Pôrod doma - Prešovský kraj

agneskas
26. dec 2020

Ahojte, hľadám aktuálne informácie ohľadom pôrodu doma a veľa som toho nenašla... 🤷🏻‍♀️tak zakladám diskusiu. Prosím neviete niektorá o niekom,kto to reálne absolvoval? Mala by som otázky... 🙏🏻😁

mareri
26. dec 2020

prečo takto riskovat? Čo budeš robit ked sa to skomplikuje? Stoji ti ten risk za to? Kto ti potom pomože? Keď máš rada seba a svoje dieta, tak nerod doma, ale chod normálne do porodnice, kde sa o vas postaraju a nehazadruj so svojím životom a životom dietata! Moj názor

babovka2321
26. dec 2020

Ja viem, ze presne take prispevky nehces citat, od zien, co by doma nikdy nerodili, ale ber do uvahy, ze ak sa ti tu aj ozvu zeny, co doma rodili a napisu, ze super, tak budu len presne z tej skupiny zien, u ktorych to dopadlo dobre. Ziadna sa ti tu nepochvali, ze jej pri porode zomrelo dieta, lebo pri sebe nemala odbornikov a myslela hlavne na svoje pohodlie - a take pripady su. Samozrejme aj v nemocnici sa moze cokolvek prihodit, ale je vela komplikacii, ktore v porodnici zvladnu bez vacsich problemov ale doma si sama s len porodnou asistentkou nepomozes.

jaskolka
26. dec 2020

Tiež myslím, že ozvu sa len ženy, čo im to dopadlo dobre. Iste, tehotenstvo je v poriadku, ty sa cítiš fajn, prečo teda neeidot doma? Ja uvediem len svoj prikad. Celá gravidita bola bez problémov, nijake komplikacie, ozaj možno keby som chcela, tak som mohla rodiť doma(ani mi nenapadlo, len čisto príklad). Otvárala som sa pekne, stále nijaký problém. Ale pri samotnom tlačení bum, nastal problém, kontrakcie príliš krátke, nestihla som vytlačiť a už kontrakcia končila. Ozvy začali klesať, ani infúzia nepomáhala, ani sekcia nebola už možná, tak pôrod bol VEX, teda vakuumextrakciou. Ani sa neodvazujem predstavit, čo by mohlo byt, keby nie som v nemocnici. Naše prababky by dali všetko, aby rodili v nemocnici, nám to je umožnené a napriek tomu, prepáč za výraz, vymýšľame hlúposti. Ok, viem, že aj tam sa môže čokoľvek prihodiť, ale keď sa nedaj bože dačo doma stane, čo potom? Ženy, nevymyslajte s domácimi pôrodmi, možno ma tu zvozia, ale väčšiu somarinu, nemôžete urobiť. Potom v spravach až žasnem, že obviňuje sa doktor, sestra, vodič sanitky, aká nedošla včas. Nikdy nie osoba, ktorá reálne urobila hlúposť najväčšiu .. Ze rodila doma. Autorka, tým nemyslím teba, píšem všeobecne, lebo bolo x takých prípadov.

maximilie
26. dec 2020

Možno by bolo fajn keby nejaký zdravotník popísal komplikácie, aké reálne hrozia. Vedľa mňa rodila žena , ktorej sa dieťa zaseklo v pôrodných cestách, začala krvácať a akútna sekcia. Išlo o sekundy....

ktochytavzite
26. dec 2020

@agneskas a to si myslis ze to tvoje decko bude vnimat ci sa narodi v nemocnici ci doma?myslis ze do konca zivota ude spominat n to ako sa rodilo doma ci co?Fkt nechapem ze mate taku odvahu riakovat aj ked nase nemocnice niesu nic extra tych par dni sa tam prezit da a ani detom sa tam nic take,coby dlhodobo narusilo ich psychiku nestane😂😂

evica01
26. dec 2020

@agneskas presne tak dopadaju porody doma ako si toho vela nenasla 😄

mirka1633
26. dec 2020

@agneskas je potrebne si overit u svoho pediatra ktoreho si vybrala drobcovi, ze ho po porode doma vobec zoberie, lebo znama s tym mala celkom slusny problem ked ju odmietol pediater kvoli tomu zobrat

danieladeley
26. dec 2020

@agneskas mam odrodene dve, ale tak ti poviem, musi to byt obrovska odvaha rodit doma, pre mna priam hraniciaca s nezodpovednostou. ja som sa obe tehotenstva citila skvele, ziadne problemy a aj pred porodom psychika v uplnom klude, ale moze sa pokazit tak neuveritelne vela veci a aj sa pokazilo, ze to urcite nestoji za to, aby zena riskovala svoj zivot alebo zivot babatka. nepoznam nikoho kto by tak riskoval

4stanka4
26. dec 2020

A ďalšia vec je to že by som chcela vidieť tú kvalifikovanú osobu ktorá by išla k takémuto pôrodu. Normálne uvažujúci človek by si toto na triko NIKDY nezobral.

