Upratovanie poschodového domu

25. jún 2023

Ahojte,
tie ktore mate poschodove domy a zahradu. Poradte ako byt efektivny - ako kedy co a kolko upratovat. Mam vela izieb, balkonov a okien , 2 kupelky, terasu, garaz, predzahradku a dalej dlhsiu zahradku.
Pomohlo by mi ak by ste napisali nejaky zoznam alebo harmonogram co kedy ako casto upratujete 🙂
Dom sme kupili len teraz, malujeme a uz premyslam ako si ho udrziavat. Dakujem za rady 😊😊

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kittykat22
25. jún 2023

dufam, ze tvoj manzel vie ako upratovat a planuje sa podielat na jeho udrziavani. Inak vela stastia. Ja mam 150+ m2 bejvak bez terasy, zahrady, balkonu, predzahradky a garaze a schodov, a moje odporucanie je: upratovacka alebo vino.
https://i.giphy.com/media/E3L5goMMSoAAo/giphy.webp

hipuska
25. jún 2023

@kittykat22 jasne,.že si si musela hneď rypnut čo? Kde ona píše, že jej muž nepomáha? Pýta sa na efektivitu. Ja napríklad upratujem kazdy deň niečo iné. Mám to rozdelené podľa zón. No a jednu miestnosť mám na "bordel". Mám tam žehlenie, prádlo, prípadne hocičo čo mi vadí a nemám čas to teraz upratať. A celkovo, mať malo veci. Ešte sa držím pravidla, čo môžeš urobiť do 3 minút urob hneď

januska12323
25. jún 2023

Nemáme žiadny harmonogram, každý deň sa rieši akurát riad a záhrada čo treba. Zvyšok podľa potreby, okná možno 2 krát za rok, balkón pozametam keď treba.

autor
25. jún 2023

@hipuska Ahoj, ano ku komentu vyssie sa nevyjadrujem, jasne ze sa budeme na upratovani podielat dvaja, avsak viac ja kedze niesom tam dlho v praci, nerobim nocne a vikendy ako on. A samozrejme aj komenty ako zaplat si upratovacku som ocakavala
Nerozpisala by si zu nejaky harmonogram ako mas rozdelene tie zony? 😃

@januska12323 u mna vidim tie okna aj na kazde dva tyzdne, vsimam si ze leti na nich taky bordel zo stromov / piesok 😃

autor
25. jún 2023

Napr triky, kedy efektivne zapnut umyvacku, kedy pracku, kedy zapnut robota na vysavanie a tak 😀 Také casove triky :D

h2
25. jún 2023

Ahoj, 14 rokov bývam v poschodovom dome so záhradou, ale doteraz som si nevytvorila systém, ktorý by som presne dodržiavala. Teda, vždy nejaký mám, ale po čase ho zmením. Dôležité je robiť niečo každý deň, ináč sa to brutálne nazbiera a ťažko dobieha. Základom sú pomocníci v podobe umývačky riadu, sušičky, robotického vysávača. Tiež je dôležité, zapojiť do starostlivosti do dom a záhradu všetkých členov domácnosti.
"Bordel izba", ako píše @hipuska , je tiež dobrá vec, tiež mám takú doma 😁, v hosťovskej mám na posteli horu čistého prádla na žehlenie, toto je niečo, v čom sa mi ten systém nedarí udržiavať, lebo aj keď občas tú horu zdolám, ona aj tak takmer denne opäť rastie. Dávno som si dala záväzok, že čo sa operie a vysuší, ešte v ten deň spracujem, čiže poskladám, čo treba vyžehlím a všetko odložím do skríň, ale toto sa mi nejako nedarí vždy dodržiavať. To, čo však musí byť, je čistá kuchyňa každý večer.

h2
25. jún 2023

Umývačku zapínam najčastejšie na noc. Samozrejme, keď sa naplní skôr, tak aj skôr, ale väčšinou mi to tak vychádza, že to je posledná vec, ktorú v kuchyni urobím. Čo sa prania týka, mala som už veľa pokusov o dosiahnutie ideálneho systému, momentálne mám taký, že si večer nachystám prádlo do práčky, po príchode z práce to dám prať, preložím do sušičky (alebo vyvesím von, ale len keď je naozaj teplo). Takto mi vychádza cca každý deň jedna práčka. Občas nemám čo prať, ale zase napríklad cez víkend ide aj viackrát, keď mením obliečky a periem aj nejaký ten bytový textil, takže ani tento systém nie je ideálny. Hlavne v tom, že kým je potom prádlo suché a hlavne, kým mám popri iných povinnostiach čas sa mu venovať, býva už neskoro, som unavená a tak skončí na tej posteli v hosťovskej. 😏
Ináč, voľakedy som dosť fičala na tomto, tak keď tak skús: https://www.terapiedomova.cz/
Keď sa prihlásiš na odber, každý deň ti príde do mailu, čo máš v ten deň upratovať.

