Zvláštny pach prádla

slovenka753
4. feb 2024

Ahojte, prosím nestretli ste sa stým že vám tak zvláštne pachlo pradlo, ktoré bolo dlhšie nenosené? Neviem to k ničomu prirovnať niečo ako zatuchlina ale nie ako keď bolo dlho v skrini pri babke. Bojujem s tým už rok a neviem sa toho pachu zbaviť. Keď operiem v pohode, potom sa to opäť objaví v skrini.

Práčku pravidelne cistim octom aj cisticom na práčky. Susicku tiež. prádlo dávam dosusit na sušiak, takže vlhké pri odložení nie je.

Vystriedala som už praci prasok, gély som vypustila. Skúšala som s a aviazou aj bez. Skúšala som pridávať aj dezinfekciu na prádlo. Skúšala som tie vonné perličky. Čo sa dá per9em na vyšších teplotách. Skúsila som medzi prádlo dať tie utierky do sušičky. Skriňa je nova, ale celú som ju vydezinfikovala. 2x som oprala úplne vsetko čo máme v skrini.

Som už zúfalá. Stále sa ten smrad objaví znova. Akoby to bola pleseň alebo čo, lebo stačí že je to na jednej veci a ten smrad sa rozšíri.

nelca84
4. feb 2024

@slovenka753 nemas v byte vysoku vlhkost? Alebo skrinu na vonkajsej stene? Kolegyna mala tento problem, musela premiestnit skrinu.

gejb
4. feb 2024

@slovenka753 ak nepoužívas pracie gély a len tie sypké tak je to vlhkosťou.
vlhkosť v byte = vlhkosť v skrini = zatuchnute prádlo.
Skus viac kúriť, vetrať a pripadne odvlhcovac

slovenka753
autor
4. feb 2024

Nemáme zvýšenú vlhkosť a vetrame dosť. Tým to nebude. Ani sa mi nekondenzuje nič na oknach. Ani skriňa nie je na vonkajšej stene.

Ten smrad mi nepripomína vlhkosť, fakt je to taký zvláštny zápach.

nelca84
4. feb 2024

@slovenka753 ak nemas vysoku vlhkost, tak mas pravdepodobne zanesenu pracku pracimi gelmi a avivazou.
Hod 2 tablety do umyvacky do bubna a pusti na 90 stupnov. Pekne to odmasti tie usadeniny.

slovenka753
autor
4. feb 2024

@nelca84 práčka je vyčistena ale vyskúšam aj tými tabletami, to som neskusala. Ale nemyslím si že to bude prackou. Naozaj ju cistim pravidelne a gel na pranie som používala len jedno balenie, inak len prasok.

cacianka
4. feb 2024

@gejb to s tým nemá nič, či gél či prášok, pretože prádlo sa vyplácha, poriadne vysuší.
@slovenka753 aj ja to cítim, niečo ako parafin, stará sviečka. Pritom stále vetram, 🤷netuším prečo to tak je

0silvia0
4. feb 2024

@slovenka753 ja by som skusila dat do skrine na kazdu policku nove zabalene mydlo, takto sa to kedysi robievalo, mozno to eliminuje to, co citis.

gejb
4. feb 2024

@cacianka no.. Nie je to vždy tak. Mne smrdelo len keď som používala gély.

cacianka
4. feb 2024

@gejb po praní nasleduje 3x plachanie a aviváž

nelca84
4. feb 2024

@cacianka ale tie gely sa usadzuju v pracke, nepomoze ani plachanie, lebo je to mastne, mazlave. Vzdy ked sa tu niekto stazuje na zapachajuce pradlo, tak nakoniec vysvitne, ze perie s gelom, druha moznost je ta vlhkost

slovenka753
autor
4. feb 2024

@nelca84 neperiem z gélom. Prala som s ním pred pol rokom, jeden x som to kupila. Odvtedy bola práčka 6 x vyčistena, určite v nej nie sú usadeniny z toho. Celkovo nemám pocit že je to z práčky, akoby to bolo priamo na oblečení niečo.

cacianka
4. feb 2024

@nelca84 veď píše že práčka je vyčistená

nelca84
4. feb 2024

@cacianka reagovala som na teba, nie na autorku.
A pod cistenim vacsina mysli ocot alebo nieco ine co odstranuje vodny kamen, to vsak neodstrani to mazlave z gelu a avivaze.