Ahojte, chystam sa ist s 2 rocnym prvykrat k zubarovi, ale rozmyslam, ci to ma vlastne zmysel - pred par dnami u doktora, ktory sa syna ani nedotkol, syn dostal taky zachvat placu, ze som zostala uplne bez slov, chytil sa ma ako kliest a len reval a reval a snazil sa po mne vyskriabat niekde prec. Revat zacal uz ked som ho zacala vyzliekat, ked este doktor sa k nam ani nepriblizil. Predtym som mu povedala, ze sa doktor na neho iba pozrie, nebude ho chytat. Su zubari na taketo daco zvyknuti a budu sa mu vobec vediet pozriet do ust?
Urcite je to dolezite, dieta si zvykne chodit na preventivky a lekari si poradia.. ak na prvykrat aj neotvori usta, aspon si vytvori navyk
po prve nechapem preco dietatu klames, lekar je na to aby dieta vysetril a nie naivne presviedcat dieta ze sa ho nebude chytat...
a k teme... my sme s detmi chodili od 1r. na rukach do ordinacie, drz na rukach pozrela dietatu do ust prstom skontrolovala zubky a kolko vedela tolko pozrela ak dieta extremne neprotestovalo, nic nasilu sa nerobilo do kresla sa nemuselo ist ak to dieta nedalo. pouci ta ako sa starat o chrup dietata a ides domov
Našim sa strasne paci to kreslo. Vždy ich zubár najskôr povozi hore dole a až potom otvárajú ústa 🙈
Určite chod, aj keď neotvorí ústa aspoň sa zoznámi s prostredím a časom určite pristúpi aj na vyšetrenie.
Tiež som bola s malou na preventívnej už v roku,s prvými zúbkami ..jemne jej zubárka pozrela do pusy,zapísala ,ktoré zúbky sú prerezane .Nič sa nerobilo nasilu.Aj teraz,v októbri idem znova so všetkými deťmi.Tuez už mala dva ,je rozumnejšia,možno nebude chcieť spolupracovať ,ale uvidí nás ,že chodíme aj my a postupne si na to privykne .
Ako píšeš , že malý reve aj u lekára ..moja reve ,keď vidí lieky a čo jej ich teraz nedám keď je chorá ? Teraz plače každý deň dvakrát ,lebo berieme antibiotiká a je to pre ňu oveľa väčší stres ,ako bola zubárka .
@kacena4 odkial si zobrala, ze som mu klamala? Napisala som, ze doktor sa ho ani nedotkol a to som predtym povedala aj synovi.
Chodime od 2rokov 2x rocne. S lekarmi problemy nema.vzdy som jej vravela co bude , aj ze to moze boliet (ocko napr) nikdy som neklamala.
Ked sme boli 1x u zubara vysetril ju v cakarni asi po 5min zoznamovacke.
2x nechcela ist do kresla ,sedela na zemi,on si sadol k nej a tak jej pozrel do ust.
Na 3x klaplo aj kreslo.
Poslednych 2x jej uz aj fukaju tym fukacom nech je nieco noveho.
Zamna je zubar dolezity ,ja som mala zle zuby a strach zo zubara ,prajem si aby to u malej tak nebolo🙏🏻🙏🏻🙏🏻
@mamkalentedkova vdaka za skusenost, co mam cakat na prvej navsteve.
A nejde mi o to, ze maly reve a preto snnim nepojdem, ale bala som sa, ze tak nespolupracujuce dieta rovno otocia a poslu domov. Ale tak snad to tak nebude.
Dobry zubar vie ako pracovat s detmi. Vobec nemusi pri prvej navsteve aj vysetrit chrup, staci, ze sa zoznami s prostredim. Nas zubar najprv nazorne ukazal na mne, co sa bude diat, este ma aj povozil v kresle a to maleho zaujalo. Prva navsteva bola len o vozeni v kresle, ukazovani vybavenia. Za odmenu bola hracka. Usta otvoril az na druhej s tym, ze najprv ho povozia v kresle a potom zubar spocita zuby. Za spocitane zuby dostal zubnu pastu. A teda nas zubar dokaze kecat a kecat a odputat pozornost neskutocne, aj zub si dal opravit.
"Predtym som mu povedala, ze sa doktor na neho iba pozrie, nebude ho chytat." sama si to napisala, ci zle citam s porozumenim?
