2,5 ročný syn má pokazené zúbky

akamila
14. mar 2015

Dcera ma len 2 a pol a mame problemy so zubami. Myslim ze je to z nocneho kojenia, vzdy sme mali velke problemy so spanim a stale sa budila v noci, takisto bol problem s ekzemom a hroznym svrbenim v noci a kojenie bolo jedine co ju ukludnilo aby mohla zaspat. O zubky sa starame az prehname, robim co mozem, ale co je pokazene sa uz velmi neda zachranit a tak sa trapime s tym. Nove 2 rocne stolciky su krasne zatial, takisto spodne zubky okrem 1 rocnych stoliciek su zdrave.

Jedna horna stolicka ma teraz zapal, napuchlo dasno a je cervene, a aj dostala teplotu. Boli sme u 4 zubarov od kedy sa to stalo. My zijeme v USA a tu sa to riesi velmi agresivne, takze namiesto toho aby riesili tuto situaciu tohto zapaleneho zubka, vsetci jej hned robili prehliadku vsetkych zubkov a zhodntili ze kedze je tam toho viac (i ked jej tie ostatne nerobia problemy momentalne) treba naplanovat narkozu a robit vsetko naraz (aj co netreba, doslovne). Moja dcera je velmi hystericka, kazda navsteva zubara je velmi stresujuca a treba ju drzat kym ona krici, kope, place, prosi, no hrozne. Narkozy sa bojim, je to dost pre take male dieta, len koli zubkom. Tiez nechcem aby jej toho tolko porobili, niektore zubky mozno vydrzia. Najradsej by som jej dala vytrhnut len tu stolicku co ma napuchnutu ale je hrozne hystericka a ziaden zubar to nechce takto robit, a i keby by som nasla niekoho kto by to spravil, ako sa to da ked je taka hysterka?

Zaujima ma ci niekto mal taky isty problem, co pocujem zubari na Slovensku to riesia ovela menej agresivne a casto nechaju zubky tak ked nebolia, kym nevypadnu. Dcere teplota klesla po jednom dni ale za tyzden sa vratila tak sme ju dali na antibiotika, zabrali hned a teplotu uz nema. Zubok je stale spuchnuty ale lepsi myslim (druhy den antibiotik). Momentalne mame planovat narkozu, trva to asi mesiac naplanovat, ale ja sa toho desim a len placem ze takto sme dopadli a hladam ine riesenia. Chcu jej vytrhnut nielen tu stolicku ale aj ine zubky, kazdy zubar trochu iny nazor, ale trhali by jej aspon 2 stolicky a 2-3 predne horne (niektori dokonca chcu vsetky 4 vytiahnut, 2 ma pokazene, 1 ma zlomeny ked spadla a 1 ma zdravy ale vraj lepsie ziaden ako len 1 tam nechat co sa mi zda totalna blbost). Aku mate skusenosti? Je to nebezpecne nechat pokazene zubky tak? Moze to ovplynvit jej druhe zuby? A ked zubok by odpuchol po antibiotikach, treba stale trhat, je to uz uplne stratene? A keby sme trhali, ako sa da okrem narkozy, davali ste injekciu takemu malemu decku, hlavne hysterickemu?

Dakujem za kazdu radu alebo skusenost s podobnou situaciou. Som z toho vsetkeho velmi nestastna a neviem sa s tym vyrovnat ze pojdeme na narkozu, a aj s tym ze strati tolko zubkov. 😢

akamila
autor
14. mar 2015

Preco sa zmenil nazov mojej diskusie? Ja som nenapisala 'Moj 2.5 syn ma pokazene zubky'. Ked som to tam dala, nazov bol iny, ved nemam ani syna.

