Ako naučiť 18-mesačné dieťa čistiť si zuby?

27. okt 2022

Ženy ja som už doslova zúfalá, každý deň krik a plač pri umývaní zubov. Už to trvá niečo vyše pól roka, odkedy mala prvý zub. Ja už neviem čo robiť, nechce otvoriť ústa. Bábike alebo plyšákovi pekne “umýva” zuby. Snaží sa aj sebe, ale to sa skôr len tak hrá, umýva si skôr pery a hryzie kefku. Keď jej chcem umyť ja, zatne sa a nepovolí. Je úplne ako neprítomná, nedá si vysvetliť, nepomáhajú dokonca ani úplatky. Ani pozeranie rozprávok jednoducho nič. Veď ja jej ani nedokážem umyť poriadne tie zúbky, iba predné a k stoličkám sa ani nedostanem 😓 keď jej poviem pod, ideme si umyť zúbky tak pekne ide, vezme si kefku klasickú aj jednozväzkovu. Ale akonáhle príde na čistenie tak nechce. Iba ona sama. A viem, že si ich neumyje, iba si pohryzká. Veď za ten čas čo jej vyrástol prvý zúbok sa mi ani raz nepodarilo umyť jej normálne zuby 😒😒 má ich teraz 10.
Ja ju vážne nechcem trápiť, ale preboha čo budeme v 2 rokoch riešiť kazy?
Prosím poraďte čo robiť, ako ju motivovať alebo “prinútiť” aby si dala normálne vyčistiť zúbky?

bara_borka
27. okt 2022

odporúčam stránku stomatorodinka, blog Ako si zachovať zdravé zúbky, na konci článku je video. potom stačí už len dať dieťaťu do ruky tablet s rozprávkou. radšej nech dve minúty denne pozerá rozprávku, ale bude mať čisté zúbky.

nevenka
27. okt 2022

My sme umyvali istu dobu u kazdeho dietata spolu s manzelom a bohuzial, aj nasilu s velkym vreskom. Dieta nesmie byt ani velmi unavene, co som si vsimla. Teraz uz funguje, ked starai zoberu kefku a idu k nemu a robia "zraloka" a robia s nim "aaaaaaa", tak niekedy ich dokazem umyt luxusne.
U starsich zaberalo, ked manzel akoze robil prstami, ze z pusinky utekaju cerviky, take opicky s tym, ze kukaj, kde uteka cervicek a prstami robil take pohyby a ze "uiii" a je prec a dalsi a takto...no ako debili, ale zubky sme nrjako umyli.
V najhorsom pripade ho prisadnem, ked uz nic nepomaha, lebo niekedy aj tak nechce, ako ked mu musim odsat sople, rucky k telu a kolenami pritlacim, aby mi rukami nedaval prec kefku. A nasilu. Toto nemam rada, ale ma demineralizocane zubky a ak nechcem, aby sa pokazili, tak musime...🤔🤷‍♀️