Ako umyť skoro dvojročnému dieťaťu zuby?

marcelas82
15. júl 2021

Ahojte. Potrebujem nejaké rady, ako vycistit dieťaťu zuby, ktoré si ani za ducha nechce dať mnou vycistit zuby. Už som zúfalá, skúšala som to po dobrom ale momentálne idem po zlom, nasilu mu cistim zuby. Videá nepomáhajú, vysvetliť si to nedá. Mam nervy už na to, lebo ma kameň na zuboch. Sam si kefku do úst dá, ale to nie je čistenie, len také obhryzanie kefky🙈. Každý mesiac dávam na kefky 10e,lebo vyzerajú jak po útoku psa. Mame aj elektrickú, síce ta je od 3 rokov, ale boji sa jej. Už som našla aj sonicku kefku Bob co je pre úplne malé deti. Ešte skúsim túto. Ale prosím fakt nejaké rady aby pochopil, že si zuby musí umyvat😭😭😭😭😭

girlie_konik
15. júl 2021

Hlavne vydrz, super, ze cistis aj nasilu, plno mamiciek by to vzdalo. Ja mam 2 decka, teraz uz 7 a 5 rocne a cistia si ok, ale obe s tym mai strasny problem, total boj to bol. Zvykli si nakoniec obe, prostre len vydrzat. Vzdy si predstav, ako by si ho asi donutila dat si pokazene zuby osetrit u zubara, ked nie je schopny ani si dat umyt zuby ;) Proste maj na pamati, ze to robis pre jeho dobro, predchadzat kazu a zubarovi, nechces mu zle. Drzim palce 🙂

girlie_konik
15. júl 2021

a teda este doplnim, ze som vzdy cistila aj teraz cistim stale detom zuby v lahu. Ja si sadnem, nohy nasiroko a oni si polozia vankus medzi tie moje nohy, na to si lahnu a ja krasne vsetko vidim, ako u zubara. Nemas sancu decku poriadne vycistit zuby inak ako takto, zubar ta tiez neosetruje v sede oproti sebe, ale ty lezis a on ti nazera do ust. Decka moje su uz na to uplne zvyknute, aj mne to je tak lepsie, ako klasicky cistit.

mamamasama
15. júl 2021

u nas si musime umyvat zubky spolu.. on mne a ja jemu... jedine vtedy je to bez kriku.. 🙂 sedime oproti sebe, pridrzim mu hlavku a umyvam.. on sa zamestnava mojou kefkou a je to raz dva 🙂

gleep1
15. júl 2021

A doteraz problém nebol?

Ja som si vždy umývala zuby pred malou a keď konečne vyšiel prvý zub a bol rad na nej tak to bol víťazný deň. A robíme to tak stále- najskôr si umyjem zuby ja a potom sa ona teší že teraz je na rade ona, ochotne otvorí ústa a na konci jej dám kefku že nech skúsi sama. Deti robia radi všetko čo robia rodicia

leelu
15. júl 2021

V lahu a ked to treba, tak aj po zlom. Davas zaklad na cely zivot. Ked bojoval a to spociatku pravidelne, najma okolo roka a pol, priklakla som nohy, chytila ruky a bolo. Cim viac reval, tym lepsie som videla. Zvykol si a v 2,5 roku to ide uz uplne automaticky. Ani naznak povlaku, natoz kamena. Detske zuby su vizitkou rodica.

selu11
15. júl 2021

Ahoj, nám tiež pomohlo spoločné čistenie zubov, ako už niektoré ženy písali. Najskôr ona mne mojou kefkou, potom si svoje a nakoniec nám dovolí ich dočistiť.

julka828
15. júl 2021

@marcelas82 ja mu umyvam nasilu. Sestricka povedala jasne s dietatom nevyjednavat proste umyt aj ked nechce. Ze je to na mne na rodicovi predist tomu aby mal kaz. Ak maju take male deti kaz je to vina rodicov ze sa dostatocne umyvaniu nevenuju. Aj zubnu nit pouzivame. Proste tu chvilu musi vydrzat dokladne mu ich vycistim a hotovo

