aj na obed aj vecer, do 19mes bol dojceny, takze noc som neriesila tak ci tak...UM nepije, vecer ked si umyje zuby, v noci uz nepije nic.
Ak v noci nepijete UM, snazila by som sa ho naucit vecer pit mlieko z poharika, ak sa neviete zbavit flase, tak teda z flase ale nie v posteli, proste vypit mlieko k veceri a pod. umyt zuby a spat - s dcerou sme to riesili takto.
a ci ma cistenie zubov efekt...ak pijete mliecko aj po umyti zubov, zrejme velmi nie, ale aj tak by som to robila uz len kvoli tomu, aby si maly zvykol, ze toto sa vecer standardne robi v ramci hygieny.

aha, prave pozeram, ze link na to nejako zblbol, skusim to skopcit a hodim sem

modra1
30. nov 2011

So synom sme boli ešte pred 1. narodeninami a chodíme pravidelne každý rok. Už má 5 trvalých zubov, žiadne kazy, bol dojčený do 3 rokov, takže aj po večernom umývaní papal mlieko. S dcérou sme ešte na prehliadku neboli, len sa zúčastnila synovej, ale sama nechcela. Doktor tiež vravel, že nie je treba, ak nie sú žiadne problémy. Malá si zatiaľ zúbky umýva tak pro forma, bez pasty.

gabika7706
30. nov 2011

@lienooocka
53.
Odborné usmernenie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky
na včasnú diagnostiku zubného kazu u detí a dorastu
Dňa: 12.10.2009
Číslo: 08691/2009- OZS
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky podľa § 45 ods. 1 písm. b) a c) zákona č.
576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti
a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov vydáva toto odborné usmernenie:
Čl. I
Predmet
Toto odborné usmernenie upravuje postup pri predchádzaní zubnému kazu u detí a dorastu
včasnou prevenciou a diagnostikou realizovanou od dovŕšenia jedného roka života dieťaťa
v spolupráci zubného lekára a lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria, ktorý
poskytuje všeobecnú ambulantnú starostlivosť pre deti a dorast (ďalej len „všeobecný lekár pre deti
a dorast“).
Čl. II
Včasná diagnostika zubného kazu
U detí mladších ako tridsaťšesť mesiacov je každý príznak zubného kazu na hladkých plôškach
považovaný za závažný zubný kaz. Neošetrený zubný kaz mliečnych zubov je zdrojom infekcie pre
trvalé zuby a môže spôsobiť ochorenia parodontu.
Čl. III
Zdravotnícke zariadenia a kompetentný zdravotnícky pracovník
Na účely tohto odborného usmernenia je
a) cieľové zdravotnícke zariadenie špecializovaná ambulancia zubného lekára,
b) kompetentný zdravotnícky pracovník lekár so špecializáciou zubný lekár,
c) nevyhnutná spolupráca zubného lekára so všeobecným lekárom pre deti a dorast
a dentálnou hygieničkou.
Čl. IV
Metódy včasnej diagnostiky zubného kazu
(1) Metóda včasnej diagnostiky zubného kazu je štandardné klinické vyšetrenie tvrdých
zubných tkanív od dovŕšenia jedného roku života dieťaťa.
(2) Základné diagnostické postupy podľa veku dieťaťa sú:
a) od dovŕšenia jedného roka života do dovŕšenia tretieho roka života diagnostika a terapia zubného
kazu na labiálnych plôškach mliečnych horných frontálnych zubov, určenie nánosov bakteriálneho
plaku v šesť mesačných intervaloch; u rizikových detí doplnenie diagnostiky o vyšetrenie testu
rizika kazivosti chrupu zo sliny ihneď po dovŕšení jedného roku života,
b) v období od dovŕšenia tretieho roka života do dovŕšenia piateho roka života diagnostika a terapia
zubného kazu na okluzálnych plochách mliečnych molárov v šesť mesačných intervaloch,
c) v období od dovŕšenia piateho roku života diagnostika zubného kazu na okluzálnych plochách
trvalých prvých molárov v šesť mesačných intervaloch; diagnostikovanie kariéznych lézií pri
vysokom riziku zubného kazu pomocou bite-wing intraorálnej röntgenovej techniky („rtg“)
každých šesť mesiacov a pri nízkom riziku každých dvanásť mesiacov; u rizikových detí
rozšírenie diagnostiky o test rizika kazivosti chrupu zo sliny, ako ochrany trvalých zubov; u detí,
ktoré dovŕšili v sledovanom roku päť rokov života vypočítanie percenta detí bez prítomnosti
zubného kazu a jeho následkov, t j. percenta detí s intaktným chrupom,
d) v období od dovŕšenia šiesteho roku života do 18. roku života diagnostika a terapia zubného kazu
eruptovaných trvalých zubov v šesť mesačných intervaloch; u dvanásťročných a pätnásťročných
detí stanovenie indexu kazivosti chrupu KPE (DMFT); pri vysokom riziku zubného kazu u detí so
zmiešaným chrupom diagnostikovanie kariéznych lézií pomocou bite-wing intraorálnej rtg raz za
šesť mesiacov a pri nízkom riziku raz za dvanásť mesiacov.
Čl. V
Poučenie zákonného zástupcu a zdravotná dokumentácia
Súčasťou každej preventívnej prehliadky dieťaťa je poučenie zákonného zástupcu o správnych
výživových návykoch, o metóde ústnej hygieny a o význame užívania zubnej pasty s obsahom
fluoridov dentálnou hygieničkou alebo zubným lekárom. Záznam o poučení podpísaný zákonným
zástupcom je súčasťou zdravotnej dokumentácie dieťaťa. Záznam z preventívnej prehliadky je
zubným lekárom zapísaný do zdravotnej dokumentácie dieťaťa a do zdravotného preukazu dieťaťa.
Čl. VI
Spolupráca
V ambulancii všeobecného lekára pre deti a dorast sa
a) zákonný zástupca dieťaťa upozorní na absolvovanie preventívnej prehliadky1)
3), z toho prvá
preventívna prehliadka sa absolvuje po dovŕšení prvého roku života dieťaťa a ďalšie preventívne
prehliadky sa absolvujú dva razy v kalendárnom roku až do dovŕšenia osemnásteho roku života
dieťaťa,
b) pri pravidelných prehliadkach dieťaťa raz za dva roky kontroluje zápis o preventívnej
stomatologickej prehliadke v zdravotnom preukaze.
Čl. VII
Rizikové skupiny detí
Deti zaradené do rizikových skupín sú:
a) deti s celkovým ochorením,
b) predčasne narodené deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou,
c) deti matiek s vysokou kazivosťou chrupu,
d) deti s nánosmi plaku, hypopláziou, hypomineralizáciou, demineralizáciami skloviny,
e) deti s poruchami spánku,
f) deti nadmerne konzumujúce sladkosti.
Čl. VIII
Účinnosť
Toto odborné usmernenie nadobúda účinnosť 15. novembra 2009.
Richard Raši, v.r.
minister

