Koľko vás vyšiel rodinný domček v okolí Prešova - Bardejova?

sona_matas
8. nov 2020

Ahojte, idem sa poradiť. Sme mladí manželský pár. Máme drobca na ceste. Zatiaľ máme kde bývať, ale samozrejme túžime po vlastnom. Stále sa rozhodujeme, ale stále hľadáme odpovede na otázky. Ako prvé mám tu niekoho z okolia Prešova/Bardejova kto si postavil domček? Ako draho to vyšlo? Za aký čas? Poprípade s čím treba počítať?
No a na druhej strane mám tu niekoho kto kúpil starší a prerobil? Ďakujem za vaše skúsenosti a rady. Budem vďačná za každú 🙂

ukulela
8. nov 2020

@sona_matas prerábať starý vyjde často drahšie, ako stavať nový. A si limitovaná starou budovou. Ide o preferencie. Vyhliadni si lokalitu a ries najprv, či zoženiete pozemok, čo by vám vyhovoval. A potom ako chcete stavať. Môj chlap stavia sám. Za 80 litrov pri BB postavíme dvojpodlažný veľký aj s pozemkom. Inde ťa toľko stojí len pozemok. Ale on robí sám veci, je ktoré si iní volajú firmy. Nejde ani o prachy, pre neho je to výzva ....

musula
8. nov 2020

@sona_matas Do stareho domu by som nešla.To su stale vydaje na cely život :( Určite si postaviť novy 🙂

marci77
8. nov 2020

cena pozemku bude urcite fixna + cena za dom ....ak chcete usetrit na stavbe domu, skuste co najmensi bungalov alebo montovany dom napriklad chodte sa pozriet na vzorove domy
http://www.vzorovydom.sk/

my sme napriklad stavali 2poschodovy dom, ale teraz by som trvala na bungalove, stavali sme ale pred 7rokmi, tak vela veci sa medzitym pomenilo, hruba stavba nas vysla okolo 50.000 a zvysok tiez nebol lacny, iba omietky nas stali 5.000 napriklad
aj pripojky napriklad plynu boli drahe, pricom to bolo iba zopar metrov... a o dokoncovani zahrady ani nehovorim, treba si to zvazit

stary dom by som neprerabala, ked tak, zvalit a postavit novy...iba kvoli pozemku

mpg
8. nov 2020

@marci77 Robia aj tak, že kúpia starý dom kvoli vhodnému pozemku, dajú ho zbúrať a môžu tam stavať. Blízko nás tak urobili a tá búracia firma im všetko aj odviezla a zostál čistý pozemok. Veľa záleží aký je manžel, ak si vie urobiť sám veľa vecí, tak o to je výstavba lacnejšia, ale ak nie tak je jednoduchšie dať postaviť firme nový dom, ale aj tam je dobre kontrólovať, či robia kvalitne. Firma vypracuje cenovú ponuku, záleží aký dom chcete.

slecinqa1
8. nov 2020

My sme si postavili nový za 2 a pol roka. Niečo robili firmy a niečo manžel sám pripadne ešte s ocom. Ale sme nadmieru spokojní. Minulý týždeň sme sa nasťahovali a neľutujem. Síce sme sa zadlzili pretože nemali sme ani pozemok, takže sme ho museli kúpiť. Som z okolia Vranov.

deti95060810
8. nov 2020

najlepšie je postaviť nový... na zelenej lúke. Ale poniektorí si kúpia starú chatrč, zbúrajú a majú čistý pozemok...
alebo známa kúpila starú chajdu, všetko takmer zbúrali okrem obvodných múrov - a tým pádom to mala ako rekonštrukciu - dom stál v blízkosti susedov, bol to užší pozemok. Keby zbúrala celý dom, musela by nová stavba stáť min. 2 m od každého suseda...Aj na toto si daj pozor.
pozor si treba dávať aj pri tých nových novostavbách - dobre treba zvážiť ako je to s komunikáciou - môže sa stať, že komunikácia - cesta nie je v správe obce - mesta a nakoniec budeš musieť prispieť na jej opravy, ty z vlastného vrecka - stalo sa to sesternici....všetci obyv. ulice sa museli poskladať na vyasfaltovanie ulice....
pozri si hoc aký katalóg domov napr. https://www.prodom.sk/ pri každom projekte máš cenu domu svojpomocne a aj orientačnú cenu na kľúč....

strapatapupava
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andrejka1974
8. nov 2020

