Ohnisko blízko nášho domu

sabina1864
18. aug 2023

Dobrý deň. Chcem sa opýtať či neviete niekto ako to je v Prešove zo zakladaním ohnísk v obytnej zóne. Sused mi pár metrov od domu za plotom pravidelne zapaluje ohnisko. Celý dom mám zadymený. Dnes už od 9:30 to tam horí. Ďakujem za odpoveď.

viestta
18. aug 2023

@sabina1864 nahlas to policii alebo hasicom. Zakladanie ohna mimo vyhradenych miest je zakazane, rovnako je zakazane spalovanie odpadu, aj zahradneho.

jankak055
18. aug 2023

Je to na jeho pozemku? Ak nie volat policajtov isto. Teraz su sucha obcas zaprsi. Sused bez rozumu.

sabina1864
autor
18. aug 2023

@jankak055 Práveže je to na jeho pozemku. Preto sa tu pýtam 😏😏

h2
18. aug 2023

Ja by som pred volaním policajtov, či hasičov, išla najprv k susedovi, upozornila ho na zákaz zakladania ohňov len tak, kde sa mu to hodí a požiadala o uhasenie. Až keď by odmietol, riešila by som to radikálne.

sabina1864
autor
18. aug 2023

@h2 áno tak to chceme poriešiť zatiaľ.. hneď ako príde manžel z práce tam nabehne..len som si chcela overiť či sa to môže alebo nie.. ako opekaju špekačky ale fakt je to pár metrov od domu a ešte plot majú zaukladany s drevom.. ach

viestta
18. aug 2023

@sabina1864 nuz, ked opekaju spekacky na svojom pozemku, vela s tym nenarobis. Mozes sa iba dohodnut o tom, nech presunu ohnisko. Ja som myslela, ze pali odpad kdesi za plotom. No a to, ze pri plote maju drevo, tak s tym nenarobis vobec nic, ked ten je jeho.

alenamihal
18. aug 2023

Otvoreny ohen je zakazany..ale ak robis opekacku /bbq tak s tym nic neurobis...ale ak palis travu,bordel atd to je zakaz ,mozes dostat pokutu...riesili sme to a tak mi to bolo vysvetlene hasicmi a volat metsku policiu oni to riesia...

pokemonkaa
18. aug 2023

Neexistuje zákon, ktorý zakazuje, že si nemôžu urobiť ohnisko za účelom opekania špekačiek na vlastnej záhrade. Sú len vyhlášky o zákaze vytvárania otvorených ohnísk v lesoch, chránených oblastiach a o spaľovaní odpadu.

h2
18. aug 2023

@sabina1864 Prečo chceš čakať, kým príde manžel z práce? Veď dovtedy ti vyúdi celý dom. Ty sa sama za susedom bojíš ísť? Ty si v práve! Tým, že pôjdeš za ním a nezavoláš rovno policajtov, mu robíš láskavosť.

sabina1864
autor
18. aug 2023

@alenamihal
@pokemonkaa okej ďakujem

sabina1864
autor
18. aug 2023

@h2 vyššie píšu, že s tým nič nespravím ak nespaluju odpad ale len špekačky si opekaju 😭 je ich plná záhrada..oni sa tu neustále stretávajú celá rodina denno denne.. aj toho máme dosť.. netrúfam si ísť za nimi sama

h2
18. aug 2023

Ahá, on tam má normálne ohnisko na opekanie? Tak to teda neviem, či s tým niečo urobíš. ☹️

maca1984
18. aug 2023

Ak tam má normálne ohnisko a opekajú si- čo s tým chceš robiť ? nič s tým neurobíš. To nie je zakázané.

zuzanockamt
18. aug 2023

@sabina1864 To už aj toto niekomu vadí, že si sused na vlastnom dvore opeká špekačky a stretáva sa s priateľmi/rodinou?
Zavolaj hliadku, aspoň sa dobre strápniš a nech ti ten výjazd dajú zaplatiť ako zbytočný. A rovno aj hasičov volaj.
Je leto (aspoň podľa kalendára, lebo vonku je jeseň), tak sa ľudia stretávajú, bavia.

lubka668
18. aug 2023

@sabina1864 Priznam sa, ze my tiez v tomto obdobi niekedy opekame s detmi slaninku a jablka na ohnisku, co mame na konci zahrady. Nikdy ma nenapadlo, ze by to mohlo byt zakazane, ale mozno vo vacsich mestach to v nariadeniach mesta moze byt tak uvedene. Sama viem, ze ked blbo zafuka alebo zabudnem zavriet okna doma, mame ten dym vnutri. Potom si tiez pohundrem, takze uplne chapem, ze si z toho nahnevana. Raz sa nam tak podarilo nechtiac susede vyudit pradlo a mrzelo ma to. Ospravedlnenie bolo samozrejmost. Optimalne by to bolo riesit so vzajomnym porozumenim, tak aby sa nenastrbili susedske vztahy. Pre lepsie porozumenie suseda ti mozem povedat, preco sa obcas opeka u nas, i ked mame gril a teda castejsie skor grilujeme. Hlavny dovod je radost deti z ohna a tak trochu nostalgia nas dospelych. Deti zapaluju konce palic, hraju sa na svetlusky, pozoruju, co sa stane, ked hori list, siska. Zistuju, ako chuti opeceny chlebik, spekacka, kukurica, zemiaky z pahreby. Predsa len je to chutovo ine ako grilovacka. Celkovo to posedenie pri ohni je relax. A dovod pre ktory mame ohnisko doma a nejdeme niekde do lesa? Ono to totiz vobec nie je take jednoduche ist hocikam. Vyhradenych ohnisk je malo, velakrat su obsadene alebo plne odpadkov. Asi nikto netuzi opekat na detskych plienkach napr. A zalozit si len tak hocikde ohnisko v prirode je zakazane a nebezpecne.
Poradila by som Vam, skusit sa so susedom dohodnut. Mate viac moznosti, skusit presunut ohnisko dalej, dohodnut sa, kedy budu opekat (smer vetra, cas dna, predchadzajuce upozornenie) a kedy zvolia napr. grilovanie a pod. Dufam, ze som pomohla.

