Uprataná domácnosť

21. okt 2024

Ahojte, chcela by som začať tému uprataná domácnosť. Ako na to? Nie je tu špina,to v žiadnom prípade, len si nevieme nájsť systém aby malo úplne všetko svoje miesto. Riad dáme do myčky stále, kuchyňa je v podstate uprataná stále, povysavane je,prach je utretý ,pozmývané je...len všade je chaos a všade sú nejaké veci...pomoc

martyzpp
21. okt 2024

Mat menej veci. Vyselektovat vsetko na vyhodenie a to co ostane, dat tomu svoje miesto. A to co sa do odlozit do 10s, odlozit hned.

misulienkamisa
21. okt 2024

podla mna by bodlo prefiltrovat veci povyradovat potriedit. bude sa ti lepsie dychat. ale zas uprimne pri detoch to nebude stale dokonale 😀

dajna8
21. okt 2024

U nas to bolo podobne. Upratane, ale vsade nieco. Tak sme zacali triedit veci a dali sme prec vsetko, co len zaberalo miesto a lapalo prach. Je to teraz omnoho lepsie, priestor je taky vzdusnejsi, nie je vsetko zapratane a je to tak lepsie. Aj na pohlad a aj pocitovo.

pinkgirl
21. okt 2024

Tak to potrebuješ pretriediť. Skús také triedenie na čas - venuj sa danej polici/sekcii 15-20 minút. Pretriediš to efektívne, nebudeš z toho taká unavená.

cookie29
21. okt 2024

ja som bola dost minimalista, odkedy mam deti, tiez mam pocit, ze vsade nieco obchadzam

olivka84
21. okt 2024

Pozri Marie kondo knižky . Ja som si takto vytriedila doma .aj keď udržať pri deťoch je to pomerne ťažké. Ale držím sa zásady všetko musí mať svoje miesto to vo nemá ide do smetí

mamatroch
21. okt 2024

Prudko odporucam vytriedit veci. Systematicky miestnost po miestnosti, skrinu po skrini. Oblecenie, hracky, knihy... Nechajte si iba to, co realne vyuzivate a/alebo vam robi radost. Vsetko ostatne prec - predat za symbolicke ceny, darovat, Humana... Hracky a knizky (neznicene) zvyknem nechavat v cakarni u pediatra alebo v nemocnici.
Kazda vec ma mat svoje miesto, inak ju len preklafas z jednej skrine / policky do druhej, odtial do tretej... Vyciciava to z Teba radost a kradne Ti cas. Co sa da, dat do skatul (povedzme dekoracie - na kazde rocne obdobie mam jednu skatulu). Oblecenie na aktualnu sezonu mam v jednej skrini (okrem kabatov a vetroviek), mimosezonne v dvoch skatuliach. Zbytocne by som mala 30 triciek a 10 nohavic, ked ich nevynosim 🤷
Knihy detto.
Pozri videa o upratovani podla Marie Kondo a pusti sa do prace. Do vianoc mozes mat tip-top pretriedenu domacnost. Budes i pokojnejsia, mat viac radosti a lepsi spanok.

deti95060810
21. okt 2024

autorka riešim to isté... už som začala a to čo nepotrebujeme - najmä detské oblečenie dávam zatiaľ na povalu .... potom budem rozmýšľať že čo s tým. 😉

bejbypd
21. okt 2024

Zbaviť sa všetkého ,čo nepotrebuješ ..u mňa veci ,ktoré nepotrebujeme všetky štyri ročné obdobie idú preč ..charita a podobne..nedbam na citovy vzťah ..preč preč preč so zbytočnosťami ..mám jednu krabicu a tam mám po deťoch prvé vlásky ,dôležité fotky a podobne , tá ma miesto ..ostatné bohužiaľ ..poriadok bude raz dva ,uvidis

moonlight1210
21. okt 2024

Postupne pretriedit a vyhodit/predat/darovat vsetko, co vam netreba.
Ale nerobit hlbkove upratovanie/triedenie jednej izby, ale postupne. Jednej skrine, ci jedneho suflika. Lebo ti hrozi, ze po dvoch-troch hodinach vyhoris a chyti ta bezmocny pocit zmaru. Alebo sa zahlbis do dakeho detailu (do listovania v albume, citania knizky, ...)
Pusti si k tomu hudbu, co mas rada.

Urcite veciam jasne miesto a to dodrziavat. Ak sa to odtial vezme, tam sa to vrati.

Nikdy neukladat veci v style: tu je take akuratne velke miesto na toto, pich to tam.
Potom to vyzera rozhadzane a casto zabudnes, kde co je.

