Ja som túto tému dala aj odborníkovy ale neviem sa dočkať odpovede. Poprosím vás ak máte alebo ste mali rovnaký problém ako ho riešila vaša zubárka. Dieťa má 7,5 roka a už rok má pokazený mliečny zub, z ktorého jej hnisá ďasno. Bola hrča hnisu, zub navŕtala, hnis ustúpil, nie však úplne, malinka hrčka zostala, po pol roku som jej to pripomenula, vraj to nie je taký hnis ako v rane, ....opäť po pol roku ďasno nahnisalo, zub nevytrhla, len navrtala vraj zuby sa trhajú až od 8-10 roka. Bojím sa aby malá nedostala zápal okostnice. Myslela som že aspoň drenáž urobí, aby hnis ustúpil. Nič. Len znova prevrtala a išli sme domov. Dnes je 4 deň a hnis ustúpil minimálne. Aké máte vy skúsenosti?
@ollynka ja som bola s neterou na pohotovosti trhat zub uplne pokazeny mliecny ked mala 6rokov 😒 umrtvili a vytrhli mala nic necitila len sa zlakla ze jej ho vytrhli a dali jej antibiotika a poslali domov lebo ho mala hrozny a tiez mala zapal😒 tak neviem preco caka s tym zubkom 😒 moze sa jej to zhorsit a zapal rozsirit 😒 ak tvoja zubarka odmieta a trapi dieta chod na pohotovost tam sa s tym nehraju, je to lepsie ako aby sa mala trapit 😣
@hrasocek12 už som rozmýšlala aj nad pohotovosťou. Aspoň keby jej drenáž dala dezinfekčnú, ale nič. Ved už rok to má. Nerobím nič len sledujem aby sa to nerozšírilo.
@ollynka oni akoby narokom niektori zubari takto trapia deti lebo im tie zuby nechcu trhat lebo malym detom sa tazsie trhaju 😐 vies niekedy nespolupracuju tak nechavaju deti trpiet lebo sa im to nechce riesit 😐 u nas chodili s malou k zubarovi a ked mala napuchnute licko uz som mala nervy a sla som riadne na pohotovost, tam sa s nou zahrali a ani nevedela kedy jej pichli injekciu a uz len zobral podpacil a vybral, tie mliecne idu raz dva von troska krvi vydenzifikoval a sli sme domov 😊 urcite nepocuvaj zubarku ked je leniva a nezodpovedna to riesit najdi dobru pohotovost kde vedia trhat detom zubky a daj vytrhnut oni to aj precistia a daju lieky 🤗 hlavne nech sa jej to fakt nerozsiri a urcite sa trapi mala kvoli zubku 😪
A dokonca vraj pokazený mliečny zub môže pokaziť aj trvalý zub, ktorý je uložený pod ním, keď je kaz hlboký
@hrasocek12 u nás dajú vypiť "džúsik náladovku", potom sa aj ľahšie pichá injekcia, a je lepšia spolupráca
@hrasocek12 a jasno má rozvŕtané, má už len polku zuba, prvý, druhý deň ešte tiekla z neho krv ale už nič. Či sa to zas neupchalo jedlom, aj to prečistujme páratkom,...no ja som z toho na vetvy. Budem to riešiť tou pohotovosťou ak neaká u nás v okolí funguje.
@raszuz to som ani nevedela ze take je 🙂 u nas ju rozptylili s frozen postavickou a sa s nou o tej rozpravke rozpravali, potom jej hovorili ze ta zahnuta injekcia je ako carovny prutik ktory jej pomoze a uz to slo samo ked to pichli 🙂 pockali 2minutky a rozpravali a smiali sa s nou a ani nie za 30 sekund bol zub vonku 🙂 ale asi zalezi od zubara musi byt sikovny 🙂
Dcéra mala to isté a ako bonus sa jej po prevrtani zúbok rozsypal, dasno stále hnisalo, zmenili sme zubarku a ta to vytrhla...
