Ako presvedčiť 1,5 ročné dieťa, aby si čistilo zúbky?

usiko
1. apr 2012

Ahojte, dcerka ma skoro 1,5roka a nechce si dat cistit zubky...mame kefiek,aj tu gumovu ako naprstok a sice si vezme svoju kefku a okusuje ju,ale nedovoli aby som jej pocistila ja.......s tou naprstkovou: obcas,ale velmi zriedka mi dovoli pocistit zubky....zubkov ma zatial len 10,ale z toho su 2 stolicky, tak sa bojim abysa nepokazili.....ako ju motivovat?

kefku jej davam velmi casto,'cistim' 'zubky' aj mackovi ktoreho lubi,aj babike,aj sebe....aleona si neda...potrebujem nejake tipy a triky, ale asi bez nutenia...myslim ze nutit asi vyvolaeste vacsi odpor......ja uz neviem...ja sama mam zle zuby a chcem aby ona mala zdrave......

dakujem

vinifred
1. apr 2012

..ja neviem teda,ale keď to nejde po dobrom,ja som môjmu s revom chytila ústa a poďho na to.odvtedy si čistí zuby sám a rád.. . 😝 tiež mám len jedny nervy .. 😠

sharmana
1. apr 2012

tak toto poznám, moja dcerka si kefku síce pekne chytí, aj ju pohryzie, ale že by sa to dalo nazvať umývaním to určite nie... nechce ma pustiť do úst ani omylom.. raz som jej zbadala prilepené jedlo na zúbku, tak som fakt nasilu umyla, ale robím to nerada, nechcem aby mala potom k tomu odpor... vždy sa snažím, aby sme si umývali zuby všetci naraz, aby si zvykla, že je to prirodzená súčasť každodenných hygienických rituálov 😀 no aj my veru bojujeme.... už teraz sa obávam prehiadok u zubára 😀

nanulik
1. apr 2012

ja malému umývam cca od 6 mesiacov. ale vtedy to bolo také umývanie 😅 😀. tiež mi nedovolí do úst mu pozriet alebo kefku dať. to si musí sám. a samozrejme že ju len hryzie. nemyslím si že treba drahé. účel splní aj obyčajná neznačková. len musí byť makká.
teraz si čistí zuby vždy pri kúpaní ked ho obliekam do pyžamka, a má aj pastu lacalut. malinová. možno to sladké sa mu páči 🙂 ale dávam mu len ako zrnko ryže. aj menej.
a niekedy aj tak robíme že jemu dám do ruky moju kefku a čistí on mne a ja vezmem jeho a čistím jemu.
ked ale chcem dôkladne tak má smolu, som silnejšia, chytím a prebehnem

ikke
1. apr 2012

no bohuzial, ked nechce, musis jej to aj "nasilu", inak sa nevyhnete neprijemnejsim veciam... 😖 a docistovat zuby budes aj tak musiet este velmi dlho.
u nas pomaha bud odputanie pozornosti - pri umyvadle sa on hra s vodou a ja medzitym cistim, alebo ako nanulik - on skuma moje usta a ja jeho 😀 a este mu takmer vzdy spievam tu istu pesnicku, podla toho vie, kedy bude koniec 😉

exupery
1. apr 2012

Nasa ju stale skor len hryzie,ako umyva nejake zubky.pri prehliadke som sa nato pytala stomatologicky,povedala,ze dolezita este nie je technika ale skor v tomto veku sa riesi navyk na zubnu hygienu...

andika131
1. apr 2012

u nás to vyriešila zubná kefka pre deti od zn. CURAPROX, je veľmi jemná,neškriabe ďasná, niekedy si dcérka praje aj 3krát denne si vyčistiť zúbky. Má dve kefky,s jednou poriane vyčistí zúbky maminka a potom si s tou druhou dočistuje( skôr len tiež hryzie ) sama,kým si ja umyjem zuby 🙂 určite odporúčam vyskúšať 🙂

