prosím vie mi niekto poradiť čo s týmto? má to syn na mliečnom zube, zubár povedal, že to je v poriadku... ďakujem
@chrobacik41 ďakujem natieram mu to s propolisom, len sa bojím aby nedostal najeku infekciu z toho, zubár povedal, že tam sa mu tlačí nový zub a tento mu odumiera...no mne sa to nejak nezdá
@nikuska88 Je to v podstate tak, ako povedal zubár: mliečny zub odumrel, okolo koreňa sa spravilo hnisavé ložisko. Aj náš 8-ročný syn má jedno také. Najskôr mu na tom odumretom zube vyvŕtali dieru, aby cez ňu vytekal hnis od koreňa a nezapaľovalo sa ďasno. Na istý čas to pomohlo, resp. pomáhala nám mastička Mundisal a výplachy repíkom (no z tých sa robia fľaky na zuboch), ale naposledy pri kontrole zubár povedal, že ak to znova zahnisá, už ten mliečny zub vytrhne, lebo synovi už rastú aj trvalé. Asi to závisí aj od veku. Nášmu sa momentálne časť toho rozvŕtaného zuba aj odlomila, takže akurát pozajtra ideme k zubárovi, predpokladám, že sa vrátime s jednou dierou navyše 🙂
Treba ist na zubnu hygienu, kazy pozriet a vyvrtat, poriadne... mi prijde, ze si to vas zubar ulahcuje, nic neriesi, pritom takyto zapal v tele neni dobry vobec.
@anjelicek26 Áno, na hygiene sme boli aj my, to som zabudla napísať. Aj to, že takéto "zhnité" zuby nechávajú deťom v ústach, aby sa na ich miesto nenatlačili zuby zozadu a trvalý zub nezačal potom rásť bokom. Preto my zároveň chodíme "preventívne" aj na čeľustnú ortopédiu. Dospelákovi by podobný zub trhali hneď, nech sa zápal nerozšíri, to je fakt. Neviem, či u detí je menšie riziko... to mi už nikto nevysvetlil...
@nikuska88 nas syn to mava (uz to mal tusim na kazdej stvorke zube).
je to hnisavy vacok nad zubom, ako spominali vyssie. ten hnis musi ist von. mas moznosti:
bud mu to vytlacat/stlacat vatovou tycinkou alebo ak to nejde, tak to naozaj musi lekar vyvrtat, aby ten hnis mal kadial vytekat.
nam sa toho asi 3x podarilo zbavit tym vytlacanim (nasledne po vytlaceni vyplachnut ustbou vodou), ale raz musel ist aj na vratanie. po vyvrtani chodil asi kazde dva tyzdne na vymenu vlozky, potom to zablombovala.
a pomahal nam aj ked kloktal repik. drzim palce
Dobrý večer, nasla som túto diskusiu a chcem sa spýtať mamuciek, ktoré majú skúsenosti s hnisavym vackom pri mliecnom zube. 6r dcérke sa dnes spravil vacok, pri mliecnom zube, kt mala už vrtany a plombovany 2x. Je mi jasné, že zúbok nie je v poriadku, len sa chcem spýtať, či to treba urgentne riešiť, či je ten hnis resp zápal nebezpečný. Neboli ju to Zhodou okolností sme objednaní zubárke v utorok, tak ci to tie 3 dní počká, alebo mam zajtra riešiť zubnú pohotovosť? Ďakujem
@gabulienka623 My sme to urýchlene riešili len prvýkrát, keď sme nevedeli, o čo ide. Lenže syn mal potom v zube spravenú dierku na vytekanie hnisu a aj to ložisko vždy po pár hodinách prasklo, hnis sa mu tam teda nehromadil. Nebezpečné asi je, keď zostáva vnútri a ten zápal sa šíri... no na druhej strane myslím, že potom to začne aj bolieť, dieťaťu stúpne teplota a pod., čiže ak nemáte takéto príznaky, zrejme to do utorka počká.
@nikuska88 to vyzerá byť vacok, môj 8 ročný synovec má s tým problémy od 5 rokov , sa mu na mliečnych zuboch robia vacky, skús mu to potriet propolisom alebo tinkturou gingivalis