Tento tyzden som bola s 11 rocnou dcerou na zubnom oddeleni, koli objednaniu sa na prerezanie hornej uzdicky.Po prehliadke jej zubov a RTG mi bolo oznamene, ze moja dcera nema a nebude mat horne trvale dvojky 😢 😔 Lekarka mi vravela, ze este skoro je robit zaver ako to vlastne vsetko dopadne, zalezi od toho ako siroko sa jej budu daslsie trvale zuby rozostupovat. Dalsie moznosti su, bud jej dat implantaty, alebo jej nejako z trojak urobit dvojky 😝 😝 😝
Chcela som sa vas opytat, ci mate alebo poznate niekoho kto sa uz s tym stretol, ze nenarastli trvale zuby.Strasne moc by ste mi s tym pomohli, nakolko som z toho dost nestastna, pri predstave, ze by mi mala dcerka podstupovat koli chybajucim zubkom taketo zakroky a tortury 😢 😔 😔 😔 😔 Dakujem.
@junovka a poteším ťa ešte viac, manžel je zubný technik a už veľakrát robil náhradné korunky, či mostíky, kde sa snažil korigovať túto chybičku krásny (bazírovali na nej hlavne ženy 😀 ) a sú s tým ozaj pekné výsledky, ak to teda dáme alebo mladej slečne prekáža. Takže sa s tým nemusíš vôbec, ale vôôôôôbec trápiť. 🙂
@junovka ahoj, mam 30r. a 3 mliecne zuby 🙂
ked som chodila na strednu, zubar zistil, ze vsetky 5ky su mliecne, neboli "zalozene" trvale. iba pod jednou hornou 5tkou. tu mi vytrhol, tam mam teraz trvalu, takze zvysne 3 su mliecne.. Vtedy mi povedal, ze ked sa budem o zuby starat, mliecne mozu vydrzat aj do 25r. Takze tie moje uz 5 rokov "nadsluhuju" 🙂
Teraz sa mi jedna pokazila - odlomil sa mi z nej kusok, zubar povedal ze ju este skusime zachranit, zatial tam mam vlozku..
manželovi z 32 zubov narástlo len 27 /neviem teraz presne, ktoré mu chýbajú/, takže rozostupy medzi zubami má riadne a esteticky to nevyzerá nič moc. Ale nemá ani jeden kaz /43r./ Ja mám zuby všetky, ale úplne natesno pri sebe, medzi niektoré len zťažka vopchám zubnú niť 😒 . A kazov mám ani nepoviem kolko. 😒 Tak si vyber, čo je lepšie 🙂 A Tvoja dcérka bude problém zo svojimi zúbkami riešiť asi až ked bude dospelá alebo vôbec nebude v tom, že jej nejaké zuby chýbajú, vidieť problém 🙂
@junovka moja sestra tiez nema dvojky, zuby sa jej posunuli tak, ze jej to vobec nevidno, nema tam ziadnu medzeru, hned vedla jednotiek ma ocne zuby, nikto si to ani nevsimne...
no a teraz synovec, druhej sestry syn, ma devat rokov, boli na rtg, tak mu zistili, ze nema zalozene spodne jednotky, povedali mu, ze ked sa bude o mliecne starat, tak mu vydrzia dlho, tak tam ma mliecne, nekyvu sa nic, ked tie zubky nema co vytlacit, nie je tam trvaly zubok, oni vydrzia... na spodnych to nejako extra nevadi, ze su mensie... je to geneticka zalezitost, pretoze nasa mamina tiez tvrdi, ze niektore zo stoliciek jej nenarastli, ze tam mala mliecne...
@junovka mne vypadla mliecna trojka ked som mala 20 rokov!! a to som uz sama bola prekvapena ze to je este mliecny zub...ale zial trvala mi uz nenarastla...bohuzial...mam tam medzeru, nic sa mi nepoposuvalo a trvala trojka je v dasne, aj na RTG ju vidno ....ale zubar mi povedal ze toto mali so mnou riesit detsky zubary, bud strojcekom alebo inak, ze teraz s tym uz nic nespravia len zubnu nahradu ...a to tiez stoji tolko penazi...ze ma hlava z toho boli ...tak mam medzeru 😖
@sympa1 Ahoj, mně vytrhli mléčné trojky nahoře, když mi bylo asi 18 (nevěděla jsem ani do té doby, že to jsou ještě mléčné, nějak jsem to nesledovala), jedna trvalá místo ní vyrostla sama od sebe a druhá nechtěla, i když v dásni byla, tak mi dali něco jako rovnátka, akorát že od nich šel drátek, který mi na zubní chirurgii přilepili na tu trvalou nevyrostlou - udělali si k ní "dírku" nalepili na ni ten drátek a ten ji jakoby "tahal" ven a za pár měsíců už si nepamatuju přesně za kolik, mi vyrostla. Pak jsem ještě asi rok nosila rovnátka, aby se pěkně usadila jak má a od té doby prima. Dělali mi to v Praze na Karláku na zubní a obličejové chirurgii, byla to operace v lokální anestezii, celkem nepříjemné, ale zas jak jsem teď ráda... Takže zkus se na to zeptat někde na ortodoncii nebo i přímo na zubní chirurgii, třeba by to i u tebe ještě šlo 🙂
@sympa1 a nechceli ti vytahovat tu trvalu trojku? lebo ja mam dolnu 5, vlavo doel v dasne, je sikmo a pokusali sa ju vytahovat na drotiku ale neslo to, je dost hlboko, takze mi to sleduju ci nevznikne dajaka cysta.
