Bolia deti zúbky až pri prerezávaní alebo aj počas rastu?

28. mar 2024

Dobrý deň,
asi je to zvláštna otázka, ale si nie som istá ako to vlastne s tými zúbkami je. Môže byť dieťa mrzuté pre rast zúbkov aj niekoľko mesiacov pred tým než vyjdú von? Syn má 14 mesiacov, prvých 8 zúbkov mu vyšlo v 6. mesiaci, všetkých 8 týždeň po týždni. Asi 2 mesiace predtým bol mrzutý, všetko hrýzol, slintal atď. Detská doktorka ma presviedčala, že to deti robia až tesne pred tým ako sa im má zúbok prerezať, nie tak veľmi dopredu, vraj bol taký z niečoho iného. Po vylezení tých zúbkov bol asi 2 mesiace kľud, dieťa ako vymenené. No a potom to začalo zase, asi od 8. mesiaca a trvá to doteraz. Vždy má pár dní alebo týždeň, ktoré sú ok a potom začne zase hrýzť, slintať, nechce jesť, pchá si všetko do pusy a tak ďalej. Ja som len zmätená z toho či to teda sú zuby alebo mám pátrať po inej príčine prečo to robí. Teraz by mu mali vyjsť stoličky, ale je to pol roka čo ho to takto trápi a premýšľam či to dieťa môže tak dlho bolieť alebo je príčina inde.

jaskolka
28. mar 2024

Áno, môže to dieťa cítiť už skôr, ako také brnenie, nepríjemný pocit v ústach,keďže zub je síce ešte "pod ďasnom" ale už sa tam niečo deje a toto mnohé deti cítia.
Aj dospelý, ak mu ide zub múdrosti, to môže citit už skor, len on vie o co ide a ze proste mu ide zub. Dieťa to nevie ani opísať, len mu to je neprijemne.

marianarem
28. mar 2024

Joooj, mojho evidentne ominali dasna od 3 mesiacov az dokym mu nevysli vsetky zuby, co bolo v 2 rokoch. Ano, ked sa uz prerezavali, byvalo to horsie. Ale inac to bolo poznat cely ten cas, nonstop. Caste zmolenie dasien, slinenie, problemy pri jedeni...Akoze nebol nejaky mrzuty, bol zlaty, ale po tom poslednom zube bolo evidentne vidiet rozdiel, ze uz mu v ustach nic nevadi.

tanyan
28. mar 2024

Aj počas rastu, deti aj dospelých (zuby múdrosti).

gleep1
28. mar 2024

Zubky nerastu, tie sa len prerezavaju. Mne sa prerezava zub múdrosti uz 4 roky, strasne pomalilinky, keby mi niekto povedal tak neverím ze je to mozne. Takze je podla mna možné a nie len možné ale podla toho co hovoria Mamičky aj bežné, ze sa dietatku zub prerezava dlhsie, pomalsie a tym padom sa prejavuje tak ako popisujes.