Dat rovnake veci (jednu skupinu veci) spolu na jedno miesto. Napr. nemat zimne oblecenie v troch roznych skriniach v dvoch roznych izbach.

Najst miesto pre skupinu veci podla logiky. Teda oblecenie v spalni, lebo tam ho najcastejsie beries, aj vyzliekas. Kufre v skrini na chodbe. Topanky v predsieni. Spreje a peny, kefy a lestidla na topanky v jednej krabici pri topankach. Nie v komore na druhej strane bytu/domu niekde medzi kladivami a klincami.
Atd.

Vytriedit vsetko na podstatne a pouzitelne veci. Co ste dva-tri roky nevytiahli/nepouzili, najskor uz nikdy nepouzijete/neobleciete.
Vznikne ti tak miesto v polickach, a potom uz dodrziavat system 30:70, teda 70% police zapratanej a 30% volnej. Medzery medzi ulozenymi vecami zabezpecia vzdusnost a pocit, ze vas veci nezasypaju z kazdej strany.

Na detske veci mat system rychleho odlozenia - krabice, boxy, kosiky. Krabicu na lego, krabicu na auticka, krabicu na zvieratka, kos na plysaky, ...
Rychlo to upracete a aj dieta to nezacne nudit a nezacne sa upratovaniu burit a vzdorovat s placom.
V pripade potreby to rychlo pred navstebou upraces aj sama.

Na dekoracie si ponechat univerzalne veci, ktore sa daju volne kombinovat a vzdy nimi vytvorit novy sposob zoskupenia. Par potahov na vankuse, svietnikov, vaziciek, sosiek, ... vo farbach, co ladia spolu a s interierom. Rozne susene, ci zive kvety, vetvicky a ine ozdoby do vaziciek potom natrhas ak vonku.
Davat spolu na podnos. Jednak to vyzera hned jednotne, a jednak sa to da lahko rychlo odlozit zo stola (nez prenasat styri veci zvlast).

A potom dodrziavat zasadu, ze ked mas niecoho akurat, tak akakolvek nova vec sa dokupi, jedna stara musi ist prec.
Jednak si lahsie drzis v pamati, co vsetko mas, a jednak ta to nuti premyslat, ci sa ti nova vec hodi do kombinacie s tymi, co uz mas (doplni ich/ozivi ich), a ci sa oplati podlahut nutkaniu si to kupit.
Takze nekupis tri take iste tricka, vazicky, pohariky, len v detaile ine nez tie, co uz mas.

michaela412
21. okt 2024

vytriediť blbosti, a všetko čo je neuložené na svojom mieste - nedívať sa na to, že sa to samo uloží, ale hneď odložiť - naučiť to seba a všetkých v domácnosti

januska12323
21. okt 2024

Nájdi všetkým veciam miesto, čo nemá miesto pôjde preč.

veraaq
21. okt 2024

Ja by som hlavne povyhadzovala veci čo nepoužívate,ja to tak robím,alebo mám vec a viem že som ju rok nepoužila a letela fo kosa,a všetko ma svoje miesto,ja mám na všetko asi úložné boxy a všetko viem kam patrí

dskjhfdlkdjhl
21. okt 2024

Zaklad je nazahltit domacnost somarinami, potom je hned zivot jednoduchsi a byt/dom vyzera lepsie. Netreba mat vsade "oltare" s kravinami, z ktorych treba neustale utierat prach. Skrinky mat uzavrete, neprasi sa do nich, aj to cele posobi lepsie. Existuje skupinka minimalizmus, skus sa tam mrknut a inspirovat.

marcellka32
21. okt 2024

Ja keď som nasratá, tak sa mi najlepšie upratuje...ja už nemám čo vyradiť, len upratujem, hlavne oblečenia sa zbavujeme dosť, dávam do Humana, nemám čas to predávať, baliť....

lenkakravcova
21. okt 2024

Zredukovať.
- Knihy čo si rok dva neotvorila - do verejnej knižnice (alebo predať)
- oblečenie čo si rok dva neobliekla, rozdeliť na také čo asi nebudeš nosiť najbližšie dva roky - predať/rozdať a na pár pekných kúskov, ktoré ešte odložiš a keď neoouziješ do pol roka tak rovnaký osud..
- detské oblečenie malé po deťoch do krabice. Také čo už nedáš ďalšiemu dieťaťu - preč. To detské oblečenie prejdi po 3 mes znovu a výber len najkrajšie kusy ktoré by si dala aj sestre (a tie si len nechaj,, to skaredsie aj tak nedáš ďalšiemu dieťaťu, len tí to bude zaberať priestor, lebo potom pri hormónoch zase čosi nakupiš 😀)
- pretriedit hračky
- pretriedit poháre v kuchyni (u nás sa vždy nejako nakopia)

viestta
21. okt 2024

@lenkakravcova nesuhlasim s tymi knihami, pretoze dnes stale vytahujeme knih, ktore mala moja mama, potom my a teraz moj syn. Klasika, ktora ustala desatrocia sa nechava doma. Vytriedit treba len knihy, pri ktorych mame istotu, ze viac ich neotvorime.