akramgad
30. nov 2011

@lienooocka ahoj naša malá má dva roky a ešte sme neboli a necám to až keď nastúpi do školky odtiaľ idú všetky detičky tak keď ich bude väčšina bude možno lepšie ako sama ju tam stresovať 🙂

tinki
30. nov 2011

@lienooocka ahoj, aj keď je to zo zákona "povinné", myslím, že sa nič nestane ak presne po roku nepôjdeš. Ja so staršou dcérou chodím na prehliadky. Ide skôr o to, aby sa čo najskôr zoznámila s prostredím. Že jej niekto pozerá do pusky. Kazy nemá žiadne, takže ešte sa nič nedialo. Čo najskôr oduč malého zaspávať s fľašou, lebo to čistenie ako sama píšeš, ozaj nemá zmysel. Hlavne ak papá na fľašu. Existujú aj také pasty, ktoré nepenia a netreba ich vyplachovať. Pýtaj si v lekárni, lebo som už zabudla ako sa volá. Mali sme k tej paste taký náprstok zo silikónu s malinkými akoby štetinkami a s tým som malej ráno a večer a aj po sladkostiach vyčistila zúbky. Je to jemné a dobré aj na masírovanie pri prerezávaní sa ďalších zúbkov.

m.i.r.i
30. nov 2011

my sme tiez neboli a budeme mat dva roky. Nam sli zubky dost neskoro, umyvat sme zacali tak ked mal asi 6 zubkov, tak s vodickou len..teraz ma 14 zubkov a umyvame uz s kuskom pasty, len tak potriem...tiez sme pili pred spanim mliecko, ale odkedy vecer umyvame zubky, tak sme po mliecku vzdy zubky vycistili...nech ide spinkat s cistymi..

anieli_1
30. nov 2011

ahoj neviem ci je to povinne ale ja som sa rozpravala s mojou zubarkou ze to posunuli ze sa chodi od roka lebo vlastne tie prve su skor take zoznamovacie aby ukazalo zubky a tak aby sa nebalo dieta lebo pred tym sa chodilo od troch rokov a to uz mali aj kaz.............ja s malym chodim od roka takze uz bol dva krat prvy krat ho len povozila na tej stolicke a len ci ukaze zubky ked nie nechali sme to tak druhy krat sa zas povozil a uz aj ukazal zubky sme aj doma trenovali ...............nieco na tom bude ale si myslim ze je to aj o pristupe zubara(zubarky)..... 😉