@ollynka joooj chudinka 😪 ja takych zubarov nechapem ako ked este dospeleho nechaju trapit tak to dajak prekusnem ale dieta by nikto nemal nechat trapit sa 😪 ja vzdy vsetko riesim pohotovostou ked mi moj zubar odmietne 😪 manzelovi tolko vrtal do zuba a len peniaze hrabal a stale mu ho robil ze siel rovno na pohotovost a ked prisiel na kontrolu k nasmu zubarovi tak ostal v soku ze uz nezarobi 🙂 chod na tu pohotovost pozri recenzie v okoli 😪 je mi to luto ze sa takto trapi 😢
@hrasocek12 u nás sme to začali riešiť najskôr pri malom takto, lebo prvý krát si nechal aj injekciu pichnúť, aj všetko bolo ok, druhýkrát mu asi napichla nerv a bolo to zlé. Vôbec to však nezazlievam zubárke, stať sa môže, tak odvtedy dostáva "džús pred". Z toho druhého razu si pamätá všetko, z ostatných vecí nič, preto som dnes malej dala automaticky tiež, vyrehotaná jak lečo, ani nevedela, že sa niečo deje ... škoda, že blbne nahrávanie fotiek, by som ju tu ukázala
@ollynka ja mam zlu skusenost,dcera mala pokazeny zub,zubarka navrtala a nechala jej tam otvorenu dieru! Toto urobila dokonca 2x na tom istom zube.. To som fakt este nezazila. Nie som lekar ale je logicke ze potrava sa dostane do tej diery a potom je problem...a truba neriesila dalej,ze ideme zubok liecit :-/ Poobede dcera plakala velmi,dokonca mi volali zo skolky ze si ju mam prist vziat,takze som s nou letela k sukromnemu zubarovi,a ten ho bez debaty vytrhol,ze lepsie nemat mliecny zub ako zapal v tele. Zubarku som nakoniec zmenila,chodime sukromnicke vzdialenej 80km a to je 100 a 1. U nas su vsetci lekari tak povrchni az mi je z toho zle. Kazdy ju chvali aky ma pristup k detom,to ano,ale odbornicka podla mna vyzera inak. Ja uz k nej nepachnem. Platim si sice navyse co by som nemusela,ale sme max.spokojni.
@ollynka Skupina Čisté zuby sa nekazia, tam radia zubári pre deti https://www.modrykonik.sk/group/9719/
Ahojte mamičky skoro 6rocny(v auguste) synček sa párkrát stazoval na bolesť zubka cez deň. ďalší večer teplotoval a na veľkonočnú sobotu ráno opuchol až po oko. Boli sme na pohotovosti. Zubárka najprv že zúbok 4hore otvoríme a nakoniec že musí ísť von Spýtala som sa prečo a tak ze sa hnis dostal do nervu.Ja som v šoku súhlasila a teraz ľutujem ze som sa nepokusila presvedcit ju o záchranu zubka. Nedokazem sa stým zmieriť a príďe mi ze som zlyhala 😥
@zuzanaruscanska to bol trváci alebo mliečny zub?
@ollynka mliecny
mali sme tiež problém, len dcéra mierne opuchla,...ak by to bol takýto opuch, ja by som skôr bola rada, že som predišla horšiemu.
@majinka81 no boli sme na pohotovosti, povedali sme že bolí a tiečie z neho hnis, a nič sme nevyhrali. Len prečistila a na druhý deň nás poslala späť k našej zubárke, že nech sa ona rozhodne čo s tým. Tak som bola u pediatričky a tá mi dala vodičku na potieranie jasna, vtedy to ustúpilo. Ale potom o niekoľko mesiacov zase hrče hnisu, som vytláčala a znovu k zubárke. Opäť prevrtala. Už máme 9 rokov a prednedávnom nám vypadol. Normálne som bola šťastná. Zúbková víla doniesla ,,bakšiš,,. 🙂 Ale nie,... ale väčší peniažtek bol.
@ollynka dakujem za odpoved.Tak uz mame po tom.My mame za chvilu 6 rokov.Zub je vyvrtany skoro rok.Bol tam hlboky kaz.Prvy krat sa jej hnis urobil tak v maji a teraz druhy krat vcera.
Vytlacila som jej to vcera,dasienko makke a dnes uz tvrdšie a hnis už nejde.
Sestrička mi poradila iba listerine potierat.Aku ste mali vodičku?
Tiež by som bola rada keby jej vypadol,ale je skoro a dr vraví,že drží miesto trvalému zúbku.
Moc ste tam mali hnisu?
Ako dlho ste mali takýto zub.2 roky?
Ďakujem ti
@ollynka ked je nad zubom hnisavy vacok, tak sa uz len trha. Nechat ho otvoreny je uz stredoveka metoda.
Mali sme 7,5 roka keď už bolo rok hnisania a v podstate s prestávkami až do 9 rokov. Takže 2,5 roka sme sa trápili. Vodička nemala názov, bola zarábaná lekárnikom. Ale pomohla. Mala sa natierať len presne na jasno, keď stiekla na zúbky, zanechávala povlak až kameň by som povedala že sa vytváral.Hnisu bolo veľa Hore od pokazeného zúbka sa jej hnis ťahal po jasienku až ku koreňu druhého zuba. Preto ked sme boli u pediatra, tak som to využila a ukázala jej aj tento zápal a lekárka zareagovala. Ja som sa bála, aby sa jej nezapálil aj ten druhý zub. A aj môj krčný ked sme boli s nosovými dutinami som mu to ukazovala, ale vtedy ten zápal taký nemala a pýtala som sa ho či nemôže mať zápal dutín podporený s tým zúbkom pokazeným. Tak ma poslal na rontgen zubov a vtedy tam zápal nebol. Ale vravím že dlhých 2,5 roka sme sa trápili. A stoličky idú ako posledné,...tak neviem, dokedy to vám tak chcejú nechať.
@ollynka synovi (6) minulý rok vytrhli dve stoličky, mal hlboké kazy, ale dve, kde mal menšie, tak normálne vyvŕtali a zaplombovali