elizabet173
26. dec 2020

@agneskas viem, ze toto si tu nechcela citat. Tiez ma fascinuju pribehy rodiciek, ktore absolvovali doma hypnoporod. No ja keby som rodila doma, moj syn by nezil. Nikdy by som si to neodpustila.

janulik270
26. dec 2020

Ja nemam skusenost rodit doma.Mam 2 deti a doma by som nechcela.Nikto z lekarov nepride domov a nezoberie si na seba zodpovednost.To ze povedia ze dieta je v poriadku pri porode moze byt realita ina.Lezala som mesiac a viem cim si rodicky presli.Lekar musel zo spont porodu rychlo konat sekciou.Alebo dieta dat do inkubatora,dieta sa narodilo cez vakum,alebo kliestovy porod.Silna zltacka atd Ak by nastali komplikacie a nedajboze dieta zomrie kto bude zodpovedny.Ako vzdy lekar.Neviem koli comu chces doma rodit ale naber silu a chod do nemocnici v Po ziadny lekar nezobere zodpovednost

whatever1
27. dec 2020

Toto ja nikdy nepochopim....ako moze niekto riskovat zivot svojho dietata kvoli vlastnemu pohodliu? Bezproblemove tehotenstvo neznamena bezproblemovy porod. Zo svojho okolia poznam pomaly viac zien co absolvovali akutnu sekciu ako tie co mali bezproblemovy porod.

andreatytler
27. dec 2020

@agneskas Ak vies anglicky a zaujimaju ta skor skusenosti rodicky a nie ako to chodi v presovskom kraji, skus nejake zahranicne stranky. Vo svete je porod doma viac rozsireny a aj akceptovany ako na Slovensku. Najdes tam ovela viac zien, ktore budu mat skusenost... ci uz zlu alebo dobru. Moj muz ma sesternicu z druheho kolena, ktora zije v anglicku a ona rodila obe deti doma. Uplne bez problemov a stresu.

pseudomonas87
28. dec 2020

@agneskas dobre si to rozmyslite, pôrod nie je sranda, raz dva sa zvrtne a môže byť zle.... A ze keby sa to zvrtlo, tak anestéziológ pri vás nebude za minútu aby vás uspal a aby urobili akútnu sekciu..... Vlastná skúsenosť veeeela krát nie ako pacient ale ako ten anestéziológ

tani777
29. dec 2020

Ahoj..nemam sice skusenost s porodom doma,ale poznam v PO skveleho porodnika,ak chces,napis mi 🙂
@agneskas

endzi83
29. dec 2020

@agneskas ahoj čítam komentáre a teda som prekvapená koľko žien sa tu do teba púšťa. Toľko neúcty k človeku čo hľadá informácie a možnosti a chce niečo zmeniť, hneď je uslapany stádom 🙏🍀 aniz by sa dostal k nejakej pozitívnej informácii. Mám zaujímavú knižku od Moniky Sobekovej - Láskavá cesta k detskej duši, má tam popísaný pôrod doma. Je aj na FB myslím žeby si jej mohla napísať a spýtať sa konkrétne čo Ťa zaujíma. Ja som nerodila doma nemám svoju skúsenosť.

alzbeta162
29. dec 2020

@tani777 meno poprosím porodnika do správy🙂

agneskas
autor
30. dec 2020

Ďakujem pekne za všetky odpovede...naozaj som nečakala toľko negatívnych reakcií...nie som rozhodnutá, iba hľadám možnosti v okolí. Nesúhlasím s tým covid- šialenstvom a obávam sa testovania, rúšok atď...dôvodov je veľa...

agneskas
autor
30. dec 2020

@endzi83 dakujem pekne 🙏

janulik270
30. dec 2020

@agneskas tie ktore napisali ako aj ja tu neslo o negativne hodnotenie.Islo o to ze niekto uz zazil porod v nemocnici vsetko bolo v poriadku do porodu a potom nastali komplikacie.Samozrejme ze porod prajem kazdemu co najlepsi ale mozu nastat komplikacie a co potom.Ja za mesiac som videla vela porodov zo smutnym koncom alebo boli komplikacie.Ale na pomoc mali vsetko po ruke alebo dalsieho porodnika kde dvaja pomahali len aby dieta zachranili

maresama
31. dec 2020

@agneskas ahoj Agneska, tu nenajdes podporu, tu ta len prevalcuju stare struktury. Prosim ta, nevsimaj si ich, lebo nevedia, o com rozpravaju. Pridaj sa na FB do skupiny Porod v domacim prostredi. Tam najdes vsetky informacie, ktore potrebujes. Urob si kavicku alebo caj a vyhrad si aspon hodinu na citanie tych krasnych, dojimavych pribehov. Su ich tam stovky. Prajem vsetko dobre.

