Čo s pokazenými zúbkami u 3 ročného dieťaťa?

martafe
20. apr 2012

Mám 3-ročnú dcéru, dedične má nábeh na kazivosť zúbkov. Lekár neodporúča zúbky teraz opraviť, len "zakonzervovať", ošetrovať zubným gélom , aby sa kaz ďalej nešíril. S opravou zúbkov chce počkať do vyššieho veku. Je to správny postup zo strany lekára?

kamilka22
20. apr 2012

Moj nazor je taky, ze pokial je dieta take, ze spolupracuje, treba to opravit hned a nie cakat, kym bude kaz hlboky. Na tvojom mieste by som sla k zubarovi, ktory to urobi v lokalnej anesteze /nie vsetci to robia - co sa sama cudujem/. Moja dcerka medzi 2 a 3 rokom velmi narastla, nasa lekarka tvrdi, ze sa jej odvapnil organizmus a preto sa jej zubky tak pokazili, pretoze cistili sme pravidelne. Ja davam vinu aj pitiu mlieka /jedna davka v noci/. Dcerke som nasla kaz, ked mala 3 roky. Lekarka nasla este jeden, bez problemov opravila obi dva. Od toho casu som nedavala ziadne sladene napoje, po umyti zubkov vecer iba vodu. Napriek tomu sa jejzubky kazia dalej... k zubarovi ma uz strasny strach ist a aj sama zubarka povedala, ze to necha tak, dcerka uz bola hystericka, zachadzala sa, no hroza. Tak cistime o 106. Drzim palce, nech sa to u Vas podari opravit bez problemov!
@martafe

majka1981
20. apr 2012

ja by som este pockala, lebo si znepriatelis dieta co sa tyka chodenia k zubarovi, a ostane to velmi dlho.
ked sa to da konzervovat, tak to daj spravit.
Moja neter mala tiez kaz, ked bola velmi mala (tiez neako okolo 3 rokov) a velmi velmi dlho nechcela ist k zubarovi. Velmi plakala, nechcela si dat cistit zuby a to je podla mna este horsie ako ked je konzervovany kaz, lebo sa pokazia dalsie zuby z necistenia.

xlucia
20. apr 2012

@martafe nie je. moj mal kaz. opravila ho dr. hned, kym to neboli

bezaz
20. apr 2012

@martafe my sme s dcerkou uz boli na oprave jedneho kazu, dr. nas pochvalila, ze sme skoro objavili a dosli, mali to so sestrickou za 3minuty hotove, nechapem, ako rychlo to spravili, ninka tam ale aj tak nechce chodit, sa mi zda, ze teraz som jej v ustach zahliadla dalsi 😖 to bude masaker 😝 ale zdielam nazor, ze zubky sa maju radsej opravit, bakteria, ktora sposobuje kaz sa tam predsa mnozi aj napriek zakonzervovaniu a prenesie sa aj na rastuce trvale zuby 😅

drzubok
20. apr 2012

@kamilka22 že odvapnil organizmus 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 rok 2012 🙂 🙂 🙂 sila.... pride vam to seriozne od lekára????

kamilka22
20. apr 2012

@drzubok povedala mi to nasa pediatricka, nie som lekar, neviem to posudit. Takze pracujem s info, ktore dostanem. Viem, ze dcerka vtedy pocas roka vela narastla. Ale mam otazku moze elmex gel pozastavit sirenie kazu? Alebo ak tam uz je, je to zbytocne? Svojej dcerke umyvam zubky od prveho zubku, pravidelne, rano a vecer, nedam jej len do ruky kefku, ale jej ich cistim ja. Ja som ako dieta nikdy nemala problem so zubami, teraz po kojeni som mala kazy, ale dala som si to do poriadku. Manzel mal ako dieta katastrofalny chrup... Dcerka nepije sladke napoje, sladkost jej davam po hlavnom jedle. Aj tak mam pocit, ze to nikam nevedie, aj ked, keby som to nerobila, tak by uz asi ziadne zuby ani nemala 😅

lucrezia
20. apr 2012

@drzubok 😨
ak sa môžem opýtať, aká je seriozna odpoved od lekára v r. 2012?

