maminky, obraciam sa na Vás s otázkou, či ste si niektorá prešli podobným problémom a ako to vo Vašom prípade dopadlo. Synčekovi chcú totiž v celkovej narkóze vytrhať celý vrchný rad a k tomu 4 spodné stoličky. Zákrok je naplánovaný na koniec februára. Veľmi sa však toho všetkého obávam, nielen narkózy, ale aj dôsledkov a zvažujem, že tam nepôjdeme. Náš pediater ma odhovára, aby sme tam nešli, že zúbky mu samé vypadnú, stomatológ ale zákrok odporúča. Chcela by som to riešiť menej drasticky, je mi drobca strašne ľúto. Mne teda nikdy zuby netrhali, ale viem si predstaviť, že bolesť po trhaní je veľká a to ak mu vytrhnú 16 zúbkov naraz... Máte s trhaním zúbkov u tak malého dieťatka skúsenosť aj vy?
jezis znie to strasne ano aky je dovod?
Zabudli ste napisat dovod ci je to fakt tak zle..ale ak jo nebolia tak by som asi trhat nedala.. ved mu vypadnu postupne same.. moj brasko mal s povlakom bolo to nepekne.. zibky vypadli a teraz ena nuna.. 🙂 ake neviem aky je dovod u vas..
@natalym keď bol malinký, dlhodobo užíval antibiotiká, následne mu oslabla sklovina a zúbky sa mu začali rozpadávať, jeden od druhého, vlastne celý vrch, spodné má krásne bielunké. Stomatológ mu najprv len navŕtal do predných jednotiek dierky, aby sa mu odtiaľ dostala von tekutina, tie má mŕtve. Ale šírilo sa to ďalej a už to je vlastne na všetkých vrchných zúbkoch. Stomatologička odporúča celkovú narkózu, aby sa infekcia nešírila potom na "dospelácke" zuby, oni to ambulantne nechcú riešiť, lebo dieťa v jeho veku nevie spolupracovať.
No ak su tak strasne odhnite, tak je tam riziko castych zapalov az otravy krvi, tam to zmysel ma. Rovnako hnisave loziska v ustach a stale prehltanie tohoto v potrave moze drazdit hltan a robit caste anginy, proste nezdravy chrup v ustach ostat nesmie. Urcite to stomatolog nepovedal len tak. Ak tomu nedoverujes, chod si k inemu lekarovi po druhy nazor, mozno je to mozne este v tej plnej narkoze nie vytrhat - ale poopravovat. Oni urcite nevytrhaju dietatu vsetky mliecne zubky len tak, ved nebude moct tri - styri roky poriadne jest. Antibiotikove injekcie lokalne do dasien a po prelieceni uspat a opravovat, co to pojde. Len vacsine zubarov sa s detmi presne ako pises - prplat moc nechce :(
@lenitta ak dieta nema njeaky subjektivny problem, tak by som ich s takym napadom poslala do prdele. Infekcia sa predsa musi dat riesit aj inak.
to urcite aj ineho lekara vyhladat a spytat sa na nazor.ved to budu ukrutne bolesti aj po narkoze a vsetko napuchnute atd.chudatko
@mamulienka30 veď práve, dr. v Martine mi hneď povedal, nech rátame s kašovitou stravou, kým nenarastú nové, ako doma nie je problém, v škôlke mu však osve variť nebudú ☹ A druhá vec, že je tam riziko, že cestičky, ktoré mliečne zúbky budujú pre dospelácke zuby tým pádom zrastú a je vysoká pravdepodobnosť, že narastú krivo, že nebudú mať miesto a pod. Ozaj stojím medzi dvoma kameňmi a neviem sa rozhodnúť, čo je lepšie ☹
ak ich má v takom stave, je lepšie dať ich preč...okrem toho mliečne zuby nemajú korene, s trhaním riadneho zuba sa to nedá porovnať a je to menšie riziko ako šíriaca sa infekcia
@lenitta aako pisali baby este sa poinformuj aj inde potom budes mat istotu ze robis spravnu vec a ze je to pre jeho dobro..
