18 mesačnej dcére som našla pravdepodobne kaz

katarina213
6. sep 2013

Baby prosim poradste mi, som naozaj nesakutocne nestastna,dnes po umyvani zubkov som pozerala pozornejsie malej na zubky kolko ich je vonku a prednych hornych zubkoch som si vsimla taku bledu skvrnku ako povlak,pomyslela som si ze sme zle umyli zubky tak som isla hned pre kefku a nanovo umyli ale skrvnka nemyzla,ked som presla nechtom ze to skusim co to je tak som objavila dierku. Som z toho nestastna ved predsa na kaz je dost skoro ( a to sme sa naozaj snazili zubky umyvat pravidelne) v pondelok rano chcem ist hned k zubarovy len sa bojim.........

awalancha3
6. sep 2013

no..... tzv medove zubky......... vacsinou je to ak sa na noc este dava nieco sladke na pitie, alebo sa v noci kojí..........je tu vela tem o tychto problemoch... drz sa, musis sa citit príšerne, drzim palce

evelynm
6. sep 2013

@katarina213 , verim, ze ta to trapi, ale nerob z toho horor, neboj sa, zubar ti poradi, co s tym. Davaj pozor na stravu a na hygienu tak, ako doteraz, vyvaruj sa nevhodnym potravinam - ale ved to urcite vies. Neboooj 🙂

maca_p
6. sep 2013

mojmu sa zacali kazit od 9 mesiacov. dnes ma vsetky horne pokazene, zubna sklovina je uplne v cudu... zaujimave, ze iba horne zuby. bola som u dvoch zubarov, povedali mi, ze je zbytocne trapit opravovanim zubov tak male dieta.
tak fcul si vyber... ono ani neviem, co by tam opravovali, ked sklovina sa pomaly vytraca. 😝

katarina213
autor
6. sep 2013

Ja som proti sladkostiam ale kamkolvek prideme alebo ktokolvek ku nam tak hned len sladkosti,vela krat som vysvetlovala ze radsej jogurt alebo ovocie ( ale neskoro placem mala som skor zakrocit prisnejsie ) ved nema kazdy den zasa sladkost a zubky pucujeme,cumlik nema od narodenia a pravda je ze pri zaspavani musi mat flasu v pusine,pit, a tak zaspi.... 😖 myslis ze zubar s tym dokaze nieco urobit? :(((

evelyin
6. sep 2013

@katarina213 mam uplne rovnaky problem. Moja dcera nema rada sladkosti a uz ma vrchnu dvojku vydrobenu,
normalne sa jej zubok straca ☹ a jednotka jej uz pomalicky hnedne. Tiez som z toho nestastna,
nasa zubarka tvrdi ze sa to neopravuje a neda sa nic robit okrem dokladneho cistenia ale ja sa s tym nemienim
zmierit, ved nez pojde do skolky, bude mat po zubkoch. A to cistime od prveho zubu..
Ale viem kde som urobilia chybu: kojila som ju na poziadanie aj v noci a po roku som jej zacala davat detske instantne caje. Mlieko pije dodnes dva krat denne, jogurty , syry, ovocie, zeleninka, masko - tieto veci papa najcastejsie a napriek tomu ze ma kvalitnu stravu sme takto dopadli. Zrusila som uz aj cez den sladke vody, pije len vodicku tak uvidime ako to bude pokracovat. Tiez to mame len na vrchnych zubkoch.
Aj ja uvitam kazdu radu co s tym: hladat zubara ktory opravuje a plombuje mliecne zubky alebo ako radi nasa zubarka
nechat taK ? 😅

katarina213
autor
6. sep 2013

@evelyin dve hodiny je tomu co som to zistila,a len placem a placem a stale mi tecie krv z nosa c som z toho taka hotova. Tie instantne caje mas na mysli granulovane? Ties jej ich davam,myslis ze by som mala prestat?kolko ma tvoja mala mesiacov? Dufam, ze nam v pondelok pomoze zubar,ak nie mna svihne..... Prve moje dieta,snazila som sa od zaciatku robit veci spravne a takto padame.... Bojim sa aby nesla uz do skolky bez zubkov.. ☹

katarina213
autor
6. sep 2013

@awalancha3 Dakujem za kazdu radu,caj idem vyliat a dam jej cistu Lucku,alebo poradte co jej mam davat pit? Chcem jej len dobre, ale mam obavu ze neviem kedy robim spravne ... ☹

