Ako donútiť dieťa čistiť si zúbky?

20. dec 2024

Ahojte, mám syna 21mesačného,takže onedlho 2 ročného. Kúpila som mu pastu Perličku, no nadvihuje ho z nej na zvracanie, neviem či je problém v paste ale nechce si čistiť zubky, odmieta, už neviem ako ho mám prinútiť...aku prvu pastu ste kúpili dieťatku vy? Ktorá je najlepšia?

petamich
20. dec 2024

Myslim, ze vela z nas to dieta skratka nutila 😬 v mojom okoli nepoznam jedno, ktore by si v 2-rokoch dobrovolne s usmevom cistilo zuby. Chvilu bojoval potom pochopil, ze inak to nejde a uz nebojujeme.

kacena4
20. dec 2024

skuste bez pasty, aby si najprv zvykol na "žvachlanie" kefky v ustach (cudzí veľký predmet v ústach) ak ho to nebude napinat, mozete pokracovat s pastou drzim palceky PS. dieta nedonutite umyvat si zuby, musite ho len motivovat 😉 my sme napriklad kupili hracku kde dieta umyva zubky v ustnej dutine, maju to v roznych hrackarstvach

janka_266
20. dec 2024

môj zbožňuje tú od weledy. krokodíla má ako obrázok :D takže on má svoju kefku, tam dostane weledu a ja mám druhú kefku, ktorou mu umývam ja. on najskôr, potom ja. kým bol malý, alebo keď si nechcel dať umyť, tak sme umývali tak, že on si ľahol hlavou mne medzi nohy. a pridržali sme ruky nohy hlavu, kým sme umyli, ale začínali sme fakt od 1. zubu, takže treba len skúšať, tento spôsob bol najefektívnejší. nech mi na to prosím nereagujú tie, ktoré tvrdia, že to je týranie.

simca06022011
20. dec 2024

tak mu nedavaj pastu... raz za cas pouzi napr. elmexku, ked si zvykne.

nika23t
20. dec 2024

Ja som svojim na začiatku nechala kefku len na hranie. Ja som si umývala zuby a mala sa s ňou hrala. O pár dní som začala docistovat. Nebudem za to chvalena, a poradila mi to sama zubárka, ale pustila som mobil a počas jednej pesničky som stíhla umyť všetky zúbky. Potom už to šlo aj bez mobilu. Teraz má 3 roky,umyje sama a potom docistujem, ale opäť je v období, kedy je to boj... Proste si ju pozadím na ruky, pevné chytím a umývam. Mala kričí, ale aspoň má otvorené ústa. Je to síce boj, ale toto nenechám na ňu.
A pastu zatiaľ nechce žiadnu, skúšala som Elmex,.nechcela. Ale nesilim to s pastou.

cyberk
20. dec 2024

Od prveho zubka nie je problem, vie ze to je treba a pastu pouzivame elmex 0-6, kefku stale jednozvazkovu a ked treba, tak aj zubnu nit. Najnovsie si aj ona sama cisti, (obycajna kefka s jahodovou pastou) ale vzdy docistim aj ja elmex a jednozvazkovou.

elanor
20. dec 2024

daj do googla pokazene zuby, najde ti ozaj hororove obrazky, malemu vysvetli, ze ked si nebude umyvat zuby, tak ich zozerie zubozrut (pusti mu na youtube pesnicku - zubizrut) - lahsia verzia pre deti. Ked nepomoze, treba pritvrdit, a ukazat mu tie nechutne realne obrazky pokazenych zubov, nech vie co ho caka.

angelheart
20. dec 2024

Veľmi dlho sme umyvali bez pasty. Až tuším okolo 4.roku sme kupili Jack N` Jill. Používame ju doteraz, takže už 2 roky.

simca06022011
20. dec 2024

a inak.. zbytocne necakaj lahodu pohodu, my sme bojovali s cistenim zubov dlho... nikdy to nechcela a vzdy to bolo na silu alebo s krutenim ocami, este aj na zs,... a docistovat zuby :DDD mi je priam na smiech, ked povie lekar, ze docistovat do 50 rokov... :DDD jasne... aj strojcek som riesila, az ked mala sama zmaknutu hygienu

bolarazjedna
20. dec 2024

Dôležité je mechanické čistenie, nie zubná pasta, to nielen u detí ale aj u dospelých. To hovoria aj zubári a dentalni hygienici. Nedávaj mu pastu. Používaj single kefku, tým vieš pekne umyť zúbky po jednom. Ja dom môjmu az okolo 2,5 roka dala klasickú detskú kefku, on s tým si suchá zúbky a potom ja "docistim" single kefkou, alias umyjem mu ich poriadne. Bez pasty. Keď bol menší, páčilo sa mu, že si umyvame zuby spolu, dôležité je, aby aj vas videl, že pravidelne cistite. Teraz už sa nebráni, ale bolo také obdobie. My mu počas toho spievame, alebo rozprávame príbehy, aby smeu odputali pozornosť.
Zachviľu príde, že bude chcieť vás napodobniť a všetko robiť sám, potom to bude o niečo jednoduchsie.

annm81
20. dec 2024

V 2. rokoch by mal byť už naučený na kefku v ústach. Keď pastu nedáš, napína ho tiež? Veď tak sa dá ľahko identifikovať, či je problém v paste. Ak je, potom jednoducho skúšať iné. My používame Elmex, ale na trhu je široký výber, tak treba hľadať. Pri občasných protestoch, že si dieťa nechce umývať zuby, stačilo ukázať pár obrázkov z internetu, ako končia deti, čo si zuby neumývajú - fotky zhnitých čiernych zubov dokázali zázračne motivovať.