benne
30. nov 2011

@lienooocka chodím s deťmi od roka dokonca 2x ročne, zubárka mi nikdy nepovedala, že nemusím chodiť, len podotkla, že je to ani nie tak o kontrole zubov, ale o informovaní rodiča a aby dieťa získalo pozitívny vzťah k zubárom v zmysle, nebáť sa nechať si skontrolovať, syn bol už 2x, zuby neukázal, ale ani sa nerozplakal, ani nestresoval. Zubárka bola spokojná, že zazrela aspon kúsok bieleho a dcéru pozrela dôkladne. S nou chodím odkedy vyšlo to nariadenie o preventívkach po roku, teda to mala vtedy 3roky a spolupracovala už ukážkovo

liliana363
30. nov 2011

Ahojte, ja som na tejto stranke citala ze je to povinne : http://www.zzz.sk/?clanok=7680. Inak dcera bude mat v januari 3 roky a pred par mesiacmi sme boli u zubarky. Mala taky malicky kaz ktory ju bolel, tak jej to vyvrtala. Ale bolo to priserne. Jedna lekarka nas nezobrala, druha si nas v podstate tiez nezapisala ale jej to teda aspon vyvrtala. Najskor sme s velikanskym revom cakali na chodbe, v ordinacii som ja sedela v kresle, mala na mne, tak sme ju drzali ako sa dalo aj so sestrickou. Uz od zaciatku ma panicku hruzu s lekarou. Najskor sme cvicili Vojtovku, tam to zaclo, potom ockovania, detska gynekoloicka, ocne, usne, zubarka. Ale aj tak budem ju musiet k niekomu zapisat.

exupery
30. nov 2011

Nie nie je to povinne,len ma dieta nato narok bezplatne,ale musim povedat,ze je malo zubarov,ktory take male dieta,je ochotny vysetrit,resp.sa s nim zaoberat-zahrat,my to stastie mame...ono je to len navyk na ustnu hygienu,lekara,ambulanciu,prelomenie strachu a pod.,a kontrola spravneho vyvoja chrupu...

lienooocka
autor
30. nov 2011

Dakujem za vsetky odpovede. Asi sa po nejakom vhodnom zubarovi popozerame a tiez skusime to UM davat este pred cistenim zubkov 🙂

katrinka8
30. nov 2011

Baby, no tak napr. mne povedala nasa zubarka, ze ak nema dietatko problemy, staci ist, ked uz ma vsetky zubky. Nasa ma takmer 18 mesiacov a ma 8 zubkov a teraz jej vychadza 1 stolicka. Zubky jej vseobecne vychadaju neskor a navyse aj v netypickom poradi 😀 Snazime sa umyvat hned ako jej vysiel prvy zubok, zatial bez pasty, ale je to take vselijake, lebo mala si moc nechce nechat umyt. Kefku si do ust vlozit necha, aj si ju tam sama dava, ale ked pride na to, ze suchat, tak to uz nie. Zahryzne do nej a koniec. Len obcas sa podari na par sekund, ze nas necha aj cistit. Tak zvazujeme kupit pastu, mozno sa jej to zapaci. Ono to umyvanie od prveho zubku sa ma vraj robit viac-menej preto, aby si deticky zvykli na to, ze treba umyvat. Asi to moc ani u nas nema zmysel, ked ju este kojim (aj v noci). Sladke napoje nepije, ani z flasky nepije.

jaduska
30. nov 2011

Inak zaujímavé na tom všetkom je, že mamičkovské časopisy odporúčajú ísť k zubárovi hneď ako sa prereže prvý zúbok a samotní zubári tvrdia, že stačí od 3 rokov.... 😝
Myslím, že ta povinnosť chodiť s dieťaťom od 1 roka platí už dlhšie, my sa teda snažíme chodiť so všetkými troma dcérkami pravidelne, hlavne s najstaršou. Tá ako dieťa tiež zaspávala tak, že najprv sme umyli zuby a potom ešte pila kakao. A do 8 rokov nemala žiaden kaz. Objavil sa jej až teraz, lebo som čistenie nechávala na ňu a zadné stoličky nevyčistila poriadne. Takže už jej zuby dočisťujem ja....
V podstate súhlasím s názorom, aby sa chodilo k zubárovi od toho roka, nech si to tam dieťa okuká, trošku sa zoznámi so zubárom, povozí na kresle. Pusu otvárať nemusí 😀

zuzikkaa
1. dec 2011

ach jo,,este tak u nas najst zubara ktory by nam maleho zobral!!! dobri zubari su beznadejne "plni" a k tym nespolahlivym je asi zbytocne...

jaduska
1. dec 2011

@zuzikkaa podľa mňa je najlepšie ísť k zubárovi tam, kde chodíš ty....my chodíme celá rodina k jednému zubárovi....

atrami
1. dec 2011

@lienooocka my chodievame po 3. roku, skor mi ústa neotvorili u zubárky. S najmladším ideme teraz, tak uvidíme.
Máloktorý zubár berie takéto malé deti.

