Biele fľaky na zúbkoch 2,5-ročného dieťaťa

patulieenka
4. apr 2023

Ahojte, prosim vas ma niekto skusenost s tymto? Den dozadu to tam este nebolo, kedze umyvame zubky pravidelne 1 zvazkovou kefkou s trosickou elmex detskej pasty. Dost ma to znepokojuje. Dakujem

beata_k
4. apr 2023

@patulieenka To bude tou pastou. Sposobuje to fluor v nej. Uplne ju vynechaj, vobec ju nepotrebujes.
A zubnu kefku uz tiez vymen.

patulieenka
autor
4. apr 2023

@beata_k mame 2 kefky, tato je malej ona ju pomedzi to hryzie ako jej ja cistim.. a myslis ze toto uz je nezvratne ostane to tam? 🥺

beata_k
4. apr 2023
mima172
4. apr 2023

Bud to bude spominana fluoroza alebo demineralizacia.
Hlavne vymeň kefku 🙂 Kefka je použiteľná, kým drží svoj tvar, takto už môže odierať ďasienka. A k tej Elmexke. Myslíš tu 0-6? Mne zubárka povedala, že ju môžeme používať tak raz za 2-3 dni a to len jemne otrieť štetinky. Moja ešte nevie pastu vypluť. Keď bude vedieť, tak môžeme používať 1x denne.

patulieenka
autor
4. apr 2023

@mima172 dakujem, ako uz vyssie spominam , tuto kefku mala obhrýza, kym jej ja cistim zuby druhou, je tak naucena od zaciatku.. Ano tu mame, ale neumyvam nou denne , pouzivame aj tu vademecum ma o polovicu nižši obsah fluoridu. No ozaj davam pasty malicko len obtriem, aby sa jej rátalo.

mima172
4. apr 2023

@patulieenka Prepáč, komentáre som si nečítala. Je to len môj názor, no aj tak je to veľa fluoridu na dieťa. Zubárka mojej dcéry mi vysvetlila, že pasta je úplne nepodstatná, že dôležité je manuálne vyčistenie, čiže deťom úplne stačí umývať čistou vodou a keď teda veľmi chcem, tak môžem sem-tam jemne šuchnut štetinky o pastu. Mojej malej sa urobili biele fliačky na očnom zubku, tak sme s ňou boli u zubárky, že čo to je. U mojej je to demineralizacia. U tvojej dcérky mi to pejde ako spomínaná fluoroza. Ak si na fb, tak skus skupinu "Mame zdravé zuby". Vedú ju zubári (manželský pár) a keď pridáš foto, tak ti napíšu názor o co môže ísť 🙂

patulieenka
autor
4. apr 2023

@mima172 dakujem velmi pekne za rady, urcite si to zoberiem k srdcu a vylucim pasty .. mrzi ma to, ze som jej to pokazila prave ja , lebo si zakladám na čistých zubkoch . No toto som podcenila 🥺

adamadent
4. apr 2023

Takéto biele fľaky na zuboch môžu byť aj z vysusenia zubov ak spinka s otvorenými ústami. Časté u detí ktoré bývajú choré majú zvacsenu nosnú mandlu a nevedia v noci dýchať inak ako ústami. Odporučila by som remineralizacny prípravok GC tooth musse natierať.

patulieenka
autor
4. apr 2023

@adamadent moze byt ze tak spala lebo ma sopliky 😳 teraz jej to akoby zmizlo ..
to vzadu na stoličkách je z ranajok 😅