Biely hnis pri prerezávaní zúbkov

ivy1053
4. dec 2016

Ahojte,
moj maly ma 11 mesiacov, prerezavaju sa mu 4 horne zubky, stredne isli o tyzden skor a tie krajne robia problemy. Zubok sa prerezal a ostal este "v jamke", tam sa mu zachytilo jedlo, zapalilo sa to a vytvoril sa tam biely hnis . Hnis pokryl cely prerezavajuci sa zubok a jeho okolie. Najprv som myslela, ze je to zachytene jedlo. No ked mi to na dalsi den bolo divne, ze je to tam uz par dni, skusila som to vybrat a neslo to. Doslo mi, ze je to zapalene dasno, afta alebo hnis. Samozrejme som to zistila v piatok vecer, tak ze pockam do pondelka. No sobotu to bolo ovela vacsie, tak sup na pohotovost. Nahodou sme boli na navsteve v BA, tak rovno na Kramare, odtial na druhy koniec BA zubarke, odtial do stredu mesta na stomatologicku chirurgiu.
Chudacik mal vysoke horucky 3 dni, vsade sa mu v tom sparali, snazili sa to biele zoskriabat, isiel odtial hnis aj krv, maly sa metal ako este nikdy, aj hlas stratil, ja som plakala... Dali nam na to gel CURASEPT a nariadili kupit tu gulickovu zubnu kefku, denne niekolko krat (napr. po kazdom jedle) zoskrabavat hnis a natierat.
A tu nastava moja prosba o radu - robim, co mi poradili a stale sa to zvacsuje, ide to dohora a uz je to vacsie ako by bol samotny zub (asi centimetrove). Biely povlak sa preniesol aj na ostatne iduce zubky. Na dotyk je to jasne velmi bolestive, maly je velmi navyknuty na cumlik, dookola si ho pyta a potom s placom vypluva lebo sa ho nemoze ani dotknut. Horucky pokracuju cez 39 (zrazame ich Nurofenom). A hlavne - zoskriabavanie miesta velmi citliveho na dotyk mi pride skor ako tyranie a nie pomoc. Zobrat drotenu kefku a zoskriabat mu zdrave dasno by ho urcite bolelo menej.
Mate s tym skusenosti? Mam to len natierat niecim alebo to mam aj zoskriabavat? Mne napadlo, ze by ho uspali a zoskriabali mu to tak, potom by som to uz len natierala...

melesmeles
4. dec 2016

urcite skus navstivit detskeho stomatologa, pripadne ich aj viac obvolaj, povedz co mas za problem a uvidis....drzim palce, aby o cim skor ustupilo...

andreablabla
4. dec 2016

To bude zrejme aftozna stomatitida. Nasad mu b-komplex. V dm maju aj b12,ta bude este lepsia. Ale bude to tak 3-4tyzdne trvat,kym sa to zlepsi. Je to vraj herpes simplex,ktory sa takto prejavi a bolestive je to velmi,chudatko. Pozri si v diskusiach,baby pisali,ze nejake bylinne kvapky ci tinktura na dasna velmi pomaha. Len som zabudla aka..... :( Nech mate rychlo za tym.....

jaaadu
4. dec 2016

moja mala to mala presne tak ako opysujes ty, nasa detska dr. mi dala vodicku ako ked maju afty vustach taku hnedu a preslo to, ale asi tak za 1 tyzden. mala teploty, no hroza, vsetky zubky mala biele isli jej naraz skoro vsetky

ivy1053
autor
5. dec 2016

@jaaadu vdaka, ja som sa hlavne chcela vyhnut hospitalizacii a antibiotikam. A tomu zoskriabavaniu. Zatial nam vsade potvrdili ze ho tym musime tyrat. Vy ste to tiez museli zoskriabavat?

jaaadu
5. dec 2016

nie len som jej to natierala tou vodickou, bolo to hrozne, neikedy jej isla az krv, ale zvladla to a za 2 tydne to boblo ok, neviem sice ake to mate vy , ale skus v lekarni kupit tu vodicku a tym, nedaj jej to skrabat, neviem, no (mozno sa mylim), a pred jedlom som jej natierala gelikom na zubky + bola skoro tyzdzden na nurofene a paralen cipkach.

jaaadu
5. dec 2016

ja som kazdy jeden zubok stetickou do ucha stierala ten povlak vodickou, poviem ti nebolo to jednoduche, ale podla mna urcite lepsie ako nieco zoskrabavat, vsak to je cele prekrvene, citlive, to musi poriadne boliet

ivy1053
autor
10. dec 2016

No, presiel tyzden a malemu sa to uz takmer celkom zahojilo.
Na zaciatku som sa pytala na vsetkych stranach - nemocnice v BA aj NR, detska lekarka, miestna zubarka aj zubarka odbornicka.. vsetci mi odporucali davat ten hnis dole. Poslali nas dokonca do nemocnice na hospitalizaciu. To som odmietla, lebo doma som mala este choru dcerku a taku som ju nemala komu dat.
Tak sme kazdy druhy den navstevovali tunajsiu zubarku, ktora chytila gazu (tu bielu obvazovu vaticku), namocila do dezinfekcneho roztoku, traja sme ho chytili a s dvoma prstami mu to s tou gazou dala dolu. Po bielom hnise ostala v dasne krvava diera, maly mi doma prespal 4 hodiny a zobudil sa bez teploty, vesely a vyskereny. Samozrejme biela svina sa trochu vracala, ale vecer som mu umyvala zubky extra jemnou zubnou kefkou s tym curaproxom a to ho skoro vobec nebolelo. Akurat sa mu nepacilo, ze mu idem s niecim do ust.
Dasienko mu uz po tyzdni pekne dorastlo a este nie je celkom zdrave, ale uz je to v pohode. Znovu som o nieco mudrejsia 🙂

andreablabla
10. dec 2016

Tesim sa 🙂 Drzkajte sa...

jaaadu
10. dec 2016

tak super, ze to mate za sebou