Baby, kedy ste začali čistiť zuby vašim deťom ? Moj má 8 mesiacov a skúšam čistiť gázou, ale vôbec nechce otvoriť ústa. Má von už 7 zubov a stále v noci dva krát pije mlieko.dajte nejaké rady, ako ste čistili vy.
Asi od 5 mesiacov, ale otvoriť nechcel, my používame normálnu curaprox smart pre deti, ta 1zvazkova ho steklila. A tam otvorí ústa, strcim mu, umyjem a hotovo. Ale teda, má 18 mesiacov a začal protestovať, hoci predtým mal umývanie zúbkov veľmi rad
Detskou zubnou kefkou. Dám jej kefku do ruky, začnem si čistiť moje a ona keď ma vidí tak chce robiť to isté a opakuje. Potom jej ich iba dočistím. Keď zatvára ústa tak otvorím svoje a tvárim sa že si umývam zuby jej kefkou. Ona potom otvorí ústa a chce aby som aj jej umyla.
My sme zacali jednozvazkovou, zub po zube, obcas bolo treba nasilu (lahol si hlavou ku mne a ruky som mu dala pod moje stehna). Teraz mu v pohode cistim medzizubou kefkou aj medzi zubami - super si zvykol a zubky ma krasne.🙂
Mojmu vyliezli 2ks v 4m, odvtedy mu davam mam detsku kefku a celkom ho to bavili, najskor to nal ako hryzatko a teraz uz pekne otvori pusu a ja mu ich prebehnem.. a rste pred zubami mal curaprox hryzatko take s mini kefkou, takze to poznal..no ale uprimne okrem navyku si nemyslim ze to ma nejaky efekt, kedze je v noci viac krat na prsniku..
Treba to "zaobaliť" hrou .. Vysvetliť, prečo to robíme (aby nevznikol zubný kaz - chrobák v zube), pustiť rozprávku alebo pesničku - chytľavú má Miro Jaroš :D, kúpiť knižku.. Sama uvidíte, čo bude zaberať. Ale čistiť zúbky treba, gáza už nestačí - gázou je odporúčané vytierať, kým ešte nie sú zúbky von. Dôležité je mechanické očistenie kefkou. Dajte do ruky vlastnú detskú kefku, hoci ju bude aj obhrýzať, žužlať, nevadí. Len aby bol kontakt s kefkou a jej osvojenie. Ukázať na obľúbenej hračke, na sebe, otcovi, že ako sa čistia zuby. Vašou úlohou je zuby čistiť a starať sa. Ideálna je pre rodiča jednozväzková kefka. A zub po zube vyčistiť minimálne 2x denne - dôležitejšie a dôkladnejšie to musí byť večer. Spraviť z toho rutinu a zaviesť návyk. 🙂
Dieťaťu pastu nedávať, pokým nie je schopné vypľúvať. Viem, že to môže byť boj, ale treba skúšať a naozaj sa starať. Za ústne zdravie sme zodpovední my, rodičia. Nie deti. Mimochodom do 12.rokov života dieťaťa je odporúčané dočisťovať kvôli tomu, že deti nemajú dobre vyvinutú jemnú motoriku. Držím palce.
Moj ma 16 mesiacov, 11 zubov. O nejakom super cisteni nemoze byt ani rec. Skor zuzle kefku, ako umyvanie, aj ked sa snazim. Ked umyvam starsej a sebe, zuzle kefku, opakuje po nas, potom mu docistim ja. Nechcem ho tym trapit, dost ho trapim s liekmi, ktore musi brat a brani sa. Ale tak snazime sa, co sa da.
@vahcaac od prveho zubu jednozvazkovou a curaprox smart, pastu netreba, ide o techniku cistenia. Ak chces pastu, tak naozaj len trosku a vyberaj podla veku. Ja som vo vela veciach benevolentna u maleho, ale co sa tyka cistenia zubov jednoducho nikdy nepolavim. Videla som u nas na ambulancii, ked chodili deti uz v dvoch rokoch s komplet pokazenym mlkecnym chrupom, spuchnute, ubolene a nie, nebolo to ani jedno, ani dve deti, bolo ich celkom dost. A ano, aj ked s placom, neraz obrovskym, a branenim sa, hlavne na zaciatku, ale teraz uz si donesie kefky na vecerne cistenie aj sam a to ma rok a pol. Nedopustim, aby moje dieta trpelo v zubarskom kresle mojou chybou. A tak isto, neboj sa, neznechutis mu to, praveze tym, ze nepolavis, pochopi i dieta, ze to nema zmysel bojovat a zvykne si🙂
Umývam od prvého zubu (10mesiacov) jednozvazkovou kefkou. Zapla som nejaké video na YouTube a poleziaci pekne zub po zube. Ako začali zuby pribúdať, tak som začala používať aj detskú elmex pastu a detskú kefku ktorou najprv vycistim a potom docistim jednozvazkovou. Teraz má 2 roky a zaradila som už aj medzizubnu niť - aj keď tam veľmi nie je čo riešiť lebo má zúbky daleko od seba 😆
Od začiatku to neslo ľahko, ale teraz vie, že si treba vždy večer čistiť!
@vahcaac jednozvazkovou od prveho zubu. Normalne nasilu kym nechcel. Cim bol vacsi tym si viac zvykal.