Bude mat problemy aj s rozpravanim...urcite skuste konzultaciu u ineho lekara. Tie zubky ho nebolia? Moze v pohode jest?
@maslenka47 oni chcú rtg snímok, avšak malý sa strašne bál, keď mu ho chceli urobiť, a všetko bolo rozmazané. Objednala som ho teraz znovu, možno keď tam budem s ním ja a nie manžel, bude sa dať urobiť . A potom nech podľa toho zvážia, či je akútne tak razantné riešenie. Keby sa aspoň zopár z nich dalo opraviť, preliečiť.. a nie hŕ, hneď vytrhať a hotovo ☹ V Martine ani rtg snímok nechceli, že oni sa nemajú čas s tým zapodievať, či sa niečo dá a či nedá. Malý len otvoril ústa a dr. hneď, že 14 zubov von ☹
ahoj....nechcem do toho kecať ale toto by som určite poriadne zvážila a dala by som aj na svoj šiesty zmysel ... trhať môžete hocikedy ale návrat neexistuje 😒
o takomto radikálnom riešení som ešte nepočula / iba pri dospelákoch / ....netvrdím že sa to nestáva.....ale
termín ti dajú aj ďalší .... 😉 choďte ešte k inému Dr.
Držím palce aby ste sa dobre rozhodli 🙂
Nasa ma tiez velke kazy hlavne na stolickach isli sme v nemecku len na zubne koli bolavej odlomenej stolicke po rengene bola zhrozena zubarka tiez celkova anesteza nas caka pretoze by ju to velmi bolelo a nevedeli by jej to hlbsie opravit a kanaliky by jej vraj zacali kazit dospelacke zuby takze tiez mam strach a dilemu co urobit kamoskinemu malemu spravili v narkoze na vyhnitych zubkoch korunky ani som si nevsimla ze ma toto spravene a to ma 3 roky tiez robene v nemecku tam sa takto predchadza kazeniu zubov v dospelosti
@lenitta objednaj sa do BA na Heydukovu, radsej si pocestovat, ako toto dietatu urobit len tak hala bala, ani snimok nemaju, vobec nevedia vlastne, v akom stave tie zuby su, och nemam rada takyto pristup, pre dieta je to obrovsky zasah do zivota :( Co sa da v narkoze vytrhnut, sa da casto aj opravit. Musia byt aj ine moznosti.
@anett9. Stoličky mliečne korene majú. Boli sme trhať a sama som bola zaskočená.
Bolia ho tie zubky? Ak nie tak ja by som asi trhať naraz Nedavala. Môj dlho bral spreje cez inhalator a k.tomu železo a antibiotiká. Zuby si to.odniesli. úplne žlté a akoby zvrchu drsne či poodlamovane. Ale.zubarka trhala len tie čo bolia. Dve stoličky a jeden predný. Predné 3ďalšie mu vypadli samé keď.mal 5rokov a pol roka bol bez predných zubkov.a bolo to dosť. Áno prvý týždeň bude.mať tvoj syncek bolesti. ale čo potom? Bude.dva.roky minimálne o.kasi? Nejde o varenie. Ale aj travenie sa mu môže pokaziť. Zleniviet. Bude sa.hanbiť rozprávať. .