zuzikkaa
1. dec 2011

@jaduska aj by som k nemu isla no uz par rokov nebere novych pacientov tak preto neviem kde 😖
a v poslednej dobe sa mi zda,ze to nejako flaka 😒 vela ludi a malo casu-asi tak ...

stardust
1. dec 2011

@zuzikkaa divne, na rodinnych prehliadkach usetri zubar cas a dostane viac susnov od poistovne za viac ludi.

stardust
1. dec 2011

a aj od teba, kedze si musime platit iste ukony.

shira_
1. dec 2011

vestník alebo teda usmernenie, ktoré je tu spomenuté, je usmerneie pre lekára, akým sposobom vyšetriť, diagnostikovať, poučiť.. v prípade ošetrovania detí. neukladá nijakú zákonnú povinnosť pre rodiča, že musí ísť s ročným dieťaťom na prehliadku. ani s trojročným, ani s desaťročným. lekár nie je povinný prijať do stavu pacienta, pokiaľ mu podľa obvodu neprináleží. pokiaľ má pridelený obvod, a rodič príde z daného obvodu hoci s ročným dieťaťom, musí ho prijať do stavu. "školskí" ani "závodní" zubári neexistujú v tom zmysle, že deti chodiace na určitú školu sú priradení určitému zubárovi. existujú iba zubári obvodní. ani vekové triedenie pacientov už nie je - detský, dorastový, dospelácky zubár. to sú pozostatky a zvyklosti minulej doby.
vestník je dosť vtipný v tom, že píše o ošetrovaní kazov u detí od 1 roka, pričom je jasné, že dieťa do 4 rokov až na výnimky, nespolupracuje. toto obdobie by malo byť zamerané na návyk - zoznámenie sa s ambulanciou, jednoduché vyšetrenie- nie nasilu, poučenie rodiča predovšetkým o stravovacích a hygienických návykoch (do 3 r. je to predovšetkým o strave, potom o čistení)na prehliadku je vhodné chodiť "rodinne" , deti kopírujú chovanie rodiča, staršieho súrodenca a pod... okrem návštevy lekára je vhodné od 3 rokov navštevovať dentálnu hygieničku -ktorá má viac času na hru s dieťaťom, privyká dieťa na prácu v ústnej dutine, najprv kefkou, potom strojovým čistením, leštením..ked je dieťa schopné vypľuť, vypláchnuť a pod. je vhodné začať s fluoridáciou. dieťa na zubnom kresle nemá čo plakať! pokiaľ plače, dá sa vyšetriť aj vedľa kresla, mame na kolenách, niektoré na začiatku iba v čakárni.. prípadne vybrať na prehliadku iný deň, lepšiu náladu. nespolupracujúce dieťa nie je vhodné ošetrovať nasilu. psychické traumy a problémy sa niekedy ťahajú s pacientom až do dospelosti. ked lekár povie rodičovi, aby s dieťaťom prišiel ked bude mať problém, je to hrubá chyba. nie je nič horšie, ako zoznámenie dieťaťa s ambulanciou v prípade akútnej bolesti... taký stav je ťažko riešiteľný dobrovoľne a bezbolestne.

zuzikkaa
1. dec 2011

@stardust tiez si myslim,,no zasadne odmieta brat novych pacientov a rada by som uz krpca zvykala na zubara 😒

emogeon
1. dec 2011

povinne to nie je.. aj mne povedala zubarka ze po 3 roku nech pridem s dcerou...aby spolupracovala a nebala sa a dnes chodi zubarovi rada.. hehe.. 😉

stardust
1. dec 2011

@zuzikkaa su aj ini zubari...ked ma prilis vela pacientov, moze mat menej aj o tych dospelych. K tomu zubarovi nebudete chodit az tak casto, preto si maly na zubara nezvykne 😀 😀

sara07
1. dec 2011

nám naša zubárka povedala že máme chodiť s Matúšom raz za pol rok, sedí mi na kolenách a v pohode, len v podstate prezrie dasna alebo prstom popozera, a ked ide niekdo z rodiny k nej máme ho zobrať aby si zvykol

babulina
2. dec 2011

obe deti som zobrala zubarovi prvykrat kratko po prvych narodeninach, zatial to prebehlo bez problemov, aj zubky stihla lekarka pozriet, dostali reklamnu pastu, nejake zvieratko ako odmenu, myslim si ze lekarka s dobrym pristupom nema co pokazit, aspon aj mamicky si otukaju svojho lekara a ked sa nahodou nieco stane tak netreba v panike nahanat nejake lekara, lebo vyrazeny zubok alebo ulomeny zubok nie je ziadna rarita u malych deti, tak pre istotu je podla mna naozaj lepsie mat toho svojho zubara