kathawka
14. mar 2015

Ahoj. Dcerka je este malicka, nespoliehala by som sa na to, ze zubky "mozno vydrzia" ved posledne jej vyrastu az v 12-13rokoch! co je dost dlha doba...na to by som sa nespoliehala. kazdy aj maly kaz je u dietata chapany ako hlboky a rychlo postupuje. pritom zubok treba zachovat stoj co stoj, vytrhnutie je az posledna moznost.
ta narkoza pre nu nieje az taka zla volba, osetri sa vsetko naraz, bez stresu a traumy...alebo si najst ochotneho lekara a chodit najprv na motivacne navstevy-co cosi stoji, aby si zvykla na personal a prostredie, zacat s niecim malym- kefkovat zuby vrtackou (vrtacka bez vrtaka, len s kefkou), s odsavackou vysavat neporiadok...hrat sa doma s nafuknutou gumovou rukavicou, vo vani so striekackami....ked to nepojde tak sa liekmi trosku "utlmi" alebo ak extrem tak "prispi"
pokazene zubky sa nechaju tak,len ked uz nieje mozne ich osetrit,je v nich velka diera,chyba nerv...to uz je len na rodicovi aby sa on staral a vyplachoval, cistil dieru, lebo ked sa zapcha moze sposobit bolesti a opuch 😉

inniak
17. mar 2015

@akamila ahoj, moja 3,5 ročná dcéra má tiež veľkú kazivosť zubov, už v 2,5roku mala 6 kazov a to pila len vodu, dovtedy žiadne sladkosti a kojila som ju do 2,5r. Zubári mi povedali že buď z kojenia, alebo môjho brania antibiotik počas tehotenstva a jednoducho aj z génov. Teraz ako 3,5r. jej opravovali 8 kazov, menila som aj zubarku, vyše pol roka som ju nevedela dostat k zubarke, hned ako sme vosli do ambulacie uz bol plač. Povedali nam ze bez nejakých "oblbovákov" typu Diazepam, Lexaurin nám ju neurobia. Osobne by som do narkózy nešla, iba v najnevyhnutnejšom a akútnom prípade, možno je to práve tvoj, ked je tam ten zápal... Ja som to nechala tak, časom sme zmenili zubarku, (medzitym je aj mala uz rozumnejsia) a aj ked s plačom nakoniec si postupne tie zuby dala urobit (zakaždým sme od zubárky išli do hračkarstva jej nieco kúpiť). Lekárka nám povedala že má pokazené aj predné zúbky, ale že tie nezvyknú bolieť a aj tak prvé vypadnú, takže to neriešila. Ostatné má opravené a na kontrolu ideme až v lete. Som rada že sme nemuseli do nej tie oblbovacie lieky pchať... Držím ti palce, nech to dobre dopadne.

akamila
autor
28. mar 2015

@inniak Ja som nebrala ziadne antibiotika pocas tehotenstva. Ja si stale myslim ze je to z kojenia v noci, velmi vela som si citala o tejto teme a citala prihody mozno stoviek deti v dcerynom veku s pokazenymi zubkami a fakt kazde jedno malo len jedinu vec spolocnu, a to ze boli kojene v noci do 2-3 rokov. Pravda je ze nie vsetky deti co su kojene v noci maju pokazene zubky, niektore su jednoducho odolne voci kazom i ked piju mliecko v noci, ale zase na druhej strane nenasla som skoro ziadnu maminu co pisala o tychto problemoch co nespomenula ze kojil v noci dlho, takze mi to fakt dava zmysel ze to je z toho.
Ja tiez dufam ze nejako vydrzime kym bude starsia a rozumnejsia a bude sa dat nieco spravit aj bez liekov. Do narkozy fakt nechcem a urobim vsetko pre to aby sme sa tomu vyhli. Nastastie ten zapal sa nam zahojil, len neviem ci sa to vrati, moze sa kedze ten zubok je uz taky nanic. Potom by som jej skusila dat navrtat dierku, len neviem ci nam to tu niekto spravi, kedze tu sa to nerobi, tu hned vytrhnut a pod narkozou. Ak dierka nepomoze tak potom vytrhnut ale nie pod narkozou, len tak ambulantne, i ked neviem si to predstavit kedze dcera strasne vystraja len ked chcu sa jej na to pozriet, keby jej trhali to by bol hrozny stres pre nu aj pre mna. Snad vydrzime kym bude trosku starsia a bude sa ju dat podplatit s hracou ako vy 🙂
Inac predne zubky tiez mozu boliet, dcere sa odlomil jeden predny zubok (spdla), a i ked neboli ju ked neje ale nemoze kusat do velmi tvrdych veci lebo potom boli, chlebik a take makke moze ale jablko uz nie. Ale snad s tym este par rokov vydrzime, tvrde veco ako jablko jej krajam na kusky 🙂

