Čistenie korenovych kanalikov,alebo extrakcia mliečneho zuba a medzernik u 6 ročného dieťaťa
Ahojte,mam veľkú dilemu ako postupovať. Dcérke odumrela 5ka stolička. Mala ju opravovanu asi pred rokom,na prehiaky chodíme každé 3 mesiace a aj RTG a bohužiaľ pani zubárka to nejako prehliadla co sa deje pod plombou. Teraz neviem ako postupovať, bud jej zub vytrhneme a dá sa medzernik, aby držal miesto pre ďalší zubok,ale to vôbec nepozná nikoho ,kto by mal takú skúsenosť. Nekazi sa zub na ktorom je ten pliesok? Netlačí to? Dá sa s tým bez problémov fungovať? Ďalšia možnosť je čistenie korenovych kanalikov co je jednak finančne náročné a po druhe,že možno sa to nepodarí a zub pôjde aj tak von, resp ze to vydrží tak dva tri roky možno. Ja by som chcela zub zachrániť,ale má to zmysel keď aj tak pôjde časom von? Keby sa blížila veku ze zubok sám vypadne,tak ok, ale to bude tak o 6 rokov...co by ste robili,alebo nemáte skúsenosti s tým medzerníkom? Ďakujem vopred
MOj syn 6rocny ma jednu stolicku vonku a aj koren isiel von=bol tam velky zapal.. no a na druhej strane sa uz nepodarilo zachranit zub ,bola tam uz velka diera tak ma nasadeny na tom zubku strieborny zub = pliesok..klop klop takto funguje uz 1r a vsetko super..
Syn mal medzernik, nevadilo mu to, zub je očistený a potom sa naň zasadí ten pliešok. Je to zacementované, takže nemá sa ako ten zub na tom mieste pokaziť.
@tamarka9 ahoj, moj syn ma presne ten " pliesok" na drzanie miesta 4 zubku a zatial to je bez problemov, mala som rovnaku dilemu ako ty, ale priznam sa nevedela som si presne predstavit ako by v kresle vydrzal tak dlho a este s neistym vysledkom ci aj tak nepojde von, tak mu ho zubarka vybrala a dala toto, zatial ok...
panbeoze to nemyslite vazne tutootazku..cistenie kanalikov?fuha to su novoty tusim money su money. nema to nic spolocne uz s normalny usudkom a pomahanim v ambulanci.. neviem ci si to zazila ja asi na kazdom zube a robit to 6 rocnemu zbytocne kedze sa jedna o mliecny zub...naco medznik zubov ??to co je totosom nepocula...nech jej narastu zuby jak chcu a potom jej das strojcek. jasne ze vytrhnut zub
@angelinja skôr ty si zaspala v roku pána … Praktiky, že mliečne zuby len šklbať a neošetrovať sú dávno prekonané.
O tom, že tvoje uvažovanie nemá logiku ani nehovorím.
Medzernik je úplne normálna vec, syn to mal pred vyše 10. rokmi v zahraničí. Keďže sa mu vďaka nemu neposunuli zuby, má ich krásne rovné a nepotrebuje tým pádom nosiť strojček. Vloženie medzerníka ani zďaleka nestalo toľko, čo zubný strojček, o estetickej stránke ani nehovorím
@alenamihal
@dankabetka
@sisaka ahojte veľmi ste ma potešili,že máte skúsenosti s medzerníkom, resp plieškom. A to robí klasika zubárka,alebo treba ísť na ortodonciu kde sa dávajú strojčeky? Ešte sa trochu bojím ze jej nebudú mať na aký zub dat ten prstenec,lebo nemá úplne 6ku vonku. Ale tiež ma tie kanáliky desia,presne kvôli tomu neistemu výsledku. A ešte sa môžem opýtať ze ako dlho po vytrhnuti sa dava ten medzernik? A netlačí ich to o dasno ten kov? To nasadzovanie je bolestive? Ďakujem za vaše odpovede, praktické rady sú tie najlepšie
@tamarka9 synovi tie kanáliky robili pred vytrhnutim, ale nepomohlo. Bola som upozornená vopred. Detské koreňové kanáliky sú iné ako dospelacke, zákrok bol v pohode i keď nakoniec nepomohol.
U nás to robil jeho zubár, na Slovensku neviem ako to funguje. Drotik mu v ústach nevadil, čistenie bolo náročnejšie pre mňa, nakoľko ten drotik išiel poza predné zuby, ale zvládli sme. Nasadzovanie vôbec neboli, nemá tam čo bolieť
@sisaka perfektne,ďakujem. A mam obavy z toho istého,že sa vytrapime s čistením a zubok aj tak pôjde von. Tak neskutočne som nahnevaná ze to musím riešiť,človek si dá námahu,chodí na prehliadky ešte častejšie ako je nutné aby sa vyhol presne tomuto a ako dopadnete. Ale aspoň ste posunuli moju dilemu v rozhodnutiu a verím ze správnemu.