innapnirhu
15. júl 2021

Podla mna na silu nie je cesta. Dieta sa potom zasekne a sprotivis mu cely proces. Treba na to ist hravo. Take male dieta nevie pochopit logicke dovody ze zuby umyvat treba.. Moja tiez mala obdobie ze si nechcela dat umyt zuby, tak som na 2-3 dni polavila (nech trochu zabudne ake je to umyvanie zubov zle a neprijemne) a potom som to skusila inak, skusila som okolo toho vymyslat hry, teraz uz si umyva zuby velmi rada🙂 najprv ona sama, potom ja jej. Mame okolo toho take divadielko s rozpravajucimi bacilami, ktore si naaaramne uzivaju v jej ustach a s chutou jej papaju zubky, planuju ako v noci budu mat hody a vykladaju o tom ako velmi im chuti, a teda my ich "metlou" vymetame a kricime "chodte preeeec bacile! Nemozete vy tieto krasne zubky papat!" Niekedy mi nechce mala nechat docistit ale ja jej hovorim ze "juuuj tam este jeden zostal ja ho vidim! Hryzka ti zubok, pockaaaj ja ho vyzeniem! Nie ze ti ho v noci spapa, vidim ako mu strasne chuti, ale nieee bacilko, to predsa nemozes, smykaj prec!"
A tak :D scenar sa trochu vzdy meni.. treba fakt tu hravu kreativitu, a potom sa tie decka normalne tesia na to vecerne divadielko s bacilkami🙂 aj cez den niekedy povie "mamaaaa mam bacila na zube podme ho vyhnat!"
Vela stastia;)

girlie_konik
15. júl 2021

@innapnirhu toto je vsetko fajn, super ze u vas to fungovalo, ale vidno ze si nezazila hystericke ziapajuce dieta. To sa neda opisat, to su muky pre matku aj pre to dieta. Ale neda sa polavit, na detskych zuboch vznikne kaz velmi rychlo. Naozaj som sama prikladom toho, ze to boli sialene zaciatky, ale potom uz je to ok a nemaju s tym deti ziaden problem ani traumu z toho, nic

nedockavka372
15. júl 2021

@julka828 to sa tak zle číta, že vina rodičov... Snažíme sa, umývam dennodenne nasilu (podotýkam do roka si umýval rád, nebol problém... ale odkedy sa mu tvorí kameňa viac a viac, tak som ich začala drhnúť dlhšie a silnejšie aby mu zišiel a už to neznáša, musím nasilu!! Napriek tomu ma viac a viac kameňa a to má len rok a dva mesiace.. trápi ma to,, neviem ako už tomu predchádzať a ešte si prečítam, že je to moja vina ... Zisťujem prečo, lebo ja som nikdy kameň nemala a to mám 25.. všade však dôjdem ku tomu, že je to pre kojenie .. tak prosím neodsudzujte hneď .. niektorí rodičia sa snažia a aj napriek tomu sa to stane

julka828
15. júl 2021

@nedockavka372 nie nie ja neodcudzujem nikoho. Ja som len napisala co mi vravela sestricka na dentalnej hygiene. A ona to takto povedala ze vraj je to proste vina rodica lebo ze ked sa stara a umyva dokladne ze sa kaz proste neurobi

innapnirhu
15. júl 2021

@girlie_konik no to je pravda, nezazila, (teda iba ohladom umyvania zubov, inak jasne ze zazila) nenechala som to zajst tak daleko aby z toho bol hysak.. hej neviem ci sa to da ked uz je dieta zvyknute a zafixovane na to ze cistenie zubov je strasna a neprijemna vec ktoru treba len pretrpiet. ale za pokus to rozhodne stoji, a ak sa aj nepodari autorke, mozno to pomoze inym mamickam krorym tento boj este len zacina ;)

kika3111111
15. júl 2021

@marcelas82 my tiež čistíme nasilu . Ma 11 mesiacov . Na instagrame sú super profily ako zdravysmile.sk alebo MDDr.veronikahlavacova - majú super videa aj obrázky a príspevky o detských zuboch. Čistíme v polohe že ma hlavu medzi mojimi stehnami , stehná mám na jej rukách a cistim. Je to v polohe ako u zubára . Jeduje sa , ale neodpustím si ani jednu plosku zuba a ešte aj medzizubné priestory . Raz za to ,,zliznem smotanu” keď nebudeme musieť riešiť ošetrenie kazu . Drzim palce ! Ak si nejsi istá navštív dentálnu hygienicku , určite ti poradí ako na to lepšie . Zubny kameň je vlastne zatvrdnuty zubny povlak ktorý nebol očistený z povrchu zuba a z rana do večera sa z ničoho nič nevytvorí

mamamasama
15. júl 2021

@nedockavka372 nie je to (vždy) vina rodicov.. . ved zubky su aj o genetike a o vitaminoch v tele... pravdaze ak rodic dava dietatu same granulovane caje, sladkosti a umyvanie zanedbava, tam sa neda ani hovorit o genetike, ale ak dietatko konzumuje zdrave veci, ma v strave vela vapnika a zinku, takisto maminka nepodcenila prisun vitaminov v tehotenstve, tak zubky zdrave budu aj ked sa raz, dvakrat zabudnu umyt.. a ak aj napriek tomu kazia pri umývaní, nemôže za to rodič...

nedockavka372
15. júl 2021

@julka828 tak nemá pravdu ... Mňa by týmto vyhlásením urazila... Hoc by mi možno neverila, tak ja viem kde je pravda a deje sa to ..

