Ahojte dievčatá ! Môj malý 8 mesačný má už 4 zúbky. Ako sa mám o nich starať ? Čítam na nete, že vytierať pusu vlhkou gázičkou, ale neviem si predstaviť, ako sa takému malému dostanem do úsť, museli by sme ho držať obaja s manželom, je totiž dosť priečny. Kedy ste išli s bábom prvýkrát k zubárovi ?
My sme kupili zubnu kefku curakid a zubnu pastu Elmex od prveho zubka a kazdy vecer zubky cistime. Mame len 6 zubkov ale podla mna je dolezite aby si dieta zvyklo na umyvanie zubkov. Nastastie nas maly zboznuje ked mu umyvam zubky ( zaberie to asi tak minutku) potom mu navlhcenym vatovym tamponom vytriem zvysky pasty ( na kefku davame len uplne mini zrniecko pasty)
Urcite treba zubky cistit. Ja som detom uz pri prerezavani prveho zubka dala kefku, ktorou si sami cistili zubky, resp.ju ohryzali a tak si na kefku aj zvykli. Aspon u chlapcov to tak bolo. Dcerka je od narodenia tvrdohlavejsia, mame problem s cistenim. Skusame motivacne spievanim pesnicky zo Spievankova a ked to ani tak nejde, cistime aspon vecer takto nasilu. Musime, lebo dcerka je zavislacka od MM a na zuboch sa jej usadza taky zlty povlak, ktory jej rozozral uz aj cast skloviny. A to ma len 26 mes. U zubarky som so vsetkymi detmi bola prvykrat okolo 2rokov, aby si postupne zvykli ma ambulaciu a zubarku.
Uplne ti bude stacit silikonova kefka na prst. Ja ju budem pouzivat az dovtedy, kym malému nevyjdu stolicky, potom uz zacnem umyvat s normálnou detskou kefkou - najmensia velkost. Zubnu pastu nemusis vôbec riesit - ta sa ma zacat pouzivat az vtedy, ak dietatko dokaze vypluvat a nebude ju papat. Obsahuje totiz dost skodlivych pridavnych latok. Zatial bude stacit kefka a voda 🙂 Prvýkrát som so starsou dcérkou bola u zubara, ked mala 2 roky.
Mame od 7 mes.kefku curakid je super a cistime zubky.niekedy strajkuje hlavne ked sa jej tlacia ďalšie zubky ale teta máme 16 mes.a s jednou je kamoška.mam kamaratku stomatologicku a ona nam povedala že zatiaľ stači aj bez zubnej pasty.
Ma zubára je to ešte skoro, kefka a umývanie čo najčastejšie je dobrá cesta
Dobré rady jsou třeba tady zde https://www.nazuby.eu/starostlivost-o-usta-diet... 🙂 My jsme tedy koupili první kartáček asi v půl roce a od té doby jsme zoubky pravidelně čistili, zubní pastou určenou pro děti a dětským kartáčkem 🙂
Ja čistím môjmu zúbky takými okrúhlymi tampónikmi na odličovanie a väčšinou vždy sa mi pri tom riadne zahryzne do prstov, ale už má kúpenú kefku a od roku budem ňou čistiť
my sme kupili v lekarni silikonovy "naprstnik", das na prst a umyvas zubky... super vec... zubna lekarka nam povedala, ze ked bude mat dietatko 2 roky resp. plny chrup tak sa mame prist ukazat...