@kacena4 ale ved doktor ho ani nechytal
@viestta vdaka 🙂
Prva prehliadka lekar Adam v BA - poukazovali mu, prihovarali sa mu, potom som si lahla s nim na kreslo, chytila mu ruky a nohy do zveraku. Sestricka mu drzala celo a lekar mu otvoril usta a prezrel zuby. Jasne ze reval jak tur ale nezaplatila som za vstupnu prehliadku aby ho vozili na kresle ale aby mu zuby pozreli. Na konci si vybral z misky 2 hracky a zacal sa s nimi hrat. Prestal plakat. Teraz ho idem objednat znova. 2,5 rocny vzdor jak hovado ale je mi jedno. Nech si poreve. 💁♀️😀
Sú nato aj kurzy pre zubárov ako pracovať s detskými pacientmi, moja bola a je to super ,zahovori ho rozprávkou o zubožrutovi , rozpráva ,ani nevie že sa plombuje..hlavne vraj nikdy nehovoriť že vŕtať sa ide ,to si dieťa vie spojiť s hrôzostrašnym príbehom 🙃 ale prva návšteva,je len o zoznámení a prostredím čím skôr tým lepšie , samozrejme pochváliť a nejaká odmena motivuje a bude sa tešiť nabudúce
@basulaak jasnačka keď si zaplatila nech je aspoň trauma..
@victory7897 tak deti ani neockujme. Ved je to trauma.
@basulaak aspoň máš pripravenu výhovorku.
Dcéra chodila k lekárom aj so mnou, počkala u zubára, praktického, nebola teda prekvapená ze ide. Prvý krát sa jej v kresle nepáčilo usta nwotvorila, ďalšej zubárke o rok a pol áno a dokonca išla na dentálna hygienu. popravde nechodila som a nou k zubárke veľa q zbytočne. Od predškolskej až začala chodiť raz za polrok.
@tani777 nemám paniku, nebojím sa zubárov. Aj pol dna by som tam sedela. Ako decko ma 4 dospeli držali v kresle. Čiže nemyslím ze je to prístupom.
Ja mam iny nazor. Podla mna to zbytocne je. Ja som tak male deti parkrat zobrala so sebou mojej zubarke ked som isla ja (aj s doprovodom), cakali, pozerali sa, sadli si na kreslo, vysvetlovali sme. Okrem toho sme pozerali videa, fotky, pesnicky, takze informacie dostavali. Realne k zubarke som ich vsak zobrala az vtedy, kedy dokazali pochopit o co ide a dokazali sediet a spolupracovat. U oboch to bolo nieco tesne po 2,5 roku. Obaja uz v tom veku krasne chapali, takze bez problemov sadli, otvorili usta a nechali sa vysetrit. Doteraz sa zubara neboja, nemaju s tym vobec problem a to starsi uz mal aj nejake kazy. Nezmeskali nic, zubky mali pekne, prvy kaz sa objavil u stardieho syna az ked mal 5. Ano, mozno ze moze mat uz sj to dvojrocne dieta kaz a bolo by dibre ho podchytit, pravda vsak je, ze pri revucim metajucim sa dietati to aj tak nema zubarka sancu zistit, akurat sa dietatu vytvori dobra averzia, ktora sa bude tahat potom cely zivot. To, aby sa zoznamil s prostredim sa da aj inak. Ja by som radsej este par mesiacov pockala, komunikovala s nim o tom a potom isla v klude
@autorka ak je zubár/zubárka normálni/a nebude dieťa nútiť nasilu..ukáže mu nástroje ,prihovorí sa ..povysávetluje tebe ako sa starať dieťatku o chrup a podobne 😊.Moji , našťastie,ani jeden nemali u zubára problém,a to mali starší plombované už aj mliečne zúbky a vždy to super zvládli 😉
Všetky chodili hneď od začiatku so mnou a je to pre nich bežná vec .Ale som sama zvedavá ,čo bude teraz s dvojročnou 🤣.
Ale tak v sobotu sme boli na pohotovosti ,nechala sa krásne vyšetriť ,ešte s nimi aj porozprávala 🤣🤣🤣
Skús ísť do kresla najprv ty .Uvidí ,že je to v poriadku .Ja mávam malú potom u seba na rukách ,spolu sadneme do kresla a pozrie jej zúbky .Ale ozaj záleží od zubára ,lebo ,počula som už o kadejakých ..
Držím palce 🍀
Nájdi si zubára, ktorý to vie aj s deťmi. Nepočúvaj rady, že treba neskôr. Rodič nie je zubár, aby videl, či je všetko v poriadku. Poučí ťa o ústnej hygiene, čo škodí zúbkom, ak máš otázky,tak si ich kľudne napíš.
Máš možnosť mat dieťa na sebe a tak spraviť prehliadku. Možnosti sú vždy. Žiaľ nie každé dieťa spolupracuje-treba aj s tým rátať... držím palce
So vsetkymi detmi chodim od 1,5 roka k zubarovi a sa neboja na rozdiel odo mna. Zubarka mu poukazuje nastroje povozi v kresle dovoli fukat.al bude vediet na dieta dieta tie usta otvori neboj
Dakujem vam za prispevky a rady
MUDr. Drac na Bielej
ahoj tak detsky zubar je zvyknuti na to ze neotvoria usta vedia ako na nich
ja chodim s malym od 1 roka k zubarke , prva prehliadka je taka zoznamovacia a casom si dieta zvykne