Prosim maminky, ktore davali detom osetrit zuby v celkovej narkoze, aky je postup, aby bol zakrok hradeny poistovnou? Zatial chodime k psychologicke, nevie s malou ani pohnut. Ma aj ine strachy okrem zubara. Ale odporucanie k psychiatrovi mi zatial nechce dat, lebo ze by jej hned predpisal lieky. Ja vsak potrebujem vyriesit stale sa zhorsujuci chrup... nestaci sprava od psychologa? A kde ste prosim takto dali osetrit chrup? Viem o Heydukovej v Ba, ale vieme ist aj inam, ak by boli dlhe cakacie lehoty. Dakujem
@gabriela_obzerova nedávaj do celkovej narkózy stačia aj lieky na ukludnenie
@meluela Boli sme vo family dental care. Zaplatila som za nic, lebo dostala sedaciu, potom rev, potom boj a nakoniec to zubarka vzdala a povedala ze len celkova narkoza. Dvaja zubari si s nou nedali rady, takze ina moznost nie je
@gabriela_obzerova ajaj, tak to je zle :-/ moj bol nafrneny az cestou domov ked mu to prestavalo ucinkovat
@meluela a inak drzal ako hluchy dvere? 😁 Normalne vrtali a bol s tym uplne ok?
@gabriela_obzerova svagrina davala vtedy 3 r. neterke v Dr. Martin v BA Petrzalka. Robili jej naraz 13 zubkov, 2 trhali + dentalna hygiena. Zakrok trval cca 2 hod. Svagrina platila 1200€ komplet so vsetkym a islo to mimo poistovnu. Lebo sukromnik a oni ziju aj tak mimo SR
@babatkoo my mame komplikovanejsie zakroky- treba vybrat nervy atd, vsade vycislili minimalne 2000 e, priemer 2400 a to teraz nedame. Tak to chcem skusit cez poistovnu, len netusim ako, kde atd
@meluela skusili uz dvaja zubari a zaver bol rovnaky, jedine celkova anesteza...
Toto nie je vyryvacna. Neviem pomoct len ma zaujala tema. Ked som si precitala prispevky tak som sa zdesila, ze ake zakroky sa robia malym detom. To ako sa moze tak mlady chrup tak velmi pokazit? Geny, strava,... ?Co mozem ako matka spravit aby dieta nemalo taketo problemy so zubami okrem standardneho pravidelneho umyvania. Lebo zubar mi na preventivke povedal, ze detom sa dentalka nerobi a tu citam, ze ano. Cukriky mi nejedia, lizatka tiez nie a ked sladke tak pecene alebo varene ale neumyvam po kazdom sladkom. Sama mam paniku so zubarov, klop klop zuby mam Ok ale predstava, ze by detom mali nieco robit ma teda vzdy vylaka.
@gabriela_obzerova uplne bol dzemikovy 🙂 sedel mi na kolenach aby nespadol a v pohode drzal pusu otvorenu. ale tak zasa uz bol aj dost velky a myslim ze by sme ho na tu ukecali aj bez tej sedácie .. len nám to ponúkli, islo o viac zubov, bál sa tak sme mu to spravili trosku lahsie .. uz si nepamatam, tusim mu vtedy trhali mliecnu stolicku co by mu asi fakt spravilo traumu do buducna
@amienne moj mal vzdy v poriadku zubky, davala som pozor na sladkosti. potom uz aj jedol a stale ok a pokazili sa mu viacere asi 3-4 zuby az vtedy, ked prestal poriadne jest viacere skupiny potravin a celkovo bol podvyziveny (ma to svoje priciny s ktorymi velmi nepohneme hoci uz je to o nieco lepsie), asi mu chybal vapnik a ine ziviny
@gabriela_obzerova neviem ake velke mas dievcatko,aj moja dcera je taka,zubar,lekar katastrofa, jediny kto jej opravil zubky bola Hanusinova z popradu,robi aj autisticke deti aj deti s roznym postihom
@gabriela_obzerova papier musí byť od psychiatra, psychológ nestačí - to by si papier vybavila štvrtina ľudí aby nemuseli platiť drahého zubára....ale zase robia to len určitý lekári (nevieš si vybrať konkrétneho)a samozrejme sa používajú najlacnejšie materiály
@amienne presne toto aj mňa prekvapilo, ja som do 8 rokov ani netušila, čo je zubár, mliečne predne zúbky mi vytrhli doma s nitkou, potom už len až školské prevencie. Ale je pravda, že ja som mala zuby zdravé, a to som aj jedla sladké aj nie vždy extra čistila😃😃. Aši aj genetika, vitamíny, bola som vyslovene mliekovo a tvarohový zrut,čize aj vápnika bolo dosť. Ale neviem si predstaviť, že by malému dieťaťu zuby vrtali, čistili kanáliky, zubný kameň a podobne
@mogaa riesime aj ine strachy, zatial ma k psychiatrovi poslat nechcela, aby jej nenasadili liecbu, nejake oblbovaky. Takze sa tam vypytam, ked treba od psychiatra, v utorok mame sedenie. Neda sa to inak riesit, psycholog zatial nepomohol. Uplne panicke zachvaty ma. A zubky sa zhorsuju, kedze nie su osetrovane....