hradnapani
6. sep 2013

baby, ja tomu nerozumiem. Kedysi sa kaslalo na cistenie zubov v takom nizkom veku a zuby sme nemali pokazene minimalne do skolky (okrem tych, co uzivali nadmerne atb). TEraz sa zuby cistia odusu a napriek tomu tolko problemov. Jedni sa dojcia aj v noci a problemy nemaju ziadne, dalsi sa tiez dojcia a maju problemy, jedni cistia a zuby v haji, dalsi su ok, dalsi necistia a nic sa nedeje... Jeden zubar povie kaslat na opravu, druhy opravi a tak dookola 🙄

hradnapani
6. sep 2013

@katarina213 nikdy nic nepokazis cistou vodou. Ja davam na pitie iba tu, lebo moje dieta robi neskutocny cirkus pri cisteni zubov, takze ich neviem vycistit poriadne. Tak ho aspon nalievam vodou, nech sa mu to preplachne a zatial ok a to ma vyse dva roky...
V granulovanych cajoch je cukor! mozno pod inym nazvom, ale je!

katarina213
autor
6. sep 2013

@maca_p ani nevies z coho sa mu pokazili tak skoro? Kolko ma teraz rokov? Ties sa bojim toho ze mi povie,ze sa s tym neda nic robit..... :( aspon niako zabranit rozsirovaniu ale ako? :(

eeffka
6. sep 2013

@katarina213 my sme mali to iste a mame to vyvrtane a zaplombovane, moja to ma z nocneho kojenia... ☹ bola som s nou na vrtanie pred 2t, trvalo to asi 15min obe predne jednotky, nebolelo len vrestala, tiez som z toho spatna... co uz. Zuby sucham nasilu ale cicka musi byt... 😒

katarina213
autor
6. sep 2013

@hradnapani ja tomu ties nerozumiem,presme tak prv to tak byvalo aj deti sa hreavasli na roli,v potoku ... Nic im nebolo,teraz same ciste prostredie a same choroby. Ale zasa som pocula ze dieta predsa potrebuje trochu cukru,v akej podobe jej ho mam dat?

katarina213
autor
6. sep 2013

@eeffka a kolko mamala rokov? Ked jej to plomboval tak ako jej budu rast zubky,nevypadne ta plomba?

martina1305
6. sep 2013

my sme sa dojcili 3 roky a 3 mesiace, aj v noci a nemame ani jeden zubny kaz...umyvame si zubky 2x denne, dlho sme si umyvali len 1x (vecer pred spanim), davame si preventivne tablety zo zeleneho caju (aby sa nam kaz netvoril) a sme ok.

domak2
6. sep 2013

@katarina213 podla mna moze byt problem v tom ze zaspava s flaskou v ustach, najma ak tam ma ten sladky caj , alebo aj UM. Pri MM je tam rozdiel ci uz v tom ako dieta saje aj v samotnom zlozeni mlieka. Skus ju naucit na poharik. A hlavne nestresuj tak strasne pre to. 🙂 Chod ku zubarovi a on uz ti poradi co s tym, na to tam je 😉 A este ak je to zubny kaz, tak ten je vlastne virus, casto ho matka sama prenesie svojmu dietatu, olizovanie cumla , lyzicky a podobne, ale pri tom co deti obzieraju naozaj nie je na pocudovanie, ze ho niekde chytia a nemusi to byt nicia vina. Za mna rada=zubar a uvidis na com ste 🙂

katarina213
autor
6. sep 2013

@eeffka radsej nech 15 minut place ako sa 6 rokov trapit :(

girlie_konik
6. sep 2013

@katarina213 - nic v zlom, ale neprehanas to trochu? Ze si "neskutocne nestastna" a "dve hodiny len places"? 😲
Neviem si predstavit, co budes robit, ak bude casom nedajboze iny, skutocny problem.. ved pojdes s malou k zubarovi a ten vam povie, co je treba robit a ako sa to bude dat najlepsie riesit..

uf, tiez cakam svoje prve dieta, ale taketo ked citam, tak sa mi rozum zastavuje..

katarina213
autor
6. sep 2013

@martina1305 tabletky zo zeleneho caju? O tom som este nepocula,ale ak to ma pomoct tak Dakujem za radu ,urcite sa na to budem informovat 🙂

hradnapani
6. sep 2013

@katarina213 uplne postaci cukor v jedlach, ktore su prirodzene bohate na cukry (ovocie, ale napriklad aj zemiaky ci cestoviny obsahuju prospesne sacharidy, a vraj to ludskemu telu uplne staci). Netreba doplnat bielym, hnedym cukrom ci glukozou alebo fruktozou, aj ked vyhnut sa im neda (najma v hotovych ci instantnych jedlach a napojoch), ale nejako plosne radsej nie, len prilezitostne.
u nas mame momentalne maniu, ze bez granka mi nezje ziadnu kasu, tak sa toho desim, ale uz ho zacinam klamat tym, ze mu davam polovicu granka a polovicu karoboveho prasku a planujem to uplne casom vymenit za ten karob - je to take kakaove a vyzivne. tak mozno aj toto je cesta.

