1,5-ročná dcérka si nechce umývať zúbky

22. aug 2024

Ahojte.
Máme momentálne problem , že si dcerka nechce dať umyť zuby. Nebol s tým problém a zubky som jej čistila každý deň od prvého zúbka. Posledný mesiac mi kefku odtláča jazykom. Už neviem čo vyskúšať...
Pozerala som na kefku belli denti ale dam 20cku na kefku s ktorou si aj tak nebude umývať zuby noo neviem čo robiť...
Ďakujem za rady...

mojvlk
22. aug 2024

Možno treba nejakú zmenu, neviem ako umývate ale my sme zo začiatku umývali na posteli že ležal ... Bolo neskôr kriku a cirkusov. Tak sme prešli na schodik pred umývadlom, cirkus ustal ale zase ja som horšie videla čo umývam lebo chcel stať len smerom k zrkadlu, po pár mesiacoch zase cirkus teraz umývame vo vani večer alebo sedí pod umývadlom na tom schodíku.

A zuby nejdú ? Môže to byť len diskomfort, ja si vždy poviem radšej nech piští teraz chvíľu ako od bolesti.

ivik4
22. aug 2024

Neporadim Ti ale v tomto som bola nekompromisna rovnako ako s liekmi. Umyt a hotovo, nech si aj vresti kolko chce. Moja dobra kamaratka malemu neumyvala lebo ze plakal ,tak skoncil s ciernymi prednymi zubami. Dodnes s nim stale riesi zubara, pohotovost skrz tie zuby . Takze sa poucila

klip0
22. aug 2024

Umývala som aj keď nechcela. Držala som ju nasilu. Po druhých narodeninách to prešlo a už väčšinou otvorila ústa dobrovoľne

klip0
22. aug 2024

A hlavne tá belli denti ak myslíš ten oblúk, je absolútne nevhodná

janka_266
22. aug 2024

Jed a kefka pre dieťa, druha pre vás, dieťa si umýva prvé, potom nech si ľahne a umyjetw vy, aj s krokom, postupne si zvykne

pettom19
22. aug 2024

U nas to bolo tak, ze od zaciatku uplne v pohode, az mi to bolo divne. Po 1. narodeninach nastal obrat a uz rok umyvame zuby nasilu, vacsinou rano je problem, vecer si da umyt ako-tak, ale urcite netreba popustit aj za cenu, ze bude plac. Radsej nasilu ako potom riesit pokazene zuby.

anavixy
22. aug 2024

Nemyslim si, ze nejaka kefka to zmeni. Maximalne by som skusila sonicku Jack&Jill. Je to len obdobie. Moja si nechcela dat cistit uz zaciatku, teraz ma 2,5 roka a cistime uplne v pohode, az sama tomu neverim, pekne drzi, spolupracuje. Urcite sa to zasa raz zlepsi.

mikitilik29
22. aug 2024

Tiež sme mali také obdobie v tom veku. Musela som jej na silu umývať, dala som ju ľahnúť na zem a umývadlá som. Ta chvíľka umývania ju nezabila😃 teraz ma 2 roky a vpohode si dá umyť, niekedy už sama si pýta

akvi
22. aug 2024

Určite by som to nerobila nasilu, to vôbec nie je cesta. A umývanie zubov v tomto veku nie je až také dôležité, ako si ľudia myslia. Oveľa, oveľa dôležitejšie je, čo dieťa zje. To má podstatnejší vplyv na zdravie zubov. To si málokto uvedomuje. Daj jej kefku do ruky a nech si skúsi umývať sama. Jasné, že to nebude umývanie v pravom slova zmysle, ale možno prekonáš to obdobie, keď jej je to od teba nepríjemné. Nech ona skúsi umyť tebe, bude sa cítiť dôležito a možno ti potom ochotnejšie umožní, aby si jej umyla ty. Ono sa to raz zlomí, asi nepoznám dieťa, ktoré by si neprešlo týmto obdobím, že odmieta si nechať umyť zuby. Podľa mňa viac škody napáchaš, ak budeš dieťa násilím nútiť.

klip0
22. aug 2024

@akvi prosím ťa toto nieje o názore. Dovzdelaj sa a potom rad, píšeš blbosti

akvi
22. aug 2024

@klip0 dovzdelaj sa ty, mám o tom nacitane až až

pukina
22. aug 2024

@akvi kolko ludi poznas co ma nejaku traumu z umyvania zubov nasilu? lebo ja napriklad ani jedneho. ale naopak poznam prave vela takych, co maju traumu zo zubarov, ked im rodicia neumyvali zuby a nasledne ich cakalo kopa vrtania trhania a plombovania. nehovoriac o tom, ze stav mliecnych zubov ovplyvnuje aj to, v akom stave budu zuby trvale.

svokrinjazykmonika
22. aug 2024

Moja má problém s tým že som kúpila inú zubnú pastu ale smola, už je kúpená tak sa minie. Sadnem na ňu, hlavu jej chytím do zveráka medzi stehná a umyjem zuby 😅 chvíľu sa smeje, potom bráni a potom jej dám opláchnutú kefku a chvíľu si ju pohryzie sama.

banalu
22. aug 2024

U nas to iste, vymyslacky prisli aj odisli. Ja som jej v urcitom bode zacala cistit zuby na silu, aj ked u mojej to bolo komplikovanejsie, kedze ma reflux tak sa pri velmi umornom placi dogrca 🤦‍♀️
Nastastie, pochopila po niekolkych nasilu cisteniach, co je lepsie. A ked zacne vymyslat, tak jej stale poviem, ze su len dva sposoby, bud ju budem drzat a ona bude plakat a kricat, alebo ma necha jej vycistit zubky a bude to rychlovka a obe budeme spokojne.
Dokonca ma uz necha aj jednozvazkovou pekne vsetko docistit. Ale tam sme sa tiez dopracovali postupne. Ale my sa musime trapit, berie vela doplnkov, ktore su sladke, ako espumisan, gastrotus, ampcare, cecko ci forlax. Kazdy den niekolkokrat... takze si nemozeme dovolit nechat to na nahodu 🤷‍♀️
Ako nam na poslednej preventivke zubarka povedala - trapte sa prosim vy, aby sme sa nemuseli my tu.