agneskas
autor
2. jan 2021

@maresama Ďakujem, idem pozrieť 🙏

yoxinka
2. jan 2021

@andreatytler
Áno, v zahraničí je to bežné, ale tam je to legálne, celé takej možnosti prispôsobené a akceptované. Existujú pôrodné domy, kde si vezmeš koho chceš a máš pohodlie a súkromie, zároveň pre prípad kompikácii je tam lekár a vybavenie zachrániť život matky alebo dieťaťa. K pôrodom doma máš tiež skúsený personál k dispozícii a keby niečo, v nemocke to akceptujú. U nás to nie je legislatívne ošetrené a môže to skončiť veľmi veľmi zle. Kamoške doktorke do služby priniesli takú hrdinku po úplne spackanom domácom pôrode, baba mala 24 rokov, to že prežilo dieťa hraničí so zázrakom, babe museli vziať maternicu. Kamoška s bezrpoblémovým druhým tehotenstvom (takže žiadna prvorodička v panike) začala po krásnom a bezproblémovom porode tak masívne krvácať, že zrazu bol z krásnej chvíle boj o život a mala na mále. Ja som rodila 3x a viem aké to môže byť hrozné (prvý pôrod taký bol), potom sme sa 2x buchli po vrecku a vyvalili ťažké prachy za pôrod v Kochu, kde bolo všetko tak ako má byť. Ja rozumiem, že každý si toto dovoliť nemôže, ale mám kamošky aj z východu, ktore prešli cele vývhodné slovensko, aby našli nemocku, kde porodia tak, ako si predstavujú, v pohodičke, pokoji, dôstojne a našli veru. Ja si myslím, že pôrod doma môže byť krásn a super zážitok, keď je s tým systém danej krajiny ok, ale ja zároveň viem, že na to nemám povahu. Na rodenie doma treba byť úplne nastavený, ja by som spanikárila v niektorých momentoch a to by bol začiatok konca.

andreatytler
2. jan 2021

@yoxinka Velmi trefny komentar ze podmienky su ine vo svete a na Slovensku. Verim ze to autorke pomoze pri rozhodovani.

pallacinka
7. jan 2021

@agneskas Je super, že ti nie je jedno. ako budeš rodiť. Odporúčam všetkými desiatimi sa na to pripraviť najlepšie ako sa dá. Na druhej strane, pôrod doma by som ozaj neriskovala, dôvodov tu už bolo napísaných veľa. Keď ozaj chceš, venuješ tomu svoj čas aj financie, vieš si zabezpečiť “ukážkový” pôrod aj na východnom Slovensku. Ja som rodila najprv dvakrát v Nemecku a potom sme sa presťahovali do Prešova. Stálo ma to síce veľa energie, ale tretí pôrod som mala takmer porovnateľný s tými v Nemecku, čo sa týka prirodzenosti a splnenia mojich požiadaviek. Tou energiou navyše myslím pôrodný plán, dôkladný výber nemocnice aj pôrodníka a jeho zazmluvnenie (toto je úplný základ), stretnutia s dulou pred pôrodom aj jej prítomnosť počas pôrodu. Je možné, že teraz sú tie možnosti obmedzené a treba sa prispôsobiť situácii, ale osobne ozaj neodporúčam riskovať domáci pôrod, na Slovensku nie sú k tomu vhodné podmienky.

dzinka777
7. jan 2021

@agneskas ahoj.ja ti len poviem,ze moja známa 2x rodila a vzhľadom nato,ze nemohla vytlacit malu 1x musela ist rýchlo na cisarak a malu ozivovali, druhýkrát rodila prirodzene,ale zase tlacenie trvalo dlhsie a museli malu oživovať.poznam viacero rôznych prípadov,rozhodni sa ako chces,no ja by som neriskovala

kamique
31. jan 2021

@pallacinka mozes, prosim, poradit porodnicu a porodnika? Pripadne aj dulu v Presove alebo okoli? Dakujem.

kamique
31. jan 2021

@tani777 mozem ta poprosiť o meno porodnika v Presove, ci by si odporucala? Dakujem 🙂

atletkas
5. feb 2021

@agneskas zbytočne to pôrodom doma ženy komplikujú, v minulosti babičky rodili doma čo poznám skoro v každom dome zomrelo dieťa pri alebo po pôrode,v najhoršom prípade rodička,mojim obidvom babkám zomrelo dieťa pri pôrode.nakolko to v našej krajine nieje legálne v prípade úmrtia dieťaťa sa jedná o vraždu,a do konca života si niečo vyčítať z takého rozhodnutia. A zvlášť v tejto situácii keď je covid sanitky nestíhajú voziť chorých ľudí , stane sa že sanitka nebude môcť prísť k havárii a nie to ešte k pôrodu doma.netreba na tie testy rúška pozerať jak na niečo zlé škodlivé, určite čas nenechajú mať rúško aby ste sa pri pôrode zadusila