@junovka dnes sa da vselico, len treba peniaze, myslim si ze zaklad bude strojcek, tym sa da vela spravit 😉
@jajka78 ono ako mi ta mliecna trojka ostala osamotena az do 20 rokov , tak vsetky ostatne zuby okolo uz boli vacsie a natesnali sa na seba...ako mi tento mliecny chudacik vypadol ostala mi tam malicka medzera po nom a pravdepodobne sa trvaly tam nezmestil, ostal v dasne...keby mi vtedy nieco s tym zubarka robila dala by som sa nahovorit, ale ja som uz bola rozlietana po svete...a teraz ked som si nasla noveho zubara a ten mi navrhol riesenia...tak naozaj v tomto veku nemam chut nosit strojcek a ze MOZNO sa to napravi...a druha moznost je nahrada navrtana na to miesto...tak snad ked sa budem financne citit 😅 ale zatial nepracujem..ale mrza ma ta medzera, urcite budem riesit...
Mojej 2,5 ročnej dcérke nevyšli mliečne dvojky a zatiaľ ani 5-ky. Zubárka mi povedala, že s tie 2-ky tam nemá určite a 5 -ky s veľkou pravdepodobnosťou tiež nie. Takže ona má v hornej rade namiesto 10 zubov len 6 ☹ Teraz aktuálne s tým nič robiť nebudú, lebo sa jej nedá ani RTG urobiť ( nevydržala by tak dlho sedieť sama). Takže v 6 rokoch jej vraj urobia panoramatický snímok a zistia, ako má založené trvalé zuby. Potom bude snaha udržať tam čo najdlhšie tie mlienčne 3-ky, aby sa udržalo miesto v oblúku a hlavne kosť. A do budúcna tiež hovorila že implantát a strojček. 😖 No nadšená som z toho nenormálne,že už teraz viem, čo ju do budúcna čaká. 😢 Ale ste ma potešili, že sa tie zuby možu zoradiť aj samé.
@chumac - neboj nejako bude, bez rentgenu nevies, tie 5-ky vychadzaju do troch rokov veku dietata, mozno este vylezu. Ja mam skor opacny problem stylu zralok, mne ako dietatu odstranovali 6 nadbytocnych trvalych zubov a Saska ich tam podla rentgenu ma tiez privela, tiez sa to bude nesko riesit operacne... tiez uzasna predstava 😝
@anjelicek26 presne tak, dajak bude. Len ak je tých zubov viac, tak sa vytrhnú a hotovo, ale ak chýba...už len tá predstava implantátu 😝 Samej mi je zle len z predstavy, že by to mali robiť mne samotnej. 😢 Naviac malá má už aj predkus na dolnej čeľusti, takže strojček je skoro istota.
Ale fakt, sú aj horšie veci a choroby na svete než toto 😉
@chumac - strojcek ma dnes kazde dieta v podstate... toho sa fakt neboj... a zubari vedia robit zazraky, keby to zle znasala, tak v narkoze. Niektori prijdu o polku chrupu pri nehode a tiez sa to da do poriadku, hlavu hore!
mne chyba dolna dvojka, som nosila aj nocny aj fixacny strojcek a prezila som to 🙂 Sice mam zuby dole trosku s medzerami ale zase sa mi aspon vobec nekazia 🙂 Sestre chyba 7 zubov - vsetky osmicky, jedna dvoja, trojka a patka a zubarka jej to krasne poposuvala, clovek ani nevie, ze jej chybaju zuby. Len namiesto tej dvojky ma implantat. Ona ma to stastie, ze ma male usta a velke zuby, cize ak by mala zuby vsetky, asi by jej niektore museli trhat, lebo by sa jej tam nepomestili. Treba pockat kym bude dieta starsie a casto to priroda vyriesi sama. 😉
nevadí. Mne nenaráslo a už nikdy nenarastie 10 zubov, napriek tomu mám len jednu medzeru vzadu, pomedzi ostatné zuby sa mi ani niť nechce prepchať.Dr,sa vyjadrila, že aj tak by som už na 8-čky nemala miesta-napríklad.
