Predaj vozidla, odhlásenie v Prešove

dellpo
1. aug 2021

Ahojte. Chceme predat starsie auto, no nemam slusenost s predajom a hlavne papierovackami okolo toho. Na co si dat pozor?? Kedze je uz skoro 20 rocne, cena bude nizka a preto sa nam ozyvaju "jednoduchsi" ludia. Na co si mame dat pozor, aby to nedopadlo tak, ze predame a dotycny neprihlasi a nebodaj sposobi nehodu? Viem sa ako predavajuci nejako chranit?? Ako je to s odhlasovanim vozidla? Potrebujem ist aj s kupujucim na dopravny inspektorat fyzicky?? Viem ho odhlasit v PO za jeden den?? Mali sme zlu skusenost s prihlasovanim noveho auta- manzel takto premrhal 2 dni dovolenky, lebo za jeden sa mu to nepodarilo vybavit. Odhlasovanie ide v PO rychlejsie alebo je to podobne ako prihlasovanie?? Dlhocizne rady... Dakujem

e1i
1. aug 2021

@dellpo ked som predavala svoje auto isla som s kupujucim k policajtom. Mna vyskrtli ako majitela a jeho zapisali do technicaku. Na zaklade toho isla ai vybavit novy, bolo to z okresu do okresu takze musela.

maris5
1. aug 2021

@dellpo do zmluvy uviest, ze kupujuci si nove auto skontroloval a je si vedomi v akom stave ho kupuje. Ak ho upozornis, ze napr. kvapka olej, treba to uviest do zmluvy.
Pri prepise by som brala kupujuceho osobne so sebou. A nezabudnut odfotit velky technicky po prepise na novejo majitela. Je to potrebne na odhlasenie z PZP.
V BA sa da objednat na presny cas. Novy majitel prisiel k budove kde sa prepisuju auta, podpisali sa zmluvy, vyplatili peniaze, voslo sa do budovy urobila sa zmena majitela a majitel odisiel na novom aute

taminy
2. aug 2021

@dellpo určite ako píšu baby, tak hneď ísť s kupujúcim na políciu a odhlásiť sa. On má povinnosť sa prihlásiť do pár dní, ale to už je na ňom. Najlepšie sa objednať online na určitú hodinu na políciu, aby ste nemuseli dlho čakať.
Upozorniť kupujúceho, že hneď v ten deň ukončuješ PZP a nech si on hneď robí nové (to nie je tvoja povinnosť, ale keď sú jednoduchší) a ty si ešte v ten deň ukončí PZP, aby si zbytočne neplatila (ale možno sa to dá podľa kúpnej zmluvy aj spatne, ale to netuším).
Veľký technický Vám zoberú, ale malý by si mala odovzdať kupujúcemu. Mne tak nedal a museli mi robiť nový.

dellpo
autor
2. aug 2021

@taminy Takze maly technicky mam dat spolu s autom a klucami a dokumentaciou, ale velky technicky si nechavam a s nim odhlasim auto. Maju v nom vraj preskrtnut moje meno ako vlastnika - velky technicky potom ostava na policii?? Nevratia mi ho, aby som ho dala kupujucemu? Jemu fyzicky ostane len maly technicky?
Prepacte, ze sa pytam ako idiot, ale mam respekt pred uradmi a chcem, aby bolo vsetko v poriadku... Dakujem

dellpo
autor
2. aug 2021

A este jedna vec - ako je to s PZP? Mam pozadovat, aby v den podpisu zmluvy, vyplatenia sumy a prevzatia vozidla mal kupujuci uz vystavene PZP? ci odchadza este na mojom PZP? vdaka

taminy
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
taminy
2. aug 2021

@dellpo v pohode, ja som kupovala auto pre 3 rokmi a všetko som si zisťovala dopredu. Ja viem tak, z veľký technický ostáva na polícii a malý sa dáva novému majiteľovi. Ale podľa mňa sa môžete opýtať aj policajta.
Poviem ako sme to my spravili. Keďže sme prišli vlakom, tak na železničnej stanici sme sa stretli, vyplatili auto, podpísali zmluvu a všetci sme šli na Tom aute na políciu(kde sme boli objednaní cez internet na daný čas) a tam sme auto odhlásili. Dostala som kľúče. Majiteľ šiel rovno do pobočky poisťovne odhlásiť auto a ja som si ho tam rovno prihlásila (náhoda, že sme mali turistu poisťovňu). A ja som si na druhý deň šla prihlásiť auto.
Dá sa odhlásiť auto aj s s overeným splnomocnenim, ale podľa mňa osobne je osobne.

taminy
2. aug 2021

@dellpo vy mu určite papiere k poistke nedávajte. On by si mal spraviť vlastnú.

dellpo
autor
2. aug 2021

@taminy tak u nas v PO je katastrofa na dopravnom inspektorate. Bola som sa pytat na moznost rezervovania si terminu a dnes (2.8) hadze vraj nasjskorsi volny termin 30.8. Preto si budem musiet vystat rad. A tiez by som chcela osobne, no cakat 2-3 hodiny v rade s niekym cudzim asi nebude realne. Preto to splnomocnenie, s tym, ze odlhasit musim ist na dalsi den zrana (postavit sa do radu). Ide mi o to, ci mam uz pri predaji pozadovat od cloveka nech ma uzavrete PZP - da mi peniaze, splnomocnenie, podpise zmluvu.. Ja jemu kluce, doklady (bez velkeho technickeho) a auto a uz ho nikdy neuvidim. Dalsi den idem odhlasit auto..a zrusim PZP. Moze mat auto na sebe 2x PZP ?? - Moju konciacu a jeho novu zmluvu? Nevadi, ze sa prekryvaju?

taminy
2. aug 2021

@dellpo riadne dlhé čakacie doby :( To s tým PZP neviem. Viem, že na prihlásenie auta potrebuje mať doklad o PZP, ale či môže mať 2 naraz, netuším. Neporadia v poisťovni?

botka19
2. aug 2021

@dellpo terminy sa kazdy den menia. Tiez som tak pozerala a na pocitaci mi ukazovalo vzdy ine ako v telefone. Skuste mozno ine oddelenie,ci niekde v okoli to nemaju volnejsie,je jedno kde ho odhlasite. Ak samozrejme mate prilezitost.

taminy
9. aug 2021

@dellpo no ako ste dopadli?

dellpo
autor
11. aug 2021

@taminy este je to v procese... Len obhliadky, kvoli nasej dovolenke... Koncom tyzdna sa vraciame spat, tak opatovne zahajime obhliadky a mozno uz konecne dohodneme predaj.
Pisala som aj na dopravny inspektorat a odpisali, ze treba splnomocnenie a velky technicky..maly mozeme dat novemu majitelovi..