@tamarka9 moj ma presne toto na zubku : ( obrazok je z netu, jeho pusu som teda este nefotila 😅)... Urobila mu to v ten isty den co mu zubok vybrala. Dala injekciu, vybrala zubok ( nas mal fistulu na dasne, to bol dovod pre vybratie ), a pod tou istou injekciou nasadila tento pliesok, moj to ma osadene na " zdravej 5" je to tam " nacementovane a vraj by sa 5 nemala pokazit, lebo je akoby cela uzavreta dookola, ja teda len budem dufat, cela tato "akcia " trvala cca 45minut...pliesok mu akoby priamo modelovala na mieru, moj ma 5,5 roka a zvladol to, hovorila sice, ze ked odznie injekcia a bude citit bolest, tak dat lieky proti bolesti, ale vobec ho to nebolelo a poobede uz normalne jedol, jamka po zubku sa krasne zacelila a teraz to ma pekne rovno a budeme dlhoooo cakat na novy....
A s tymi prehliadkami to mame rovnako, aj cistime aj sa kaziaa...mna osobne to celkom mrzi, lebo snaha z nasej strany je a aj tak je vzdy nejaky problem, poznam vela deti, co zuby necistia ani zdaleko ako my a problem nemaju... Takze rozumiem, ze sa hnevas...😉
od malicka som mala problemy so zubmi strojcek som mala fixny drotikovy na zakladnej v 8-9 rocniku , v dospelosti som zazila take zakroky ze uz radsej nespominam ale nechcem to prehanat su aj horsie veci ale zuby su potvora..zamna by som nikdy nedala mojmu dietatu pokial nema vsetky zuby trvale/okrem mudrosti / ziadny takyto nasilny drôtik, ano viem kolko stoji strojcek neskôr ale toto nezaruci ze ho nebude muset aj tak mat ale povedzme si americky usmev ?no co aj trochu krivy zub je sexi v dospelosti alebo sa sam rozhodne aj v dospelosti sa da dat strojcek, nerobme vedu tam kde neni , a okrem toho trapit dieta nejakymi takymito drotikmi ..zamna uricte nie ziadne peniaze nestoja zato aby som setrila na dietati a jemu sposoboala neprijemnosti.drôtik v ustach tiez neni len tak bohvieco mat...co sa tyka kanalikov zamna uricte dietatu s mliecnymi zubami nie, nechpaem aky vobec zubar toto robi...btw chodili sme zubarke v BA aj dospelych aj detskych mala, takyto napad som v zivote od nej nepocula, tearz sme sa prestahovali do ineho mesta a taktiez takyto napad som tu nepocula. toto je uz vysoky level robit kanaliky dietatu je to ZBYTOCNE trapenie , okrem toho mvrtvy zub sa moze rychlo zlomit, mam plnu hubu mrtvych uubov a musim si davat sakra pozor ako jem a čo žujem, takto obmedzovat dieta zamna nie.
Ma von šestku? Prvý trvalý zadný zub? Ak áno netreba medzerník ten to podrží. Ak nie lepšie je tam niečo mat.
@dankabetka úplne mi hovoríte z duše,ja keď rozprávam kamoškam ako deťom docistujem a opakujeme si techniku a používame medzi zubné kefky,tak len na mňa pozerajú,že toto ani náhodou. A my co prehliadka to kaz. Sladkosť občas zjedia jasne,ale sladké vody nepiju,vitamíny majú podľa mňa tiež. Staršia ma reflux,tam ešte možno môže niečo byt,ale mladšia nemá nič. Ja som už toľko peňazí nechala za mliečne zuby ze dovidenia. Ale aspoň sme sa vyhli tomuto stresu,čo nás postihol teraz ze pohotovosť, veľká bolest a nakoniec asi aj trhanie.
@tamarka9 to je také otázne tým ze ešte nie je úplne prerezana a vyrastena je lepšie riešenie medzerník. Je síce pod zubom už trvala päťka, ale ta kým sa priereze ešte aspoň 4 roky. Ak by bola trvala 6 úplne vyrastena nepohla by sa. Ale keďže ešte rastie, pohnúť sa fo medzery môže. Medzerník bude nosiť cez den, na noc vybrať, a čistiť zuby poriadne. O trvalé sa treba starať naozaj dobre. Tie už sú na celý život
@ronie338 volala som so zubarkou a ta sa priklana k vytrhnutiu a medzerniku ktory pripevni o 4ku a oprie o 6ku. Ale je to napevno, neda sa to dat dole na noc. Ale stale zvazujem aj tie kanaliky, nejako som nie stotoznena s tym trhanim. Neviem co je menej ivazivne pre dieta, ci ten dlhy zakrok netusim nakolko bolestivy,alebo vytrhnutie a potom mat nejaky drotik v puse na 4 roky...
