Ako umývate zuby 4-ročným deťom?

25. apr 2023

Od prvého zúbka mu čistim zuby kefkou,no doteraz si na to nezvykol.Je to boj každý deň čistiť mu zuby.Dava ruky pred ústa nechce mi to dovoliť aby som mu umývala,neotvorí ústa.Ked mu dám kefku nech si umyje sám tak to len pohryzie a neumyje dôkladne.Ked bol menší skúšala som ho aj prisadnut na ruky a nasilu mu umyť zuby.Citala som tuná diskusiu kde to ženy radili,že si zvykne na to.No má 4r a doteraz si nezvykol že zuby treba umývať každý deň a nechce mi to dovoliť.To isté aj strihanie nechtov.To mu striham v spánku.No neviem ako ho naučiť že treba umývať si zuby?

snehulak77
25. apr 2023

Ahojky. A keď sa s ním o Tom porozpravas, tak ti niečo povie? Že čo mu napr vadí? Jedine vysvetliť, že aké a prečo je to dôležité. Ale ja to robím tak,že sadnem na posteľ, dám nohy do V, on si ľahne hlavou ku mne, ruky dá popod moje nohy a ideme. Zapnem video nejaké, spievam a tak. Keby si ho neprisadnem, tak sa mrvi, vymýšľa... S týmto nemá problém

autor
25. apr 2023

@snehulak77 Že ho to stegli a boli ako umývam s kefkou a pritom to robím jemne netlačim.

ildiko36
25. apr 2023

Ja som kupila detom 2r a 5r elektrickú zubnú kefu od vtedy sa byjú kto skôr si umyje zuby🤣

syslik81
25. apr 2023

moja je v pohode po sonickej zubnej kefke ...ale su deti,co sa proste zatnu a hotovo nepomoze ni.. mozno ho vziat na dentalnu hygienu a tam ak mu to vysvetlia mozno ude mat vacsi respekt

patka06
25. apr 2023

Vôbec sa nedivím, že ti 4 ročný protestuje - najmä ak si pamätá ako si ho prisadla a nasilu umývala.
Dcére som neukázala inú možnosť ako umývať si sama - najprv mala čistú kefku, neskôr aj s pastou.
Je už dosť veľký na to, aby si umýval sám - umývajte si spolu - ty choď príkladom, vysvetľuj a ukazuj, daj k tomu nejaký príbeh a pod. - hlavne nie nasilu.

nickpick
25. apr 2023

treba len motivovat, mame knizku o levovi co si nechcel umyvat zuby a zacali ho boliet, zvieratka sa dohodli ze mu pomozu, jezko mu vliezol do papule a s kefkou poumyval zubale, je vcelku vtipna, od malicka sme si pomahali vysvetlovanim, ukazovanim na nas, ja som umyvala dcerke a ona mne, ukazovala som jej plombu, povysvetlovaka veci okolo tejto problematiky, takisto na youtube je kopec pesniciek a rozpravok o umyvani si zubov, u zubarky bola uz 3x (ma 3,5), uz aj mala jeden maly kaz a zvladla cele plombovanie na pocudovanie uplne v pohode, prve 2 roky to bol fakt boj, kazde rano a kazdy vecer dookola vysvetlovat a spracuvat ju, tiez nie je typ ktory otvori usta a vydrzi to, ppsledne 2-3 mesiace uz vidim zmenu, sama si vybrala kefku, aj sama sa snazi umyvat si zubky, samozrejme je to len take hrajkanie sa, vzdy mysime docistit, chce to boziu trpezlivost proste, ja som nasla na tuto temu vela insta uctov (dentist for small napriklad) a priebezne som zbierala informacie ako na tieto male deti, pre mna je strasiak situacia ze bude mat kopec kazov a budeme to musiet riesit anestezou….

zitaje
25. apr 2023

Ja odporúčam čistiť dvomi kefkami. Jednu má v ruke dieťa, druhú tyy, a pred zrkadlom mu ukazuješ, ako to má robiť, takže akože si čistí sám, v skutočnosti mu dočistíš ty.
Každopádne je to ukážkový príklad, ako deťom nadlho sprotiviť čistenie zubov - násilím to nemalo šancu byť OK...

autor
25. apr 2023

@ildiko36 Má aj klasickú kefku aj elektricku s obľúbenou rozprávkovou postavou.
@patka06 Vidí mna ako si ja umývam,no on nechce.Skusala som už všetko možné.
@nickpick Aj on bol u zubarky už x krát,chodíme pravidelne na prehliadky.Zakazdym reve tam.Raz mal malinký kaz to mu vrtala a dávala mu tam takú bielu hmotu na plombovanie.No bol to boj s ním.

nickpick
25. apr 2023

musis vydrzat, nepolavuj, zmeni sa to casom, mozno za polroka to uz bude ine…

surama
25. apr 2023

Mojmu umyvam zubky od 5 mesiacov, kedze mu velmi skoro vysli. Teraz ma 1 a pol a tesi sa, ked ideme umyt zubky. Ja som vzdy pred nim aj sebe umyvala zuby, aby videl, ze to robim aj ja a nic to nie je 🙂 Takze mozno len motivovat, ze aj vy si cistite resp. urobit z toho spolocnu rutinu 🙂

patka06
25. apr 2023

Autorka chce to len vytrvalosť a trpezlivosť, veľa vysvetľovať a motivovať, ísť príkladom.
4 ročný už má svoj rozum, časom to pochopí