akamila
autor
28. mar 2015

@kathawka No oni jej tie zubky co ma pokazene aj tak chcu vytrhnut, takze ani nie osetrit len ich dat von. Boli sme u niekolkych zubarov a kazdy mal iny nazor ze ktore vytrhnut a ktore opravit ale vacsina jej chceli trhat aspon niekolko. A mne sa zda ze mozu zubky vydrzat, i ked pokazene, a lepsie take ako ma nez by mala tolko stratit uz teraz v tomto veku a mat tam prazdne miesto. A horne predne musia vydrzat uz len 2-3 roky, a myslim ze mozno vydrzia, oni jej chceli hned trhat aj tie predne a nemyslim ze je to opodstatnene. Na SK by jej to urcite nechali tak, podla toho co citam. Momentalne sme sa rozdholi proti narkoze, ja som to nemohla prijat ako riesenie a citim ulavu ked sme sa rozhodli ze to nie je momentalne potrebne. Tak len dufam ze ten zapal sa nam nevrati, lebo potom neviem co dalej.

kathawka
2. apr 2015

tak si vezmi ze trvale jej zacnu rast najprva predne rezaky a posledne stolicky a to az okolo 6roku, mozno trosku skor. ako sa potom napapa a ine veci...ak je to uz zapalene, ,zapacha jej z ust- tak sa to vsetko kazi. ak su dasienka opuchnute,leaebo su tam akoby biele vyrazky, uz je tam hnis, alebo ak ma zub uz dieru a je v nej hnis tak uz velmi nic neurobite, vtedy tu uz len vytrhnut.nemyslim ze treba cakat kym sa to zapali, to sa kedykolvek moze, bude ju to boliet,moze opuchnut.,,...hej nocne kojenie je v tomto TOP, aj sledene cajiky,dzusiky a vsetko ochutene vo flasi co dieta dlho cmule......mliecny zubok je take voditko pre trvaly zub, ukazuje mu cestu kade ma ist a drzi mu miesto, ktore mu bude neskor patrit.
skuste sa doma hrat na zubarov 🙂 ,kup gumene rukavice, striekacky bez ihly do vanicky, oblec si bielu koselu..tak ako inak
striedanie lekarov malej nepomoze, len ju to viac stresuje.najdite si jedneho co sa rozumie a zdiela aspon z casti vas nazor, alebo to dokaze "ukocikovat" a najst riesenie.a chodte k nemu aj raz do tyzdna nech si mala zvyka-motivacne navstevy, lekar by mal byt ochotny, teda mohol by byt, sice co viem motivacne navstevy byvaju aj spoplatnene, no tam neviem ako k tomu pristupuju a musis byt malej oporou,nekricat na nu ani ju neutesovat ani neplakat,nelutovat ani nic ine extremne, ber to ako beznu vec- "ideme ku kamaratke sa pohrat"

kathawka
2. apr 2015

jeej ja sa opakujem...musim po sebe citat 😀 😀 😀

janickacrazy
2. apr 2015

@akamila Ja by som jej dala vytrhnúť len ten jeden opuchnutý zúbok, ved ten doktor jej nemože vytrhnúť viac, pokiaľ s tým nebudete súhlasiť. Tá narkoza podľa mna nie je taká strašná, neviem prečo sa jej tak bojíš, pre malú to bude určite lepšie ako ked jej ho budú trhať nasilu, ved to bolí aj dospelého človeka dosť. Ostatné zuby treba len ošetriť prípadne zaplombovať, načo hned trhať? Moj syn mal narkozu už 4krát, ked bol malý, nie kvôli zubom, ale iným zákrokom a zvládal to vždy veľmi dobre, už na druhý den chcel behať po izbe. Deti to zvládajú lepšie ako dospelí. Ja som tiež mala opuchnutý zub a príšerne to bolelo veru, takže ja by som ho dala čím skor vonku.

le4
2. apr 2015

ahoj, ja cinnost US zubarov trosku sledujem len tak cez internet, zaujima ma zubarina/ortodoncia, a zda sa mi, aj ked nie som ziaden odbornik, ze su strasne na prachy a vsetko riesia ako masiari, vytrhat zuby a vypytat si plno $$ za prazdne usta..., ziadne dokladne primerane riesenie problemov, za co ich aj zopar podla mna cestnejsich zubarov na internete otvorene kritizuje. no tazko povedat, co s dcerkou, ale asi by som sla k zubarovi, ktory ma najkonzervativnejsi pristup z nich vsetkych... ale zapal spojenys teplotou podla mna treba rychlo riesit... ten zubok vytrhnut. my 2 cents... drzim palce 🙂.