reisi
6. sep 2013

Ahojte, mojmu synovi som nasla kaz pred dvomi mesiacmi. Syn nekonzumuje biely cukor, bielu muku, stravuje sa maximalne zdravo, pije len cistu vodu, konzumuje vela ovocia a zeleniny a zubky umyvame. Ale kazdu noc pil dva-krat nutrilon z flase , takze tak. Nutrilon uz v noci nepije asi 3 dni, predchadzal tomu nocny boj, bol velky zavislak. Zubar kaz opravovat nechce, kedze syn este nespolupracuje. Dcera pila nutrilon v noci do 3 rokov, kaz nemala....najhorsie je tak ci tak nocne nutrilovanie, resp. fasa v ustach, darmo pije cez obedne spanie ryzove mlieko, cukor je i tam.

katarina213
autor
6. sep 2013

@domak2 Dakujem za radu mame UM ale prejdem na kravske ( Samozrejme bez granka )

martina1305
6. sep 2013

zeleny caj obsahuje fluor, stari Cinania ho pouzivali na ustnu hygienu, ustnu dutinu si vyplachovali. lenze deti zväcsa nechcu pit nesladeny zeleny caj, takze my mame zeleny caj v tabletovej forme, okrem ucinkov na zubky, ma aj ine benefity, takze to mame take multibalenie...len tvoja dcerka je este malicka, asi by nevedela tie tabletky cmulat az do rozpustenia

martina1305
6. sep 2013
eeffka
6. sep 2013

@katarina213 mala presne 18,5mesiaca, takze ako vy, ja som v inej diskusii pisala ze som myslela ze je to plak, ze poultrazvukuje a pojdeme domov...tudle nudle, 2 kazy
zatial jej to drzi tak uvidime ale mam obavy ze 7r sa tie 2 zuby nedoziju

maca_p
6. sep 2013

@katarina213 ja osobne si myslim, ze je to ovlyvnene dojcenim. on bol totalne prisaty tusim furt... laktacne poradkyne moju teoriu vyvracaju na 100% 😖 ... ale ked je prisate dieta, tak podla mna spodne zuby ma zakryte jazykom a vrchne zuby mali staly kontakt s mm. i ked ony tvrdia, ze bradavka je v podstate vcucnuta, ale podla mna sa cez podnebie urcite kontaktuje so zubami.
ale zase podla mojej teorie, by museli mat vsetky dojcene deti pokazene zuby... tak neviem 😎 . alebo mal proste predispoziciu, moje zuby su tiez uz vsetky opravene. naozaj neviem.

eeffka
6. sep 2013

@reisi ani nasa nespolupracovala, sedela na mne, nohou som jej drzala nohy, jednou rukou ruky, druhou hlavu, sestricka c1 hlavu aby netocila doboku, sestricka 2 podavala a zubar makal 😀 , objednani sme boli po zaverecnej a mokri sme boli vsetci

katarina213
autor
6. sep 2013

@girlie_konik ties by som si to pomyslela,keby som nemala malu a citala to u niakej maminy ale odkedy ju mam tak mna to vnutorne maximalne zmenilo a bojim sa vsetkoho,viem ,ze pridu urcite tahsie zivotne skusky ( to s mojou labilnostou...no bude to velmi tazke) :( kazdopadne Dakujem za nazor a prajem vela zdravicka tebe aj babetku 🙂

girlie_konik
6. sep 2013

@katarina213 - uf, naozaj nic v zlom, ale ja pevne verim, ze takto reagovat nebudem.. dam vediet, ked to pride ;)
Tak vela stastia so zubkami 🙂

katarina213
autor
6. sep 2013

@hradnapani na granko nieje moja naucena,skor bude problem s navstevami,musim asa naucit dupnut a povedat dost...

reisi
6. sep 2013

@eeffka my mame teraz " pana zubara" sice najlepsieho aj najdrahsieho v meste ale za ten svet nechce opravovat zuby pod 3 roky. Takze hladam zubara , co sa znizi k tomuto ukonu. 😅