4ocka
1. apr 2012

Ja som pri prvej dcerke unyvala v pohode do roku a pol,sadla na pracku,umyvali sme pastou elmex- ona hovorila mina umyva,kedze tam boli Misky..sla som do.porodnice a ked som sa vratila,konieeec...za pana umyt nedala..skusala som kade ako..po dobrom,po zlom..cervikovia papajuci zubky chvilku pomahali,akoze ich mueim dat prec...- Ahaaaa,tam jeden vyskocil,vidis ho?? ...taketo hluposti...no len chviku..ppotom som s nahnevala vecer som ju presunula do postele,doslova som ju prilahla a umyvala nasilu..poplakali sme si obe,ale umyvat trebalo..my mame styri predne pokazene,tak som nechcela aby to slo daalej..no a asi okolo 2 roju ked mala,zacala som pouzivat fintu rozpravka v telefonne,a to funguje dodnes. Nedas umyt zubky? Rozpravku vypnem..vzdy jej pustom taku nejaku 5 minutovu a to mi akurat staci na umytie zubkov..pustame macko osko,shaun the sheep..alebo to co povie ze chce...a dobrovolne umyvame,ziadne nasilie :-P akurat sa mi to vsak prenieslo na syna.. Ten ma 1 rok 2 mesiace a otvorit otvori no nechce umyvat...a kedze pol roka berieme lieky,uz vidno na prednych sivnutie...takze prilahnem a poumyvam..toto budem robit kym nepride metoda rozpravka... Viem,trocha drasticke,ale ohryzanie kefky nie je umyvanie. Chodime ku zubarovi a ten nam povedal ako mame umyvat,inak sa budu kazit.

pimpulienka
1. apr 2012

Bohužisl aj my mame obdobie odmietania čistenia zubkov (dcerka ma 21 mesiacov).Ja aj napriek plaču čistim viac menej nasilu. Absolutne neznaša umyvanie hornych zubkov. Tie aj s jazykom pretieram ešte čistou plienkou namočenou vo vodičke,.aby som ich zbavila povlaku.. Moc nepomaha ani keď zaroveň čisti zubky mne a ani keď jej odputam pozornosť, a hovorim pribehy a pod...ale je to tak o niečo lepšie predsa len. Každe obdobie je prechodne,.verim že sj toto bude 😉

viki2912
1. apr 2012

my dnes vecer mame premieru v cisteni zubkov...mame 1 rok a 3 mesiace....uz som zvedava ako sofi k tomu pristupi.ci bude vystrajat alebo bude chciet 😉

mandragora22
1. apr 2012

no,neviem, ako v 1,5 roku dcerka zareaguje. my cistime od 1.zubka (v 6.mesiaci vyliezol), najprv len tak kefkou a vodou, proste nech si zvyka na hygienu. od roka (to mala tusim 12 zubov) uz pouzivame elmex pastu, dnes ma dva roky 17 zubov a bez problemov si necha vycistit, dokonca sa jej pomaly zacina darit aj vyplachovat usta, nie polykat vodu po vyplachnuti 😀 😀 nasa je taka tvrdohlava, ze keby som jej zacala cistit v 15 ci 18 mesiacoch, asi by to bol tvrdy oriesok, preto som rada, ze som zacala hned od prveho zubu. prajem vela stastia!

lukila
1. apr 2012

S tym mam problem aj ja vacsinou je to na silu ale v poslednej dobe sa mu paci ked pri umyvani zubkov vypluvam pastu do umyvadla tak ho postavim k vani a cistim mu zubky a kazdu chvilku mu kazem aby si odplul do vane 🙂 Aj tak ma vrchne styri pokazene asi z nocneho kojenia a aj polamane z padov na zem. Mrzi ma to 😝

zvedavazvedava
1. apr 2012

Lala ties len zuvala tu špeci kefku. Len treba dat pozor potom na zubnu detsku pastu. Ja objednavam z netu taku bez umelych sladidiel a inych sajrajtov, lebo bezne taku nedostat v obchode. Maju jahodovu a Lali "chuti, je bez obsahu jedovateho fluoru, ako kukam,je toho na nete uz viacej,aj od inych firiem,len si treba precitat a vybrat.

http://www.akosatorobi.sk/video/605/cistenie-ml...