klip0
22. aug 2024

@akvi máš o tom nacitany maximálne názor nejakej inej matky ako ty, ktorá sa tiež odmieta dovzdelat.
Milión krát radšej budem umývať nasilu. Ako neumyt.
Na mliecnom zube vie vzniknúť už po 36h pôsobenia povlaku demineralizacia. A z tej veľmi rýchlo kaz.
Kaz je vlastne zápal. Zápal v tele. Kvôli tomu môžeš mať napríklad aj oslabenú imunitu. Alebo ten zápal moze.ist do srdca, do mozgu atd. Veľmi rýchlo sa vie spraviť aj rozsiahly kaz, ten potom ide až k trvalým zubom, ktoré potom už vyjdú oslabené.
Tam môžeš mat toľko veľa zdravotných problémov a toľko bolesti, trápenia, také finančné náklady.. na celý život. Že plač 2x denne po dve minúty je nicovite nič oproti tomu.
Ale tak kto chce dopriať dieťaťu bolesť, hanbu za úsmev, stres, zápaly, finančné náklady po celý život atď atď tak nech sa páči. Neumyvajte

akvi
22. aug 2024

@klip0 presne takýto záver si si vykonstruovala, že neumyvajte. Čítaj prosím ťa s porozumením.

biglovemom
22. aug 2024

Znama neumyvala lebo dieta nechcelo…v 4r skoncilo pod narkozou a opravovali mu zuby.Odvtedy umyva🤣🤣🤣🤣🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
Mojej som na silu, bude mat 6r …a sama: mama zuby umyt. Lieky a zuby umyt idu na silu bohuzial.

akvi
22. aug 2024

@pukina fakt? Sa pýtaš každého, či nemá traumu alebo či mu rodičia umývali zuby. 🤔

klip0
22. aug 2024

@akvi nedostatocne umývanie (nech si dieťa umyje samé alebo len tak trošku, aby to nebolo nasilu), má rovnaký efekt ako neumyt vôbec. Keď raz tam ten povlak ostane, tak ostane a kaz sa spraviť môže.

biglovemom
22. aug 2024

A este dodam,co je ale asi jasne…. Aj pri umyvani na silu tak ako pri podani liekov som vysvetlovala preco sa to musi….

akvi
22. aug 2024

@klip0 ešte raz skúsim zdôrazniť - je oveľa podstatnejšie, ako sa dieťa stravuje. A nikde nepíšem, že nemá umývať vôbec. Opäť si niečo konstruuješ.

Ale násilie? Akože sorry. Ideme tlieskať matkám, ktoré prisadnú svoje dieťa a dajú hlavu do zveraka medzi nohy?? To chcem vidieť kvalitu toho umytia. Násilie nikdy nemôže byť správna cesta a môžete si to tu obhajovať ako len chcete.

angeli121212
22. aug 2024

U nás dosť pomáha dať najskôr malemu kefku do ruky a nech si sam skúša kým si ja umývam zuby a potom mu ich aj sama šuchnem..

autor
22. aug 2024

@biglovemom pane Boze 😮 no okej dam to na silu kks 😁 dajak to dam

autor
22. aug 2024

@angeli121212 davala som aj tak ... Ale ako nahle vidi ze ja mam druhu kefku chce aj moju 😂

klip0
22. aug 2024

@akvi áno lebo z brokolice a jablčka sa žiaden povlak nikdy nespraví. Len zo sladkostí 🙃

A áno určite je menšie násilie keď ho potom nasilu bude držať zubárka a robiť mu niečo čo ho už reálne boli, nie ako čistenie zubov. Alebo určite je menšie zlo keď potom ide do narkózy lebo sa nenechá ošetriť.

Len božechráň umyť nasilu

Podľa tejto logiky nasilu nedáš ani antibiotiká ak dieťa nechce, ani liek od teploty atď

angeli121212
22. aug 2024

Zlatá 😂 no my to riešime takto ja si idem umyť zuby kefkou a rovno dám aj malemu do ruky a on sa pozera ako šúcham a snaží sa napodobniť a potom keď si ja doumyvan zuby tak ešte vezmem jeho kefku a umyjem mu ich tiež ale teda su dni keď to nejde tak jednoducho ale takto je to pre maleho prijateľnejšie

klip0
22. aug 2024

Inak autorka nám pomáhalo jednu dobu dať do roku telefón. Tým že ho nemala nikdy cez deň, bolo to pre ňu zaujímavé a spolupracovala.
Ale teda nepomohlo to nadlho 😅

akvi
22. aug 2024

@klip0 škoda reči. Vieš, ak by to tak ozaj chcelo byť, že ak budú rodičia aj násilím umývať decku zuby, bude nula kazov, to by bola pecka, že. Ale samej ti je jasné, že to tak ani omylom nie je. Vstupuje do toho x iných faktorov a umývanie je len malá časť z toho.

autor
22. aug 2024

@angeli121212 uz som robila aj tak ze som si zobrala svoju kefku a zacala som si sama umývať ale samozrejme chcela aj moju 😂 pozeram tie sonicke kefky ale nvm ktorú zobrať... Urcite radšej kupim aj 10kefiek ako potom si budem vyčítať ze som mala pre to robiť niečo oveľa viac... A nechcem aby mala pokazené zubky...