kathawka
2. apr 2015

jo jo, ta orto liecba bude u nej asi naisto, ked sa to tak zbytocne radikalne pretrha 😖

akamila
autor
2. apr 2015

@kathawka Ten zapal sa zahojil, teraz to nema zapalene ani hnis tam nema. Z ust jej vobec nezapacha, ani jej nikdy pretym. Viem, ze sa ten zapal moze ale vratit. My sme ju dost pripravovali na zubara, aj sa hrajkame, ona je hrozny bojko, nic nepomoze, ine deti sa da ale ona je fakt velmi bojazliva, a nic ju neukludni ked ideme. Tyzdenne navstevy by tu nikto nerobil zadarmo, za kazdu minuktu sa plati, raz sme isli k jednej zubarke a dcera robila taky cirkus ze vobec sa nam nepodarilo ju presvedcit otvorit usta (ani nasilu), boli sme tam mozno 10 minut, odisli bez toho aby sa jej na zubok pozrela, ale aj tak nas zauctovala $150, len za ten cas, par minut. Poistka tiez nam nepreplaca tolko navstev, tym ze sme boli u viacerych zubarov, nepreplatia tolko navstev a tak to vsetko ide z vrecka. Takze tyzdenne navstevy by vyslo pekne draho. A ani by sa mi nechcelo tak casto chodit 🙂
Chcem sa vyhnut strojceku, preto sa chcem vyhnut trhaniu (mozno jeden ak treba ale nie tolko, neverim ze treba tolko trhat). Nam jeden zubar povedal ze ma peknu siroku celust, ze by nemala mat problem s kryvimi zubkami ani ked jej teraz vytrhneme. To bol ale len jeho nazor, nikdy nevies, ako by ju to ovplyvnilo keby bola tolko rokov bez zubov.

akamila
autor
2. apr 2015

@le4 Dakujem! Ano, mas parvdu, je to tu velky biznis! Verim ze vela sa robi len pre peniaze, a nie co je najlspsie pre to decko. Vela zubarom neverim, casto robia aj to co netreba. Mame jedneho konzervativnejsieho, je dost daleko tak je to celodenny vylet, ale stoji to za to.

stepanka274
2. apr 2015

@akamila tiez som syna kojila, ale len pol roka, pokazili sa mu presne tie tvojej dcerke, cize najma horne, zubarka povedala ze sa to netrha, ked mal asi 4 roky tak mu tiez opuchlo dasno, zubarka nam to vycistila, vyvrtala a musela som cistit a vyberat necistoty. Potom mu vsetky pekne povypadavali. A narastli mu pekne vsetky bez problemov. Skus si zuhnat propolisovu tinkturu, namoc do nej vatovu tycinky a potieraj dasnox je to vyborna lieciva dezinfekcia.

sheila72
2. apr 2015

Moja dcérka má 2 roky a takisto má pokazené takmer všetky zuby, niektoré jej už vyšli také s narušenou sklovinou. Vraj to má zo železa, ja som brala v tehu fe aj antibiotiká a ona brala maltofer rok. Ale tiež bola dlho kojená. Sladíme len steviou takže zo sladkostí to nemá. Zuby umývame od prvého, teda asi od roka. Ale čím ďalej tým viac sa jej to šíri. Nám lekári odporučili to nechať tak, kým nevypadnú, prípadne dať predné vytrhnúť okolo 5.roka a stoličky sa budú robiť vo vyššom veku. Pri opuchoch obklady. My jej to dávame zatiaľ fluoridovať, inak je pravda, že tu to nebýva časté aby sa robili zuby tak malým deťom a ešte v narkóze, ale je to možné.