My sme sice z i ej lokality ale my sme kupili starsi dom hned bol obyvatelny ma 4 izby je 75 km od bratislavy ma velky pozemok teraz ho postupne rekonstrujeme vsetko si robime sami manzel a ja a starsie deti pozemok mam 800 metrov stvorcovych zahradu a zastavanu plochu dalsich 500 metrov stvorcovych a kupili sme ho za 14000 investovalisme don ho zatial 20 000 aj s betonovym novym plotom takze sa nam to vyplatilo

katkami123
8. nov 2020

Teraz sú schválené EU smernice, že sa môžu stavať už iba pasívne domy -nulové so spotrebou energie do sa mi zdá 15 kW. Ak nebudete mať, neskolauduju Vam ho, teda tam nemôžete dlhodobo bývať. Každý rodinný dom musí mat energeticky certifikát. Pasívne domy sú tie z najdrahších, pretože využívajú drahé materiály na izoláciu a zníženie energie. Svojpomocne skúste, ale pokým nie ste odborníkmi vo fachu, pozor, aby ste spĺňali normu pasívneho domu a získali certifikát. Dôležité je, ze štýl -tehla a malta sa pri takýchto domoch nevyužíva. Skúste pozrieť modru strechu a tam si viac naštudovať.

ice8
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nevenka
8. nov 2020

@ukulela A kde pri BB, ak sa smiem spytat? Lebo co ja pozeram pozemky, no tak mi to volajako nesedi 🤔

zloba666
8. nov 2020

@ukulela dobrý večer prajem, čítam ze vás partner stavia domy,, vedel by aj v okoli Detvy postaviť dom?

11iva11
8. nov 2020

@ice8 Nestraš ohľadom tých malých detí, my sme sa nedávno sťahovali do holodomu s 18-mesačnými dvojičkami. V podstate keď som otehotnela, začali sme stavať.
Starostlivosť o deti len ja a manžel.
Takže dá sa, i keď samozrejme niekedy s vyplazeným jazykom.
To, že mi zničia nové steny, nábytok.... no čo už. Nedá sa všetko ideálne naplánovať - na deti predsa nikdy nie je "vhodný čas".
S ostatnými vecami máš pravdu, no musíš mať aj šťastie, lebo nemusí to byť vždy také tragické.

ice8
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ahoj0
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hopsadobrandejsa
8. nov 2020

Co sa tyka stavby noveho domu alebo rekonstrukcie stareho, realne budes mat vzdy dva tabory ktore ti budu tvrdit, ze ich odporucanie je vzdy to lepsie, ale v konecnom dosledku je to vsetko len vec preferencie.

Ak mas financie, urcite chod do noveho a nechaj si to postavit cez nejaku dobru stavebnu firmu a mas postarane.

Prestavba stareho domu ma zmysel, ale nie za kazdych okolnosti. Treba zvazit co vsetko bude treba prerabat a zistit v akych cenovych relaciach sa konkretna prerabka hybe aby si predisla zbytocnemu predrazeniu stavby.

Vo vseobecnosti plati, ze prerabat / modernizovat starsi dom ma zmysel pre ludi ktori su manualne zrucni a ktorych to aj bavi. Zo mna boli rodicia vzdy hotovi ked som vravel co dalsie idem prerabat ci burat v byte 😅, hlavne tato pretoze mamka ona bola rada, ze sa daco robi.

Momentalne som v stadiu, ze idem z bytu do starsieho rodinneho domu ktory je ale hned obyvatelny cize modernizacie sa diat urcite budu ale neda sa hovorit o nejakej kompletnej rekonstrukcii a za seba ti mozem povedat, ze ja sa neskutocne tesim do domu. Ja len pozeram fotky domu a premyslam co kde ako urobim, co prerobim, co opravim co je tak trocha zanedbane, zmeny v zahrade a tak.

Pre mna je to forma relaxu a moznost sebarealizacie cize ja to nerobim preto lebo musim, ale preto lebo chcem a stavebne prace ma bavia. Zrejme to mame v rodine pretoze otec aj brat su velmi zrucni obaja.

Brat si kupil da sa povedat novostavbu domu, ale tiez vzdy nieco robi, vylepsuje tak ako to chcu mat urobene. Naposledy robil plot domu, komplet stierky, malovanie, drevene latovanie.....proste vsetko. Nemusel, ale chcel.

Dom si vyzaduje aj vela starostlivosti, ale moja osobna rada je ak mate zaujem usetrit a svojpomocne prerabat starsi dom, je potrebne mat vztah k stavbarine a chut robit.