Ja sama si na zuboch zakladam a trápia ma synovec zuby, neviem ako ďalej, zvažujem už teraz v roku návštevu zubára aby mi pomohol

nedockavka372
15. júl 2021

@mamamasama veď toto ma trápi, človek sa snaží a aj tak je zlý v očiach profesionála, môj muž má také zuby, extrém veľa kameňa, vysoké účty za dentálnu platí a nič z toho, stále sa tvorí, len som nečakala, že bude mať syn v roku tieto problémy takisto.... a niekedy aj mamičky, ktoré zúbky možno pravidelne nečistia sa nesťažujú na kameň ako ja ..

julka828
15. júl 2021

@nedockavka372 jasne rozumiem. Mna to tiez najprv tak zaskocilo ako to povedala. Ale proste sa snazim naozaj predist tomu kazu ja som citliva na svoje zuby vystresovana vzdy ked mam ist k zubarke. Bez injekcie sa mi zubov nemoze ani dotknut a velmi by ma trapilo a mrzelo keby kvoli tomu ze nieco zanedbam by syn musel ist tak sa aspon snazim byt dokladna nech mam ciste svedomie aj keby sa mu kaz urobil aby som si bola ista ze nie mojou vinou

mamamasama
15. júl 2021

@nedockavka372 u nas ma vdaka Bohu syncek zuby po manzelovi... ten ma geneticku vyhru.. aj cela jeho rodina.. bielobiele silne zuby bez kazu a pritom co sa cistenia a udrziavania tyka oproti mne na to "kašlú", ja som nonstop na dentalnej hygiene, odstranujem pigment, kamen, zacinajuca paradentoza, dala som si podblombovat vsetky odhalene krcky, stale riesim kazy(nejem sladke, nepijem sladene napoje,obmedzujem ovocie), len aby som mala ake take zuby.. to je zas nestastie nasej rodiny.. aj mamina, aj surodenci..

nedockavka372
15. júl 2021

@mamamasama máte šťastie.. u nás je to opak, zuby má po mužovi, ten má stále problémy ... Škoda, že nemá po mne ... Ja nemám žiadne problémy zatiaľ..
Ešte aj mám rovné, biele .. prečo nie je aspoň v tomto po mne 😄🤣🤣🤣

kockopes2206
15. júl 2021

@innapnirhu robili sme to uplne rovnako, este aj scenar totozny 😉 teraz su uz maju chalani 12 a 9, zuby si umyvaju sami, automaticky. Problemy so zubami nemaju, u zubarky od mala spolupracuju. Jasne, ze boli aj sceny a prave vtedy sme s tym zacali. Neviem si predstavit, ze by som si vybavovala spomienku ako na mne mama sedi, aby mi umyla zuby v lahu.

ariannazara
15. júl 2021

Začala som mu čistiť od prvého zubka. Večer pred spaním pustím mu na telefóne gumi macko pozerá vyčistím mu a ide spať. Nikdy nemal problém.
Už keď vidí že zapínam telefón a nesiem kefku hneď laha 😐😂 síce nič moc že čumi do mobilu ale inak si nedá a musí si čistiť.

nikpa
15. júl 2021

@marcelas82 v jeho veku si už mal umývať zuby automaticky a toto ste už mali mať za sebou, lebo tieto boje sa ľahšie zvádzajú s menšími deťmi. Ak nepomahaju videá ani nic tak už len vydržať, on časom pochopí, že je to bežná každodenna rutina. Len to dovtedy nevzdaj.

heidy222
15. júl 2021

U Nas bolo ze cistenie pred telkou/videom ale tak, ze telka Bola Len pri umyvani, cize jedina sanca pozerat telku bolo otvorit usta

saja1
15. júl 2021

Ja som do troch rokov nasilu. Az v troch rokoch zacala byt rozumna ze sa jej da vysvetlit.

marcelas82
autor
15. júl 2021

@heidy222 aj to mame ze pozerá rozprávky, videa na tablete ale aj tak nedá vycistit zuby😭🙈už fakt len nasilu

marcelas82
autor
30. júl 2021

@nikpa ako on ma aj neuro diagnózu, a zas neviem ci je to aj tým, že nie všetko vždy chápe, a ide si svoje. Krik, videa, spoločné umývanie, milión typov kefiek, nič nepomáha len čistenie nasilu🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

carduelis
30. júl 2021

@nedockavka372 a ako vyzera ten vas kamen? Lebo moj 2,5 syn ma hnedy povlak/ skvrny, ja som si myslela ze je to kamen a zubarka povedala ze to su bakterie ktore metabolizuju zelezo a ma to vela deti a s trvalym chrupom to zmizne.