3petka
20. dec 2024

Ahoj, môj používa tú istú pastu, no kefku má zaužívanú od 1 roka. Vtedy som sa len snažila mu aspoň trošku šuchnúť zúbky a postupne si nechal pene umyť. Teraz už behá s kefkou sám. Čo sa pasty týka tak mu dávam naozaj len minimum, akoby len otriem kefku o pastu. Ale on to má rád.
Aj s prvým synom sme tak začínali v cca roku, ani jeden nemal problém s umývaním.

karmen118
20. dec 2024

Deti sme učili na kefku odvtedy ako sa im začali prerezávať prvé zúbky, dostali také z DM na hryzenie najprv. Ale aj tak sme im museli nasilu umývať zuby, vyvádzali neskutočne. Kým mali pár zúbkov tak bez pasty, neskôr už sme dávali na kefku aj trochu pasty. Pastu používame elmex 0-6 rokov a kefky si síce vyberali v obchode sami, ktoré sa im páčili, ale neznášali aj tak umývanie zubov. Takže do tých 2,5-3 rokov to bol wrestling...a to sme im ukazovali videá o čistení zúbkov, vysvetľovali, že budú mať kazy a potom ich budú bolieť, nič nepomáhalo, takže nasilu...potom nejako sa im to v tej hlavičke zaplo v cca 4 rokoch a nechali si umývať, teraz dočisťujem, alebo keď vidím, že to začali flákať vyčistím im zuby dôkladne sama.

tim23
20. dec 2024

Môj si umýva zuby od prvého prerezaneho zubu. Má 2 r a každé ráno si ich umyje.. Nikdy som ho nenútila.. Vždy sme si umývali spolu.. Vidí že si zuby umýva mamka tak si umýva aj on..

nevenka
20. dec 2024

Mam 4 deti a ani jedno si nechcelo cistit zuby, este aj 4 rocny nam obcas zastrajkuje, ale tam sa uz da argumentovat a neustupit.
Pri 2 rocnom, ak to nejde po dobrom, tak lahnut, chytit ruky, nohy a nasilu.

nevenka
20. dec 2024

@tim23 to mi chces povedat, ze sam si dobre umyje zuby? Teda aj nasa beha s kefkou, aj si chce sama, ale akonahle idem ja docistovat, tak hysaky. Lebo ona "sama".

tim23
20. dec 2024

@nevenka ja mu najprv prebehnen a potom keď si ich už čistím aj sebe tak si ich pekne šúcha aj sám. Ukazujem ako si ich umývam ja a opakuje takisto.. Normálne si šúcha zuby.. Žiadne olizivanie a kusanie kefky

eternity24
20. dec 2024

Skus bez pasty, alebo moja ma od začiatku curaprox. Vždy si čistila zuby rada, dokonca ešte pred jej 2 narodeninami si sama vypýtala aj medzizubné kefky a jednozvazkovu, lebo chcela mať kefky ako ja. Skus pustiť pri čistení pesničku od Jaroša o zubkoch, dookola vysvetľovať, že zubky budú chore a budú ich papať chrobáky, keď si ich nevyčisti. Ja som dcerke aj na google ukázala foto zhnitého zuba. 😀 A pri krsnatach som počas čistenia recitovala basnicku o zubkoch: Šuch šuch sem a šuch šuch tam, rád si zubky umývam. Potom zubky ako dubky silne, zdravé mám. 😀😅

gerfinka
20. dec 2024

Ja som umývala aj nasilu niekedy. Joj to bolo plaču pri mladšej. Pastu používame z DM detskú tuším alverde a niekedy aj Jack in jill. Potom som občas spravila aj tak, že som pustila pesničku nejakú o zubkoch na YouTube a popritom sme čistili. Niekedy stačilo len zaspievať nejakú zubkovu pesničku od mňa.

eternity24
20. dec 2024

@eternity24 este ma našlo skus mu dať zubnú kefku aj do ruky a nech si s ňou najpr sám pošúcha ako chce, nech ju hryzie a skamaráti sa s ňou

samik88
20. dec 2024

Aj u nás zvyknú byť obdobia kedy si nechce umyť a musím mu nasilu. Ale väčšinou si chce sám umývať. Pastu máme teraz curaprox jahodovú ,ale jeho zo žiadnej nenapínalo. Skús mu dať naozaj len trošku. Alebo aj bez. Zvykla som mu aj pesničky púšťať a samozrejme ho upozorňujem, že ak si nebude umývať pokazia sa mu a bude mať au. Tie obrázky pokazených zubov som ešte neskúšala,dobrý nápad 🤭

pralinka86
20. dec 2024

Pastu nemusi vobec... Nasi majú elmex pre deti. Curaprox kefky pre deti a sami cistia, mu docistime. Od prvych zubkov "zuli" kefku

ivanash
21. dec 2024

V tomto case zacal muz cistit zubky a vymyslel hru 🙂 Ked cistime zubky, hladame jedla, ktore boli podavane v ten den. Ahaaa, tu je vajicko a tu zase salat. Masko pod von... Maly sa smeje a nam sa lespie cisti.

ada510
21. dec 2024

Žiadna pasta nieje podstatná vôbec ju extra netreba ak už tak menej penová ako Elmex alebo Jack a Jill... a zuby tak ci tak musíte čistiť vy a to aj do puberty minimálne docistovať a kontrolovať...niekedy dlhý boj ale je ľahšie bojovať s 2 ročným...😁👌 zubna sestra