Ja uz som v byte prerobil vsetko co sa dalo, misia splnena. Teraz idem do domu aby som sa mohol dalej realizovat a nenudit sa vo volnom case 🙂

Prajem vela stastia.

katkami123
9. nov 2020

@ice8 tak poraď, keď nechceme drevodom kde... lebo mne sa z tých cien murovaných pasívnych krúti hlava. Čo sa týka dediny, je to pravda. Stále tie iste chodníčky a veľmi pomaly sa spoznávajú noví ľudia. A na vyber medzi známymi veľmi nie je a nie každý dlhoročný obyvateľ prijme nových.

katkami123
9. nov 2020

@ahoj0 napis do správy firmu s ktorou máte dobre skúsenosti

ukulela
9. nov 2020

@nevenka 20km. To je pre niekoho už ďaleko. Navyše koncová dedina. My ale obaja vieme buď robiť z domu, alebo dochádzanie do BB nie je problém.

ukulela
9. nov 2020

@zloba666 nie, on stavia len naš. 😆 A keďže je precízny, ani by ste ho nechceli. To, čo firma zbucha za mesiac, on rieši pol roka, aby bolo podľa jeho predstáv 😁

ice8
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mpg
9. nov 2020

@mpg Niekedy je to výhodnejšie kúpiť starý dom a zbúrať ho, lebo sú tam už všetky siete urobené. Jedny známy kúpili pozemok, kde si samy budú musieť dať urobiť siete a to bude drahé.

chiara_elle
9. nov 2020

@ahoj0 napises aj mne prosim do IP nazov firmy?

marci77
9. nov 2020

ano, suhlasim
POZOR na pracovne skupiny na dome, napr. nedavat zalohy dopredu ....lebo nam tak jeden kachlickoval kupelnu, zobral nejaku zalohu, ze ide kupit material do hornbachu ....a viac sme ho uz nevideli, ani zalohu
obdobna situacia s kurenarom, ten nam riadne opozdil stahovanie, si povedal, ze nam nebude dvihat telefon ....no a bez kotla a sprevadzkovaneho kurenia sme sa stahovat nemohli, akoze byvat bez interierovych dveri sa chvilu da....ale kadeco vas moze pri stavbe domu dobehnut
takze pozor na takychto slovenskych "majstrov", lebo to vie riadne skomplikovat plany

julinka2406
9. nov 2020

@marci77 Ahoj,mozem sa spýtať co vam zmenilo názor?Tiez chceme stavat a nevieme sa rozhodnut ci poschodovy alebo bungalov.

marci77
9. nov 2020

@julinka2406 urcite by sme usetrili pri stavbe domu ....a mame iba 2deti ...takze bungalov by nam uplne stacil, hore izby su dost nevyuzite, vacsinu casu aj tak travime dole ....ale tak vela zavisi aj od velkosti pozemku a co sa tam zmesti a co nie

beronsche
9. nov 2020

@katkami123 pasivny a nulovy dom je teda riadny rozdiel. 🙂 Pri pasivnom sa uvadza merna spotreba tepla do 15 kWh/m2 a dosiahnut sa to da roznymi sposobmi..
Co sa tyka pouzitia najdrahsich materialov - toto rozhodne nie je podmienkou, kedze aj pasivny dom sa da postavit z beznych stav. materialov (vlastna skusenost) ..

maria39
9. nov 2020

@musula a smiem sa spytat co maju urobit zo starym domom pokial ho zdedia ?dakujem

alzbeta162
10. nov 2020

Sme v prvej faze dokoncovania nášho L koveho bungalovu 190m2 zastavaná plocha, úžitková 110m2 zvyšok terasa🤭... Dali sme si domček postaviť na kľúč nemyslím, že v dnešnej dobe sa dá ušetriť na tom, že si niekto postaví dom sám svojpomocne už len koľko času tam človek strávi a koľko veci okolo treba požičiavať no neverím tomu.... Doma na kľúč nás vyjde 120000€ bez zariadenia.... Samozrejme cena bez pozemku... Ci je to malo neviem veľa nemyslím dom je v dnešnej dobe luxusná záležitosť....ale určite sa netreba vzdať svojho sna ak chcete domček🙂 nam sa to podarilo konečne po 7 rokoch vybavovania papierov ....dom sme zacali stavať tohto roku v maji sťahovať sa mame v auguste 2021.

chiara_elle
10. nov 2020

@alzbeta162 vies mi prosim napisat nazov firmy do IP? A kolko trvala vystavba firme? Bolo to bezproblemove?

Tiez chceme zacat stavat dom, ale nechcem natrafit na pofidernu firmu.