anjelicek26
20. apr 2012

@martafe - dcerku prvy zubar s jednou bodockou na zubku odmietol, po mesiaci boli tri dalsie bodky, to uz "zakonzervoval", co absolutne nepomohlo, pod tym rastol kaz tri mesiace nepozorovane prekryty kaz - co ju teda uz riadne chudatko bolelo, vymenili sme zubara, ten vrtal tak hlboky kaz, ze to aj mna bolelo, vlastne vrtal 4 zubky, aby to dostal do poriadku. Nedaj si nic nabulikovat, treba to vyvrtat, bohuzial.

evka4
20. apr 2012

@martafe zubarka mojej dcerky ma dorazne upozornila, ze akykolvek kaz na mliecnych zubkoch treba co najskor osetrit, pretoze je dolezite, aby mliecne zubky vydrzali do doby, kym dietatu nezacne rast trvaly chrup. ja na tvojom mieste by som dala ten zubok poriadne osetrit, aspon sa kaz nebude sirit dalej, zubky vydrzia a predides tak moznym zbytocnym problemom v budocnosti.

drzubok
20. apr 2012

@kamilka22 gel nie je zázrak. to ako su zuby čistené ma posudit zub.lekár. ešte lepšie dent.hygienička.
@lucrezia odpov ed?: čistý zub sa nekazí . všetko. druhá vec je ako je zub očistený, resp. ako často je ho nutné čistit. zuby sa nečistia podla stopiek. tri, 5 minut. zuby sa čistia ked su špinavé- je na nich plak.ani riad nečistite podla hodiniek. umývate 5 minut kopu riadu a po desiatich minutach celu kopu vyhlasite za čistu. cit.prof.Sedelmayer - elitu v dent.hygiene. plus absurdna kultura sladkostí.

drzubok
20. apr 2012

@evka4 problem je že v lok.anest. malokto ošetruje malé deti.... všetko je otazkou financii.... najdrahší zubári su vo švajč. - aparadoxne je to krajina s najl. chrupom 🙂 a kvalita sa za 3minuty aku u @bezaz urobit určite nedá

evka4
20. apr 2012

@drzubok ak bude mat nahodou moja dcera kaz na mliecnom zube, tak ja jej tu anestezu kludne zaplatim. ale dufam, ze to nebude potrebne 🙂

zahrika
20. apr 2012

tak tak...dedicna kazivost..neviem..na to som sa cely zivot vyhovarala,ale to, ze nasi rodicia nam zuby necistili uz od prvych zubkov a cokolada bola bezna od 6mes..kokos ked si to predstavim, hruza! Med do mlieka, med na dudel..
Moj ma 16mes, sladkosti nehrozia, priznam sa nejaky ten suchy keks ano, ale cistim a sama chodim uz aj ja na dent.hygienu, poslednych par rokov..od toho momentu nemam ani jeden opravovany zub! a to som ich mala pokazene, casto,len co mi dr opravila, do pol roka znova a znova.. pravidelne sa kazili, cely zivot.. na prd som cistila, darmo cistila 2x denne... stara skola, na slovensku bohuzial nepozname dent.hygienu a je to hruza ked si predstavim co vsetko sa tam docisti, co si clovek sam nevie vycistit. tak len tolko.. urcite by som tie kazy dala opravit a zasla ku hygienicke na vysvetlenie ku cisteniu.

katka1981
20. apr 2012

Som zvedava, co sa dozviem, ked mala ukaze zubarovi zuby. Nevysiel nam ani druhy pokus. Neotvorila usta ani ako 23 mesacna ani ako 34 mesacna. A to bola s lekarom pokazde aspon pol hodinu a to isla s tym ze ukaze. V pohode si s nim pokecala ale neukazala 😒

drzubok
20. apr 2012

@evka4 vies tam nejde len o to že zaplatit anest. ide o to že je to velmi psycho. náročná práca.pichnut dietatu iniekcia a seriozne odstranit kaz a zhotovit serioznu výpln... venuješ tomu20-30 minut. zaten istýčast zhotovíš výpln30-40 - povedzme kvalitnu dostavbu zubu za 100-150 eur..... chápeš??

drzubok
20. apr 2012

@zahrika o dedičnosti - tolko--- dedí sa tvar, velkost zubov čelusti a sánky. karyogenne bakterie - tie sa prenášaju z matky,otca -s karieznym chrupom na dieta. plus sa prenesie aj tá %kvalitná % ustna hygiena, stravovacie návyky.