livuska124
25. apr 2023

Odzneli tu už dobre rady, tak tiež jednu pridám, môžeš vyskúšať. Keď mala dcéra tiež také obdobie, že si nechcela umývať zuby, najviac na ňu zabralo nasledovné: večer keď som jej umývala zuby, celý čas som jej pri Tom rozprávala "fuuu, na tomto zubku je zemiak z obedu, nože, hybaj zemiačisko jeden, preč zo zubku. A tu zase, hiiii, gumený medvedík, ideš ho! No a čo to tu vzadu vidím, kúsok rožka s paradajkou. Ale šmýkajte preč zo zúbkov!"
A takto som menovala všetko, čo jedla, cez deň. 😁🤷 Na našu to zabralo, počúvala celý čas čo rozprávam, ešte mi aj pripomínala aké mala jedlo, čo som zabudla zo zúbkov umyť 😁

selest
25. apr 2023

Vacsinou umyva muz, ked je v praci rano tak ja. Normalne poviem otvoris a rychlo umyjeme alebk ti prisadnem rucky a pojde to aj tak. Pochopi a stardi s dg aj maly. Ked vymysla alebo boli tlaciaci sa zub pustim k tomu rozpravku v mobile. Ked boli mensi robili sme aj opicky, spievali ci hrali sa na vlacik v ustach, steklili pri tom atd. Ide o to mu to zas neznechutit ale aby vedel ze zuby musis docistic tak ci tak. Lebo u zubara to bude horsie.. ja ked treba, ze maly vymysla ze dnes nie atd, poviem ok idem ta objednat k zubarovi..

ada510
25. apr 2023

Ja som zubná sestra a syna musel držať muž a tak som mu umývala zuby hryzal do kefky atď. No užili sme si kriku nehovorím o tom že u zubára sme ho držali traja 🙈 každopádne už bude mať 10 rokov a stále to neznáša a to sme skúšali rôzne kefky aj elektricku ale niekedy ma náladu umývať si zuby aj hodinu no väčšinou ho nasline posielam ...🤣

basska_b
25. apr 2023

Ja vacsinou hororovo popisujem zhnite zuby, ked sa necisti. A ze u zubara nechame tolko penazi, ze nebude cele leto zmrzlina. Povedz mu, ze vies, ze to stekli, ale proste bez toho sa to neocisti,mozno nech si teda cisti sa m pod tvojim dohladom a ty len dozries

andreatytler
27. apr 2023

Ani ked mu zapnes nejake videa, tak si nenecha? Na nasho 3.5 rocneho to funguje. Videa pozera len vecer ked umyvame zuby a necha si aj ked to nema rad.
On sam mi povedal ze ked cistim robi sa mu vela slin, ktore musi prehltat, lebo je to neprijemne v ustach, takze robim velmi caste prestavky.
Jedna mamicka mi tu poradila logicky nasladok. "Dobre, nemusis si umyt zuby, ale je dolezite aby sa ti nekazili a kedze cukor sposobuje kaz, nebudes moct jest nic sladke". Na nasho by to az tak velmi nefungovalo, lebo nie je velky fanusik sladkosti.

lucilaines
27. apr 2023

Ja poznam viac deti, ktore maju podobny problem a vsetky jedno spolocne. Rodicia ich nutili nasilim a prisadzali ruky. Kazde jedno dieta ma fazu, ze si nechce umyvat zuby, ale ked sa to podchyti takto, tak z toho potom maju akurat tak dobru traumu a neznasaju to. Ani sa necudujem, si predstav, ze tebe niekto sedi na rukach a umyva zuby, ved to je hrozne. Ja chapem, ze chces aby mal ciste zubky a ked si bola zufala, uz si nevedela co, ale toto proste nefunguje. Mam rovnako stareho syna, umyva si zuby dobrovolne, este mne pripomenie ked zabudnem. Umyva si kefkou, jednozvazkovou kefkou a este aj nitou. ALE nebolo to tak vzdy. Jasne, ze aj on mal fazy, kedy nechcel, hlavne ked bol maly. Nenutila som. Ak sa aspon postavil k umyvadlu a aj ked len trikrat kusok do kefky , tak som to nechala tak a pochvalila a vysvetlovala. Tak male dieta si nevie este inak zuby umyt. Snazila som sa mu docistovat, ked zrovna nechcel, ok nevadi, tak nech si umyje aspon sam, aj keby to malo byt len kusanie do kefky. Islo mi o vybudovanie navyku a pozitivneho vztahu. Ak nechcel umyvat vobec nemusel, ale ten den nebolo nic sladke, ani jogurt. Normalne som mu povedala, nechces, nemusis, ale potom nic sladke aby sa zubky nekazili. Medzitym sme sa o tom rozpravali, chodili zubarovi, pozerali videa, ukazovala som mu realne fotky pokazenych zubov. Pochopil. Na tvojom mieste by som urobila krok spat a prestala bojovat. Uz je dost velky, povedz mu ze ty s nim bojovat nechces, ze musi sam rozumiet ake je to dolezite a je to jeho zodpovednost. Ze ked si umyvat nebude, bude ich pokazene, bude musiet vrtat, ukazat mu obrazky. Posles ho umyt, nechce , ok tak ziadne sladkosti, ziadna zmrzlina nic. Ak si pojde umyt sam, pochval ho a bud mila, nestoj nad nim jak policajt, ci si to umyl poriadne. To poriesis casom , teraz je dolezite aby si bol ochotny vobec umyt. V dmke maju take presypacie hodiny co meraju cas umyvania, pripadne najdite nejake kratke video a pocas celeho nech si umyva.