@amienne dcera ma 5 rokov. Zuby bez problemov, az ked prisla do skolky, zacali sa jej kazit. Doma sme cistili po obede aj vecer. V skolke odmietli po obede cistit. Sladkosti jedia minimalne, sladene napoje vobec. Genetika by nemala uradovat pri kazoch, ze to je mytus. Zubar mi vysvetlil, ze ona ma take malicke a hlboke ryhy v zuboch, ze to ja nemam sancu docistit, ze sa to jednoducho casom pokazi...
@gabriela_obzerova by ma zaujímalo ako došla psychologička k tým oblbovakom. U nás ak lekárka po vyšetrení zhodnotí že dieťa potrebuje ošetrenie chrupu v ca dá odporúčanie a nie oblbovaky. Na psychiatriu nepotrebuješ odporúčanie normálne ju k niekomu objednaj.
@petruldo my mame odporucanie od obvodnej k psychologicke. Boli sme u nej zatial dva krat a mala zatial nic. Povedala mi, ze by ju aj poslala na psychiatriu, ale ze jej nasadia liecbu a ze to asi nechcem, urobit z nej utlmene dieta. Co ozaj nechcem. Skusim sa jej teda este opytat, kam by som mohla ist, nemam skusenosti s detskymi psychiatrami
@petruldo keďže tých fobii má to dieťa viac, tak psychiater mu nejakú liečbu môže nasadiť...a mamička sa zrejme liečbe chcela vyhnúť....ale tiež si myslím že narkóza kvôli mliečnym zubkom je zbytočná....ak by išlo o trvalé zuby nepoviem ale mliečne zubky...a nestretla som sa teda ani pri mliečnych zubkoch s čistením kanálikov....
@gabriela_obzerova no ale ak nebudeš súhlasiť s navrhnutou medikamentoznou liečbou tak lieky nedostane
Ja som bola s dcérou, keď mala tri roky u nás v BB vo fakultnej nemocnici. Mali sme len odporučenie od nášho zubára, že dieťa odmieta spolupracovať. U žiadneho psychológa áno psychiatra sme neboli. Bolo to už dávnejšie, v roku 2011, tak je možné, že sa to odvtedy zmenilo. Mojej dcére robili štyri zuby, jeden vytrhli, ostatné blomby. Platili sme len niečo okolo 20 Eur. Keď tu čítam tie sumy, je mi zle. Na to by som nemala. Odvtedy nemala dcéra ani jeden kaz, takže za mňa veľká spokojnosť.
@gabriela_obzerova nečítala som všetky odpovede.... Za mňa, ak je to nutné, neváhaj. Dcérka mala v 4.rokoch zapálený nerv, zub trebalo vytrhnúť, ale kvôli silnému zápalu by inj nezabrala. My bývame v AT, tak platba atď bola iná, ako na SR, ale celý zákrok trval max 15minut.Nelutujem to vôbec, dcérka nemá žiadnu traumu a k zubárke chodí s úsmevom.
@amienne veru neviem ako to je so zubkami, ja neikedy nemam cas dceru kontrolovat, ci zi zubky umyla. a ona klame, viem, ze klame, ale niekedy vystraja a hada sa so mnou, ked jej tvrdim, ze urcite si ich neumyla. ma 9,5r a aj tak nema ani jeden kaz, co je pre mna prekvapenim. si pamatam, ze som to ako dieta tiez flakala, ale nie tak velmi a ja som teda nejaky kaz v jej veku uz mala. mozno jeden,a le mala. tak je mi to divne. vela sa hovori o tom, ze za to moze neumyvanie zubov, ale u dcery to neplati. a poznala som chalana, vtedy mal 25r a zuby si neumyval, mal ich nadherne, rovne a e biely a uplne bez kazu.
@mogaa jeden zubok ma zlomeny, ten sa musi trhat. Dva ma hlboke kazy, teraz sa jej vytvoril velky hnisavy vacok na dasne. Nie je to moj vymysel, jednoducho tie zubky osetrit treba, nemozeme cakat 6-7 rokov, kym vypadnu. Dvaja zubari sa pokusili roznymi sposobmi ist na nu, obaja odporucili celkovu anestezu
@matabb73 to je nejaka specialna ambulancia pre taketo deticky tam? Nahodou si nepamatate meno zubara? Skusila by som tam zavolat. A mali ste celkovu anestezu , dobre rozumiem?
@majamat no zial bohu.... my cistime odkedy zubky ma dennodenne, aj malou kefkou, aj nitou atd, nikdy nevynechame. Sladkosti minimum, sladene napoje vobec. To ma este len 5 a kazia sa jeden za druhym
@gabriela_obzerova niekedy ani nie je problem s tym, co v strave je,a le skor co v strave chyba. ma dost vapnika? tusim aj flor je dolezity na zuby
@gabriela_obzerova poisťovňa hradí iba v prípade mentálnej poruchy pacienta, downov syndróm a podobne. Inak si to budete hradiť aj keď bude mať potvrdenie od psychiatra a psychologa
@gabriela_obzerova A myslíš že by nestačila sedácia? Môjmu tak robili u súkromnej zubrárky, musel byť nalačno, dali mu vypiť taký sirup a potom bol pri vedomí ale veľmi spolupracujúci