mamelka
25. jún 2023

No ja zapínam hneď ráno, super je koše kde si delis hneď podľa potreby. Ja tak len hodím q zapnem práčku nemusím nič triediť,
Umývačku začínam večer keď je plná, ráno vstaneme, dáme variť kávu a zatiaľ umývačku vyberieme, vysávač by som zapla podľa toho ako vám vyhovuje. Chcem tiež robotický vysávač a chcem ho doobeda zapínať
Na okná je super kärcher. Mam aj tu náplň, som s nim spokojna. Parapety tak v sobotu,pripadne keď je čas umyjem. Podľa mňa aj sušička šetrí dosť čas,nemám,tak neviem posúdiť, ale je podľa mňa asi rozdiel ci všetko musíš vešať alebo len prehodis alebo budeš vesat.
Mne inak pomaha-nikdy neodkladat prácu, vidím=spravím. Prádlo suché nedávam do koša, hneď skladám, nerobím si kopu,ze ,,veď potom,, ... ako varim hneď spratuvam.dost dobre je aj organizovana domacnost. V kuchyni to tiež uvítas😉 ja mam už nakúpené dozy, len musím vypáliť ešte čo mám v dóze. Lebo teraz to tam mam ešte v sáčkoch a to stačí niečo pretrhnute a už je bordel.
A samozrejme každého v domacnosti zapojiť.

felycity
25. jún 2023

ja si nemyslím, že prvý koment nebol myslený v zlom a ironicky, faktom, je že ak aktívne pracuješ a nebudete mať troška podelené práce , tak je to makačka udržaťdom komplet vždy čistý a časom zistíš,, že potrebuješ mať aj voľno ako raz upratať jedno poschodie, potom druhé, potom záhrada, variť , prať....., ale k veci, moja rada, mne sa osvedčilo vstávať skôr / aj tak vstávam kvôli manželovi/ ráno stihnem väčšinou priebežne všetko pospratávať a dokonca aspoň spodok povysávať a prebehnúť mopom, inokedy navariť...., pusttiť/ naprogramovať práčku (tak, aby prvá várka bola už opratá , keď prídem domov/ , prať už štvrtok , aby som celý víkend nemakala, žehlím vyslovene ked je škaredo, večer bud dieťa skúšam do školy alebo si pritom pozriem správy, ked varím tak už subežne chystám aj na ďalšie jedlo.....a áno minimalizovať veci a zariadenie...

limoncino
25. jún 2023

@h2 to si hovorím vždy keď zdolám horu prádla, ale hádaj čo ma čaká v spálni, áno hora prádla.

syslik81
25. jún 2023

podlahu zmyjem bud vecer alebo rano-ked sa najmenej beha po byte ,.. pracku naplnim tak isto vecer alebo rano s odkladom prania tak aby sa vypla ked vstavam alebo ked mam prist z prace .. (ano ide ked nik nieje doma) mam 2x wc raz kupelna- to mi netrva dlho kedze po kupani etc sa automaticky umyva a podlaha sa zmyje ked sa zmyva byt .. predzahradka je malinka a zahradu pokosim raz za 2 tyzdne.. nepostrehla som ze by mi to extra bralo cas .. okna umyjem ako kedy .. kedze zijem v uk tak sa otvaraju von - co znamnea umyvanie len zvnutra kym sa nenaucim lietat 😀

janinah
25. jún 2023

Nezastaviš sa,budeš tomu domu robiť služku dookola.Potom to bud vzdaš a jednoducho to nebude tip top alebo si nájdeš pomoc.

simsalabim
25. jún 2023

Okna umyvat kazde dva tyzdne??? Teda, z mojho pohladu si sa zblaznila. Okna umyvam 1-2x za rok, viac naozaj nie som ochotna. Inak upratujeme kazdy piatok vecer - cela rodina, mame podlene, co kto robi. Je to pre kazdeho tak 1-2 hodiny prace. Inak tobime iba nutne veci cez tyzden - riad a pododne. Ak je to nevyhnutne, pozameta sa ci umyje dlazka v kuchyni aj mimo piatok. Pradlo perim podla moznisti rano pred odchodom do prace, aj vyvesiam (je to vela praciek za tyzden) a zehlim raz tyzdenne. Zahradu povacsine ma na starosti manzel, i ked ja v lete denne polievam (kichliky aj zahony, napriek zavlazovaniu) a zbieram plody. Niekedy vytrhavam burinu, to ale manzel nema rad, lebo "nechavam diery". Vytrhavam ich tym nastrojom na burinu a nejake diery ma netrapia, len ich trochu udupem. Manzel sa s nimi ale patrine vyhra. INak u nas plati to, ze nas doma zahrada nie su muzeum, my nie sme otroci, zijeme tam a chceme robit aj ine veci, ako vsetko durziavat tip top.