martafe
autor
20. apr 2012

No s pitím mliečka sme mali problém, kvôli alergii na mlieko, kojila som, kým sa dalo, ale asi to mlieko už nie je také výživné, hodnotné, plus pri chorobách, keď mala soplíky, sme mali vynechávať mliečne výrobky kvôli zahlieňovaniu organizmu, to všetko určite prispelo k "odvápneniu". Čo sa týka strachu zo zubára, zatiaľ pri preventívach to bolo OK, kým nič nevŕta, tak malá nemá námietky. Ale mám obavy, že po prvých skúsenostiach s vŕtačkou bude mať strach už len pri spomenutí zubára. Takú skúsenosť mám s injekciami. Inak všetkým Ďakujem za rady a skúsenosti, určite sa teda poobzerám po detskom zubárovi.

drzubok
20. apr 2012

@katka1981 23m.dietatu uz zubár akokolvek má vidiet zuby.... vtedy sa dá čo to napravit. čo už neskor?????? 🤐

simi251
20. apr 2012

Tu vo FR davaju detom najprv jahodovy gel na znecitlivenie dasienka a potom do toho pichnu injekciu. A okrem toho super pristup a asi preto moj 7 rocny syn nema strach zo zubarov. Skoda ze my sme nemali take podmienky ked sme boli deti. My sme sa bali zubarov ako certa.
@martafe urcite opravit. A to ze sa potom bude dieta bat zubara, to nie je vzdy tak. zalezi akeho zubara navstivite. Niekedy sa dokonca prva navsteva robi tak, ze zubar sa s dietatkom len pohra, vsetko mu poukazuje, povozi ho na kresle a ,,spocita,, zubky. A zakrok spravi az na druhej alebo tretej navsteve.

drzubok
20. apr 2012

@martafe tak už prestan s tým vápnikom. .......... čítaj trocha.....ak sa niečo odvápnuje tak len v dosledku kyselín ktoré tvoria baktérie na neočistenom zube pri dostatku sacharidov-cukrov. to na tom slovensku sa to nezmení?????????

drzubok
20. apr 2012

@simi251 zákrokom treba predíjst.... a dá sa to. ak sa chce

evka4
20. apr 2012

@drzubok ja chapem a preto dufam, ze sa dcerke staram o zubky dostatocne, aby som takemuto niecomu predisla. tiez si neviem realne predstavit, ako bude 3rocne dieta taky dlhy cas spolupracovat... ale nechat pokazene zuby tiez nie je bohvieco, to by som asi vzhladom na buducnosti neriskla a vyuzila by som vsetky moznosti, ako dostat zubky do 'zdraveho' stavu.

zahrika
20. apr 2012

@drzubok bohuzial je to tak..casto spm si sluila ze maly musi byt zdravsi, jest lepsie akomy...ale koniec koncov, je to dost o priklade..neda sa to, ak my nie sme prikladom, tazko ho naucim chrumat zeleninu

drzubok
20. apr 2012

@evka4 ved ide o to že 3.r. dieta nemá mat čo kaz...... lenže tu to ina beží...

simi251
20. apr 2012

@drzubok Ano mas pravdu. Kazdopadne. Len bohuzial nam sa to nepodarilo. Napriek pravidelnemu csteniu. Pravdepodobne sme nezvladli techniku. Co ma velmi mrzi.

katka1981
20. apr 2012

@drzubok, a ty ako vysetris zuby dietatu ked neotvori usta? Zverakom? Boli sme u zubara, robil nam ziby, mala bola cely cas v ambulancii s nami, to iste teraz. Je k nej kamaratsky, ma male deti, snazil sa, a my tiez aby si na lekara zvykla a nemala strach. V prvom rade je v nasom zaujme aby malo nase dieta zdrave zuby, ale ked si neda do ust pozriet a place, tak jej snad nevylomim sanku. Kolko takych deti si ty uz skontroloval? Ake mas praktiky? Porad. Ako 23 mesacna nemala este patky ani ocaky.

joannas
20. apr 2012

@anjelicek26 to naozaj nieje ziadna téma aby si tam nebola?

katka1981
20. apr 2012

@simi251, tak mne tiez doktor najprv dal gel od bolesti az potom pichal injekciu, lebo ja sa bojim tej injekcie viac ako cohokolvek, ale mne ten gel prd pomohol 🙂

drzubok
20. apr 2012

@katka1981 stačí odchýlit peru vidíš jednotky dvojky.--- tie najviac napovedia o hygiene a zvykoch... ak sa rozplače uvidíš štvorky 😀 😀 😀 😀 . dost som vyšetril 🙂

anjelicek26
20. apr 2012

@joannas - ale je neboj. Hladaj - najdes 😅