@dankabetka ahoj, prosim ta mala by som este jednu otazku, zubarka nam navrhla presne tento typ pliesku ktory si dala na fotke. Mozem sa este opytat ako sa s tym papa? Nezachytava sa to jedlo pocas jednia, ze sa tomu dietatu neda prezuvat na tom mieste?
@sisaka to ze ty setris na svojom dietati je tvoj problem, nech som zaspala v roku pana si myslis ze vsetko co je pokrokove je lepsie???zi si v tom..taku mamku by som necchela at co namne setri a necha ma s plechom v hube len preto ze MOZNO BUDE POTREBOVAT STROJCEK, to ze lekari chcu zarabat asi nevidis tiez...laskavo sa navazaj inde, nenecham si tu skakat po sebe
@angelinja neviem ako tvoje, ale moje dieťa má ústa . Strojček na zuby sú tiež drôtiky a ešte k tomu spôsobuje bolesť a je náročné čístiť si s ním zuby. Je nelogické nechať najprv vytvoriť problém a potom ho o 6-8-10 rokov riešiť ako predchádzať problému a medzernikom zabezpečiť, aby sa zuby neposunuli a trvalé vyrástli na správnom mieste. Ak tvoja logika je vytrhať, nechať poposúvať zuby a potom mať problém s rastom trvalých zubov a riešiť to extrakciou trvalých zubov či strojčekom ako sa to robilo kedysi, tak si hľadaj lekára, ktorý ostal zaseknutý v čase, našťastie mnoho lekárov sa vzdeláva, tak ako aj ten autorkin a ak má možnosť predchádzať problémom je len dobre, že ich zvažuje a pýta sa ľudí, ktorých deti medzernik mali.
@tamarka9 zatial sme nemali problem s jedlom, ani on sa mi nestazoval. On to tam ma tak, ze to volne miesto ( alebo teda tam kde bol pokazeny zub) sa po vybrati zubku zacelil a dasienko v tom mieste ma rovne, vecer ked cistim zuby vbehnem do " medzierky" jednozvazkovou kefkou ale kusky jedla tam teda nemava zachytene vobec.
@dankabetka skôr ma zaujímalo o tie drôtiky ci sa do toho jedlo nezachytava pri zuvani, ale asi nie keď sa nesťažoval pri papani na nič🙂
@tamarka9 cerstva skusenost. Kanaliky sa vyplnili na mliecnom zube. Museli sme to dat urobit, lebo sa jej nezalozil pod nim trvaly. No taky zapal sa jej tam urobil pod zubom, ktory znicil korienok a zub sme vytrhli. Cely proces 500€. O 2 tyzdne ide na medzernik. Podla mna to treba, lebo sa ta zadna stolicka posunie moc dopredu. Mne napr. upadla na bok. Strojcek ju caka aj tak.
@nerko ďakujem pekne za skúsenosť. Tak tiez ste si uzili svoje a zaplatili nie male peniažky. Presne kvôli tomu ze za tie zubky aj tak potom zapaluju a malokedy vydrzia, sme sa aj my rozhodli pre extrakciu. V pondelok ideme na medzerník. Strojček vôbec neviem v budúcnosti, lebo zatiaľ ma len spodné jednotky trvalé.
@tamarka9 necitala som Momenty. Mojej dcere, vtedy 6 rocnej, sa zacal z Nicoho nic rozpadavat zub. Tiez stolicka. Zub bol bez kazu, len sa zacal drvit. Sami lekari nevedia preco, Ale vraj sa to Stava a hlavne pri mliecnych zuboch. Co je zaujimave, bol to len Tento jeden zub. Zubarka jej jo zacementovala a dala nan normalne korunku. Mliecaky sa tiez opravuju, zbytocne sa netrha. Zub jej nerobil ziadne problemy a vypadol uplne normalne ako vaetky mliecne, ked bol cas. A narastol jej pekny trvaly zub.
@nerko no zubárka si najprv potrebovala vyskúšať veľkosť,asi na 4x jej to sadlo. Potom to ešte nejakými kliestikami formovala (mimo ust) a keď to mala hotové,natrela to lepidlom a založila na zub a svietila tou lampou na stvrdnutie. Potom trochu ocistila zub,lebo to lepidlo aj po okolí vytieklo a bolo hotovo. So skúšanim max 15 minut
@tamarka9 kamoskinmu dali stolicku von a nic tam nedali. Moja byvala zubarka bola zas iny extrem, ona vytrhala vnucke takto zuby naschval, aby vraj vsetky pekne rastli. Mna z toho mrazi dodnes.