alicia28
1. apr 2012

ahoj, presvecis tak ze si budes cistit aj ty svoje a dietatko svoje zuby,,,a postupne ked si zvykne tak povies ze ty este docistis aby tam nebol zubny kaz. cerviky v zubkoch
pastu detom netreba,,,je to zbytocne,,,dobry zubar ti povie ze pasta je zbytocna aj pre dospeleho,,,dolezite je zuby si cistit mechanicky,,,zubna pasta je len komercia ,,,dobra reklama ale zuby ti nevycisti pokial si plaq mechanicky neodstranis, pasta ........ a deti do 3 rokov .........podla mna - zbytocne aby sa deti pastovali,,,ale to je len moj nazor, nechcela by som aby moje dieta prehltalo vselijaky pastovy bordel,,este ho bude boliet brucho 🙂
zvladnete to len treba trpezlivost,,,cistite si zuby spolu a potom ty budes docistovat a vsetko bude ok
nakreslite si cervicky v zuboch ako tam vrtaju ked su zuby spinave,,,,alebo nejako motivuj dieta,ty po znas to svoje a vies co na neho plati, drzim palce

pingu1
1. apr 2012

my sme s tym bojovali o dusu. az sme jej kupili "bobrikovu" pastu / perlicka odol/, potom zmenila nazor. a este zabral svetlonos. mam takeho hlineneho, ktoreho som na dusicky vystavila a mal len dva zuby. tak som jej povedala, ze ked si ich cistit nebude, ze bude strbava jak on 😀

levandullka
18. apr 2012

Ahoj... Dôležité je ísť na to hravou formou. Z osobnej skúsenosti viem, že pokiaľ dieťatku ukážeš napríklad, že žuvacie plôšky sa čistia ako keď ide vláčik po kolajničkách, pôjde to určite ľahšie. Tak isto pomôžu rôzne rozprávky o zvieratkách, ktorým sa pokazili zúbky, pretože si ich neumývali... (najlepšia je knižka ,,Prečo vlk šušlal"). Práve s touto problematikou - starostlivosť o zúbky - pracujem s maličkými detičkami v škôlke a viem, že rozprávky, obrázky a vôbec hravá forma zaberá vždy 🙂.

lucysha
18. apr 2012

Ahoj, my sme zacali zubky umyvat asi ked mal 9-10 mesiacov, lebo dovtedy boli len 2 a pustame mu pesniucku o zubnom kaze. Kupili sme CD s viacerymi pesnickami a aj takato sa tam vyskytla. Vecer mu ju pustame alebo spievame, kukame do zrkadla a ja mu cistim zuby. Ak je manzel doma , cisti ich spolu s nim, lebo u nas sa vsetko robi ako tato. 😀

korinka27
19. apr 2012

My si stále umyvame zuby spolu-keď mal 8zubkov/14m/ bol so mnou v kúpeľni videl akosi ja cistim zuby-najprv mi ich umyval mojou kefku a po čase si pytal mamine daj.a to som už mala pre neho kefku malinku pripravenu.najorv len cistou vodou a sem tam mu doprajem trosilinku detskej pasty.a tak ho to bavi,aby mu to dlho vydrzalo.

rainbow0508
19. apr 2012

no, nas drobec ma 2 roky prec a mae to doma tak isto...takze na drzovku obcas schmatneme a vycistime...inak si "zvatla" kefkou rano zubky sam a vecer tiez...

kamilka22
19. apr 2012

cistenie zubkov je velmi dolezite - nielen dat ju dietatku do ruky, v style - hrajkaj sa. Ja som mojej dcerke umyvala zubky od prveho zubku. Napriek tomu sa jej pokazili. Vinu davam nocnemu pitiu mlieka. Napriek tomu, ze som jej kazy dala opravit a uz po opraveni som jej mlieko v noci nedavala, tak sa jej zubky dalej kazili. Ale ak by som jej ich necistila, tak by ich mala asi kompletne v tahu... Nasa lekarka tvrdi, ze prudko narastla /a to ma naozaj pravdu, a odvapnila sa/ Dcerka pri cisteni zubkov neprotestovala. Syn bol tazsi oriesok, ten vrieskal ako pavian. V tomto som neoblomna, polozila som ho na zem a na silu riadne umyla zuby. Zistil, ze je to otras a teraz sa uz radsej pekne postavi, otvori usta ako vrata a pekne bez placu pocka, kym skoncim. Staci sa toho nebat a ono sa to zlomi. A ak mozem poradit, po umyti zubkov nedavajte detom nic ochutene, ani malinovky, ani caje, ani mlieko - iba cistu vodu.