Asi by som odmietla
@luciferkax nie nemusi papať kase, tie ďasna su tvrdé, aj bábätka, ktorým napr prvé zúbky vyjdú az po roku bastia všeličo a rodicia žasnú ako to bez zúbkov zvládnu ;)
Vytrhat je len krajne riesenie...mne tiez jeden lekar navrhol resekciu a druhy ju nepotreboval...urcite vyhladajte nejakeho odbornika
@lenitta U vas ide o dost komplexny problem (stomatolog, logoped, psycholog) s navrhovanym dost radikalnym riesenim. Skus sa este poradit aj s inymi stomatologmi (urcite to bude narocne, lebo zubar chce trhat a vrtat a nie vykecavat), ale u vas bude urcite aj iny nazor velmi dolezity. Napr.aj tu na MK je skupina Zdravotnici na MK a je tam aj zubarka, ktora robi s detmi, urcite bude mat ona sama nejaky nazor a mozno vam poradi aj nejakeho kolegu, ktory ma tiez skusenosti s detmi a bude mat na vas trosku viac casu, aspon na konzultaciu. Kazdopadne si ale myslim, ze kvalitny rtg snimok je uplny zaklad vsetkeho, ak nejde urobit normalne, mozno by mohol byt urobeny v nejakej sedacii ci az celkovej anesteze a potom zvolit dalsi postup. A urcite by som planovany zakrok konzultovala aj so psychologom.
@lenitta no v ziadnom pripade. Vytrhut VSETKY zuby je lajdactvo. Neverim tomu, ze kazdy jeden zub je v zufalom stave. Neexistuje. Na tvojom mieste idem za dalsimi zubarmi ktori maju vyborne referencie, poviem dopredu co sa deje a ci by vedeli pomoct. A urcite okrem statnych aj sukromnych
Na tvojom mieste dam spravit podrobny RTG ktore zuby sa zachranit daju. Stolickam sa daju urcite spravit korene a na to nastavit bielu plombu vytvarovanu do zubu - bez korunky Samozrejme nebude moct hryzt orechy - ale ja som mala bez korunky bielu plombu 5 rokov a nebol problem. Dalsie zuby by som nechala osetrit normalne a nastavit bielou plombou co to ide. Urcite tam ma zuby ktore sa daju pouzit a opravit.
To co som ti napisala ti dokaze spravit sukromny zubar - urcite nie statny. A nebude to lacne. Podla mna na 2-3x v celkovej narkoze by mozno bolo mozne chup ako tak dat dohromady. Ale ja by som pouzila vsetky mozne prostriedky informacne, zdravotne, financne aby som si bola ista, ze vytrhnut vsetky je posledna mozna sanca.
@lenitta a má všetky úplne odhnite? Lebo môj a dva roky a bral po operáciách profylakticke ATB a tiež sa mu "chytili" vrchné zubky.dvojky sa rozpadli,no keby som skôr našla zubárka ku ktorej chodí tak by ich mal..prišli sme,videla problém že sú chytené stoličky tak vyvrtala a zaplombovala.s dvojka nič nerobila je to mŕtvy zúbok,aké nie sú čierne,normálne biele,ale rozpadnute jedna dvojka je aj vyvrtana.A keď som sa jej pytala na trhanie,tak povedala ze to je úplne ale úplne posledná možnosť.tvoj ma 3,5 roka,teraz aby bol do cca 6 rokov úplne bez zubov?
@kittykat22 my práve chodíme k súkromníkovi, celá rodina. Štátny mi tak dokazil zuby, že až. S týmto som spokojná, až na ten problém, ktorý riešim so synom. 20.1. máme termín na ten röntgen, tak dúfam, že sa snímky podaria. Už som počula aj o nejakých džúsoch s oblbovákmi, čo dieťa vypije a potom sa s ním dá robiť. To mi v ambulancii nikto nespomínal, tak sa skúsim aj na to popýtať. Veď ak sa mu dá pomôcť aj inak, je mi jedno, čo to bude stáť, len aby mu to nevytrhali, bobatenku ☹
Ako píše @kittykat22 štátny zubár sa tym zaoberať nechce,aj ja keby som skôr išla k súkromnej mohol malý tie dvojky mať ešte.lebo svojej som sa pytala a ona ze co? Opravovať mliečne Zubky?však mu to vypadne
A DôVOD JE AKý ?