autor
25. jún 2023

@h2 Ahoj ja nemozem umyvacku zapnut na noc lebo to je ten typ umyvacky ktory sa sam neotvori, cize by tam celu noc stal vlhky riad

kristinapetronela
25. jún 2023

Musí niekto pomôcť inak to nejde ...
My máme veľký dom ... Vysávanie každý deň ,raz hodinu ,potom druhý deň znova ,tretí pol hodinu ,štvrtý aj dve hodiny ,všade máme koberce ...zaberie to veľa času ... Poradiť neviem ... Ja mám každý deň hodinku dve na upratovanie inak to tu vyzerá hroznee

mamelka
25. jún 2023

Autor aj my máme v DE tu co sa neotvorí a v pohode. Na SK mame tu co sa otvára. Zapiname obe vždy na noc(al netreba naozaj aj počas dna)

h2
25. jún 2023

Moja umývačka sa síce otvorí, ale predtým som mala takú, čo sa neotvorila a aj tak išla cez noc. Veď ráno otvoríš a vyložíš. Čo treba, tak utriem, prípadne nechám vyschnúť na odkvapkávači. Riad nie je prádlo, že by sa mu niečo stalo, keď bude pár hodín vlhký.

h2
25. jún 2023

@kristinapetronela Toto tu nevidím prvýkrát, že ľudia denne vysávajú. Neviem to pochopiť. U nás sa vysáva 2x týždenne a už aj to je o jedenkrát viac, než keď som bola malá. To sme vysávali vždy v sobotu. Nemali sme extra špinu ani vtedy a nemám ju ani teraz, neviem, čo by som vysávala každý boží deň.

luccija
25. jún 2023

Tiež mame umývacku čo sa neotvorí, ale veď riad vysuší a vacsinou zapínam večer ráno vyberieme niekedy aj cez deň pustím, keď sa nakopi riad.Nemam žiadny režim co kedy...okná umývam 2 x ročne, ak sú veľmi zle teraz blízko nas orali tak všade prach to len nastriekam Clin a švédskou handrou utriem.
Ja používam na umývanie klasickú socialistickú stierku.Snazime sa upratať v piatok poobede nech cez víkend je kľud.na vysávanie púšťam robot každý deň máme psa, 2x týždenne aj mopovanie.Periem snáď denne v lete susíme vonku, inak sušička.
Stále je čo robiť poliať kvety na terase, vo vnútri ja ich mám veľa, robím priebežne čo horí🙂prezliecť prádlo.. priznávam tento rok som prvý x žehlila včera večer letné saty, tričká ja skoro vôbec nezehlim.
Jedna izba je bordelaren.

simsalabim
25. jún 2023

Autorka - ani moja umyvacka sa neotvori a riad tam nestoji vlhky. Ved ona ho predsa vysusi. Moze sa mozno zdat vlhky, ak ju otvoris v momente, ked skonci - lebo je riad horuci.

jaroe
25. jún 2023

Nemám žiadny systém, aj keby som chcela. Takže upratujem keď treba, prípadne keď ma chytí upratovací
ošiaľ. Vysávame 2x týždenne, schody zotriem raz do týždňa, podlahy podľa chuti alebo keď sú špinavé. Okna 1-2x do roka. Pranie ako kedy, niekedy zapnem aj tri práčky za deň, niekedy priebežne púšťam. Umývačku keď sa naplní. Kuchyňa s obývačkou musí byť každý večer uprataná. Počas dňa viac menej tiež, ale nie vždy to je možné, lebo to by som sa nezastavila. Deti vynášajú smeti, vykladajú umývačku, vešajú prádlo. Sušičku zatiaľ odmietam, lebo takto nemusím hneď skladať a prádlo mi môže na šnúre visieť aj tri dni 😁Raz do týždňa povysavaju. Záhradu riešime keď treba, niekedy je viac chuti a času, niekedy menej.

