Čistenie zúbkov 19-mesačnému dieťaťu

mata2202
4. aug 2024

Ako čistiť zubky prosím poraďte mi ma rok a 7 mesiacov.

nikpa
4. aug 2024

@mata2202 a doteraz si ako čistila? Normálne kefkou a detskou pastou alebo len čistou vodou. Keď má dieťa záujem, najprv nechať nech si samé čistí ale potom treba dočistovat lebo dieťa si samozrejme poriadne nevyčisti...

alissa1222
4. aug 2024

Kefka zubná pasta a naozaj sa snažiť ráno aj večer,formou hry,ja jej dám do ruky moju,nech mne akože čistí a medzitým ja vycistim jej alebo najskôr si sama očistí a potom docistim,na začiatku boli kriky ale zvykla si.

mata2202
autor
4. aug 2024

@alissa1222 ano snažím sa od 1.zubka ale je to strašný boj každý deň , neda si otvoriť poriadne ústa, davam mu do ruky kefku už vsetko som asi skúšala ale asi to chce čas a trpezlivosť.

mata2202
autor
4. aug 2024

@nikpa ano ja som sa chcela opýtať ze ako formou lebo strašne plače mne strašne ľúto že musim nasilu, ma strašne pokazene zubky z nočného kojenia.

minesasubu
4. aug 2024

Treba čistiť, ty si rodič dieťa do 4-5r si nerado umyva zuby
ja si syna dam medzi stehná , chodidlami mu chytim ruky a čistim , najprv sme začali jednozvazkovou , teraz už ma detsku kefku davam trošku pastu s fluoridom
niekedy si čisti sam niekedy je to boj proste treba buď po dobrom alebo po zlom
zubar je drahy v dnešnej dobe

kika193
4. aug 2024

@minesasubu spravne!

@autor Podla skusenosti deti z neochoty cistit zuby vyrastu. Kym nepride ten okamih, treba byt konzistentny, nepolavit, a oni pochopia, ze je to bezna sucast zivota a je to potrebne, bez akychkolvek ulav (snad len zavazna stomatitida). Samozrejme cisti rodic jednozvazkovou a medzizubnou kefkou, pasta ako bonus k mechanickej ociste, detske cistenie nie je dostacujuce.
Tolko stresu a nervov, co som prezila pri cisteni zubov... Ale nepolavit! Cistit a jedneho dna si dieta pekne lahne, otvori usta dokoran a cistenie bude jedna basen. U nas cca od 3 rokov rapidne zlepsenie, drzim palce

mata2202
autor
4. aug 2024

@kika193 prosím vás tiež ste kojili?

vreckovka2
4. aug 2024

@mata2202 zuby ma pokazene z necistenia, nie z kojenia. Tiez som myslela, ze kojenie ale nie. Zacali sme cistit poriadne aj rano a demineralizacie sa zastavili. Mam to odkonzultovane s 3 zubarkami, co sa venuju prioritne detom. Ani jedna sa nevyjadrila negativne k dojceniu. A ano, je to narocne. Jedno obdobie to bol boj, pomahal mi manzel. Od 2 rokov som pustala videa, ktore sme natocili. Inak som proti obrazovkam pri takto malych detoch, ale ked som si zvazila, ci zdrave zuby, alebo 2krat do dna na chvilu video, tak vyhrali zuby. Od cca 2,5 si uz umyva zuby dobrovolne.

vkatush
4. aug 2024

My máme dobrý a máme zlý deň. Kedy ako.
Zväčša bez problémov umyje, kým pozerá rozprávku (jediný spôsob, takže neriešim, že má mobil). Niekedy dokonca cez deň príde s kefkou, že si chce sám čistiť.
A niekedy musím doslova priľahnúť a na silu.
Ale umyť musí !

To, že plače a tebe je ľúto. Ako bude potom reagovať v zubárskom kresle, keď mu budú všetky zuby hniť a bude mať kazy? Ja si vravím stále, že radšej minúta "trápenia" doma ako potom hodiny trápenia v kresle. Nehovoriac o cene zubára, to zabolí tiež.

A umývam normálne kefkou s pastou, keďže už sa naučil vyplachovať a potom medzizubnou kefkou a niekedy aj niťou. Má rok a 8m.
Ja som malému kúpila kefku, ktorú vie prilepiť na zrkadlo, to ho baví. Keď umyje zuby, tak sa s tým hráme chvíľu.

iivancova
4. aug 2024

U nás tiež najskôr boj, dcéra 15M si ľahla a ja som jej nohami “priľahla” ruky. Ale relatívne rýchlo si zvykla (cistim od prvých zubov cca pól roka), hlavne keď sme začali používať pastu - je na nej nakreslená myš, takže z toho robím zábavu s myškou, ona už vie čo to znamená, keď ide myška a sama si ľahne a čaká. Neotvorí ešte úplne dokorán ústa, ale dá sa to nejako vyčistiť. Prejdem zúbky najskôr normálnou detskou kefkou s pastou, aby mala tú chuť v puse, chutí jej to. Potom ju nechám si čistiť chvíľu samej a tak beriem jednozvazkovu a čistím zúbky spredu zozadu. A teda dobré je napríklad spievať pri tom stále tú istú pesničku (bude chápať ten rituál lepšie, zvykne si) a nám pomáha robiť somarinky, meniť hlasy, hľadať zubný kaz a také blbiny. Ešte nás čaká zaradiť medzizubnú kefku, resp šabličku s niťou. Držím palce

pettom19
4. aug 2024

Moj ma 2 roky a od zaciatku je to o reve a kriku. Darmo som mu davala kefku, zo zaciatku este ako-tak spolupracoval, ale za posledny rok zacal uplne odmietat cistenie zubov. No nic, manzel ho drzi, ja umyvam. S krikom, revom, kruti sa ako had, ale toto je jedna z veci, v ktorych ja osobne polavit nemienim, aj ked je to nasilu. Raz to prejde.

nikpa
4. aug 2024

@mata2202 ľúto ti bude keď ho budeš musieť nasilu držať u zubára... Takže takéto, že je ti ľúto keď plače pri umývaní zubov, musia ísť bokom. Proste sú veci ktoré treba urobiť, ci dieťa chce alebo nie lebo je to pre jeho dobro...

mata2202
autor
4. aug 2024

@nikpa no veru aj Zubarka nám to povedala, ale tiež som si povedala že dieťa si rýchlo zvika takže len dúfať kým si na to zvykne ...