Koľko sa nás tu stretlo s chýbajúcimi dvojkami 🙂
Mne tiež chýbajú, obe horné dvojky, je to dedičné. Jedna z nich vypadla, a druhú som si nechala vytrhnúť ako 16ročná, aby som si mohla dať strojček. Ten som nosila 2 roky a dala som ho dole kvôli tomu že po 18tke by som už musela byť samoplatca, poisťovňa to už nechcela prepácať. na tej strane kde mi zub vypadol sám mám zuby úplne bez medzery medzi jednotkou a trojkou, na tej druhej mám malú medzeru, ktorá by tam byť nemusela alebo mohla byť menšia keby mám strojček dlhšie a keby som sa nechcela hneď pochváliť bezstrojčekovým úsmevom a nosila ten nasúvací tak ako som mala 😝
Každopádne to nie je žiadna hrôza, netreba sa kvôli tomu plašiť, dá sa to riešiť. Ja už budem poučená, a mojim deťom dám urobiť rtg zubov akonáhle povypadávajú mliečne (aj keby dvojky ostali), nech sa to rieši čím skôr - ak by mi vytrhli tú jednu mliečnu dvojku trebárs o 5 rokov skôr, asi by som vôbec nemusela nosiť strojček 🙂
ahojte, práve sme prišli od zubárky, medzi dverami mi oznámila, že na základe rtg môjmu 10ročnému synovi nenarastú hore dvojky, snažila som sa pýtať, aký budeme mať s tým problém, odpoveď - "máme pacienta", ešte hoďku som čakala, a nič, dala mi iba termín, že mu treba vytrhať všetky mliečne zúbky. Tak som rada, že som objavila túto tému, a už som o niečo kľudnejšia 🙂
Aj ja sa pridavam.....synovi nenarastie takto 8 stoliciek
😠
@minewka Ahoj , prisla som domov prave od zubara, sadam za pocitac....a hladam...Povedali nam prave kolabujucu zpravu.Podla RTG moj syn nebude mat dvojky, teda jednu ma ale krivo rastie a ta druha zanikla., nema ani stopy, proste na RTG nie je.
Syn ma len 9r...plakal mi celu cestu domov a ja veru v dusi s nim /aby nevidel/
...Ale teraz , co som videla foto tvojho manzel s prekrasnou dcerkou ...Som stastna , neskutocne stastna....naozaj to, ze chybaju dvojky nie je vobec vobec vidiet. Vdaka tej foto svitla velka nadej pre syna , ...ukazem mu to....a hned bude stastnejsi. Velmi sa boji, je smutny, ze bude mat skaredy usmev.
Je krasny chlapec, a aj velmi dobry, nezasluzi si byt nestastny kvoli chybe zubov.
Ja som ti tak moc vdacna, ze si dala vase foto na konika....dakujem!
Moj syn bude mat aj tak krasne zuby! Teraz tomu verim. Az placem!
S pozdravom Zuzana
Ahojte, po čase sa zasa vraciam k téme ☹ náš 11 ročný syn nebude mať obe dvojky, dole jednu päťku, a ani jednu osmičku. Strojček mu nie je o čo prichytiť. Tým že má pokryvené aj hryzáky, bude nosiť 4 roky nočný strojček, potom 3 roky horný strojček, (chcú mu dať aj spodný ale s tým súhlasiť nebudem ) chcú mu strojčekom odsúvať trojky od hryzákov a vytvoriť miesto pre obe dvojky-implantáty. Implantáty až po 18 roku. Čo si myslím, vôbec nebude chcieť,..už teraz to nechce. Absolútne som z toho zničená a neviem čo ďalej. S čím súhlasiť, aby mi to raz náhodu nevyčítal... Nechcem ho trápiť implatátmi a vŕtaním do kosti a tou bolesťou,.. Jeden zub do 1000e - už nevedia čo za to pýtať.Muž vraví, že za 7 rokov to bude hádam lacnieť 😀 Ale tiež s tým nesúhlasí...Zatiaľ začneme nočným strojčekom, narovnáme hryzáky a potom sa rozhodneme. Je mi z toho do plaču... ☹
@junovka u nas v rodine dedicne chybaju trvale 5ky, zuby sa poposuvali tak, ze to vobec nie je vidiet, dokonca este malo miesta na osmicky mam🙂