kristinapetronela
25. jún 2023

@h2 striedam izby ,čiže to vychádza na jednu izbu 2 krát do týždňa a to je pravda že kedysi sa vydávali len sobotu .ale my sobotu nie sme doma

juliet86
25. jún 2023

nepises ci mate deti kolko ake velke a ci mate zvierata to dost ovplyvnuje vsetko.
kuchynu obyvacku kupelnu to budes umyvat udrziavat ako si bola doteraz zvyknuta v byte. v upratovani existuju dva zakladne principy. bud 1 vec vsade
alebo v 1 izbe vsetko. sqma si vyskusaj co ti vyhovuje viac... cize bud komplet podlahy v celom dome jeden den. alebo 1 izba v dome od hore dolu 1 den.

zooeynka
25. jún 2023

Clovek ma umyvacku, pracku, susicku(tu ja nemam-netreba mi), roboticky vysavac a ajtak ma problem. Zostava len utriet prach a obcas umyt rucne linku+sporak, to zaberie minimum casu. Ustlat/prezliect postele. Okna neumyvam, nezehlim vobec nic, ani detske. Co take treba este v domacnosti urobit? Zaklad je nemat zapratany dom kravinami. Vysavac aj vymopuje, to je u nas gro roboty. Jo a umyt umyvadla, sprchovy kut a wecko....koniec.

mamamasama
25. jún 2023

Dolne poschodie upratujem kazdy den, nakolko mam 3 male deti. Najhorsie je na tom kuchyna. Ak by sa nevarilo a nejedlo, bol by viac menej vzdy poriadok. Hlavne povrchy a podlahy sa snazim kazdy den. Hlbkove cistenie hlavne v sobotu, vtedy aj horne poschodie. Dennodenne podlahy prebehne aj robot. Jeden hore, jeden dole(skvela investicia) kosim raz za 2-3 tyzdne. Tiez mame 170m2, dve kupelne, technicku, hostovsku, tri spalne, jednu hernu s fitkom, obyvacka s kuchynou. Odporucam jednu izbu na bordel ako bolo spomenute vyssie. Tam ide pradlo a to je jedina vec, ktoru nerobim kazdy den, lebo je to fyzicky nemozne. Manzel pomaha ako len moze, ale vacsinu prac aj tak najradsej robim ja. U mna je vyhoda, ze som minimalistka a raz za pol roka od nas odchadzaju vrecia nepotrebnosti. Charita, predaj, alebo do koša. Čím menej vecí, tym menej neporiadku

jana0215
25. jún 2023

Ak vieš po anglicky, odporúčam aplikáciu Sweepy. Nahádžeš si tam miestnosti a čo v nich treba robiť. Appka ti dá odporúčanie ako často treba ktorú činnosť robiť a dá ti aj každodenný rozpis. Vieš si to potom sama upravovať podľa svojich potrieb. My ju používame s manželom, máme prepojené účty a každý deň tam mame obaja, čo treba spraviť. Vieš tam pridať aj deti a navoliť im jednoduchšie činnosti, ktoré treba spraviť. 🙂

limoncino
25. jún 2023

@jana0215 ďakujem za tip 🙂

guiseppinka
25. jún 2023

Mam poschodie, ale teda len 103,5m2.. nevidim zmysel upratat raz jedno poschodie a raz druhe... Ved ten bordel sa naroznasa... Takze ak vysavam, tak vysavam vsetko, ak umyvam, tqk vsetko naraz...
Riady spratavame vecer, vecer pustame mycku. Tiez sa mi sama neotvara a ak skonci, kym este som hore, tak ju otvorim, ak nie, tak ju otvaram rano... Este donedavna som ani nevedela, ze uz su aj otvaracie mycky... Pracku pustam podla potreby... Nemam nejako extra systemy, ale robim co potrebujem

tinka_1807
25. jún 2023

Máme dom 120m2, bungalov, 2 kúpeľne. Garáž nemáme, ale záhradu áno. Harmonogram zatiaľ nemám. Ale:
- vysavanie - každý deň takmer celý dom nakoľko máme malé dieťa a teda zem musí byť čistá keďže na nej trávi veľa času. Trvá mi to cca 15- 20 minút. V budúcnosti plánujeme kúpiť robota a toho pustiť raz denne.
- umývanie podláh - keď dieťa spí, väčšinou raz do týždňa ( za mňa stačí, keďže sa vysava každý deň)
- kuchyňu, obyvacku a vstupnú chodbu sa snažím dať každý den pred spánkom dokopy
- Záhrade sa venujeme poobede, prípadne v sobotu (nie kazdu)
- umývačku zapínam každý večer
- pranie podľa potreby, no väčšinou to vychádza 1 práčka na deň. To mi je tka akurát že ma to moc nezaťaží časovo, zároveň stihne vyschnúť do druhého dňa a na druhý den poskladam a vyvesim druhé.