ywca222
2. apr 2015

Ahoj.Vies co,my sme mali,teda este stale mame podobny problem.Moj maly mal rok aj pol ked sme sli v nemecku k zubarovi,lebo mal na niekolkych zubkoch kazy... no a to iste co u vas.. dame ho do narkozy... to treba spravit.... no,zdalo sa mi to prehnane... sli sme k zubarke na sk... ta vravela,ze by to nehnala az tam... ze proste bude to mat tazsie.. postupne sa budu zapalovat a pojdu von ,co sa aj deje,dnes ma 5,5 a 4 zubky vonku,sli vlastne naraz... ked mal asi 3 roky... no tak sa trapime,a tesime na nove... No neviem,mozno ma tu mamy roka ukamenujumze som mu to mala dat spravit.. je to tazke rozhodnutie... ale narkoza ,pre zuby ktore vlastne uz teraz postupne pojdu prec...Ja som proti. no a preco sa kazia? tazko povedat.. kojenie,cumel,flasa...... mozno... tazko povedat... niektore deti proste maju pokazene mliecne zubky.. V nemecku su uplny extremisti... jednej kamoske povedala zubarka ze malej musi umyvat zuby aj v noci po kojeni 🙂 Drzte sa.

snezienka12
2. apr 2015

Ahoj, môj malý mal kedysi tiez velmi pokazené zúbky, bolo to dávno /dnes má 15 r./, chceli sme mu ich dať opraviť alebo vytrhnúť ale robil strašný cirkus, doslova zubára hrýzol do prstov... tuším že mal vtedy zo 4 rôčky. Tak sme našli dobrú súkromnú ambulanciu, v narkóze mu vytrhli čo sa nedalo zachrániť, ostatné mu opravili. ďasienka po vytrhnutých zuboch mu rovno zašili, takže žiadne zdĺhavé hojenie čoho som sa bála, nemal žiadne bolesti. Odvtedy má so zubami pokoj, toho roku mu zubár našiel odvtedy prvý a zatiaľ jediný kaz. Tiež som mala vtedy veľký strach ako to zvládne v narkóze a niekoľko zubov naraz ale bolo to jedno z najlepších rozhodnutí aké sme urobili. A tá narkóza u takýchto detí asi ani nebola silná, len sa nadýchal nejakého plynu a zaspal, po prebratí mu nebolo zle, len bol malátny.

akamila
autor
3. apr 2015

@stepanka274 Dakujem! Vzdy som velmi rada ked pocujem od mamiciek co maju starsie deti a mali rovnake problemy kedysi a vsetko dobre dopadlo. Velmi si ma potesila 🙂 Skusim pohladat ten propolis. Dik!

@sheila72 Pocula som ze to moze byt od zeleza, ale moja dcera nebrala. Ja som v tehotenstve brala multivitamin, isto mal aj zelezo, ale to beru vsetci, tak to nemyslim ze malo vplyv. Myslim ze nechat to tak a starat sa ako sa da je asi fakt najlepsia rada, momentalne aj my tak postupujeme, a uvidime ako dalej. Ake obklady vam odporucli?

@ywca222 Aj v Nemecku je to tak? Cudujem sa, ja som myslela ze len v USA, je to tu velky biznis. Ktosi raz spominal ze aj ine europske krajiny su konzervativne oproti USA v pristupe k mliecnym zubom. Tie 4 zubky vam same vypadli ci vam ich vytrhli ked za zapalili? Suhlasim s tym, ze narkoza pre mliecne zuby sa mi zda prehnana.

@snezienka12 To vam asi nerobili klasicku narkozu, bol to len taky oblbovak mozno? Neviem, aspon tak mi to pripada podla popisu. Tu to robia klasickou narkozou, musi sa to robit v nemocnici na operacnej sale, najskor sa davaju oblbovacie lieky potom myslim nieco do zily, trubka do hrdla atd...Da sa aj len s plynom, taky co ta len zrelaxuje, to sa da priamo v ambulancii a nie je az take silne, ale na to musi dieta spolupracovat, lebo sa treba nosom nadychat toho plynu niekolko minut. Moja v ziadnom pripade by to nespravila, pri svojej hysterii, takze to nie je dobra moznost pre nas (aspon teraz nie, ked bude starsia mozno bude spolupracovat).

