Dobrý večer chcem sa spýtať ty ktorý ste sa s týmto strtli ako ste sa zbavili týchto hnusob neviem kade to preliezlo ci cez stúpačky ci v nákupe alebo z nejakeho oblečenia zatiaľ sme použili ocot biolit teraz som dala aj tu kyselinu boritu a spravila guľôčky a ešte plašičku sme dali neviete či sú to účinné opatrenia aby sme sa ich zbavili? Ci pomôže len deratizácia celého paneláku alebo len nášho bytu? Neviem ci susedia to majú ci je problémen u nás ďakujem za každú radu
Treba spravit dezinsekciu celej bytovky a opakovane,na nymfy postrek nezabera, takze ked prejdu do dalsieho vyvoja treba opäť. Nic ine nepomôže. Treba co najskor zvolat domovu schodzu a dohodnut sa.
Riesime to v praci uz nejaky ten rok, u nas žiaľ zdroj stále existuje takze je to bludny kruh postrekov a chvilkoveho pokoja. Nechalo sa to zajst daleko. Rieste to urgentne naozaj.
Moznost iba cez sudne rozhodnutie, s prikazom na opakovanu oficialnu deratizaciu s povinostou zaplatit za nu vlastnikom, ktory neporiadkom a nestaranim sa o cistotu v byte zapricinil stav.
Predpoklad je ze nezaplati za deratizaciu vsetkych bytov a vtedy je mozne pre dlzobu byt exekuovat. To je asi jedine riesenie. Inak sa ho nezbavite.
Alebo mu ponuknut stary dom na okraji obce vymenou za byt. Ak by suhlasil a dalo by sa to zalezpecit technicky a financne.
Ta roja01 píše blbosť... normalne som to nahlasila na bytové družstvo, preftym sa popytala susedov hore, dole, vedľa a aj tí ich mali, Nie je to záležitosť špinavej domácnosti. Kľudne to môžeš priniest aj z obchodu v muke... Bytove druzstvo zariadilo dezinsekciu 3 bytov nafomnou, podomnou vedľajších. Najprv prišli, vystriekali a dali taku pastu hnedú. Po asi 2-3 týždňoch prisli a zase vystriekali a bol pokoj. Platilo sa z rozpočtu bytového drustva.Tak sa nehanbi a nahlás to - nič ine nezaberá -všetko som skúšala, už sa mi o nich aj snívalo. Ale bud rada ze nemáš plostice, to by si a nabytok musela vyhodiť a to by bolo na dlho sa ich zbaviť. Toto su iba šváby. Držím palce. A inak-susedia ich tiež mali a mlčali, ale ked som povedala ze ja ich mam, tak sa priznali.
Znami mali. Kym sa nedala vystriekat cela bytovka, tak sa ich nevedeli zbavit.
Ďakujem ano majú ich viacerý len boli ticho išlo to z bytu nebudem menovať aký ľudia tam bývajú a ešte sa tvárili ze nevedia ako to vypadá žiaľ zatiaľ sa u nás postrek nekonal len chodili s voľákymi návnadami co pochybujem ze zaberie ma sa to ešte raz zopakovať a až potom striekať ak to nesplní účel tak uvidíme ďakujem dúfam ze sa toho veru zbavíme
Plostice sú určite horšie tie ma zas iná bytovka🤦
Tak ono to ti nemenovani ludia kludne mohli dostat od hocktorych susedov. To ze tam maju potom dobre podmienky je uz uplne jedno. Skor byva takto problem, ked niektori nedovolia deratizovat u seba a je jedno z akeho dovodu.
@nixie144, mas pravdu, ked som precitala celu diskusiu, fakt nesedi moj navrh pre tuto diskusiu. Co si pamatam, citala som inu, kde sused, asi zberatel vsetkeho mozneho a chronicky bordelar nedovolil dezinsekciu v svojom byte, nikoho do neho nepustill a havet sa sirila k susedom. Islo o to, ako sa zbavit suseda. No a prispevok som pripla k tej nespravnej diskusii. Stava sa.
šváby si najdu miestočko kde im to vyhovuje, možno v pivnici, v stupačkach, poznaju všetky cestičky, vedla potrubia sa dostanu aj z pivnice do každeho bytu. Nestači vystriekať par bytov, musi sa vystriekať cely dom. Firma ktora to bude robiť musi byť profi a vedia velmi dobre ako na to a ako často. Okrem toho si môžeš dať napr za kredenc, za chladničku za wc ... lepive pasce a existuju aj požierave pasty, nymfy si ich donesu do hniezda a otravia potomstvo. Dať si dezinsekciu len do par bytov su vyhodene peniaze, problem nezmizne. Ked vidiš cestičky pri stupačkach, jedine čo pomôže je naliať naftu. Neboj sa, smrdi to fajne asi dva dni, to vydržite, ale ochrani to na dlhšie.
@kataina ďakujem my sme tu mali jedných a dali zatiaľ tu pastu a zopakovať to majú po 2tyzdnoch zatiaľ všetky byty to majú no ešte mi to nepríde účinné a až na 3x by to vystriekali mame porobené aj navnady aj take lepive pasce tak u nás je to dobre len niektoré byty toho maju neskutočne a každému sa vyliahli už aj tie male co nie každý zbadá ta nafta znie tiež dobre
zila som chvilu v Bukuresti v historickom centre v starsej budove a teda nepodarilo sa domacemu toho zbavit, kym som tam bola - zavolal aj dezinsekciu, vystriekali byt atd. o par dni opat 🤷♀️ cize ak to je v celom dobe/bytovke, zial nemusi pomoct riesit len vas byt ale snad ste sa toho zbavite, drzim paste! 🤞🏻