Detské plomby. Je lepší amalgám alebo biela plomba?

lias
19. okt 2010

Bola som so svojou dcérou u zubárky a našla jej žiaľ 1. kaz na trvalom zúbku. Dcérka už mala predtým zaplombované nejaké mliečne zúbky, všetky amalgámom. No medzičasom som si toho o amalgáme dosť preštudovala a chcela by som pre ňu radšej bielu plombu. Tie čo má na mliečnych zúbkoch už nechám tak, o chvíľu aj tak vypadnú. Zubárka ma však od toho začala odhovárať, lebo že keď ide dávať bielu, tak musí naleptať zub aby držala. A že deti ešte nemajú uzavreté akési kanáliky a ona jej tým leptaním ten zúbok môže poškodiť tak, že jej to poškodí nerv a môže odumrieť. U dospelých je to O.K., tie už majú tie kanáliky uzavreté.
Čo som si však naštudovala ja je, že ortuť v amalgáme robí dosť veľkú neplechu (aj keď sa oficiálne deklaruje, že je pri plombách žiadne nebezpečenstvo jej uvoľnenia nehrozí), a v niektorých štátoch je dokonca zakázané dávať deťom do zubov amalgám (žeby im potom hromadne odumierali zuby???). Tak teraz neviem - bielu či čiernu?? Stále som naklonená tej bielej, ale nasadila mi červíka do hlavy.

lias
autor
19. okt 2010

Hmmm, majú vaše deti vôbec nejaké plomby? 😵

bambusko
19. okt 2010

@lias nase dievcata maju - biele. velke kazy v mliecnych stolickach len vyvrtane a otvorene

junovka
20. okt 2010

@lias mojej starsej som davala na trvalu stolicku bielu blombu .A o tych krckoch citam prvykrat 😕 😕 ...neverim, ze keby to bolo skodlive pre deti, zeby mi moja zubarka nic o tom nepovedala. 😒 ..a to mame naozaj vybornu zubarku 🙂 😉

spachtos
20. okt 2010

ja som pocula, ze menej vydrzia, zacnu praskat a tym sa zacne zubok nenapadne kazit

kiko2807
20. okt 2010

moj drobec ma 2 kazy na spodnych zubkoch ..uplne na poslednych stolickach dole...1 na pravo a 1 na lavo. Boli sme u zubarky ale drobec ma vseobecne paniku z doktorov a ani sa na nu nepozrel, potom sa na nu ohanal s autickoma nakoniec z toho nic nebolo. POslala nas domov s tym, ze ho mam naucit otvorit pusu pri zubarke. Nepomohlo ziadne utesovanie a on zubarku nechce videt ani na fotke. Ten 1 kaz na lavej strane sa mu rozsiruje ☹ Co s tym. Minule davali v telke ze taketo male deti sa niekedy akoze niecim oblbnu-omracia alebo sa dava anestezia aby sa mohli opravit zubky. Viete o tom niektora nieco ? Dakujem

olivova
20. okt 2010

@kiko2807 - viem, ze takym malym detickam robia zubky v martine , tak hadam aj v ba. Tiez som sa informovala, aj dcera ma uz obrovsky kaz na stolicke, ale kym neboli....aspon mi bolo povedane...
V martine robia zubky detom - podava sa anestezia...Ale nic blizsie o tom neviem...

vanish1
20. okt 2010

po tom, čo o amalgámoch viem,tak by som nikdy svojmu dieťaťu nedala amalgámovú plombu a ani sebe nie, ja si ich tiež mením, ale je to fuška - detox od ťažkých kovov. Radšej bielu, aj keď skôr vypadne, tak aspoň nehrozí otrava ťažkými kovmi... 😖

lias
autor
20. okt 2010

@vanish1 no ja som už rozhodnutá, že jej dám bielu, včera večer sme sa o tom s mužom rozprávali a amalgám jej veru nedáme.
Ja si teraz tiež mením plomby, ešte ma čakajú 4 😝 . Ako sa detoxuješ pri ich výmene? Ja beriem iba chlorellu, a dávam ju aj dcére kvôli tým amalgámom čo má na mliečnych zúbkoch.

vanish1
20. okt 2010

Ja mám momentálne pauzu, ale detoxikujem pomocou DMSA a k tomu užívam kopu doplnkov. O pauzu sa mi postaral môj lekár, lebo mi pravdepodobne zle pichol injekciu na umrtvenie zuba 😒 a mala som nález na RTG potom (niečo mi tlačilo na oko), bola som na CT a teraz mám ísť na MR mozgu 😢 Podľa neurológa mi asi poškodil kosť, ktorá opuchla.... no dúfam, že to bude len toto
Takže nabudúce to bude už bez injekcie a mám tých amalgámov teda dosť 🙄

ninkaa89
15. dec 2010

Ahojte, neviete kde sa da zohnat DMSA pripadne nema niekto na predaj? dakujem

le_to
25. okt 2012

potom čo som videlo toto video, by som amalgam nedala nikomu
http://www.auria.sk/blog/nie-sme-chori-sme-traveni

drzubok
25. okt 2012

@le_to mysliš že bisfenol A BPA 😉 z kompozitu je lepšia alternatíva????

le_to
25. okt 2012

@drzubok videl si to video? máš doma autistu?

drzubok
25. okt 2012

@le_to autistu doma nemam. video sa pozerat nedá. Len som napísal že bisfenol A ktorý je sučastnou mnohých kompozitných- rozumej bielych výplní.

le_to
25. okt 2012

@drzubok cez WIFI do funguje

drzubok
25. okt 2012

@le_to nemyslel som to tak. Inač aj on tam spomína Bisfenol A. reakcia bola na tému
či biela alebo amalgamova výpln.

le_to
25. okt 2012

@drzubok oni odporúčajú amalgam. plomby vymeniť za biele, môj zubár mi tiež nedal nič iné na výber, takže som si všetky amalgamy dala vymeniť za biele, už len dva posledné zuby čakajú na výmenu, a to že tu píšeš, že aj biele obsahujú škodlivé látky mi moc na nálade nepridalo

drzubok
25. okt 2012

@le_to vo všetkom možno nájsť niečo zlé, treba hladat mieru. Podla toho prednašajuceho si ani neodtrhneš jablko zo záhrady, lebo ak niekto v krbe páli pet flaše, prípadne iné plasty, v kotly uhlie, jednoducho hocičo spád škodlivín zasiahne aj do sadu darmo niesu striekané, a už sa tam daju dokázat npr. PCB - polychlorované bifenyly.... nehovoriac o stopách tažkých kovov z kdečoho tak je to s eko jablčkami z vlastného sadu. a môžeš bývať aj 300metrov proti vetru.

le_to
25. okt 2012

@drzubok sú veci, ktoré nemôžeš ovplyvniť, ale môžeš si vybrať, či si dáš amalgam do zubov alebo nie