@janickacrazy Strasna mozno nie je, ak to robis pre nejaky vazny dovod, ze fakt potrebuje dieta operaciu. Ale len koli mliecnym zubkom sa mi to zda zbytocne riziko. A riziko tam je, o tom nie je pochyb, hlavne prvy krat, lebo su ludia ktory mozu mat zlu reakciu a zastavit sa im srdce, a dopredu to nikdy nevies, kto ma na to nachylnost. Jedna moja znama zomrela pod narkozou, zastavilo sa jej srdce a upadla do komy, neskor umrela. A to chudera sla ;en na hlupy kozmeticky zakrok, uplna zbytocnost. Takze to riziko podstupit len tak ked nejde o nic vazne nie je sranda. Proste nikdy nevies, ako kto zareaguje, nemalo by sa to brat na lahku vahu a fakt len v najhnutnejsich pripadoch, a ja sa toho rizika bojim. Asi pred rokom jedno 3 rocne dievcatko tu v USA umrelo tiez pri zubarskom zakroku, to jej dali len nejake oblbovaky, nie narkoza, len v ambulancii, ale prehnali to a mozno jej dali vela, neviem presne, ale taky druh liekov spomaluje dychanie a je tam riziko. Dost sa ma ta prihoda dotkla, hrozne smutne ze take male dietatko zomrelo len koli tomu ze jej chceli robit nejaky zakror (co vraj nebol ani tak nutny, myslim jej robili korunky a root canal), ostala mi ta prihoda v pamati lebo som to pocula prave v case ked sme zacinali mat problemy so zubkami. I ked malinka sanca, ale je tam, ze sa nieco stane. Ak netreba, tak naco riskovat.

hameeda
3. apr 2015

@akamila :nečítala som odpovede ale ja poviem za seba moja dcera mala ako 2 ročná vybité 4 predné zuby, od tých sa jej pokazilo 9 ďalších, ďakujem bohu že som bola vtedy v zahraničí a doktor jej urobil všetky zuby naraz pod narkozov, bolo to super, hodina v nemocnici, potom pol hodina plač a bolo všetko ok, neviem si predstaviť ako by som s malým deckom mala chodiť s každým jedným zubom, mne to príde oveľa agresívnejšie ako narkoza, dieťa potom bude mať panický strach zo zubára, pretože aj keď by ju ošetrili s plynom alebo čím, potom to bolieť bude a je rozdiel raz pol hodina a 9 krát 20 minút, a keď prišli sme na slovensko a tu ju videla stará zubárka ktorá už mala roky praxe musela ju poslať na rengen lebo nevedela ktoré zuby ma robené a ktoré nie, a povedala že tak perrfeknú robotu v živote nevidela, takže ja za seba ak by moje dieťa malo pokazené zuby a mala by som možnosť dať mu to spraviť v narkoze neváham ani minútu, a je mi veľmi ľúto že na slovensku sú zubári sto rokov za opicami, nehovorím že všetci ale večšina určite, tak môj názor a skúsenosť

sheila72
3. apr 2015

@akamila Len obyčajné studené oblkady....ja neviem, ale tu všetci zubári tvrdia, že keď sa dajú mliečne moc skoro von tak trvalé môžu narásť krivo.

kathawka
12. apr 2015

Vies co,kludne jej taj vytrhat vsetky zubky co maju uz dost viditelnu dieru, dieta zbavis infekcie a mozych problemov zdravotnych,detom vsetko ide rychlejsie,aby jej to neposkodilo.....u nas s rajskym plynom tusim nemoze zubar robit.deti sa mozu trosku pritlmit,hoci niesu pritmene a aj kricia,ale dolezite je ze si NIC nepamataju.celkova anesteza je drahsia no ked ide o tazky stav....podla mna chod dotoho asi radikalnejsie a vyhnes sa problemom v blizkej buducnosti,ze ju zubok zas bude boliet.nech je stastna, ty nie si v krci kedy to zas vybuchne.....a ano dieta by malo v tomto veku ist spat s vycistenymi zubkami!a cisti jej hoci aj na silu.musis to udrzat!nevadi ze place,robis to pre nu. 😉

janaff
22. apr 2015

Moja osobna skusenost, je ze zuby sa kazia hlavne od lepku. Ked je kaz na svete, da sa utlmit zapal vynechanim lepku a cukru samozrejme, aj bieleho aj hnedeho. Najlepsie je pri kazivosti pouzivat brezovy cukor / xilitol, su aj take zuvacky proti kazivosti zubov s tym cukrom.