Ahojte maminy,
moj syncek ma pol roka a uz ma dva spodne rezaky (vysli v 5 mesiacoch). Je dojceny, ale na obed a olovrant mu uz davam prikrmy. Nezje vela, ale aspon uz zacina spoznavat nove chute. No potom si este vzdy da aj mliecko. Moja otazka znie, mala by som mu tie dva zubky dako cistit? Predsa uz ma v pusinke aj inu stravu ako mliecko. Dakujem za rady, typy 😉
A kde by som to zohnala? V lekarni? Ci?
@pasica všetko závisí od genetiky
@pasica
ahoj. My sme zacali cistit s prichodom prveho zubu. Tatko mu cistil zub (znie to smiesne ze cistil ZUB 😀 ) pocas kupela latkovou handrickou. To sme robili este predtym ako sa mu zub prerezal. Zaroven sme mu ukazali zubnu kefku ked vysiel prvy zub (dostali sme ju od nasej zubarky - znacku si nepamatam). Len sa s nou hral ale postupne sme ho ucili aby otvaral usta a zub/zuby sme ako tak ocistili. Teraz ma 18m, ma uz aj mliecne stolicky a zuby si "cisti" sam rano aj vecer. My mu ich potom docistime. Otvara usta uplne v pohode - necha si to. Tatko mu este stale cisti zuby aj pocas kupela handrickou, ale je to skor adrenalinovy sport lebo maly ho hryzie a naramne sa bavi. Pouzivame aj zubnu pastu bez fluoridu (aby mohol aj prehltnut) ale ta nie je potrebna. Staci aj voda
Ja si myslim ze treba zacat skoro. Potom si dieta pekne osvoji hygienicke navyky. My si vsetci traja rano cistime zuby spolu. Je to mile 😉
@pasica V DMke dostanes kefocku aj speci pasticku pre deti 😉
Curaprox vyrába špeciálne hryzatko pre deti, kde je mini kefka, volá sa to Curababy 😊 sestrina malá ju má veľmi rada, nielen že si zubky čistí, ale si aj masiruje dasienka, kde sa už nové zubky tlačia...
@pasica Zubky sa zacinaju cistit hned ako sa prerezu 🙂 Staci si kupit kefku, ktora sa nasadzuje na prst a nou par krat prejst po zubkoch. Zozaciatku netreba ani ziadnu zubnu pastu. Najprv si musi zvyknut, ze cistime zubky... Az bude mat drobec okolo dvoch rokov, alebo nebude chciet otvarat ustocka na cistenie pomozu k tomu pasty. Ci uz elmex junior, lacalut baby alebo ina na trhu pre najmensie deti.
@pasica Kefky na prst maju urcite v lekarnach. Obcas v niektorej drogerii, takze na to by som sa nespoliehala. Od jedneho rocka su vyborne zubne kefky Aquafresh pre najmensie deticky (0-2 roky). Je velmi dobre tvarovana na zubky.
Dakujem vam za rady, nechcem nic zanedbat, o kefkach od roka som pocula, ale co s prvymi zubami som nevedela. 😉
@pasica od genetiky zavisi tak akurat zlozenie sliny, hrubka skloviny a tvar zuba (u stoliciek velkost a hlbka ryh). Ale to, ci sa zub pokazi alebo nie, genetika neurcuje. Cisty zub sa totizto nemoze pokazit 😉. Mam mamicky, ktorych zuby teda nie su v perfektnom stave a ich deti (do 15rokov cca) maju zuby naozaj ukazkove, pretoze sa im o ne rodicia starali. Dieta naozaj treba naucit na ten navyk umyvat si zubky. Najlepsie cestou hry a nech to vidi aj u vas dospelakov. Pri detoch do 2-3 rokov najlepsie neukazovat umyvanie zubov s pastou - deti chcu vsetko opakovat a pasta len na jedenie je naozaj zbytocna ☺. No a od dvoch rokov najneskor urcite najst dietatu zubara, aby si zvykalo na prostredie 😉. Vela stastia so zubkami ☺
@alisael dovolim si nesuhlasit. Moje dieta nejedavalo v noci, odkedy malo von prvy zub. Zubky cistene od prveho zubka 2-3x denne, od troch rokov pouzivame na dennej baze na docistovanie aj dentalnu nit, zubky umyvam ja a naozaj dobre (potvrdene zubarom) a nejake zubky sa jej ak tak pokazili. Nastastie som na to prisla hned v zarodku a dala opravit. Ale naozaj robim pre cistotu zubkov maximum a zubnemu kazu sme sa zial nevyhli. Podotykam, ze nikdy nepila sladene napoje, len cistu vodu, pripadne nesladeny caj ( aj v skolke pije len cistu vodu). Sladkosti ma tiez len sporadicky. Tiez som si myslela, ze ked sa jej budem o zubky poriadne starat, tak kaz nehrozi a zial nie je to tak. Poznam x deti, ktore nemaju taku starostlivost o chrup nez moja dcera a nemaju ziaden kaz. Takze niekedy fakt zohrava rolu aj geneticka predispozicia.
Ano urcite ☺. Existuju aj take mini kefky na prst, ktorymi sa prve zubky aspon jemne zbavia povlaku a dieta sa nauci na ten pocit cistenia zubov. Lebo zubkov bude rychlo pribudat, cize od roka uz kludne aj normalnu detsku kefku. Uplne jemnucko polozit kefku na zubky a parkrat pokruzit a hotovo. Pastu az ked vie dieta vypluvat, inak radsej nie.