melanta
18. aug 2023

My ohnisko nemáme, ale máme veľký gril. Aj z neho ide dym. A keď zavoláme rodičov a súrodencov z oboch strán a robíme si obed, tak je nás na dvore vyše 10 a to grilovanie veru trvá. Ale aj kvôli sme išli do domu. A celý minulý rok od jary sme grilovali viac krát za týždeň, aj keď len pre nás dvoch večeru. O tom je bývanie v dome, že nie som zatvorená vo vnútri. A tak ako robím dym ja, počítam, že ho budú robiť aj susedia. Že vy negrilujete bežne viac krát do týždňa, je vaše rozhodnutie. A počítam, že ak opeká, tak neopeká od rána 9:30 do noci. Určite je veľa vecí, ktoré by mi vadili. Ale grilovať, kosiť, byť nahá vo svojom bazéne ak mám plot, to považujem za normálne. A ak to niekomu vadí, odporúčam mu nebývať v dome, ale bývať v dome na samote.

zuzubb007
18. aug 2023

Normalne ziju, boze chudaci nemozu uz ani opekat na svojom pozemku, ta vysmeju, akoze ak to nieje dennodenne od rana do vecera co neverim, potom sa uz len na samotku odstahovat, alebo si opekaj aj ty kazdy den

sabina1864
autor
18. aug 2023

@zuzanockamt ak nevieš normálne odpovedať tak nereaguj.. ak by ti niekto neustále zakladal ohne za plotom pár metrov od terasy a v tom teplé nemôžeš ani otvoriť okno tiež by ti to vadilo.. vydymuju nás neustále aj po večeroch tak sa ukludni

hiro
18. aug 2023

@sabina1864 Ci pana, a ze kurivo je dnes drahe ked mozu od rana do vecera kazdy den len tak palit. A to jedia cely kazdy den spekacky ci sa stravuju aj niecim inym? 🙂

omg1992
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
omg1992
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzanockamt
18. aug 2023

@omg1992 Oni len opekajú špekačky, na tom nič zlé nie je. A už vôbec to nie je dôvod na to, aby ich chodili upozorňovať a volali na nich policajtov/hasičov.

omg1992
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzanockamt
18. aug 2023

@omg1992 To netuším, nezaujímam sa o stravovacie návyky iných ľudí, je to ich vec.

akvi
18. aug 2023

@sabina1864 ja ťa chápem, že ti vadí to, že je to blízko vás. Išla by som za susedom a skúsila sa dohodnúť. Niektorým proste nedochádza. Mne nevadí, ak si niekto spraví oheň na záhrade a opeka, tiež to občas robíme. Čo mi ale vadí, je nedostatok empatie od niektorých susedov. Tiež tu máme takých. Oni si spravia ohnisko na druhom konci záhrady, čiže ďaleko od svojho domu, ale nesere ich, že sa dostanú na 5 metrov od nášho domu a my musíme znášať smrad a krik ich detí. My si tiež chceme v kľude posedieť večer na našej terase a miesto kľudu máme toto.

jankak055
18. aug 2023

@sabina1864 v tom pripade by som sa isla informovat na policiu alebo mestsky urad ake mam moznosti. Isto by som si aj nejake foto urobila.

sabina1864
autor
18. aug 2023

@akvi presne to robia oni.. ohnisko si spravili na uplnom konci svojej záhrady aby im nešiel smrad ale, že nás tu na 10 M vydymuju im vôbec nevadí... Som rada, že má aspoň niekto chápe

vlado818
18. aug 2023

Ludia halooooo:
On si opeka na svojom pozemku!! Rady informovat na policiu a podobne rady si robit foto mojho pozemku???
Rovno by som na vas podal tresne oznamienie( za foto)
A neverim ze kazdy den o 9:30 opeka. Viete co stoja spekacky ???🤣
Urobte si ohnisko ved plota a hotovo

zuzanockamt
18. aug 2023

@vlado818 Presne, veď ani kameru na dome nemôžeš mať tak, aby snímala susedov pozemok a tu radia robiť foto cudzieho pozemku. Tiež by som to riešila. Určite by to bol minimálne priestupok voči občianskemu spolunažívaniu (riešený na MsÚ a pokuta). Ak by chodili stále obťažovať, znova riešenie ako obťažovanie, prenasledovanie.

zuzanka.zuzu
18. aug 2023

ja by som ťa vysmiala keby opekáme my, nech ťa aj rozdrapi 😂 a keby opekali susedia tak jediné čo by ma trápilo že ma neponúkli 😜