18-mesačná dcéra má takýto zúbok

betuska_2306
27. nov 2023

Ahojte, čo to môže byť? 18 mesačná dcéra má tento fľak na zúbku, hneď ako začal rásť. Stretli ste sa s tým? 12.12 idem so starším k zubárovi, skúsim ho poprosiť, či by sa nepozrel na zúbok aj jej. Môže sa jednať o kaz? Ďakujem

veronika_sk000
27. nov 2023

@betuska_2306 pripnem sa, u nas dost podobne, najskorsi termin u zubara som dostala az 8.1., moj je na bezmliecnej strave, tak som mala podozrenie na odvapnenu sklovinu 🤷 pytala som sa este cez znamosti a zubarka podla foto povedala, ze je to odvapnene, ale treba to pozriet nazivo, no nic moc sa s tym robit neda

betuska_2306
autor
27. nov 2023

@veronika_sk000 ja som veľmi zvedavá toho 12. či mi ju pozrú popri staršom, aspoň fotku skúsim ukázať. Ach, vždy som si dala na zuboch u detí záležať a akože celkom ma to mrzí, že to má takto a čo to bude obnášať 😕

anjelicek26
27. nov 2023

Pridala by som viac d-ka, nech sa vapnik lepsie do tych zubkov vstrebava... moj syn mal take, ked som flakala d-ko...

kika193
27. nov 2023

ak si to cistila od prveho okamihu, ako sa zub ukazal, a skvrna nie je pri dasne, tak je to vyvojova vada skloviny, toho je cela kopa... s tym sa neda nic moc robit, len naozaj poctivo cistit, lebo tato sklovina je nachylnejsia na vznik kazu. Treba pouzivat pastu s fluoridmi (koncentracia fluoridov 1000, napr elmex do 6 rokov, mnozstvom velkosti sosovice cistime vecer), pasta s xylitolom (protektivny ucinok proti kazu, napr jack n jill, toto strasne dobre chuti, tym si moj umyva zuby sam rano) a este pripravok tooth mousse obsahujuci hydroxyapatit (tym na zaver cistenia vecer natriem zuby).

veronika_sk000
27. nov 2023

@anjelicek26 a potom sa to nejako upravilo? a trvale zuby boli ok? ja som z toho na prasky

betuska_2306
autor
27. nov 2023

@anjelicek26 podávam devit. V lete som nedávala, teraz som znovu zaradila

anjelicek26
27. nov 2023

@veronika_sk000 tak flaky uz nezmizli...trvale ma v poriadku, ale to d-ko dostava kazdy bozi den, vratane leta... jemu z krvi potvrdili deficit a to bol jul vtedy 🙄

betuska_2306
autor
27. nov 2023

@kika193 áno, používam Elmex

betuska_2306
autor
27. nov 2023

@kika193 ďakujem za rady

nevenka
27. nov 2023

@anjelicek26 my neflakame a 2 to nemali a 2 to maju ...tak neviem, cim to je. Nasmu tretiemu, hned ako vysli zubky, odvapnene...a aj najmladsia 11 mesacna to ma.

anjelicek26
27. nov 2023

@nevenka zaujimave veru, u syna lekarka vravela, ze ma nejaku poruchu vstrebavania, ale on ma este iny geneticky defekt, tak asi jedno z druhym tretim... berie toho d-ka dospelacku davku a to ma 13... nastastie to na tie trvale zuby nemalo ziaden vplyv, nemal na nich jediny kazd, pekne su...

nevenka
27. nov 2023

@kika193 skusime aj toto veru aj my.

kika193
27. nov 2023

flaky sice nezmiznu, ale pri troche stastia aspon nebudu kazy. Trvaly chrup je uz omnoho odolnejsi a vyskyt poruchy skloviny je nizsi, tym sa treba utesit 🙂

pre uplnost diskusie este dodam, ze cistit iba jednozvazkovou kefkou popripade detskou sonickou kefkou, na medzizubne priestory medzizubnu kefku (moje dieta ma druhu najvacsiu a aj najvacsiu velkost, takze ziadne minipidi), pripadne na priestory medzi rezakmi navzajom a rezakom a ocnym staci floss pick). /Vsetky info pozbierane od mladych detskych zubarok na instagrame/

anavixy
28. nov 2023

Presne do bodky ako pise @kika193 👍🏻

jesenzima
28. nov 2023

@betuska_2306 môj má také, vraj to nie je kaz