martinmmartin
21. okt 2024

Sustred sa na zazitky a na situacie ked je ti s milovanymi ludmi naozaj dibre. Predstav si samu seba na smrtelnej posteli - na co budes s usmevom na tvari spominat? Na to jak si mala cely zivot vyglancenu kupelku??

lenkakravcova
21. okt 2024

@viestta my máme všetko v čítačke v e-forme. 🙂 (Ale chápem že staršia generácia to môže mať inak)
Ja nemám rada zapratany priestor (mne to príde ako lapače prachu). Ak potrebujem knihu papierovú, na pár dní si ju požičiam.

danica2711
21. okt 2024

zas to netreba brať tak tragicky, byt/dom, v ktorom sa žije nie je kója na výstave nábytku, sem-tam pohodená vec nie je katastrofa ani bordel, ale znak toho, že sa tam žije... dôležité je, aby bolo čisto

muminka27
21. okt 2024

V bazariku mam 2 knizky, mozno nakopnu ako na system 😉

viestta
21. okt 2024

@lenkakravcova kniznica nie je zapratany priestor. Kniznica su metre emocii, kilogramy vseobecneho prehladu. A su knihy, ktore si nepozicias. Aka som vdacna, ze mama kupila a odlozila vsetky tie enycyklopedie pre deti. Ano, aj v case internetu z nich robime ulohy na prirodovedu a vlastivedu.

margotka17
21. okt 2024

Odporúčam skriňu roldor, tam si všetko pekne ulozis, všetko bude mať svoje miesto. Aaaaa, nezabudni, občas treba doma veci triediť, to čo je malé, čo sa nepoužíva, čo zavadzia jednoducho vyhodiť.

tatramatka
21. okt 2024

Tiež sa tým borím, raz je to lepšie, inokedy horšie, u nás je najvačší problém oblečenie a topánky, nemyslím si, že ich máme prehnane veľa, ale nejako sa nám to nemestí do skríň…

galinotchka
22. okt 2024

@viestta Som sa pozrela, koľko máš rokov, keďže si staršia generácia, ktorá má rada knihy v printovej podobe. 🤣 @lenkakravcova Musím povedať mojím deťom (najstaršia má 17), že sú už staré. OMG, normálne sa ma to dotklo.

lenkakravcova
22. okt 2024

@viestta náučné knihy pre deti nerátam. Tie majú svoju poličku. Ale nejaké romány a podobné veci by som neskladovala. V tom nevidím zmysel.

@galinotchka nemyslela som to tak, že nemám rada tlačené knihy. Len tie, ktoré nepotrebujem, neskladujem doma. Stačí mi, keď ich majú na požičanie v knižnici alebo ich mám na tej čítačka 🙂 nepotrebujem si nimi zapĺňať doma police a priestor /ten mi príde cennejší/

petrusa87
22. okt 2024

Aj ja kricim o pomoc, horsie je ze muza mam aj rybara, chovatela plus chodieva predavat po burzach, vela veci sa hlavne jeho povaluje, lebo to potrebuje bud nato alebo hento, oblecenie taktiez mrte lebo to ma vyradene na von pri zvierata alebo na rybacku... O rok sa mame stahovat do vacsieho domu, ale to stahovanie bude trvat pri jeho hlavne veciach ci uz vnutri alebo vonku nekonecne dlho

viestta
22. okt 2024

@lenkakravcova su romany a romany. Jednorazovky nekupujem, tie si poziciam. Ale Puskina by som nikde neposuvala. A ja radsej doma uskladnim knihy ako "cacky a macky". Vianocne ozdoby mame uz roky tie iste, nemam ziadne velkonocne, letne a jesenne dekoracie. Nedrzim dom sviecky, svietniky, kravinky, z ktorych treba ometat prach. Na ich miestach lezia knihy.

simca06022011
22. okt 2024

ake veci su vsade? 🙂

heln
22. okt 2024

@lenkakravcova to nie je o starsej generacii, je to aj o tom, ze niekto ma rad hmatovy vnem pri citani knihy, a je to pre neho zmyslovy zazitok, citit vonu tej knihy, citit ju fyzicky v ruke.